Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..

• *
Ynt: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..
#120: 26 Mart 2018, 22:15:33
Öfff... ay ıskarmozu büyük geldi.. Küçüğünü değil büyüğünü aldım. Biraz bolluk iyi gelir diye düşündüm ancak Devlin 'in ıskarmozu küreğe tam oturuyor.. Perşembe pazarına tekrar gidip, değiştirmem gerekecek.. Yapacak bir şey yok..Üzüldüm diyemem.. :)  deri iplikte kısa kaldı..  :-\ 

Bunun yerine düze deri şerit daha kolay monte edilecek gibi duruyor.. Bu derileride değiştirmek gerekecek.. eminönündeki boncukçuya da yine gidilecek yani.. Gitmişken Cem Gür 'e söz verdiğim gargari halkalarından da alacağım..

efendim bugün çakma atölyeye aydınlatma da çektim.. Yani artık gece de çalışabiliyorum..  Önce su kontrası olan oturma tahatasını söktüm.. Çünkü bunun içine su giriyor.. İçinde köpük olduğu halde hayli su almış. O yüzden daha fazla köpük yerleştireceğim. Su kontrası yerine ise masif ahşap geliyor.  Bu ahşabın yüzeyi oluklu.. Oluklara da sika sıkacağım..   

sonra hafif bombeli bir yüzey oluşacak. Keza kıçtaki oturma gurubu da su kontrası.. Ancak Ziya reis bunu çok iyi yapıştırmış.  Bunun üzerine de masif ahşap ve oluklara da sika sıkılacak. ancak ağırlaşmaması da önemli. O yüzden
su kontrasını kenarları kalacak şekilde dekopaj ile keseceğim.. Böylece bu bölüme de daha fazla köpük yerleştirerek üzerini şerit halinde masif ahşap ile kaplayıp, siyah sika dolduracağım..

Küpeşte çıtalarını almıştım.. Su kontrası görüntüsünü kaybedecek şekilde dar L ve I şeklinde profil çıtalar hazır.

Bugün ayrıca patalyanın karinasını da zımparaladım.. en pis iş bu.. ancak takviye şeridi kenalarını ve tüm altını temizledim. Karina kaymak gibi oldu.) Boyaya hazır.

Kürek palaları da zımparalandı. Kürekler emprenye edildi. son zımparasını atınca harbi güzel oldu be.. :) Resim koyamıyorum hızlı resimde bir problem var..

Patalya hızla denize yaklaşıyor..

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#121: 26 Mart 2018, 22:45:16
Patalyanın oturak altlarındaki yüzdürücü tankların içine köpük sıkma !!!!
Onun yerine içi boş ağzı kapalı pet su şişeleri koy. İyice sıkış tıkış istifle. içine pet koyduğun hacimlerin oturak ile birleşiği yerden 1,5-2 cm aşağısına 10 ar santim aralıklı 2 adet 5lik matkapla delik del.  Başka bir işlem yapma.

İçine köpük sıkılan hazneler bir şekilde rutubeti içine alıyor ve çürümeye başlıyorlar. Önce haznenin iç duvarlarına sonra da dışarı doğru zarar verip çürütüyorlar.

Önemli Not: Eğer bu haznelerin iç cıdarları epoksi reçinesi ve/ya elyafla satüre edilmedi ise. muhakkak en azından bir kat reçine sür. Taban birleşme hatlarına fillet dolgu uygula.

Kontra teknelerdeki en büyük problem iç cıdarların yeterli şekilde sudan soyutlanamaması. Çürümenin başlangıç noktaları oluyor.

Direk yelken halkaları çok makbule geçecek. 15,5 santim iç çap cük oturacak. Şimdiden teşekkür ediyorum.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#122: 27 Mart 2018, 00:41:49
Yahu şu işte hergün birşeyler öğreniyor insan..Köpük sıkmayacaktım gerçi.. Köpükleri dilim dilim yerleştirecektim. Ancak bu pet şişe fikri muhteşem..

Bu arada gargari halkalarından kaç tane lazımdı..?
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#123: 27 Mart 2018, 10:28:17
Yahu şu işte hergün birşeyler öğreniyor insan..Köpük sıkmayacaktım gerçi.. Köpükleri dilim dilim yerleştirecektim. Ancak bu pet şişe fikri muhteşem..

5-6 adet yetecek Ersin.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

Z

Ziya Gunes

#124: 27 Mart 2018, 10:39:38

Şu daha iyi olmaz mı, pet şişe yerine
https://kartonkolici.com/product/171/paket-dolgu-malzemesi-stropor-kopuk-e-20-gr.html
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#125: 27 Mart 2018, 16:24:19
Amacımız stropor ve/ya polyetilen köpük veya benzeri maddeler kullanmamak.  ;)
  • IP logged

• *
#126: 27 Mart 2018, 20:40:52

Böyle ıskarmozlar yapmışlar.. Bu resimdekinin aynısını yaptım.. Ama bende bu kadar geniş küpeşte olmadığından kaba geldi gözüme. Bir de nasıl çalışır bilemedim..   O kadar kürekleri yaptım.. Isskarmoz da az biraz farklı olsun istiyorum açıkçası.

Bence soldaki sağdakinin ham hali. :) Daha dikkatli bakınca zaten çizimi de varmış...
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
#127: 28 Mart 2018, 09:15:45
evet o görsel, bitmişin ham hali.. Bu arada küreklerin zımparası da bitti..

Şimdi bu ay ıskarmozu ile ilgili kafam karışık. Benim kullandığım kürekler hep yerli  küreklerdi ve hep ıskarmoza ip ile bağlanıyordu. Şimdi bu kürek ay ıskarmozuna sıkı sıkı oturmalı mı yoksa bol mu kalmalı..Bilen .. ?
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#128: 28 Mart 2018, 12:12:47
Ay ıskarmoza kürekler sıkı oturmazlar, hafif bolluları vardır.
Kürek ıskarmoz içinden kayıp denize düşmesin diye de sağlam bir kaytan ile ya ıskarmoz bedenine ya da ıskarmoz altına gelen uygun bir yere bağlanır.

Ama muhakkak ahşabı korumak için deri kaplamayı yapmakta fayda var. Eğer zor gelirse  deri kaplama uzunluğu kadar bölümü kendir gırcala ( naylon kendir gibi görünenleri Bauhauss'da var) ile façuna/piyan eder gibi sar. Sıkı olmasına özen göster. Sonra üzerine epoksi reçine sür.  ;)

Örneğini eğer sökülmedi, ise Tayo-Mar'ın bocurum direğine basılan serende yapmıştım.
  • IP logged

• *
#129: 28 Mart 2018, 16:06:12
Aynen duruyor..😀
  • IP logged

• *
#130: 28 Mart 2018, 21:09:07
Bugün de çalıştım..

Kıçtaki oturma kısmındaki su kontrasını da söktüm.. Ziya reis öyle bir yapıştırmış ki önce matkap ile kesip, dekopaj ile kesmek zorunda kaldım.. kürekçinin oturduğu bölümün su kntrasını da dün sökmüştüm.. Onun yerine gelecek olan ahşap bitti. Bu ahşap , sökülmüş saunanın duvar çıtaları .. Birinci kalite çam.. Tersi de oluklu üstelik.. Birleştirip yapıştırdım. Kenarlarını yuvarlaklaştırdım.. Şimdi aralarına sika sıkacağım.. Sonra son zımpara..

Bir yandan da küpeşte çıtalarını yerlerine alıştırmaya başladım..  Özellikle L kesit kullandım.. Bununla su kontrasının en zayıf yeri olan kenarlarını kapatacağım böylece. Hem de çizgi çizgi görünmeyecek..

BU arada erman 'ın yekesinin zımparası kaldı bir tek.. arada da Burağın paserella var.. Yapıyoruz yavaş yavaş.. :)

• IP logged

• *
#131: 28 Mart 2018, 21:13:02
Bu arada mümkün olduğunca hafifletmeye çalışıyorum Patalya yı.. Masif kullansam da en azından eşit ağırlıkta seçiyorum..  Toplamda 26 kg.. Neredeyse şişme bot kadar.. Planım sert havalarda ya da yanaşmalarda ön güverteye çekmek..
  • IP logged

• *
#132: 29 Mart 2018, 16:15:38
efendim işlerin arasında karaköy ve Perşembe pazarına gittim. Önce Cem Gür 'e söz verdiğim gagari halkaları için Karaköy de ahşap elek yapan amcaya gittim. Onda bizim istediğimiz bükülmüş gürgen den ahşaplar var. Çakılmamış olanlarından aldım. Böylece direğe göre rahatlıkla ayarlanabilecek..

sonra pirinç vidacıya gittim. Patalya için ağaç vidaları aldım.. Otura gurubu ve küpeşteler için..

Sonra ıskarmozları değiştirdim. Küçüklerini aldım. Sİka ve yağ da aldım .. oturma gurubu için sika kullanacağım..
  • IP logged

• *
#133: 29 Mart 2018, 16:19:01
bu arada bu halkalar için pazarlık ettim bu sefer. geçen sene 1 TL den almıştım. 10 tane alınca 50 kuruştan aldım. :)

Deri kaplama işçiliği halatı filan derken 10 halkanın gargari halkası haline gelmesi 10O TL filan tutar.. Sona hoop .. bas gitsin yelkeni.. Ya da sal ıskotayı düşsn aşşaaa..!

Sahi yahu .. şu modern direklerde ray bir de bunların çok kaygan aparatları olacaktı.. Kaç TL idi ki bunlar ? (pardon euro diyecektim :) )   :))
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#134: 29 Mart 2018, 16:43:57
Deri kaplama işçiliği halatı filan derken 10 halkanın gargari halkası haline gelmesi 10O TL filan tutar.. Sona hoop .. bas gitsin yelkeni.. Ya da sal ıskotayı düşsn aşşaaa..!

Sahi yahu .. şu modern direklerde ray bir de bunların çok kaygan aparatları olacaktı.. Kaç TL idi ki bunlar ? (pardon euro diyecektim :) )   :))

Sağol. Deri kaplama ve direk çapına göre ayarlamaları ben yaparım.
Tekrar teşekkür ederim.

Böyle şeyler yazıklıyorsun. Sonra bizi fikri sabitle  "itham ediyolaaa" Etme ! :P

Kendinden kanallı değilse ekistıra kanal, altına stopper, içine kayar papuçlar, daha da iyi çalışıp SIKIŞMASINLAR diye silikonlu ve illaki markalı sıpırey....  O ohooooo !!! Ölme eşeğim ölmeden geçtim cebe sıkışan euröler de cabası.  ::)
  • IP logged

Yukarı git