Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..

• *
Ynt: Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..
#105: 24 Mart 2018, 11:04:52

Böyle ıskarmozlar yapmışlar.. Bu resimdekinin aynısını yaptım.. Ama bende bu kadar geniş küpeşte olmadığından kaba geldi gözüme. Bir de nasıl çalışır bilemedim..   O kadar kürekleri yaptım.. Isskarmoz da az biraz farklı olsun istiyorum açıkçası.
  • IP logged

• *
#106: 24 Mart 2018, 13:14:45
Yanlış yapmışlar Ersin cim ;  Güzel tekne güzel kadın gibidir , köşeli ve sivri yapıları olmaz :) ,soldakinin köşelerini ve kenarlarını yuvarlatırsan güzele benziyor.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#107: 24 Mart 2018, 15:05:41
Soldakini bilmem. Anlamadım da amacını.
Ama sağdaki geleneksel Nordik ıskarmozun stilize edilmiş hali.
Uygulama örneklerini aşağıda inceleyebilirsin.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#108: 24 Mart 2018, 15:17:09
Sanırım küreğin bedenini ıskarmozun içinden geçirerek kullanmayı düşünüyor Cem reisim. ::)
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#109: 24 Mart 2018, 15:18:16
Sanırım küreğin bedenini ıskarmozun içinden geçirerek kullanmayı düşünüyor Cem reisim. ::)
Bir kaç tane daha ...

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

e

erdal duran

#110: 24 Mart 2018, 16:34:50
Soldaki sağdakinin kesilmemiş hali.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#111: 24 Mart 2018, 18:14:40
Şu teknenin çizgilerine güzelliğine bakarmısınız.
Emme velakin ıskormozları minareden at beni in aşağı tut beni modunda.

Bazen geleneksel objelere bire bir uyma takıntısı tüm estetiği alıp götürmekte.
Ki geleneksele  öykünme biraz da sade, basit  ve estetik olduğu için tutku değilmidir.

Keza aşağıda ki resimde de küreklerin ahşabı bıçkıdan çıktığı gibi kullanılmış kayık içinde.
Oysa suya giren kısımlarını ne güzel yuvarlamışlar.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#112: 24 Mart 2018, 19:59:03

Bu resimdeki mantık bizlerin kürek çekme mantığına ters. Biz küreğin gücünü her türlü kaytan ipine bindiririz, eğer küreği siya tutacaksak ta iskarmozun önüne takarız.Fakat bunlar yükü iskarmoz kütüğüne bindirmişler. Bizim mantığımızla kürek ve kütük fazla aşınmamalı , kaytan ipi aşınıp kopmalı şeklinde  bir düşünce olduğu için  bu biraz bana garip geldi.

Aslında kütüğün iskarmoz çıkıntısı sanki kürek ileri gitmesin diye yapılmış gibi, diğer resimden öyle algıladım .Yani onlarda bizim mantığımızda kullanıyorlar gibi.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#113: 24 Mart 2018, 20:00:44

Sanki bu mantık bizim kürek çekme mantığımıza uygun.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#114: 24 Mart 2018, 20:06:14
Efendim, bugün perşembe pazarına gittim.. Önce Eminönü ne gittim.. Orada incikçi boncukçu dolu bir han var. Her türlü takı için binlerce malzeme ve her milletten ve her kesimden yüzlerce kadın var. O kadar kadının tuhaf bakışları arasında en büyük boncukçuya girdim.. derdim boncuk değil.. Deriden yapılma renkli ipler.. Bunları daha önce de alıp Tayo Mar da kullanmıştım.. Çok dayanıklılar ve renkleri de solmadı..

Cem Gür'ün verdiği projede ıskarmoza takılan kısım deri kaplanıyor. Ancak özellikle dikişi çok meşakkatli. Bir kunduracı  bulmak lazım.. O da tam istediğim gibi olur mu bilemedim. Üstelik istediğim sancak ve iskele renklerinde deri bulmak hayli zor.. Ama bu deri halatlar hem sağlam hem de kolayca bu bölgeye sarabilirim.. Üstelik öyle canlı ve güzel renkleri var ki Tayo Mar renklerine uyma zorunluluğu olmasa bu sarı açık mavi renkler de kullanılabilir..

Matbaacı arkadaşım da sağolsun ireco üzerine lazer ile yakarak yazıyı da yazmış..

Cem Gür 'ün gönderdiği tarzda ıskarmozları rahatça yapabilirim aslında ancak sorun patalyanın küpeştesi o kadar kalın değil ve ahşaptan yapılan benzer uygulamalar kaba durdu..

Perşembe pazarına geçenlerde Oğuzhan gitmişti ve bu ay ıskarmozlarının fiyatını 120 TL olarak söylemişti.. Malum Devlin 'in orjinal projesinde pirinç ay ıskarmozu var. Perşembe pazarında bu ay ıskarmozlarından buldum. İki tipi var birisi derinliği ve çapı 5,5 cm olanı ve benim aldığım derinliği ve çapı 7 cm olanı.. Ben tabii ki 120 TL ye almadım.. İşimiz Oğuzhan 'a kalsa yandı gülüm keten helva . Herşeyi %40 pahalı alacağız.. Çifti 80 TL.  İşçiliği de çok güzel..

sarı hastalığı burada da depreşiti :) proje de böyle olunca aldım gitti. Bu Ay ıskarmozunun güzel tarafı rahatlıkla sökülüyor olması. Patalya yı ön güverteye almam gerektiğinde ıskarmozların Çarpıp zarar verme riski de kalmıyor böylece..

sıra geldi epoksiye .. Efendim malum Oğuzhan iki hafta oldu epoksi getirecek.. :) cimri yelkenci damarım tuttuğundan bekleyip duruyordum.. Meğer o epoksi inşaatlarda zemin için kullanılandanmış.. Üstelik ne zaman gelir belli değil :)  Malum perşembe pazarının yarısı İnebolulu.. Ben de Ahmet ten dolayı fahri İnebolu hemşehrisi olduğumdan girdim Arkadaş boyaya..

Efendim Moriva'nin kahve rengi epoksi yapıştırıcısı 55 TL .. saydam olanı 65 TL.. kilogram fiyatı..  aslında 3 litre fiyatı daha iyi 135 TL . ancak o kadar epoksiyi taşımak zor geldi açıkçası..

Bu arada Cumartesi öğleden sonra mağazalar kapanıyor perşembe pazarında .. Bilmeyenler için söylemiş olayım..
Velhasıl keyifli bir perşembe pazarı gümü idi.. Patalyanın en önemli malzemeleri temin edildi sayılır.

Bu arad 2.30 kürek fiyatını da sordum.. 200 TL.. Benim küreklerin fiyatı bunun iki katı oldu ama aradaki en önemli fark , benim kürekler kestane.. Hafif ve dayanıklı. Cem Gür'ün dediği doğruymuş.. İyi ki bu kürekleri kullanmadım. Uyamasaydı bunları gidip alacaktım.. aklımda hiç kürek yapmak fikri yoktu..

Eski reklamdaki gibi Sağolasın İzocam..

• IP logged
« Son Düzenleme: 24 Mart 2018, 20:08:29 Gönderen: Ersin Böke »

• *
    • Classicboats Turkiye
#115: 24 Mart 2018, 23:22:26
Tayo-Mar'ın patalyası yakışıklı olacak, anası gibi küçük kızı da çok canlar yakacak.  :)xx :)xx
  • IP logged

• *
#116: 25 Mart 2018, 10:19:23

Böyle ıskarmozlar yapmışlar.. Bu resimdekinin aynısını yaptım.. Ama bende bu kadar geniş küpeşte olmadığından kaba geldi gözüme. Bir de nasıl çalışır bilemedim..   O kadar kürekleri yaptım.. Isskarmoz da az biraz farklı olsun istiyorum açıkçası.
Ersin ahşabı seviyorsun anladık :) buna benzer şeyleri AutoCAD da çizip su jetinde rahatlıkla kestirebilirsiniz,keskin köşelere radus kırmak istersen bende marangozların kullandığı
el freze makinası var bilgin olsun  :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 25 Mart 2018, 10:34:42 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
Tayo Mar 'ın dingisi geliyor..
#117: 25 Mart 2018, 13:07:34
Ben pazarlığı bildiğim ve araştırdığım ürünlerde yapabiliyorum hiç pirinç ıskarmoz alma ihtiyacım olmadığından fiyatı konusunda fikir yürütemem epoksi pazartesi günü gelecek bana. Haber vereceğim

Gördüğün gibi elimden geleni yapıyorum ki bir an önce tayo mar ın patalyası bitsin de Cemil cümlemizi kurtarayım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 25 Mart 2018, 13:09:06 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

• *
#118: 26 Mart 2018, 10:35:23
el frezesi mi?  Ali bak bu önemli işte.. Bildiğim iyi oldu.. :)

Oğuzhan out.. Ali İn.. :)
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#119: 26 Mart 2018, 10:54:54
Benim planım önce, 3 cm kalınlığında bir maun kullanmak, ortasına freze ile plywood kalınlığında bir kanal açmaktı.
Sonra maunu pişirip (yumuşatıp) boydan boya, tek parça halinde küpeşte yapacaktım.
Böylece hem maun küpeşte olacaktı, hem kontraplak görüntüsü kaybolacaktı, hem de küpeşteler yeterli genişlikte olacaktı.
Sabrım vefa etmedi :-) Yemişim maununu küpeştesini dedim
  • IP logged

Yukarı git