Çok iyi denizciler gördüm,
çok donanımlı yelken severler gördüm,
Çok aşık tekneciler gördüm,
Ama maalesef birçoğunda malzeme bilgisi, sıfır idi.
Denizci olmanın bence birinci şartı iyi bir malzeme bilgisinin olmasıdır.
Bence, kesinlikle birinci şart değildir.
Evet bilirse çok çok iyi olur. Her işini kendisi yapabilir, zor bir durumda işi toparlaması daha kolay olur, büyük işler gerektiğinde kimsenin sözüne kanmadan iyi sonuçlar alabilir.
Ama birinci şart ? bence kesinlikle değil.
Zaman içerisinde her denizci bir şeyler öğrenir, kendini geliştirir. Her bir arıza, her bir tamirat bir şeyler katar insana. Bir kaç yıl içerisinde teknesini selametle bir yerlere götürecek sağlıkta tutmayı başaracak birikime kavuşur.
Buzdolabı bozuldu tamir edemedi ? Ne oldu, denizciliğine zeval mi geldi. Elektronikleri arızalandı, kaç denizci kendisi tamir edebilir ki ? Fiber işi çıktı, ufak tefek işleri herkes yaparda, kocaman bir yırtık olduğunda, birilerine sorup yardım almadan kaç kişi tamir edebilir ?
Denizci toplulukları bunun için var, her bilen bir diğerinin pişmesinde yardımcı oluyor.
Hep söylüyorum, takip ettiğim bir sürü dünya turu atan denizci var. Hepsi arızalar, kazalar yaşıyorlar. Gördüğüm çok çok azının, çok iyi malzeme bilgisi, çok iyi tamir yeteneğinin olduğu. Sadece normal, meraklı birisinin bilebileceği kadarı ile yapıyorlar. En çokta, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, Skype aracılığı ile birilerine danışıyor, fikir alıyor ve öyle başlıyorlar. Hiç tanımadığı insanlar arasında ciddi bir yardımlaşma var.
Demem o ki, her ikisini de bilen olursa ne âla ama ikiside birbirinin ilk şartı değildir.
İyi denizci ise bir şekilde o tekneyi dünyanın her yerine götürür, denizcidir lakin tamirci değildir ama iyi malzeme biliyor ve iyi tamirciyse, ama denizcilik tecrübesi yetersizse sadece tamircidir.
Birbirlerini zaman içerisinde tecrübe ile tamamlarlar, bu durumda ilk şart olmaktan çıkar. Elinden iş gelen ve bilen denizci olur. Zaten ona gerçek tecrübeli denizci diyoruz.
Sürekli her şey için şartlar koşuyoruz. Herşeyi abartıyoruz, malzemeler, özel donanımlar, büyük sözler. Sadece ülkemizde,burada ve sadece biz yapıyoruz. Dış dünyaya bakınca, 20 yaşında çocuklar okyanuslarda fink atıyor, Standart bir eğitim alıyor, ucuz bir tekne ve iş hayatına başlamadan önce bir okyanus geçip, bir kaç ülkeyi denizden dolaşıyor. Ne müthiş malzeme bilgisi, ne müthiş tamir yetenekleri.
Sadece yapıyorlar.