Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Eski Tekne-Yeni tekne / İyi ve daha iyi mi ? İyi ve daha az iyi mi ?

• *
    • KUTUP YILDIZI
Arkadaşlar karıştırmayın lütfen.
Ben tamiratları bileceksiniz ve yapacaksınız demiyorum ki.
Malzeme bilgisinin olması gerektiğini söylüyorum.

Gidip sıfır seri üretim bir tekne alanlara da sözüm yok.
Teknelerinin keyfini çıkarsınlar.

Siz sadece malzeme bilgisi az olursa kandırılma kısmına takılmışsınız.

İşin önemli olduğu konu.
- Tekne yaptıracak olanlar
-Teknesine  refit yaptıracak olanlar
-İkinci el tekne almak isteyenler.
Bu grupta iseniz malzeme bilgisi olmadan olmaz diyorum.

Yoksa Ali bey ve Oktay bey gibi sıfır tekne alıp ufak ufak o koy benim,
bu koy senin tarzında dolanan amatör denizcilere değil lafımız.

E zaten o zaman adı üzerinde amatör denizci olunuyor.

Denizci ile profesyonel denizciyi de karıştırmayın.
Kaptan olursunuz derken kastım zaten profesyonel denizciler  idi.

Profesyonel denizci branşı neyse o konuda bilgili olmak durumunda.
Güverte ise güverte, makine ise makine.

Kastım,
hani teknede halatları çözüp uzaklara gidecek teknede yaşayıp 
yedi denize dolanma amacında ki denizciler.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

İşin önemli olduğu konu.

Abi buda çok önemli değil. Ya adamın senin tarzında bir tanıdığı varsa? Bakınız Asterix in alınışı.Hiç fiber nedir bilmeyen adam kayık alabiliyor ve hata da yapmıyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *

İşin önemli olduğu konu.
- Tekne yaptıracak olanlar
-Teknesine  refit yaptıracak olanlar

Sıkıntı bu olsun abi ;

-Tekne yaptıracak kadar gönlüne güvenen adam, 30 yıl öncesine dönüp sabah akşam dersini çalışacak kadar maçasına da güvenir. Bknz, Ersin Böke  ;D

-Şayet değer bir markaya refit yaptıracaksa, zaten o tekneyi ve kullanılan malzemeyi çok iyi biliyordur, en azından orjinaline uyması için zaten uzun bir araştırma işine girip öğrenmiştir. Çok bulunur bir tekne ise, zaten etrafında sorup öğrenebileceği onlarca kişi vardır. Orjinalinden kaçınarak da olsa, bir yol rahatça bulunur, uygun fiyatlı ve doğru malzemede bulunur.

-İkinci el tekne alacak kişi de, bir zahmet onbinlerce € para bayılıyor ve tanımadığı birinden, bilinmeyen bir tekneyi alıyorsa, kendisi yapamıyor, tanıdığı biriside yoksa, 750 € sörvey parası da versin, uluslararası bir sörveyörden kapı gibi raporu alsın. Her halükarda, daha garanti olacaktır. Sonrasında tanımaya devam eder. İçi rahat bir şekilde.

Son tahlilde, hepsi yapılabilecek, çaresi olabilecek, en önemlisi ise, bir kaç kazıktan sonra en iyisini öğrenip, tecrübelenecektir.
Zaten o kadar uzun yola çıkacak birisi, teknesine bağlı birisi, teknesini tanımadan, ıncık çıncık her bir yerini ellemeden, gerekli şeyleri kurcalayıp öğrenmeden o yola çıkmaz.

Dediklerin yanlış demiyorum abi, sadece denizcilikle alakalı ilk şart değildir diyorum.

Ve elbet, yine ve tekrar, büyük istek üzerine, "bence" diyorum.
Sonuçta sadece fikirlerimizi konuşuyoruz. Herkesin doğrusu farklı.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Ahmet senin gönlün iyi olduğu için  karşına iyi bir tekne çıktı.
Her ikinci el tekne alacak kişi aynı imkanı bulamayabilir.

Malum camiada sörvey yapıyorum diye ortaya çıkıp,
sintineyi ve salma bağlantılarını bile kontrol etmeyenler var.

Yeni alınmış ikinci el tekneyi iyice kontrol etmeden,
transferini üstlenip tekneyi darmadağın edenler var.

Transfer ettiği teknenin telsizi çalışıyor mu bakmadan,
dahası seyirde telsizi dinlemediği için telsizle gelen uyarıları duymayıp,
transfer ettiği tekneyi Deniz Kurdu atışlı tatbikatın içine sokanlar var.

Yine malzemeyi ve tekneyi tanımadığı için deposu kaç litredir bakmadan yola çıkıp,
yakıt bittiğinde zor zahmet bir barınağa girip gece vakti taksiyle,
benzin istasyonundan yakıt almaya gidenler var.

Bu nedenle malzeme bilgisi BENCE gereklidir diye düşünüyorum.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
  • Bilen bilir
Alabilene, o tekneler uzakta ama varlar, alamayanlarda ya diğerlerine mahkum yada uzaklardan gelmiş yabancı misafirlerin, hastalanmasını, ölmesini, yorulmasını, yaşlanmasını bekliyoruz ki, üzerinde bir ömür yaşanmış teknelerde, 5-10 yılda biz dolaşalım diye.

Bu satırlar beni teknemi aldığım günlere götürdü. ;)
Kafaya moody takmışım ve de central cocikpit olacak,ve de cocikpiti geniş olacak deyu. ;D
Marmariste bir Alman bayraklı 78 moody 33 cc bulmuşum. :)xx :)xx
Gino marine alacağım diyorum.Yok alamazsın tekne Alaman bayraklı,al yanına bir Alaman arkadaş ortak falan ayağına alın diyor.Türk bir delikanlı o zamanlar yabancı bayraklı tekneyi yalnız başına alamıyormuş. :'(
Dalevera alevere henüz gündeme gelmemiş zahir.
Yelken dünyasında bir ilan görüyor TC bayraklı 33 cc diyor ve atlıyorum üzerine.Hanımın emekli ikramiyesi elimde.Adama ortak olalım diyorum.5 yıl sonra ben de emekli olunca geri parasını da veririm,sen 11 ay kullan ben 1 diyorum.Her türlü bakım masrafı benim diyorum.Amcam olur falan diyor önceleri.Sonradan çok sevdiği bir doktor arkadaşı tamamını verecekmiş oluyor ve iş yatıyor.5 yıl geçiyor ve bir ilan görüp arıyorum bizim amca çıkıyor telefona hasta imiş satması gerekiyormuş.Emekliliğime 6-7 ay var ve atlıyorum üzerine yine uzun görüşmeler falan.2 ay kalmış emekliliğime ve yarısı peşin yarısı 3 ay sonra diyorum,bu sefer olur diyor.Gidilip tekne görülüyor.Çok bakımsız ama amcam zehirli guatr imiş ve tekneye yaklaşamıyormuş deniz havası,yani iyotlu hava sakatmış.Tamam diyoruz ben elden geleni yapar cillop gibi ederim bu yaşlı kızı diye kabul ediyorum.Ama bu arada amcam arıyor ve bir doktor arkadaş tekneyi o an tamamını peşin vererek alacakmış(bu nedenle gıcığım doktorlara).Diğer yarı borç harç bulunuyor ve yaşlı kzı amcadan kurtarılıyor. C:-)
Ben de bu şekilde her türlü kerizliğime rağmen eski ama sağlam gönlümdeki yaşlı kıza sahip oluyorum. :)

Sonralarda amerikada dalevere diye bir yer keşvedilince garibanlar da yaşlı yabancıların eskileri peşine düşüyor.
Teknemi değiştirmek istediğim Sirius 32 var şu an aklımda.

Not:Pantolon yürütür,para konuşturur.
  • IP logged
DeDe

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Can hocanın örnekleri bir yere kadar (başkasına(*) veya çevreye zarar vermediyse) "kendi normali" sayılabilir..
ama bir de bunu bir "kahramanlık" diye anlatarak aklınca hava atan da var..
bilmediğini bilmemek fena..
yanlış/hatalı olduğunu bildiği şeyi yaymak/övmek ise artık kötülüktür.

(*) başkasına zarar sadece fiziksel zarar değil o kişi(lerin) gelişimini, öğrenmesini, kültürünü, düşüncesini de kötü etkilemek dahildir.
  • IP logged
><(((º>

O

Oktay Eryılmaz

Can hocam
Ufak ufak o koy senin bu koy benim gezenler zaten Amatör Denizci tanımınız tam bana uymuş rütbe artırımı olmuş,   ;) benim hoşuma gitti Ali Reisi bilmem.
O zaman Aali reis , Mehmet Atay reis  Cem reis  ,Mehmet Erem ve daha niceleri ile ben aynı klasmanda olacağız.Adamlar en az 20 senedir tekneci ,onlara haksızlık olur çünkü onlarada profesyonel denilemez.Çünkü profesyonel başka birtanım bu işi kazanç için yapana deniyor ve ayrı sertifikalar ve eğitim  gerekiyor.
Tecrübe ile desteklenmemiş teorik bilgi hiç bir işe yaramaz kuramı sadece Denizcilikte gecerli değil tabikide
Bence Uygulama yapmadan tecrübe kazanmadan Doktor Pilot Garson Tezgahtar ayakabı boyacısı olunamayacağı gibi elbette Denizcide olunamaz,Tan reisimin belirtiği gibi  bu tecrübelerin denizde yaşayarak kazanılmasından başka bir yol yok.
Yani tekne sahibi olmuş adam gidip tekne tamircisinde iki yıl  çıraklık yapmayacaksa öğrenmesinin başka yolu yok.Yaşım uygun olsa ben düşünürüm bu obsiyonu  :)
Selamlar
  • IP logged

• *
Can hocam , hani Ali den  beyi kaldırmıştınız?

Geri koymuşsunuz.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Alışkanlık Ali affola,
 tamam bir daha bey'li konuşmam.
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
Ahmet senin gönlün iyi olduğu için  karşına iyi bir tekne çıktı.

durup dururken çıkmadı tabi.. :)

Kaan cidden üniversitede bu kadar ders çalışmamıştım.. Daha çok yol var.. Şu 2.30 luk patalyada bile ne detaylar çıktı.. WBF de birisi yazdıydı sen bir patalya yap, sonra tekne yapmaya karar ver demişti. Ben yapmadım ama yapmış kadar oldum.

Kararım patalya yapmak bu kadar zevkli ise , tekne yapmak kim bilir nasıldır.. ?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Nisan 2018, 22:43:32 Gönderen: Ersin Böke »

• *
Merhaba,
Ben tekne ararken Bodrumlu bir Denizci, Bodrumda restaurant sahibi, sıkı yelkenci bir abimiz (Yaşı sanırsam 5 sene önce 64 idi ama 30 yaşındaki kişiler de ona hep abi derdi); hiç unutmadığım bir cümle söylemişti:

- Teknenin eskisi veya yenisi olmaz. Olursa "bakımlısı" ve "bakımsızı" olur. 30 yaşında pırıl pırıl teknelerin olduğu gibi, iki yaşında yazık olmuş tekne çoktur ne yazık ki... Araba gibi düşünme bunları sakın... demişti.

O günden bugüne onu haklı çıkarır çok örneğe rastladım... O yüzden üreticiler kadar sahipleri de çok önemli bu yüzer evlerimizin...
  • IP logged

• *
Bu arada denizci olmak için önce denize çıkmış olmak lazım tabi😀😀
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Bu arada denizci olmak için önce denize çıkmış olmak lazım tabi😀😀

aha lafa bak  :) :) :) :)
kavgada söylenmez ;D ;D ;D

0/_/ 0/_/ 0/_/ 0/_/
  • IP logged

• *
dur sana özel bir lafım var.. Ne oldu bizim flamalar :)
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

dur sana özel bir lafım var.. Ne oldu bizim flamalar :)

FLAMA ‘Lardan haberim yok
FORS ‘ ları sorarsan eğer baskıları bitti , dikiş işi var , Nisan ayında herkesin
HEYOMOLA HEY forsu olur
  • IP logged

Yukarı git