Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Öcal Turan - 06 Haziran 2017, 17:16:23
-
Geçen sene restorasyonunu bitirip ekim ayı gibi suya indirdiğim benim kızın yanına hem ihmal ettiğim günlük hayat işlerini toparlamak hem de mesafenin uzaklığı (ben Bulgaristan da o Finike de, tek gidiş 1500 Km) Nedeniyle bir türlü gidememiştim..Biraz da rehavet çöktü herhalde.
Ancak küçük oğlum kışın sömestre tatilinde teknenin yanına uğrayıp kontrol etti ve kötü bir de haber verdi , tekne de elektrik yoktu.! İyi haber sintine kupkuru idi ve sintine pompasına da ihtiyaç yoktu.
Zaten ayrılmadan önce ben kendimi bildiğim için ,koltuk halatı gerdirme yaylarıyla vs. Deli danalar gibi de bağlamıştım kışı geçirsin diye.
Sebebini telefonla öğrenmeye çalıştım bu akü işinin ,sadece öğrenebildiğim güneş paneli regülatörünün çalışmadığı idi.
Ehh yapacak bir şey yok dedim , kötü şansla sıfır akülerim öldü ise ölmüştü.
Kışın çok sert geçti Bulgaristan da ,neredeyse Aralık 15 2016 dan Mart 15 2017 ye kadar çoğu zaman yollar kapalı ve ısı -25 lere varan şekilde idi. Evin bahçesinden bir görüntü aşağıda .
(https://i.hizliresim.com/lWzk3X.jpg) (https://hizliresim.com/lWzk3X)
Bir de benim Bulgaristan daki kız hamile kalıp o soğuklarda yedi tane yavru doğurunca ve yavruları 2 aylık olup dağıtıncaya kadar evin içinde büyütme mecburiyeti olunca öyle de kitlendim kaldım, kimim kimsem yok ki baksın bu memlekette :(
(https://i.hizliresim.com/BA9ZzM.jpg) (https://hizliresim.com/BA9ZzM)
E bir de bu yeni aldığım köy evinin tadilat işi var (ömrümüz tadilat oldu ) o bindi üzerime, tadilat yaptığım bir köşe resimde görüldüğü şekilde :)
(https://i.hizliresim.com/zBEmy4.jpg) (https://hizliresim.com/zBEmy4)
Ve derken nihayet geçtiğimiz mayıs ayının 14 ünde nihayet yedi ay sonra yine bir takım malzemeleri arabanın tavanına kadar yükleyip teknemin yanına gidene kadar benim denizdeki kız kendi halinde bekledi beni..
Bu arada teknenin yanına niye gitmiyorum diye soranlara söyleyeyim, bir de bana sorun beni ,dışardan sormak kolay. ???
-Devam edecek
-
Tekne dışardan normal görünüyordu , fakat içeri girip aküleri ölçtüğümde ; Bağımsız 105 AH Kurşun kalsiyum motor aküsü 4 Volt a , 3 adet 90 AH lik kuru (yazmıyor ama okuyunca Can hoca kızmasın diye söylüyorum :D, ''asiti elyafa emdirilmiş'' ) servis akülerim ise 3 Volt a düşmüştü. Yani ölüm döşeğinde.
Güneş enerjisi regülatörü bir nedenle kendisini imha etmiş ,açık kalan akü monitörü ve desulfatör cihazı gibi cihazlar ile belki de buzdolabının arızalı termostatı geri kalan işi halletmişti.
Güvertede ise altında ufak bir delikle bıraktığım orjinal Zodiac botun bazı yapışma yerlerinde açılmalar gözlemledim. neredyse 15 senedir çantasında sakladığım bot kendini bırakmaya başlamıştı bazı yapışma yerlerinden , zaman her şeyi etkiliyordu.
Tekne de temizlik yapıp yıkadım , kışlık havuzluk örtüsünü çıkardım ,yelkenleri taktım, geçen sene makara eksikliği yüzünden yapamadığım Tembel Jack donanımını yaptım,arabadan malzemeleri boşalttım,bir kısmını yerleştirdim veya ortalığa dağıttım sonra da teknemin havuzluğunda iki gün hasret giderdim dinlendim biraz beni özleyen ponton komşularımla. Bu arada söylemeyi unuttum, yavruları nı evlatlık dağıttığım köpeğim Cussy de geldi benimle oraya. Oradaki yabancı yatçılar gölgem adını taktılar ona. :)
Vardığımın ertesi günü teknem.
(https://i.hizliresim.com/8dEgMV.jpg) (https://hizliresim.com/8dEgMV)
Dört gün sonra ise hem bana yardım etmek hem de biraz değişik hava almak isteyen Hüseyin abi geldi oraya , orada geçirdiğim üç haftanın bir haftası sağolsun benimle kalıp yardım etti.
Öncelikle benim özel yapım, 15 volt veren redresörümün büyük ihtimalle kışın tekneye gelen oğlumun kurcalaması sonucu atan sigortası ve teknede bulunan yedek güneş paneli regülatörü takıldı ve akülere iki koldan ceryan verilmeye başlandı.
Diğer yandan kablolar bir kez daha elden geçti, buzdolabının termostatı ve motor önündeki sigortası değişti , her ihtimale karşı akü grubunun üzerine de buzdolabı için devre kesici bir düğme koydum ,gereken değerlerde tabii.
Silyon ve pupa fenerlerinin ampullerini led olarak değiştik .
Tekne puntel demirlerindeki 2,5 m. lik katlanır pasarella ve gözümden düşen şişme botu İstanbul a geri getirmek için tekneden dışarı taşıdık .
Yine benim oğlumun kışın geldiğinde arızalanan (eski ve pek sağlıklı değildi, gözüme gözüküyordu zaten) tuvalet pompasını yedek sıfır pompa ile değiştik , çok pis bir iş bu. :-[
Motor daki Jabsco pompanın komple iki adet yedeğini geçen sene İstanbul a getirip bakım ve kontrolünü yaptırıp sıfırlatmış ,yanımda gelirken getirmiştim. Motorun üzerindekini söküp yerine bunu taktık. Motora giren kafa biraz huysuzluk yaptı ise de sonunda Finike Sanayisinde huyunu düzelttiler ve oldu. :) ,diğer bakımlı komple yi de hortum adaptörlerini ayarlayarak baş altına yedek olarak attım.
Motorun üzerinden çıkanı ise iki yeedek te biraz fazla oluyor diye ihtiyacı olan bir reise vermek üzere arabaya attım. Nitekim bugün yerini buldu. :)
Bu arada akülerin değişik varyasyonlarla 5 gündür kurtarılmaya çalışıldığını ,bu ara o işe de baktığımızı söyleyeyim.
-Devam edecek.
-
Tuvalet pompası değiştirme işinin ne menem bir iş olduğunu çok ama çoook iyi biliyorum.
-
Tuvalet pompası değiştirme işinin ne menem bir iş olduğunu çok ama çoook iyi biliyorum.
Sen benim içeri hortum çekip tuvaletin altından beri sintineyi domestosla şakır şakır yıkadığımı görmedin daha. :) ,teknenin sintinesini de komple boşluksuz epoksi kaplamak iyi olmuş. :)
Bu arada bilmeyenler için ekleyeyim , dökülen belki yarım çay bardagı, içinde katı bir şey olmayan tuvalet suyu için oldu bunlar. ???
-
Nasıl yani abi, anlamadım? Hortum işini yani.
-
Nasıl yani abi, anlamadım? Hortum işini yani.
Pontondaki su doldurduğumuz veya teknenin dışını yıkadığımız hortumu teknenin içine alıp , farş tahtalarını da kaldırıp , tuvaleti ve tuvalet altından sintine çukuruna kadar olan tüm sintine bölgesini domestosla fırçaladım ve yıkadım yani. :)
-
RÜZGAR YÖN GÖSTERGESİ
Bu arada tekneyi aldığımdan beri altındaki rüzgar gösteren fincanları olmayan , üstündeki yön okunun da yarısı olan elektronik rüzgar göstergesinin parçalarını kışın İngiltere den getirtip yanımda tekneye götürmüştüm. Hüseyin abi buradayken yardımcı olur ,onları da takayım dedim. Tabii direğe çıkmak lazım ,benim tekne de direkte basamaklar olduğu için o iş kolay ama kendini de emniyete almak lazım.
Hüseyin abiyle aramızda şöyle bir konuşma geçti ; Abi ben çıkayım ,sende emniyet kemerime taktığım halatın boşluğunu direkteki vinçle alarak beni emniyete al, rahat çalışayım .
Hüseyin abinin cevabı ; Olmaz ,ben o mesuliyeti almam ,bu işten (Vinç) anlamam ,anlayan birini çağır.! Abi kimi çağırayım , birini çağırsam euro ile para isterler bizden burada. Vb. Muhabbet sürerken atladım ben bumbanın üzerine , oradan da basamaklara ve çıkmaya başladım.
Çıkarken de konuşuyordum kendi kendime , bana bir şey olursa yine senden bilecekler Hüseyin abi , hemde soracaklar niçin bir halatla emniyete almayı önermedin diye. ;D
Ancak kendi halatımı alıp öyle emniyet tedbiri almadığıma pişman oldum ,şöyleki her iki basamakta bir emniyet kemerinin kilidini üst basamaklara takıyorum, oraya varınca söküp tekrar üste takıyorum vs. Basamaklar biraz enli benim ,karabin kilidi söküp takmak zor oluyor birde tek elinle askıda iken.
Netice de çıktım ama kolumda derman bitti. Neyse sonunda tepeye vardım işe başladım . Bu parçalar bit gibi küçük ve tüy gibi hafif belki 2 belki 3 mm çapında rondelalar la sabitleniyor. Önce bir normal rondelanın ince bir mile ipliğin iğneye geçmesi gibi parçanın altına üstüne geçirilmesi ve sonrasında mil üzerinde hani şu içi tırtıklı olan kilitli rondela (o da bit gibi) ile sıkıştırılması ile sabitleniyor.
Biz Hüseyin abinin buluşu ile tükenmez kalemin içini çıkarıp,dışını kullanarak bu kilitli rondelayı mil üzerinde ileri yitmeyi denedik ,gözümüzde iyi görmüyor zaten o da cabası.
Bu bit gibi şeyler üstteki oku tutar eyvallah ta, tek başına alttaki fincanı nasıl zaptediyor anlamadım. Daha doğrusu niçin bu fincanlardan olmayan çok sayıda rüzgar göstergesi olduğunu orada anladım , birde kargalar kırıyor derler ,hadi canım ! :)
Netice de daha önce hiç direğe eşliksiz çıkmamanın veya rüzgar gülü takmamanın da acemiliklerini yaşayarak zor bela üstteki rüzgar yön göstergesini takdım ama başaşağı takılan alttaki fincanı takmak için iki elininde boşta olup çok dengeli bir durumda olman lazım ,o da bizde ne arar tek koluyla ağaçta sallanan maymun gibiyim ::)
Alttaki fincanın rondelasını geçirdim ,fincanı geçirdim ,bir rondela daaha geçirecem onu da geçirdim ama o kilitli rondelayı geçirmeye çalışırkeen , fincan yerinden bir çıktı doğru uçarak denize.
Bir baktım Hüseyin abi kakıçla almaya ya da pontona sürmeye çalışıyor , abi komşudan kepçeyi al diyemeden fincan su doldu ve battı. Şimdi orada çıkartmamı bekliyor ,yerini biliyorum eğer dipteki balçığa gömülmediyse . :)
Şimdilik rüzgar yön göstergem var ona da şükür , fincanı bulamazsak rüzgarın süratini deniz yüzeyinden az biraz anlıycaz artık.
Not : Siz siz olun bu rondelayı plastik tükenmez kalemle yitip oturtmaya çalışmayın , esniyor ve o kadarcık esneme yetiyor düşürmek için ,metal ince tükenmez kalem dibi kullanın.
Rüzgar göstergesi macerasından resimler aşağıda ,
(https://i.hizliresim.com/Ddk2bo.jpg) (https://hizliresim.com/Ddk2bo)
(https://i.hizliresim.com/ERE84g.jpg) (https://hizliresim.com/ERE84g)
-
Öcal hocam, ben geleyim, hem dalıp parçayı çıkarırım hem de direğe çıkıp montajı yaparım. Sütlü kahve yeterli :).
-
PİS SU TANKI
Yukarıda tuvalet pompası değişimini anlatırken pis iş deik ya; Aşağıdaki yazıyı okuyunca çok temiz kalacak. ???
Geçen sene büyük yenileme sırasında gözüme teknenin zorla yerine sığdırılmış krom pis su tankındaki delikler çarptı ve zamandan kazanmak için ilk kez tekneye bir usta çağırdım ve bu tankı söküp yerine aynısından bir tank koyarmıyız? Dedim.
Verilen cevapta ancak kesilerek yerinden çıkabilecek olan tankı kendimin sökmesi gerektiği , bilmem kaç yüz euro ya tanıdıklarına yaptırılacak tankı gelip ancak takabilecekleri (yani hortumlar geçecek) bununda 400 TL işçilik ücreti olduğu vb. Şeyler söylenince oğlum Öcal iş yine başa düştü hadi gayret dedim. Daha epoksi - elyaf işine başlamamıştım ve tekne ham halde karada idi.
Tekneyi aldığım adam pisin birisi çıktı , pis su deposu dolu idi ve dahası pislik beklerken tankın dibine çökmüş katılaşmış , tankın yanlarında korozyonla oluşan deliklerden pis su taşmış ,sintinenin diğer bölgelerinden yalıtımlı bu bölme adeta pis su deposu haline gelmiş ve adam da onun üzerinde mutlu şekilde yaşayıp uyumuş.!
Ben de tekneyi alırken , yerine sıkı şekilde oturan ve üst kenarları da köpük takviyeli v şekilli tankın altını tabiiki görememiş ,sonradan başka yalanlarını da yakaladığım adamın (yabancı) söylememesi sonucu bu iş başıma gelmişti.
O tankı nasıl zorlukla kesip çıkardığım , katılaşmış pisliği sıcak su ve lavabo açla nasıl eritip temizlediğim ,günlerce yıkayıp kurutup içten o bölmeye bir kat daha elyaf epoksi atmam vs. Ayrı bir bölüm konusu olur.
Netice de geçen sene Eylül sonu itibariyle tekne bitmiş ancak boş ve temiz bölgesi pis su tanksız kalmış idi . Marina tuvaletlerini kullandık orada olduğumuz anlar.
Ben teknede bu tankın bir planını bulmuştum ,aynısını uygulayarak 5 mm. Kontrplaktan bir tank yaptım ancak kenarlarını ikişer santim daraltarak yaptım ki ,bir daha çıkarma mecburiyeti olursa yine kesme ya da koyarken çok zorlanma olmasın. Finike de geçen sene zamanım da bitince iki kat epoksi reçine atıp , ek yerlerini de mikrofiberle yaptığım epoksi macunla sağlamlaştırıp öylece diğer malzemelerle beraber eski filikanın içine (bu filika konusuna bundan sonra geleceğiz) atıp üzerini örtüp Bulgaristan a döndüm.
Evvelki pazar günü Hüseyin abi yi yolcu edince tekrar işleri hızlandırdım , ve geçen seneki malzemelerden artanları içerisine koyup üzerini branda ile örttüğüm ; Marinanın kara park sahası kenarında rıhtımda bulunan filikanın yanına tekne ile gidip oraya yanaştım.
Tekne ile gittim çünkü tekneden de kullanacağım malzeme ve aletler var idi, hemde bir soğuk su içerim bazen diye düşündüm.
Maalesef bu geçen sürede filikaya su girmiş ,boya ruloları ,zımpara kağıtları gibi malzemeler heba olmuş ,güneşten dolayı çift kompenentli boyaların çoğunun sertleştiricileri donmuş idi.
Ama elyafım teknedeydi ve ağızlarını hem sıkıca kapattığım hem bantladığım epoksi malzemelerde ve ayrıca tank müsveddesinde :) bir zarar yoktu.
Bu minvalde işe başladım ve güzelce arap sabunu ile yıkayıp ,kurutup,180 no zımpara ile çizip , asetonla temizlediğim tanka bir kat daha epoksi reçine sürdüm ve 1 saat sonra parmak yapışma moduna gelince önceden şablonla kestiğim 300 gr M2 elyafı uygulamaya başladım.
Parmak yapışma moduna 1 saatte geldi ve sabahlara kadar kurudu çünkü Finike de olduğum sürede ,Antalya damıyım ,Horn Burnun damıyım bilemedim. Her gün sert rüzgarlar, yağmur geçişleri ve soğuk bir hava. Yani epoksinin sevmediği ne varsa var.! O yüzden ufacık tank beni çok yordu, hatta kapağını kapattığım gün gene dağın üzerinde bulutları görünce ; Allahım bana ne olur bir saat ver diye yalvardım ve o da verdi ,şükrettim.
Şimdi tankın epoksi -elyaf atıldıktan sonraki görüntüsü, geri planda tekne :
(https://i.hizliresim.com/jWYX5j.jpg) (https://hizliresim.com/jWYX5j)
(https://i.hizliresim.com/gWL2ZL.jpg) (https://hizliresim.com/gWL2ZL)
Kapağın resmi:
(https://i.hizliresim.com/nWGjrg.jpg) (https://hizliresim.com/nWGjrg)
Sonrasında temizliğini yapıp ,bir kat daha reçineyi müteakip iki kat epoksi arakat (jelkot) attım tankın içine ve dışına. Kapağın ve tankın altındaki tekne benim filikam ,bir yandan da onun da çatlaklarını tamir edip epoksi ve arakat atıyorum, hemde kurutma platformu olarak kullanıyorum. Kapağın yanında tankın içinin tahliye ve alım borusu kısmen çıkmış.
(https://i.hizliresim.com/Q7gv7k.jpg) (https://hizliresim.com/Q7gv7k)
(https://i.hizliresim.com/BA9vLg.jpg) (https://hizliresim.com/BA9vLg)
Tankın dışına attığım epoksi arakat,epoksi astar ve sonrasında fittingleri takıp (sikaflex le sızdırmazlık sağlanmış vaziyette) , kapağını kapattım ve kenarlarına tekrar elyaf uyguladım. Rıhtımda su doldurup muhtelif testlerini yaptıktan sonra da ,tankı bölmesine koyup hortumlarını bağladım.Oldukça haafif ve sağlam ve aynı zamanda ekonomik bir çözümle bu dert te bitmiş oldu.
Marina ustalarına oh olsun.:)
Bu son anlattıklarıma ait resim çekmemişim , bu gittiğimde yerinde resmini çekip koyarım buraya.
-
Öcal hocam, ben geleyim, hem dalıp parçayı çıkarırım hem de direğe çıkıp montajı yaparım. Sütlü kahve yeterli :).
Her zaman Erdal hocam, hep çalışma zamanıma denk geldin bir kahveyi zor içtik ama tekne şu an yine pontondaki yerinde. :)
-
FİLİKA
Tekne ile beraber aldığım ,bana neredeyse üç senedir karada malzeme deposu ve çalışma platformu vazifesi yapan no-name polyester filikayı ,katamaran olmasından dolayı dengeli ve süratli olduğunu tahmin etmeme ve dizaynını sevmeme rağmen aslında kullanma niyetim yoktu. En iyi ihtimalle Çınarcığa yazlığa götürür bırakırım çocuklar biner ya da ihtiyacı olan bir reise veririm diyordum.
Sebebi de ; Senelerce hoyratça marina da güneşin altında kalmış, oradan oraya taşınırken jelkotunda çatlaklar ve kırıklar oluşmuş bu filika yapımında zaten çok kötü bir finish le bitirilmiş ,kalıptan çıktığı haliyle içine veya dışına bir boya bile sürülmeden iki ıskarmaozla ortaya salınmış bir nesne idi. Ve bu filika, 9.95 m boyundaki teknem için biraz büyükçe idi. (3.5 m.boy !)
Yukarıda tank konusunda çalışma platformu halini gördünüz , aşağıda da geçen sene depo halindeki resimleri :
(https://i.hizliresim.com/kWYM3r.jpg) (https://hizliresim.com/kWYM3r)
(https://i.hizliresim.com/gWLPzb.jpg) (https://hizliresim.com/gWLPzb)
Bu filikanın yerine kullanmak amacıyla , benim onbeş senedir ,çantasında pudralayıp sakladığım 3-4 kere denize girmiş orjinal Zodiac botumu da geçen sene tekneye götürmüş idim.Şişirdim ve problem göremedim , tmm dedim.
Aşağıda teknenin üzerine yüklenmişken resmi :
(https://i.hizliresim.com/PrE7qN.jpg) (https://hizliresim.com/PrE7qN)
İşte bu resim çekildikten az sonra botu güverteye yatırmak isterken çıt diye bir ses duydum , Ana çarmıh liftinindeki kopilyalardan birisinin ucu biraz kalkık kalmış , botun yan duvarı da gidip onu bulmuştu. On beş sene sakladığımız botu ilk şişirmede patlattık yani. ::)
Neyse ,nazar oldu bu seneye yaparım dedim , havasını indirip iskele küpeşteye güzelce bağladım ve ayrıldım oradan.
Bu sene gittiğimde inceledim ve gördüm ki botun üzerindeki bazı aksesuarların yapışkanlarında ayrılmalar başlamış , hımm, bu yapışkanların da bir ömrü var demek ki , bu bot bana gelmez arkadaş dedim .
E , paramız da sıkıntılı bu kadar işlerin ve masrafın üzerine (sadece tekne değil , bir de ev tadilatından geçiyoruz) ,yenisini alamam bunun.!
Genelde alarga da kalmayı düşünen bir adam filikasız da gezemeyeceğine göre tek çare polyester filika yı adam etmekti benim için.! Geçen seneden kalan malzemeleri de değerlendiririm hem, dedim.
Yukarıda da anlattığım şekilde pis su tankını yaparken onun kuruma sürelerinde başladım filikayı da tamire.
Altta Jelkot un hasarlı yerlerine elyafa kadar zımpara ile açtım ve gerek epoksi sürerek gerekse mikro fiberle yaptığım macun ile tedavisini yaptım ,sonrasında epoksi arakat (jelkot niyetine kullanılıyor ama daha iyi) sürdüm iki kat , karışım kuruma sürelerine hava şartlarına göre dikkat ederek.
(https://i.hizliresim.com/7N8BaP.jpg) (https://hizliresim.com/7N8BaP)
Sonrasında yine geçen seneden elimde kalan poliuretan astar ve boya ile bordasını tekne ile aynı renge boyadım.
İçini ise daha önceden zaten sırasıyla ; Oksalik asitli su, arap sabunu , aseton ile temizleyip , 150 no ile zımpara ile çizmiştim.. Bir kat üniversal astar ve üzerine ultraviole için poliuretan bariyer boya (kalan bir kaç damla boyamla renklendirdim biraz) attım , aslında beyaza boyayıp tabana interdeck kaymaz boya atmayı da düşündüm ama bir de filikayı daha da ağırlaştırma riski var , o nedenle yapmadım.
En son kurala uysun diye su hattını tahmin etmeye çalışarak elimde kalan zehirli boya artıklarından zehirlisini de ihmal etmedim ,
Sonuçta , çöpe gidecek kayıktan ,ortaya Picasso nun eseri gibi ,şöyle bir şey çıktı arkadaşlar ,memlekete hayırlı olsun. :) ;
(https://i.hizliresim.com/29QOl0.jpg) (https://hizliresim.com/29QOl0)
(https://i.hizliresim.com/Q7gP5V.jpg) (https://hizliresim.com/Q7gP5V)
(https://i.hizliresim.com/OLdrpQ.jpg) (https://hizliresim.com/OLdrpQ)
-
Eline sağlık Öcal reis :)xx :)xx filika bambaşka hale bürünmüş
-
Eline sağlık Öcal reis :)xx :)xx filika bambaşka hale bürünmüş
Sağol Oğuzhan reisim .
Biraz özgün bir şey oldu, ana teknenin yavrusu gibi galiba. ;D
Özel yaptırdım zannedecek görenler. :)
-
Öcal reis,
Eline sağlık cidden Picasso nun eseri gibi olmuş , teknenin yavrusu gibi olmuş ;D
-
Pasarella ;
Teknede 2.5 m uzunluğunda, tek başına gezecek adam için affedersiniz Eşşek ölüsü gibi ağır belki 15 kg. Alimunyum bir pasarella var idi. Katlanır olmasına rağmen hem küpeşte de yer kaplıyor ,Cenova ve diğer halatlara çapariz yapıyor, hem de arkaya takdığımda denize iniş platformunun kapanmasını engelliyor idi. 9.95 m. Bir teknede Marina kaptan ı deryaları için ideal ama gezecek adam için büyüktü.
Resimler şurada ;
(https://i.hizliresim.com/1gn7bG.jpg) (https://hizliresim.com/1gn7bG)
(https://i.hizliresim.com/ZE1nBz.jpg) (https://hizliresim.com/ZE1nBz)
Tekneden çıkardım ve satmak için bizim DADD ikinci el whats up grubunda ilan verdim. Sağolsun bizim Poseidon Marine ,Hakan Meriç ve Hayrettin Edremitlioğlu reisler durumu öğrenince bana jest yapıp , en son ürünlerinden ve aslında fuarda da uzaktan gördüğüm 7.3 Kg ağırlığındaki ,1.95 m . tek parça pasarella ile başabaş takas teklif ettiler, aslında hediye gibi bir şey oldu bu beni sevindiren ama nazik insanlar işte , adına takas deseler de ben biliyorum ne olduğunu. Buradan da teşekkür ederim , gerçekten çok güzel ve işlevsel bir şey yapmışlar ,tek kolunun altına al ve güvertede tur at. :)
Yalnız burada yazmak isterim ,üzerine markalarını vurmuyorlar ve görenler çok beğenmesine rağmen Çin işi filan zannediyorlar , muhakkak vurulsun ki bizim ülkemizde de böyle güzel şeyler yapıldığı bilinsin. Poseidon Marine' nin internet sitesinde de resmi yok.
Pasarellanın tam resmini çekemedim son gün geldiği ve onu acele ile takıp tekneden ayrıldığım için ama şurada çıkmış. Bu gittiğimde daha güzel resimlerini çekip koyarım.
Ya da Hakan Meriç ve Hayrettin Edremitlioğlu reisler buraya eklerlerse sevinirim.
Şurada kısmen çıkmış.
(https://i.hizliresim.com/ZE1zVg.jpg) (https://hizliresim.com/ZE1zVg)
-
Öcal reis,
Eline sağlık cidden Picasso nun eseri gibi olmuş , teknenin yavrusu gibi olmuş ;D
Teşekkür ederim Serkan reis , maliyeti geçen seneden kalan artık malzemeler ve rulo ,zımpara vs.Almak için verdiğim 32 TL (Otuz iki TL) oldu , o da sevindirici. :)
-
Abi süper olmuş, eline sağlık.
-
Yaptığım diğer işler ;
-Satın aldığım rüzgar dümenim geldi ,onu üç parçaya ayırıp , Kuşadası veya İstanbul da montajını yaptırmak - yapmak üzere arka portuça yerleştirdim.
(Rüzgar dümeni nin marka ve modeli ''Fleming global 50)
(https://i.hizliresim.com/G014Jb.jpg) (https://hizliresim.com/G014Jb)
(https://i.hizliresim.com/dGqNdn.jpg) (https://hizliresim.com/dGqNdn)
-Tekneye müzik setini taktım ve çalıştırdım.(Hüseyin abi kulağın çınladı mı.? :) )
-Navtex cihazı ve antenini söktüm ,marina daki yabancı yatçı kadınlardan oluşan Finike sokak hayvanlarını koruma cemiyetine hediye ettim.
-Anten splitter (Glomex) ve AIS receiverın bağlantılarını taktım (Aktif GPS anteni hariç, onu da bu gittiğimde takacağım.)
-Havuzluktaki çalışmayan motor yağ ve hararet göstergelerini çalıştırdım.
-Usturmaçalarım eksikti onları tamamladım.
-Arka havuzluktaki kışlık kapalı tenteyi söküp , portatif bir tente yaptırdım hava geçirgen bir malzemeden.
Bu işlerin sonunda tekne de fazlalık gördüğüm malzemeleri,ağır pasarella yı, Zodiac vs.arabaya yükleyerek bir dahaki haftasında görüşmek üzere İstanbul üzeri Bulgaristan a doğru yola çıktım. İstanbul da Göztepe de bir ustaya botu tamire bırakıp (Bu konuya da sonra değineceğiz) ,Hayrettin reis e de pasarellayı Büyükçekmece de teslim ettikten sonra iki gün önce Bulgaristan a eve geldim.
Olumsuz hava koşullarına rağmen (Bilya gibi dolu bile yağdı Horn , pardon Finike burnunda) ,faydalı bir yaz başı hazırlığı oldu sanırım reisler. :)
Okuduğunuz için teşekkürler.
Not : Söylemeyi unuttum servis grubu ve motor aküsünü tekrar 14 Volt seviyelerine kadar yükseltmeyi ve kurtarmayı başardık. Bunda akülerin yeni olmuş olmasında önemli bir payda var.
-
Abi süper olmuş, eline sağlık.
Teşekkürler Ahmet cim, kendi çapımızda olan imkanlarla yaptık işte mecburen. Marinadaki ustalar gitmemi dört gözle bekliyorlar , çünkü kötü örnek oluyorum ,diğer mahalle sakinleri de bana özenmeye başladı bakıp bakıp orada. ;D
Bu arada bütün bu işler boyunca tekneye veya 20 m. Yakınına (Dahası yasak tı :) ) tek usta sokmadığımı da söyleyeyim. ?0-?
-
Vallahi helal olsun Öcal Reis'im, inanın ben yaptıklarınızı sayarken yoruldum... Sizin gibi üstadlar bize örnek oluyor, ellerinize sağlık
-
Öcal reis ,
elinize sağlık dünya turunuza az mı kaldı yoksa :) C:-)
-
Vallahi helal olsun Öcal Reis'im, inanın ben yaptıklarınızı sayarken yoruldum... Sizin gibi üstadlar bize örnek oluyor, ellerinize sağlık
Çok teşekkür ederim Erman Reis , bu marina ustaları mecburen böyle yaptırıyor bize. Ya becereceğiz bazı işleri , ya da karaya vurduracaklar bizi.
Senin tekne de de yapabileceğimiz bir iş olduğunda çağır gelirim. Bülent Reis e sor bak ,hemşehri sayılırız hem görmüş olurum oraları. :)
Senin teknen de çok güzel bir klasik. Biliyormusun bilmem Colin Archer yüzyıllardır emniyetlice Akdeniz sularında gezen bu Tırhandiller den esinlenmiştir meşhur Double Ender dizaynında. Orsa seyire fazla girmene gerek yok ,bu tekneler yarışmak için değil varacağın yere varmak içindir. Önemlisi de o biz amatörler için.
Yazılarının devamını bekliyor ve takip ediyorum.
Selam ve sevgiler.
-
Öcal reis ,
elinize sağlık dünya turunuza az mı kaldı yoksa :) C:-)
Serkan Reis sağolasın , şöyle bir Anadolu deyişiyle cevap vereyim , ''Bizim inek evin yolunu biliyorda , mahallenin Kıran ları (yaramaz çocukları) fırsat vermiyor.'' ::) :)
Selam ve sevgiler.
-
Ellerine sağlık Öcal.Belli bir süre yoktun anlamıştım zaten tekne işlerine gömüldüğünü.
Baya bir iş halletmişsin.Madem herşey hazır tura çıkmadan önce biraz keyfini çıkar, bizde seyir anılarını zevkle okuyalım.Haydi kolay gele. !O__ C:-)
-
Ellerine sağlık Öcal.Belli bir süre yoktun anlamıştım zaten tekne işlerine gömüldüğünü.
Baya bir iş halletmişsin.Madem herşey hazır tura çıkmadan önce biraz keyfini çıkar, bizde seyir anılarını zevkle okuyalım.Haydi kolay gele. !O__ C:-)
Sağolasın Kenan Reisim. Her şey değilse de çoğu şey hazır. :)
İki nedenle paylaşım yapamadım ; Hem işe gömüldüm hem de benim lap top taki bir güvenlik duvarı Finike Marina nın ''Hot Spot'' programını engelledi ve bağlatmadı.
Çocuklarla biraz tatil yapıp yazacağım inşallah .
Selam ve sevgiler.
-
Yapılacak işler listesine gelelim şimdi reisler ;
-Rüzgar gülünün fincanı Erdal Duran reis tarafından aranacak ve bulunursa yerine takılacak :) , bit gibi contalarını ve kilitli contasını nasıl buluruz bilen varsa söylesin lütfen.
-Teknenin altındaki zehirli boya sünger ile silinip temizlenecek.
-AIS receiver ın Aktif GPS anteni ,Hamdi Atalay reis te bulundu ve Finike ye yolda şimdi.Onun kabloları arka havuzluk üzerindeki platformdan getirilerek bağlanacak.
-Termostadını değişmemize rahmen buzdolabı minimum da bile dipfriz gibi soğutuyor ,ona çare aranacak.
-Kamara tabanı ve masif tik masam zımpara ile silinip, tik yağı ile yağlanacak.
-Güverte ahşapları temizlenip tik yağı ile yağlanacak
-Teknenin güverte pis su boşaltım flanşına aşağıdan bağlantı yapılacak.
-Tekne motorundaki mekanik devir göstergesine mıknatıs takılacak.
-Kuşadası ya da İstanbul da rüzgar dümeni takılacak.
-Halatlarda örülecek, radansa yapılacaklar var o işler yapılacak.
Bu işlerin tekneyi 3 günden fazla hareketten alıkoymasına izin verilmeyecek. :)
-
-
Öcal müzik setini çalıştırmışsın helal olsun.Ben utancımdan boynumu büktüm burada.
-
Öcal müzik setini çalıştırmışsın helal olsun.Ben utancımdan boynumu büktüm burada.
Utanacak bir şey yok abi , bana da geçti biraz inat galiba. ;D
-
Öcal müzik setini çalıştırmışsın helal olsun.Ben utancımdan boynumu büktüm burada.
Hüseyin abi şu mekanik motor devir saati nedir forumda bir anlatırmısın ? Hep beraber öğrenelim.
-
Mekanik Motor devir göstergesi: 2 parçadan meydana gelmiştir.
1.parca gösterge dediğimiz üstünde devir rakamlarının yazdığı bir kadran ve devir göstermeye yarıyan ibresi olan DEVİR SAATİ dediğimiz gösterge.
2.parça:Kuyruk-kamcı denen bir ucu devir göstergesi arkasına giren diğer ucu motor ana miline uygun bir yerden bağlanan motor gaz teli sistemine benzeyen dışında koruyucu ve yataklama yapan kısmı olan içinde ise spiral çelik tel olup motor ana milinden aldığı dönme hareketini devir göstergesine iletir.
Nasıl çalışır: Çok eskiden zemberekli sistem varmış zemberekte ancak 5saniye çalıştırabildiği bir masa saati benzeri düzeneği kurarmış.Motor devrinin yüksekliğine bağlı olarak Zemberegin kurulma sıklığına bağlı olarak ibre devir gösterirmiş Benim Piper L18 uçağında böyle bir motor devir gösterge sistemi var.Bu sistem artık müzelik unutalım gitsin.
Su anki motor devir gösterme mantığında FUKO AKIM üretme mantığı vardır.Çalışması şöyle.Kamcı içindeki spiral tel dönmeye başlayınca bunun gösterge içindeki ucunda bir mıknatıs vardır ve bu mıknatısta dönmeye başlar.Tam mıknatısın karşısında kamcı teli ile aynı eksende yataklanmış bir metal levha vardır.Mıknatış dönmeye başlayınca metal levhada ters yönde dönmeye çalışır ama dönmesine mani olan bir yay üstüne takılmıştır,ve tabiki gösterge ibreside bu levhaya iliştirilmiştir.Şimdi motor alçak devirde çalışırken levha da yavaş dönmek ister ama bağlı olduğu yay çok az kımıldamasına müsade eder.şayet devir değişmezse levha yayı belli bir miktar açıp o durumda kalır.İbrede bir değer gösterir söz gelimi 900 devir dakika.
şayet gaz açılır motor devri yükseltilirse mıknatıs daha hızlı dönmeye başladığı için karşı levhada zıt yöne daha hızlı dönmek ister ve yayı biraz daha zorlar biraz daha hareket eder söz gelimi 1500 devir işaret etmeye başlar bu böyle sürer gider.Motor stop edip durunca haliyle kamcıya bağlı mıknatısta durur mıknatıs durunca ibrenin bağlı olduğu levhada dönmekten vaz geçer ve yay levhayı tamamen geri çeker İbre sıfırı göstermeye başlar.Bütün işlemler hareket halinde olduğu için buna mekanik devir göstergesi sistemi denir.
Arabalardaki hız göstergeside tıpatıp böyle çalışır ama kamcı yani kilometre teli motora değilde tekerleklerin döndürdüğü bir parçaya yani bir yerde difansiyele bağlıdır.Tekerleklerin dönme hızına yani aracın hızına göre gösterge çalışmaya başlar.
İbrenin belli bir değeri göstermesine yarayan yay koparsa kilometre saati daha araç kımıldama başlayıp 25-30 ile gitmeye başlamışken ibre sona dayanır,aynısı devir göstergesindede olur yay koparsa motor hep en yüksekte çalışıyormuş gibi gösterir.
Umarım anlatabilmişimdir.
-
Benim motoru biliyorsun. Şimdi benim gösterge hep sıfırı gösterdiğine göre mıknatıs mı yok orada acaba ?
-
Bir gelemedim ziyarete... Antalya Marmaris hattında koşturup duruyorum. Ama geleceğim, azimliyim ;) :)
-
Bir gelemedim ziyarete... Antalya Marmaris hattında koşturup duruyorum. Ama geleceğim, azimliyim ;) :)
Yollarda görüşeceğiz gibime geliyor Suat Kaptanım , bir şeyler kapıp el alamadım orada sizden. :)
-
öcal reis ellerine sağlık
takiptesin C:-)
-
öcal reis ellerine sağlık
takiptesin C:-)
Sağolasın Suat Reis , Boğaz köprünün öte yanına da selam söyle , işler bitti sayılır gelebilirler artık tekneye:)
-
Bir gelemedim ziyarete... Antalya Marmaris hattında koşturup duruyorum. Ama geleceğim, azimliyim ;) :)
Yollarda görüşeceğiz gibime geliyor Suat Kaptanım , bir şeyler kapıp el alamadım orada sizden. :)
Astafurullah ( yazılışını bilemedim ;) ) Nasipse ne zaman avara ediyorsun? Gezgn hala Kekova'da boynu bükük beni bekliyor...
-
Bir gelemedim ziyarete... Antalya Marmaris hattında koşturup duruyorum. Ama geleceğim, azimliyim ;) :)
Yollarda görüşeceğiz gibime geliyor Suat Kaptanım , bir şeyler kapıp el alamadım orada sizden. :)
Astafurullah ( yazılışını bilemedim ;) ) Nasipse ne zaman avara ediyorsun? Gezgn hala Kekova'da boynu bükük beni bekliyor...
Nasipse 12 sinden sonra, 15 inden önce Suat Kaptanım. Ama yavaş yavaş yükseleceğim , çocuklar da geliyor biraz tatil için. Gezgin i çok mahzun bırakma, güzel kız o. :)
-
Benim motoru biliyorsun. Şimdi benim gösterge hep sıfırı gösterdiğine göre mıknatıs mı yok orada acaba ?
Öcal orada mıknatısın olup olmadığını anlamak çok kolay.Merdiveni kenara çekip motorun ana milindeki kayış kasnağının üstünde mıknatısın yapıştırıldığı yer belli oraya demir bir şey yaklaştırdığında çekerse mıknatıs yerinde deriz,yerinde yoksa oranın boyutlarında biraz kuvvetlice bir mıknatıs çift karışımlı tutkalla yerine yapıştırılır.
Yeri gelmişken yazayım senin motorun devir göstergesi mekanik değil elektronik ama,alternatörün ürettiği elektriğin frekansını saymıyor da ana mil kasnağındaki mıknatısın dönüşünü sayıyor.
-
Benim motoru biliyorsun. Şimdi benim gösterge hep sıfırı gösterdiğine göre mıknatıs mı yok orada acaba ?
Öcal orada mıknatısın olup olmadığını anlamak çok kolay.Merdiveni kenara çekip motorun ana milindeki kayış kasnağının üstünde mıknatısın yapıştırıldığı yer belli oraya demir bir şey yaklaştırdığında çekerse mıknatıs yerinde deriz,yerinde yoksa oranın boyutlarında biraz kuvvetlice bir mıknatıs çift karışımlı tutkalla yerine yapıştırılır.
Yeri gelmişken yazayım senin motorun devir göstergesi mekanik değil elektronik ama,alternatörün ürettiği elektriğin frekansını saymıyor da ana mil kasnağındaki mıknatısın dönüşünü sayıyor.
Tamam Hüseyin abi yaparım.. Aslında hatırlarsan seninle bunları konuşmuştuk ama hem bir kez daha teyit alayım hem de bilgi olarak forumda kalsın diye sormuştum. Teşekkürler.
-
Nasıl yani abi, anlamadım? Hortum işini yani.
Pontondaki su doldurduğumuz veya teknenin dışını yıkadığımız hortumu teknenin içine alıp , farş tahtalarını da kaldırıp , tuvaleti ve tuvalet altından sintine çukuruna kadar olan tüm sintine bölgesini domestosla fırçaladım ve yıkadım yani. :)
Hah... Tamam. Bene her yıl yapılmalı bu. Ben yapıyorum.
-
Nasıl yani abi, anlamadım? Hortum işini yani.
Pontondaki su doldurduğumuz veya teknenin dışını yıkadığımız hortumu teknenin içine alıp , farş tahtalarını da kaldırıp , tuvaleti ve tuvalet altından sintine çukuruna kadar olan tüm sintine bölgesini domestosla fırçaladım ve yıkadım yani. :)
Hah... Tamam. Bene her yıl yapılmalı bu. Ben yapıyorum.
Daha yedi ay önce şöyle yapmıştım. :(
(https://i.hizliresim.com/MvP916.jpg) (https://hizliresim.com/MvP916)
-
Serenity çok şanslı bir tekne. Yaptıklarınızı okumak hem ders mahiyetinde hem de "ben de tekneye gidip biraz iş yapayım" diye özeniyor insan :)
-
Serenity çok şanslı bir tekne. Yaptıklarınızı okumak hem ders mahiyetinde hem de "ben de tekneye gidip biraz iş yapayım" diye özeniyor insan :)
Teşekkürler Mücahit reis.
Yapacak şeyler bitmiyor valla bu tekne işinde ,yukarıdaki yapılacak işlere ek unuttuklarımda var . Arma ayarlarının seyirde kontrolü , köpek düşmesin diye vardevelaya ,teknede bulunan ağlarının örülmesi :) Direğe tembel jack için ufak bir koç boynuzu daha eklenmesi , akülerin daha da sağlam bağlanması vs. Daha bilmem ne çıkacak . :(
Ama daha durmayacağım artık limanda ,hayırlısı ile bir çok şeyi yolda yapacağım Ege ye doğru yükselirken .
Bana pek özenilecek bir durumda olmadığım hissi geliyor artık ama siz bilirsiniz tabii. :)
-
Bir şey daha aklıma geldi , daha güverte üstüne can salı için platform yapılacak. :)
-
Öcal ağbi.Serenity bitmiş harika olmuş,eline sağlık..
-
Öcal abi nerede?
-
Öcal teknesi ile varış noktası Kuşadası olacak şekilde seyire başladı.Dün gece Kekova civarında idi.
-
Öcal ağbi.Serenity bitmiş harika olmuş,eline sağlık..
Teşekkür ederim Ali.:)
-
Öcal abi nerede?
Vurdum kendimi denizlere. Şimdilik Akdeniz deyim Ersin. :)
-
Öcal teknesi ile varış noktası Kuşadası olacak şekilde seyire başladı.Dün gece Kekova civarında idi.
Evet plan bu abi ama gezip acısını çıkararak iki senenin. :)
-
Bu başlıkta en son yazımı tesadüfen tam üç ay önce yazmışım , bakalım tatil yapayım derken orada burada istemeden de olsa bir test seyrine dönen Finike -
Kuşadası yolculuğumu http://heyamolahey.com/seyir-anilari/serenity-seyir-defteri/ başlığında anlattım biliyorsunuz .
Yollarda kendimce ne kusurlar bulmuşum , neler olmuşta ne işler çıkmış burada ele almaya çalışacağım..
Sevgili reisler ,siz de tekneyi tanıdınız artık , lütfen görüş ve önerilerinizi esirgemeyin.
Şimdiden teşekkürler.
-
Konuyu şunu şunu yaptım oldu diye anlatmayacağım.
Maddeler halinde nedenleri ile ,tecrübesi az olan reislere de aklımın yettiğince fikir versin diye ele alacağım ,lafı biraz uzatacağım , şimdiden affola bilen reislerce.
Dediğim gibi fazla veya eksik yaptıklarım, yapmam gereken tavsiyeleriniz varsa lütfen katkı verin.
1) Finike de tekneyi epoksi-elyaf kaplarken tekne salmasının altında ,üzerinde durduğu takozlara denk gelen bölgelerin de elyaf ve epoksi kaplanması.
Yapılan işlem : Kuşadasın da tekneyi karaya alma sebeblerimden birisi ,karaya alırken buna uygun takozlattım.
Turgut Özbek usta yı orada kalmış herkes bilir sanıırım , yokluğumda yaptı ,iyi yaptığından eminim o iş bitti bence.
2) Zincirlik büyütülecek ve zincir eklenecek : Tesbit ettiğim en sıkıntılı konu. >:(
Kuru ağırlığı 5.5 ton çeken tekne de sadece 45 m. Zincir ve onu dahi en az iki kere elle yatırmazsan almayan bir zincirlik vardı.
a) Zincirlik :
Serenity de üstte zincirlik kapağı yok. Bu hem iyi hem kötü ; İyiliği sert havada tekneye kafadan gelen denizlerde zincirlik kapağından su yaparmı derdim yok.
Kötülüğü, zinciri alırken üstten yatıramıyorsun , yığılan zinciri bir kişinin aşağı baş kamarada zincirlik kapağını açarak yatırması lazım . Yolda sıkıntı yaptı bana bu iş ve yanımda bir kişinin olmasını şart koştu. Hani tek başımıza seyir yapacaktık. ???
Yola çıkmadan bilemezdim bunu ve bir iki kere acele veya dalgınlıkla zinciri yığdırınca ırgat kastanyolasını (balatasını) da zorladım ,kaydırdım.
Çözüm : Yokluğumda 25 senelik marangozum Bahadır Usta zincirliği tekne sintinesine yakın bir yere indirdi ve ona bir kutu yaptı .
Turgut usta da kutuyu elyaf epoksi kapladı , hem zincir gibi bir ağırlığı tekne tabanına indirerek tekne balansını daha da artırdım , hem de zincir yığılması derdim bitti .
Gidince zincirliğin altında sintineye suyun gitmesi ve fakat pisliğin gitmemesi için şaşırtmalı frengi deliği yapılmış mı (tembihlemeyi unuttum) onu kontrol etmek var aklımda.
Yapılmamışsa yapacağım fotoğraflar koyarım buraya.
Hangi akla bu kadar ufak ve yukarıda bir zincirlik planlamış Alman mühendisliği anlamadım. ::)
b) Zincir : Gemiler adası veya dirsek gibi derin yerlerde , sert hava da demir attığım her yerde , 8 mm. 45 Metre zincir yetmedi bana . ???
Hep mutedil havada tam kapalı yerde zincir atmıyoruzki. ::).
Bu nedenle çöğu zaman zincire halat ekleyeceğim diye uğraştım .
Uğraştım ,çünkü hem zincirliğim , bırakın halatı zinciri bile yatırmadan almayacak kadar ufaktı, ayrıca zincirlik dolabınında üstten kapağım yok ve halatın kiliti ,halatın bağı vb. Irgatın zincirlik deliğinden geçemiyor.
Önce zinciri sağlama alıp ,hırça mapası bağlantısı dahil tamamen dışarı almam , hırça mapasının kilidini çözmem , sonra bu ufak kilidi zincir ucuna tekrar takıp üzerine taktığım daha büyük bir kilide halatı bağlamak gibi bir işlemler dizisi vardı.
Tamam zincire halatı her seferinde ekleyelim o zaman zinciri büyütmeye gerek yok ama açık güverte veya üstten zincirlik dolabına erişimi olmayan benim teknemde , ırgatın bu zincir deliği ile değil . :-\
Her seferinde bunu yapmak bıktırıyor insanı. ???
Çözüm : Zincirliği büyütmeyi kafaya koyduğum için daha yolda iken bizim DADD ikinci el malzeme grubunda sordum fazla zinciri olan reis varmı diye.
Sağolsun Aziz Eryavuz Hocam cevap verdi ; Şansıma onda 25 m. Kadar 8 mm. Kullanmadığı zincir varmış . şimdi memlekete gelince kendisinden onu alacağım , bir ekleme baklası ile (teknede var) zincirime ekleyeceğim.
70 m. Zincir ideal olacak bana diye düşünüyorum.
-Devam edecek.
-
Agabey ayni agirliktayiz kuru 5020 dolu 7400.. 60 mt zincir 20 mt halat sence nasil..? Onerin olur mu?
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Agabey ayni agirliktayiz kuru 5020 dolu 7400.. 60 mt zincir 20 mt halat sence nasil..? Onerin olur mu?
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Günaydın Dilek , zincirin 8 mm. ise ve zincirliğin müsaitse bir 20 m. Daha ekle , değilse halatını 40 m. Yap , eğer zincirin 10 mm. ise yeter bence.
-
3) Demirler ;
a) Ana demir : Daha öncede dediğim gibi tekne de (33 feet ,9.95 m. Serenity) 16 Kg. CQR tipi orjinal ve krom bir ana demirim var. Bu tip demir kıçtan koltuk aldığım veya rüzgarın düzenli olarak bir istikametten estiği durumlarda eğer dip çamur veya kum ise gayet güzel tutuyor.
Ancak zemin sert veya otluksa ya da rüzgar tekneyi çeviriyorsa (Ege de öyle oluyor genelde) kendinizi demir atmamış ve zincirde duruyor sayabilirsiniz. ::)
Aslında İngiltere de bir kaç şehirin zemin yapısına göre ve gelgit de kullanılmak için dizayn edilmiş bir demirdir , neden bu kadar moda olmuş heryerde karşıma çıkar anlamadığım hususlardan birisidir.
Her ne ise , bu kadar sert havalar görüp koylarda barınacağımı bilsem en baştan önlemimi alır değiştirirdim onu ,ancak gaflete düştüm bir kere ve tüm yol boyu tedirgin geldim .Tan Kaan reisim duy beni , anla niçin bırakamıyordum tekneyi yalnız başına alargada :)
Yine bu demir yüzünden Akçabük koyunda demir taradım. :o
Şimdi bu demiri değiştireceğim ve kendisini ikincil demir, hatta daha iyisi kıç demiri olarak kullanma niyetindeyim.
Birisine veripte kimsenin başını yakamam. :-\
Yeni koyacağım demir tercihime gelince ;
Ana demir olarak birinci tercihim orjinal olmak şartıyla ikinci el uygun fiyata bulabilirsem şu son zamanın modası Ultra veya daha az meşhur Rocna . Hatta Rocna yı daha çok tercih ederim.(Az meşhur ya belki daha ucuzdur.:) )
İkinci tercihim aslında CQR ın modifiye edilmiş, kıçı başı oynamayan versiyonu olan Lewmar Delta.
Bu da 80 li yılların naylon tekne demirlerindendir ve bilen adamın elinde atılırsa diğerleri kadar olmasa da CQR dan çok daha iyidir.
Yine yollarda haberleştiğim Uğur Kalaycıoğlu reisimizde kullanmadığı 16 Kg. Bir Delta varmış , kendisi Ultra kullanıyormış şu anda .
Diğerlerine bütçem yetip yetmeyeceğini , bulup bulamayacağımı bilmediğim için , memlekete gelince öncelikle onu alıp kendimi bir rahatlatacağım.
b) Danforth : Tekne de 10 kg. Bir Danforth çapa var kıç demiri olarak dursun diyorum yerine göre. Ancak takımımı dizdikten ve CQR ı kıça aldıktan sonra ihtiyacı olan bir reis e de verebilirim.İş görür ufak teknelerde.
c) Başaltında yer kaplamasın diye katlanıp iki kollu hale gelen 4 kollu 8 kg. bir admiralti çapam var. Dip eriştelikse ana demire ekleyeceğim ikinci demir olarak beni kurtaracak olan o diyorum , teknede kalacak.
-
Abi Danfort eriştelikte iş gören cinsten demir değil mi? CQR başarılı bir demir değil bence. Eristede Ultra da hiç iş görmüyor.
-
Abi Danfort eriştelikte iş gören cinsten demir değil mi? CQR başarılı bir demir değil bence. Eristede Ultra da hiç iş görmüyor.
Bülent reisim benim Danforth 10 kg. Ana demir olamaz , onun yerine eriştede admiralty 4 kollu 8 kg. Kullanmayı düşünüyorum kıçta veya ana demire ek olarak.
Bence erişte de çapa marka :) daha iyi Danforth dan.
CQR dediğim gibi çamur ve kumda ,sabit rüzgarda iyi. Ne bileyim belki bir gün öyle bir yerlere düşermi yolum demiştim. :-\
Haklısın , admiralty yedek dursun yine , kıç demiri Danforth yapayım , atayım ben bu CQR ı tekneden ağırlık yapmasın :)
(yazılı düşünüyorum biraz karışık oldu ama son kararım. :) )
Orjinal Rocna bulabilsem bir tane ana demir olarak en iyisi o da , bakacağız artık. O zaman Delta yı yedek veya kıç demiri yaparım.
Sağolasın Bülent Reisim, kafamı netleştirdin.
-
Nadiren de olsa, bu işlerde iyi fikir verebiliyorum. Sanıyorum bu, son 10 yıldaki üçüncü iyi fikrim oldu. Hiç fena değil.
-
Nadiren de olsa, bu işlerde iyi fikir verebiliyorum. Sanıyorum bu, son 10 yıldaki üçüncü iyi fikrim oldu. Hiç fena değil.
Kendini ''underestimate'' etme. İyisin. :)
-
Tan Kaan reisim duy beni , anla niçin bırakamıyordum tekneyi yalnız başına alargada :)
Abi, ben fikrim teknenin en önemli malzemesinin demir olduğu ve bir çok malzemeden daha öncelikli yatırım yapılması gerektiği. Alarga'da kalmayı her daim tercih ettiğim için demir benim için çok önemli. Elbette "demiri atan kaptan" doğru bir söz ama tolerans sağlayacak olan doğru demir, demir çeşitliliği ve demir atma düzenekleri.
Bu arada kullanmadığım için bilmiyorum ama Mantus demir araştırmaya değer gibi gözüküyor.
-
4) Yelkenler .
Miadını doldurmuş Cenova yedi burunlar civarında bir hasarlandı , sağolsun Burak Reisin sayesinde Göcek te bir de tamir görmesine rağmen beni Kuşadası, yerine göre İstanbul a kadar idare etmedi. Şu anda % 50 bir trinketten başka bir şey yok teknenin çift ıstralya bulunan ön tarafında.
Trinketin durumu fena değil , ana yelkenim ise çok iyi durumda.
Erol Mayadağ Reis in kullanmadığı bir Cevovası varmış İzmir de Yelkenbiçer firmasında. Cenova daha parçalanmadan Göcek te konuyu konuşmuştuk ve bu İzmirdeki yelkenin benim yelkenden daha iyi durumda olduğunu söylemişti.
Erol reisin teknesi de ,direği de dolayısı ile yelkenleri de benimkilerden büyük.
Kenarlardan küçülterek DADD nin toplu yelken yaptırma kampanyasına kadar onu uyarlayıp kullanmayı düşünüyorum.. (Ersin Reisten de ses çıkmadı daha. :) )
Kuşadasına gidince rahmetli babası Recep Yelkenbiçer benim eski teknemin yelkenini de yapan, Mehmet Ali ile görüşüp eğer yelkenin torunu filan düzgün verebilirim derse bu işide hemen yapacağım.
DADD Kampanyasında ise uzun yola dayanıklı 1 adet klasik flok (% 100) , bir adet fırtına floğu ve 1 adet Cenova (UV korumalı ) , ve bir adet yedek ana yelken yaptırmayı düşünüyorum.
Trisail denilen ve direğe çekilen fırtına yelkeni için 2.camadan vurulmuş anayelken zorunlu bir ''heave to'' pozisyonunda beni idare edebilirmi diye düşünüyorum. :-\
Teknede bir adet de simetrik hafif hava balonum var.
Bu işleri yaparken teknedeki bazı mandarları da yenileyeceğim.
Bu trisail ve ve varsa başka şeyler için ne dersiniz fikirlerinizi alabilirmiyim reisler.?
-
Tan Kaan reisim duy beni , anla niçin bırakamıyordum tekneyi yalnız başına alargada :)
Abi, ben fikrim teknenin en önemli malzemesinin demir olduğu ve bir çok malzemeden daha öncelikli yatırım yapılması gerektiği. Alarga'da kalmayı her daim tercih ettiğim için demir benim için çok önemli. Elbette "demiri atan kaptan" doğru bir söz ama tolerans sağlayacak olan doğru demir, demir çeşitliliği ve demir atma düzenekleri.
Bu arada kullanmadığım için bilmiyorum ama Mantus demir araştırmaya değer gibi gözüküyor.
Kesinlikle haklısın ,kesin aynı fikirdeyim Kaan Reisim.
Finike den kurtulayım bir an önce stresiyle ve de belki o anda bütçem sıkışık olduğundan ,dedim ya gaflete düştüm. Ne yapıp edip o demirle yola çıkmamam lazımdı. :-[
Şansıma hava da ne esti ,ne esti. ???
-
Tan Kaan reisim duy beni , anla niçin bırakamıyordum tekneyi yalnız başına alargada :)
Bu arada kullanmadığım için bilmiyorum ama Mantus demir araştırmaya değer gibi gözüküyor.
Mantus şu anda sanki en iyi gibi duruyor.
Bende Spade var. Hiç üzmedi. Aldığımda Ultra ile benzer performans sergiliyordu. Ben Spade tercih ettim.
Dün youtube'da Mantus vs Spade bir kıyaslama seyrettim. İkiside bayağı dayandı. Ama Mantus bir adım önde bitirdi.
https://youtu.be/tqNzSrfG_8A
-
Şurada demirleme ile ilgili bolca fotoğraf bulunmakta .
http://www.cruisersforum.com/forums/f118/photos-of-anchors-setting-126073.html
Burada da videolar var.
http://www.cruisersforum.com/forums/f118/videos-of-anchors-setting-155412.html
Belki yardımı olur
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Tan Kaan reisim duy beni , anla niçin bırakamıyordum tekneyi yalnız başına alargada :)
Bu arada kullanmadığım için bilmiyorum ama Mantus demir araştırmaya değer gibi gözüküyor.
Mantus şu anda sanki en iyi gibi duruyor.
Bende Spade var. Hiç üzmedi. Aldığımda Ultra ile benzer performans sergiliyordu. Ben Spade tercih ettim.
Dün youtube'da Mantus vs Spade bir kıyaslama seyrettim. İkiside bayağı dayandı. Ama Mantus bir adım önde bitirdi.
https://youtu.be/tqNzSrfG_8A
Şimdilik Lewmar Delta yı bir takayım da karadan kurtulayım MAtay reisim , Mantus da olur, şu yeni nesil demirlerin hangisini bulacağız hesaplı ikinci elde ,onuda alayım.
Sıfırlara gücüm yetmez şu anda, herkes ağzını bir servetten açıyor sıfır olunca.
Netice de adi madenden imal olmuyorlarmı bunlar ne. ??? :D
-
Ultra 16kg ana demir.. Danfort 12 kg kic demiri ve 12 kg Delta basaltinda duruyor yedek demir.. Eristelik olarak Sivrice, Bademli ve Port Mahon da demir attim Ultra ile.. Bademli de basarili olamadim.. Digerleri gayet iyi tuttu. Bademli sanirim beden kaynakli idi. Sonra bir kumluk bosluga attim capayi sorun olmadi. Ultra'dan memnunum acikcasi.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
4) Yelkenler .
Miadını doldurmuş Cenova yedi burunlar civarında bir hasarlandı , sağolsun Burak Reisin sayesinde Göcek te bir de tamir görmesine rağmen beni Kuşadası, yerine göre İstanbul a kadar idare etmedi. Şu anda % 50 bir trinketten başka bir şey yok teknenin çift ıstralya bulunan ön tarafında.
Trinketin durumu fena değil , ana yelkenim ise çok iyi durumda.
Erol Mayadağ Reis in kullanmadığı bir Cevovası varmış İzmir de Yelkenbiçer firmasında. Cenova daha parçalanmadan Göcek te konuyu konuşmuştuk ve bu İzmirdeki yelkenin benim yelkenden daha iyi durumda olduğunu söylemişti.
Erol reisin teknesi de ,direği de dolayısı ile yelkenleri de benimkilerden büyük.
Kenarlardan küçülterek DADD nin toplu yelken yaptırma kampanyasına kadar onu uyarlayıp kullanmayı düşünüyorum.. (Ersin Reisten de ses çıkmadı daha. :) )
Kuşadasına gidince rahmetli babası Recep Yelkenbiçer benim eski teknemin yelkenini de yapan, Mehmet Ali ile görüşüp eğer yelkenin torunu filan düzgün verebilirim derse bu işide hemen yapacağım.
DADD Kampanyasında ise uzun yola dayanıklı 1 adet klasik flok (% 100) , bir adet fırtına floğu ve 1 adet Cenova (UV korumalı ) , ve bir adet yedek ana yelken yaptırmayı düşünüyorum.
Trisail denilen ve direğe çekilen fırtına yelkeni için 2.camadan vurulmuş anayelken zorunlu bir ''heave to'' pozisyonunda beni idare edebilirmi diye düşünüyorum. :-\
Teknede bir adet de simetrik hafif hava balonum var.
Bu işleri yaparken teknedeki bazı mandarları da yenileyeceğim.
Bu trisail ve ve varsa başka şeyler için ne dersiniz fikirlerinizi alabilirmiyim reisler.?
Trisail ile ilgili olarak benim yaptığım özet çeviride Skip Novak'ın videosu var. 3. ya da 4. camadan Trisailden daha iyi bir seçenek diyor. Bir düşüncedir bakılabilir. Ben ana yelkene 4. camadan yaptırdım. denemedim, en kısa zamanda 25-30knot arasında önce deneyeceğim. Eos heave too için 3. Camadan diyor ve az biraz Cenova. En başarılı bu şekilde olduk.
-
Dilekçim Ultra şahane bir çapa.
Ama doğal olarak demiri attığınızda yan yatıyor, taban sık eriştelik olduğunda ne etsen tutmuyor. Dediğin gibi tutması için ya seyrek alana ya da kumluk alana denk gelmesi lazım. Ha tuttu mu, asla bırakmıyor.
3 yıldır ultra kullanıyorum, ilk kez bu yıl Aktur'da tutturamadım demiri.O kadar sinirlendim ki, Aytül ablaya Hasan reise nasıl tahammül ettiğini, Celal abiye yanımdan çekip gitmesini söyledim, Erol Akyiğit o sıra telefon açıp bir şey deyince de "bari sen kapa çeneni" deyiverdim.
Kuşkusuz demiri kaptan atar , ama atarken de iste ağzından böyle kudümsüz laflar çıkar :)
-
Dilekçim Ultra şahane bir çapa.
Ama doğal olarak demiri attığınızda yan yatıyor, taban sık eriştelik olduğunda ne etsen tutmuyor. Dediğin gibi tutması için ya seyrek alana ya da kumluk alana denk gelmesi lazım. Ha tuttu mu, asla bırakmıyor.
3 yıldır ultra kullanıyorum, ilk kez bu yıl Aktur'da tutturamadım demiri.O kadar sinirlendim ki, Aytül ablaya Hasan reise nasıl tahammül ettiğini, Celal abiye yanımdan çekip gitmesini söyledim, Erol Akyiğit o sıra telefon açıp bir şey deyince de "bari sen kapa çeneni" deyiverdim.
Kuşkusuz demiri kaptan atar , ama atarken de iste ağzından böyle kudümsüz laflar çıkar :)
Bunlar hepimizde oluyor.. Bademli de 2 kez denedim.. misafirler hemen huysuzlanıp ay yok gidelim demeye başladılar..susun ulen diyemedim.. başka yere attım.. deniz bu.. oluyor..
4/4 yok..100% yok..biliyorum oldum piştim gari de yok.. hele hele büyük denizci yok.. keşke bunu anlasak da işleri kolaylaştırsak ve daha fazla zevk alsak.. ;D ;D
Ultra yerli üretim olarak benim gurulandığım bir üründür. Acemiliği, dalgınlığı kapatır. Neden yan düşüyor yalnız onu Nejat ağabey ile konuşmak gerek fuar zamanında..
-
E canımcim dip battaniye gibi, o nedenle. Ultra oynadıkça gömülen kuvvetlenen bir çapa. Ama ıste dibe battaniye sermişler, olmuyor.
-
Ultra yerli üretim olarak benim gurulandığım bir üründür. Acemiliği, dalgınlığı kapatır. Neden yan düşüyor yalnız onu Nejat ağabey ile konuşmak gerek fuar zamanında..
Ultra'yı severim. En çokta bunun için. Amerikada ki bir gezgin videosunda, araştırdım bu gayet iyi diye bahsediyorsa, yabancı çapa testlerinde artık adını geçirecek kadar ciddiye alıyorlarsa.
Valla benim hoşuma gidiyor görüp duydukça böyle şeyleri.
-
16 kg Wasi demir var bende. Her zeminde tutuyor, alargada rüzgar yön değiştirdiğinde çıkıp tekrar tutuyor ancak kıçtankara bağlıyken yandan 20 knot sağanaklarda bırakıyor. Bu tür durumlarda baştan koltuk alamıyorsam alargaya çıkıyorum. Alargada tekneye etki eden kuvvetin, etkidiği yüzey alanının düşüklüğü nedeniyle fazla olmayacağını düşünürüm hep. Demire yük binmeye başladığında tekne burnunu rüzgara dönmüş demektir ve etki alanı çok düşmüştür zaten. (Knidos gibi sert kumtaşı zeminlerde blok halinde zemini kaldırması ve tekrar zor gömülmesi dışında alargada hep rahatım. )
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
-
Hasan Hocam sevmiyorum bu (Vasi) Bugelleri hakikaten yanal dirençleri zayıf.. (Benim CQR da öyle idi zaten!).
Mangus unda tipini sevemedim.:)
Önce Lewmar Delta yı takayım bir. Şu elimdeki işler ve güncel masraflar (karaya al, marina öde, usta öde vb. )hafifleyince para ayıracağım ve sırasıyla Rocna ya da Ultraya yönleneceğim sanırım.
Finike iyi imiş meğer , mecburen her işi kendim yapıyordum ve şimdiye bu demirleri almıştım. :D
-
Ya rocna ve ultranın tr fiyatları nedir acep? Ultranın web sitesinde beni. 23 feet uzunluğundaki 1,5 ton (tahminen söylüyorum bu tonajı) ağırlığındaki katamaran tipi tekneye 12 kg olur sana diyor. Elinde kendisine küçük gelipde bana yetecek kg de olan varsa bilmek isterim doğrusu.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Masal boş ağırlığı 5,5 ton, 16 kg Ultra ile çakılı duruyor, diyeceğim, Hasan abi kıs kıs gülecek :) Ama valla eriştelikti.
-
Bülent reis, yukarıdaki yazıları okuyunca, çapa tiplerini görmek için internete bakındım. Yabancı forumlarda ultranın da adı geçiyordu. Yazanlardan bir tanesi, arkadaşının tsunami ye maruz kaldığını ve arkadaşının anlatımıyla tekne yön değiştirdikçe çapanın burgu gibi daha derine saplanarak onu kurtardığını yazmış. Yani tekne deli gibi yön değiştirirken beklenen çapanın yerinden kurtulması. Ama ultra beklenenin tam tersini yapmış. Ultranın ingilizce versiyonunda avro bazında fiyatını çok yazmış. Tr fiyatı daha güzel midir acep? Sitede onu göremedim.
Elinde kullanmadığı 8-12 kg ultra çapası olan varsa ben talibim. Yazmışken elinde dolap dümene uygun otopilotu olan varsa ona da talibim. Rakamlarda anlaşırız.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Tam öyle. Oynadıkça gömülür, görünmez olur.
-
Kumda..
-
Ya rocna ve ultranın tr fiyatları nedir acep? Ultranın web sitesinde beni. 23 feet uzunluğundaki 1,5 ton (tahminen söylüyorum bu tonajı) ağırlığındaki katamaran tipi tekneye 12 kg olur sana diyor. Elinde kendisine küçük gelipde bana yetecek kg de olan varsa bilmek isterim doğrusu.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Senin çapa işi kolaymış Nuri reisim .:).,
https://www.csymarine.com/ultra-capa-12kg
Ben en az 16 Kg istiyorum , Tercihen 21 Kg.
-
Satın almak kolay Öcal reisim, nakit için organ ticareti yapmak lazım
2500 lira . Şöyle bir toplaşıp pazarlık olmaz mı acep? Hani geko da yelken işinde yapmıştık. Orada rekabet vardı. Fiyatlar aşağıya indi. Burada ise zaten tek firmanın ürününü istiyoruz. Firma sahibi, Türk karasularında , Türk kayıklarına büyük indirim dese ne güzel olur 
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Bana da 21 kg olandan lazım.
Ama sadece çapa ile bitmiyor, uygun fırdöndü de gerekiyor sanki (o da bayağı bir yekün tutuyor)
Ortak indirimli birşey olursa katılırım
-
Fırdöndü 100 avro sanıyorum. Yani ben o fiyata almıştım. Kampanya konusunda biraz tutucu bir firma Ultra. Sanırım Avro bazlı mal alımından kaynaklanıyor bu nazlı yaklaşımları.
-
Çapanızın değerini, daha doğru bir ifadeyle demirleme ve bağlanma ekipmanınızın değerini teknenizin fiyatı ile orantılayarak hesap yapmakta fayda var.
Öyle durumlarla karşılaşabiliyor ki insan, "iyi ki bu ekipmanı almışım, helal olsun, verdiğim paraya değdi.." dedirtiyor..
Konumuz çapa ve fırdöndü ama diğer bağlanma ekipmanlarımızı da yeri gelmişken gözden geçirmekte fayda var. Palamar halatlarımızdan, esnetici yaylara vb..
-
Çapanızın değerini, daha doğru bir ifadeyle demirleme ve bağlanma ekipmanınızın değerini teknenizin fiyatı ile orantılayarak hesap yapmakta fayda var.
Öyle durumlarla karşılaşabiliyor ki insan, "iyi ki bu ekipmanı almışım, helal olsun, verdiğim paraya değdi.." dedirtiyor..
İkinci Yunan seferimizde Esay sabah akşam Ultra mühendislerine dua etmişti. İlk seferimiz CQR ileydi.
-
Çapanızın değerini, daha doğru bir ifadeyle demirleme ve bağlanma ekipmanınızın değerini teknenizin fiyatı ile orantılayarak hesap yapmakta fayda var.
Öyle durumlarla karşılaşabiliyor ki insan, "iyi ki bu ekipmanı almışım, helal olsun, verdiğim paraya değdi.." dedirtiyor..
Onlarda bunu biliyor galiba ve ikinci elciler bile sıfır parası istiyor nerede ise. :(
Bunun maliyeti nedirki Eyüp Hocam.?
Bizim Ali Ünalan reis bu Mantus u yapar aslında ama niye bekliyor daha merak ettim. :D
-
Satın almak kolay Öcal reisim, nakit için organ ticareti yapmak lazım
2500 lira . Şöyle bir toplaşıp pazarlık olmaz mı acep? Hani geko da yelken işinde yapmıştık. Orada rekabet vardı. Fiyatlar aşağıya indi. Burada ise zaten tek firmanın ürününü istiyoruz. Firma sahibi, Türk karasularında , Türk kayıklarına büyük indirim dese ne güzel olur 
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Benim ihtiyacım 0lan 4000 Lira , kilosu 200 TL. Ve adı Demir. :-\
Çin ,Tapon usulü az değişiklikle (marka , ve patent işine takılmamak için) bu Mantus benzeri bir şey yapılabilir duruyor.
Kalıp ve döküm istemiyor gibi.
Ultra da zaten ucunu Vulcan dan ,sapını Rocna dan esinlenmiş bir Türk mühendisliği bence . ???
-
Krom olduğu için çok pahalı geliyor Ultra .Orjinal bir galvaniz CQR Ultra fiyatına yakındır ve iyi çapadır.Üzerinde Scotland yazar eskilerinde. Yeniler Lewmar üretimidir. Orjinal CQR krom çapa yoktur hepsi galvanizdir. Rocna galvaniz yada Spade aluminyum yada galvaniz çapalar bence çok iyi seçimler. Orjinal olmayan CQR genelde tarar o yüzden adı çıkmış Orjinali gayet iyi tutar.
-
Orjinal CQR mı Ultra mı?
-
Bunun maliyeti nedirki Eyüp Hocam.?
Sevgili Öcal, lütfen yazdıklarımı yanlış anlama..
Askerliğimi İstanbul'da Haydarpaşa Askeri Hastanesi'nde yaptım. Evliydim ve büyük oğlum yeni doğmuştu. Yedek subay maaşım çok yetersizdi.
Hekim olduğum için akşamları ve haftasonları özel bir klinikte nöbet tutuyordum. Gelen hastalardan bazıları "ya kardeşim, yüzüme bakıp bi reçete yazdı, dünyanın parasını aldılar" veya " bi boğazıma baktı, bi öksür dedi şu kadar para istediler" vb şekilde konuştuklarını duyar ve çok kızardım.
Aldığım yıllar süren eğitimden, çalıştığım sağlık ocakları, hastanelerde edindiğim tecrübeden bahsetmeye çalışıp, sanırım sıklıkla boşa kendimi yorar anlatmaya çalışırdım.
Avukat arkadaşlarımın da benzer davranışlarla karşılaştığını, daha doğrusu eğitim görmüş tüm mesleklerde benzer olaylar olduğunu biliyorum.
Diyeceğim o ki; bir şeyi sadece kullanılan malzeme değeri ile fiyatlandırmamalı.
Eminim Ultra çapa da ciddi bir bilgi birikiminin, mühendislik biliminin, malzeme bilgisinin ve emeğin ürünüdür.
Birçok çapa markası var. Hatta aynı ürünlerin orijinal olmayan üretimleri de var. Ama tüm denizcilik forumlarında iyi diye 2-3 marka konuşuluyor ve öneriliyor.
Vardır bir hikmeti.. :)
-
Orjinal CQR varsa Ultra yada diğerlerini almam ve almadımda. Yoksa orjinal CQR yerine Ultra,Rocna,Spade,Bügel herhangi birini alırdım. Capanin krom olmasi yerine zincirin krom olmasi daha mantikli geliyor bana.
-
Yanlış anlamam Eyüp Hocam , sen yıllarca dirsek çürütmüş emek vermişin , her vak'a kendi içerisinde yüzlerce değişik şey içeriyor ve biliyorum Doktorlar ömür boyu öğrenci gibi ders çalışır , Avukatlar da öyle ; Tabii ki bir karşılığı olacak.
Ancak bu çapa işi bir kere dizayn edilince standart yapılan bir şey.
Ultra , Rocna , Mantus diyorsun (belki başka bir tane daha vardır) şu kadar para diyorlar , onlardan sonraki marka üç kat daha ucuz fiyata iniyor ,aynı malzeme ve aynı Kg. da.
Her seferinde yeniden dizayn etmiyorlar ve özel kalıp yapmıyorlar ki buna. ???
Özel pervane döktürdüm 400 TL , standart çapa 4000 Tl. bir dengesizlik var fiyatta bence.
Tekneyi nasıl yaptıysak çapayı da yaptıracaklar bize , faydası o olacak. :)
Sevgi ve saygılar ,
-
CQR çapayı motor gücüyle gömemezsiniz mutlaka kurtulur .Çapanızı serdikten sonra boşunu ırgat ile ama kol gücüyle (kavelata cubuğu yada vinç kolu uyumluysa vinç kolu ile) artık gelmeyene kadar boşunu alırsanız.işlem tamamdır.
-
Öcal abi,
Mantus Galvaniz çapa ; 20,5kg 1880 tl
15,9 kg 1560 tl.
Paslanmaz istiyorsan o ayrı elbet. 4000 kaat :)
-
Öcal abi,
Mantus Galvaniz çapa ; 20,5kg 1880 tl
15,9 kg 1560 tl.
Paslanmaz istiyorsan o ayrı elbet. 4000 kaat :)
Bana iş görsünde nasıl olursa olsun Kaan , makyaja pek bakmam. Hatta galvaniz daha iyi bence .
Rocna ya da Mantus galvaniz düşünüyorum zaten , ama şu an Lewmar Delta yı takacağım öncelikle.
Uğur reis çapayı verecek , ben de onun teknesine ihtiyacı olan bir şey alacağım , öyle anlaştık. :)
Diğer demiri alınca Delta yedek duruma geçecek.
-
E iyiymiş. İşiniz hallolsun da gerisi tefferruat.
Hayırlı olsun
-
CQR çapayı motor gücüyle gömemezsiniz mutlaka kurtulur .Çapanızı serdikten sonra boşunu ırgat ile ama kol gücüyle (kavelata cubuğu yada vinç kolu uyumluysa vinç kolu ile) artık gelmeyene kadar boşunu alırsanız.işlem tamamdır.
Burak reisim bu benim CQR yordu beni. Lewmar ın yaptıklarından galiba.
Daha denemem onu , kesin kararlıyım , kafası sağa sola oynamayan ve sapı daha hafif ,ucu daha ağır bir demir takacağım.
Eski teknemde aynen üzerinde Scothland yazan orjinal CQR galvaniz vardı , o da bir keresinde Gümüşlük te taramıştı.
Şunu biliyorum , bu demir eriştelikte kesin tutmuyor , yumuşak zeminnde de rüzgar döndürünce tutmuyor.
Taşlık ,balçık ya da kumda kıçtan koltuk alırsan iyi ,
Benim CQR ı ingilizzlere satacağım , milliyetçi duygularla seviyor onlar. :)
-
CQR çapayı motor gücüyle gömemezsiniz mutlaka kurtulur .Çapanızı serdikten sonra boşunu ırgat ile ama kol gücüyle (kavelata cubuğu yada vinç kolu uyumluysa vinç kolu ile) artık gelmeyene kadar boşunu alırsanız.işlem tamamdır.
Burak reisim bu benim CQR yordu beni. Lewmar ın yaptıklarından galiba.
Daha denemem onu , kesin kararlıyım , kafası sağa sola oynamayan ve sapı daha hafif ,ucu daha ağır bir demir takacağım.
Eski teknemde aynen üzerinde Scothland yazan orjinal CQR galvaniz vardı , o da bir keresinde Gümüşlük te taramıştı.
Şunu biliyorum , bu demir eriştelikte kesin tutmuyor , yumuşak zeminnde de rüzgar döndürünce tutmuyor.
Taşlık ,balçık ya da kumda kıçtan koltuk alırsan iyi ,
Benim CQR ı ingilizzlere satacağım , milliyetçi duygularla seviyor onlar. :)
Sen bilirsin Öcal reisim Her çapa bir gün tarar bir kere taradı diye vazgeçmeseydin.
-
6) Güvertede yapılacak diğer işler şöyle ;
a) Kıç platform merdiveni denizdeki birisi tarafından da açılabilecek bir tadilat görecek , şu andaki merdiven aynı zamanda vardevela vazifesi yapıyor kaldırılınca ve yukardan indirilmez ise tekneye çıkmak sıkıntılı. Tek başına gezmek isteyen birisi için denize düşme veya dalgınlıkla yüzmek için suya atlama durumunda riskli bir durum.
b) Geri manevrası zayıf Serenity için bir burun merdiveni yapılacak veya yapılamaz ise alınacak şuradaki gibi :
http://www.eastmarine.com.tr/merdiven-burun-paslanmaz-3-basamak-106-cm
c) Üç parça halinde arka portuçta duran rüzgar dümeni tekneye monte edilecek ,olmayan yelpazesi bir kaç boy ve kalınlıkta yapılacak .
İnternette resim ve filmleri var ,benim dümen şu ;
(https://i.hizliresim.com/o626Am.jpg) (https://hizliresim.com/o626Am)
d) Direk başındaki rüzgar göstergesinin gülü takılacak.
e) Portuçta duran vardevela ağı ve direk merdivenlerinin yeni el incesi takılacak.
f) Irgatın bakımı yapılacak.
-
CQR çapayı motor gücüyle gömemezsiniz mutlaka kurtulur .Çapanızı serdikten sonra boşunu ırgat ile ama kol gücüyle (kavelata cubuğu yada vinç kolu uyumluysa vinç kolu ile) artık gelmeyene kadar boşunu alırsanız.işlem tamamdır.
Burak reisim bu benim CQR yordu beni. Lewmar ın yaptıklarından galiba.
Daha denemem onu , kesin kararlıyım , kafası sağa sola oynamayan ve sapı daha hafif ,ucu daha ağır bir demir takacağım.
Eski teknemde aynen üzerinde Scothland yazan orjinal CQR galvaniz vardı , o da bir keresinde Gümüşlük te taramıştı.
Şunu biliyorum , bu demir eriştelikte kesin tutmuyor , yumuşak zeminnde de rüzgar döndürünce tutmuyor.
Taşlık ,balçık ya da kumda kıçtan koltuk alırsan iyi ,
Benim CQR ı ingilizzlere satacağım , milliyetçi duygularla seviyor onlar. :)
Sen bilirsin Öcal reisim Her çapa bir gün tarar bir kere taradı diye vazgeçmeseydin.
Tamam ,hatırın için sintineye koyayım dursun , öbürlerini da göreyim. :)
-
Öcal abi,
Mantus Galvaniz çapa ; 20,5kg 1880 tl
15,9 kg 1560 tl.
Paslanmaz istiyorsan o ayrı elbet. 4000 kaat :)
Performansı nasıl Mantus'un Ultra'ya göre.
Youtube'da eriştelikte tutuyor diye videosu vardı.
Malum çapa birkez alınıyor
-
Türkiyede ki reklam rekabet şartlarına uymadığı için pek görmüyoruz lakin, diğer ülkelerde "dünyanın en iyi tutan çapası" olarak sürekli reklam yapılıyor.
Yapılan testlerde ve (ben kullanmadım) kullananlar zorlu şartlarda (eriştelik de dahil) diğerlerine göre daha üstün olduğunu söylüyorlar.
Ultraya göre ise eriştelikte daha iyi olduğu sanırım teste gerek olmadan söylersek çokta haksızlık etmiş olmayız.
-
Şekli çirkin ama kullananlar övüyor :)
Daha az kiloluk Mantus diğerleriyle aynı tutuyor diyorlar.
-
Hazır çapa konusu açılmışken;
Zincirimi galvanizletmem lazım, Sığacıkta gelip tekneden alıp, işlem sonrası getiren var mıdır ki?
-
Hazır çapa konusu açılmışken;
Zincirimi galvanizletmem lazım, Sığacıkta gelip tekneden alıp, işlem sonrası getiren var mıdır ki?
Kısık sanayi sitesinde bir yerde yaptırmıştım bir zamanlar , bence sen de başına bir git , galvaniz havuzu taze olsun içinde çapak olmasın Hocam. Sonra çapak kırarsın çekiçle ve kırılan yerler galvaniz olmamış olur yerine göre. ::)
-
6) Güvertede yapılacak diğer işler şöyle ;
a) Kıç platform merdiveni denizdeki birisi tarafından da açılabilecek bir tadilat görecek , şu andaki merdiven aynı zamanda vardevela vazifesi yapıyor kaldırılınca ve yukardan indirilmez ise tekneye çıkmak sıkıntılı. Tek başına gezmek isteyen birisi için denize düşme veya dalgınlıkla yüzmek için suya atlama durumunda riskli bir durum.
b) Geri manevrası zayıf Serenity için bir burun merdiveni yapılacak veya yapılamaz ise alınacak şuradaki gibi :
http://www.eastmarine.com.tr/merdiven-burun-paslanmaz-3-basamak-106-cm
c) Üç parça halinde arka portuçta duran rüzgar dümeni tekneye monte edilecek ,olmayan yelpazesi bir kaç boy ve kalınlıkta yapılacak .
İnternette resim ve filmleri var ,benim dümen şu ;
(https://i.hizliresim.com/o626Am.jpg) (https://hizliresim.com/o626Am)
d) Direk başındaki rüzgar göstergesinin gülü takılacak.
e) Portuçta duran vardevela ağı ve direk merdivenlerinin yeni el incesi takılacak.
f) Irgatın bakımı yapılacak.
Unuttum ,
g) Direğin sancak tarafına bir vinç takılacak. Eskiden varmış . Kaidesi orada ama kendisi yok , zaman zaman lazım oluyor. Yine direğin ön tarafına ufak bir koç boynuzu monte edeceğim , delikleri var orada ama yine kendisi yok ve lazım oluyor zaman zaman.
-
7) Filikaya ağır gelen benim 5 Hp ,4 zamanlı Honda dıştan takma motoru , yine 4 zamanlı 2.5 Hp Mariner i ile takas etmeye niyetli bir DADD reisi ile prensip anlaşmasına varıldı. Mariner 18 Kg. Yani benim motordan 10 Kg. Daha hafif , Allah bereket versin. :)
Diğer yanda 2.60 ,şişme omurga ,ahşap taban Orjinal Zodiac botum 600 TL karşılığı bakım ve ufak tefek tamirden geçti. Sağolsun Enes Save reis benim yokluğumda oğlumla beraber onu kontrol edip aldı .
Şimdi kürekle güzel giden ve dayanıklı fiber filikayı mı kullanayım ? Taşıma rahatlığı olan şime botu mu kullanayım ?
İkilemdeyim yine. ::)
-
8) Motor, şanzuman ve pervane ;
Maşallah Mercedes OM617 motor ve Hurth 1/2 şanzuman on numara durumda. Gidince sadece yağını ve filtrelerini değiştireceğim.
Şanzuman ha keza aynı mükemmel durumda .
Eski pervanemin balansını kontrol ettirdim , çok iyi durumda , şu anda İstanbulda ,onu da yedek olarak tekneye götüreceğim.
Daha önce bakımı yapılan yedek Jabsco tuzlu su pompası ve bir adet yedek devirdaim kayışını tekneye götürmüştüm.
Bu geçen sürede bir adet de motorun orjinal marş motorunu buldum ve bakımını yaptırıp sıfırlattım , tekneye yedek olarak gitmek üzere o da İstanbul da bekliyor.
Teknede aklım ermediği için denizde açmadığım bir şaft salmastrası var , bir ucu şaft kovanına diğer ucu şaftın üzerine (Şaft içinde dönüyor) kelepçe ile bağlanmış devirdaim hortumu gibi bir şey.
Bu hortumun yedeği de var teknede ama içi nasıl birşey öğrenmek istiyorum.
Su kaçırmamasına rağmen (ara sıra damlatıyor ,normal olduğunu düşünüyorum )
açıp ,bakıp kontrol etmem , gerekirse salmastra ve gres takviyesi yapmam lazım diye düşünüyorum.(gresörlük filan yok üzerinde!)
Gören ,bilen reis varmıdır böyle bir şey ?
Gidince resmini de çekip koyarım.
-
Bu arada yanlış yazmışım , motor OM 616 Marine.
115 kasa 240 D ,Unimog veya SUV motoru olarak ta bilinir kara versiyonu.
Şuradaki ;
(https://i.hizliresim.com/Oyk8Zz.png) (https://hizliresim.com/Oyk8Zz)
-
9) Sıhhi tesisat ;
a) Mutfakta kullanmak için deniz suyu pompasını takmıştım Finike de. Deniz suyu almak için (klimanın deniz suyu girişinden bir T ile alacağım) alt yapı ve tüm parçalar da hazır. Bağlantının yapılması gerekiyor sadece , onu yapacağım. Bu pompa , hidroforun bozulması halinde tatlı su tankından su alabilecek bağlantıya da sahip olacak.
b)Havuzluktaki duş sisteminde bir aksaklık var yapılacak.
c)Pis su tankını yapmıştım biliyorsunuz , ancak güvertede yaptığım pis su tahliye flanşına bağlantısını yapamamıştım ,üç yollu vanası hortumu filan hazır , o yapılacak.
-
Şekli çirkin ama kullananlar övüyor :)
Daha az kiloluk Mantus diğerleriyle aynı tutuyor diyorlar.
Mantus mu diyoruz şimdi Öcal reis , benim hayat balçık veya eriştelik hep.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Şekli çirkin ama kullananlar övüyor :)
Daha az kiloluk Mantus diğerleriyle aynı tutuyor diyorlar.
Mantus mu diyoruz şimdi Öcal reis , benim hayat balçık veya eriştelik hep.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Abi sizin durum da taban tabana zıt.
-
Şekli çirkin ama kullananlar övüyor :)
Daha az kiloluk Mantus diğerleriyle aynı tutuyor diyorlar.
Mantus mu diyoruz şimdi Öcal reis , benim hayat balçık veya eriştelik hep.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Abi sizin durum da taban tabana zıt.
Bana mantus olmaz mı yani, Bülent reisim?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Mantus hakkında pek fikrim yok. Hem eriştede hem balçıkta iyi iş gören çapa hangisidir, çok bilgim yok. Bir yerlerde admiralti dedilerdi diye anımsıyorum. Ağır bir admiralti Nuri Reis için nasıl olur Öcal abi?
-
Bildiğim kadarını söylüyorum , admiralti eriştelikte iyi ama balçıkta sıyırılır çıkar eğer çok kuvvete binerse. O yüzden ben teknede kendi döktüğüm 20 Kg.lık kurşun ağırlıkta bulunduruyorum.
Mantus için eriştelik filan farketmiyor tutuyor diyor internette yazanlar , duyduğumun yalancısıyım , ele geçirirsek bir tane deneyip bakacağız reislerim. :)
Şurada şöyle bir video var ama biraz reklam kokuyor tabii. Bağımsız yapılan test de bulmak lazım internette , dün üzüm topladım tüm gün bahçede bu senenin nevalesi için :), bu günde ezeceğim onları , tarafsız bir test bulursanız izleriz.
-
Öcal Reis,
Ben bir çok çapanın videolarını izleyerek karar vermiştim.
Ya Ultra ya Spade alacaktım. Bir nedenden Spade'e karar verdim. Pişman da etmedi.
Diyorsun ya "bu biraz reklam"... Esasen izlediğimiz tüm videolar biraz reklam...
Mesela o zaman Delta'da koysun reklam videosunu sazlıkta tutarken ve diğerleri tararken...
Mantus, Spade'e 3'ten yüksek not vermemiş. Ama Spade, Ultra gibi bir çok zeminde, başka testlerde 5 almış bir çapa. Her çapa firması bir şekilde güçlü yanlarını öne çıkarıyor.
Bir çok farklı video izleyince, bir çok yorum okuyunca bir karar oluşuyor insanın kafasında.
-
Öcal Reis,
Ben bir çok çapanın videolarını izleyerek karar vermiştim.
Ya Ultra ya Spade alacaktım. Bir nedenden Spade'e karar verdim. Pişman da etmedi.
Diyorsun ya "bu biraz reklam"... Esasen izlediğimiz tüm videolar biraz reklam...
Mesela o zaman Delta'da koysun reklam videosunu sazlıkta tutarken ve diğerleri tararken...
Mantus, Spade'e 3'ten yüksek not vermemiş. Ama Spade, Ultra gibi bir çok zeminde, başka testlerde 5 almış bir çapa. Her çapa firması bir şekilde güçlü yanlarını öne çıkarıyor.
Bir çok farklı video izleyince, bir çok yorum okuyunca bir karar oluşuyor insanın kafasında.
Kafamda oluştu zaten bir şeyler . Öncelikle Uğur reisten alacağım Delta yı takıp biraz rahatlatacağım kafamı.
Sıralama yapmadan yazıyorum ,şu yeni nesil demir tiplerinden tekne boyuma göre bir üst büyüklükte (Yanı 20-21 Kg) hangisini hesaplı bulursam alacağım ve hiç şikayet etmeden takacağım . Galvaniz demir olması tercihim.
Birazda bize bağlı olan düzgün demir döşemenin de bu işlerdeki katkısını unutmamak lazım.
Rocna , Vulcan ,Mantus ,Ultra , Spade .
Bilgi için sağol MAtay reisim.
-
10) Dolap kapakları.
Mutfak ve harita masasının orada , kanatlı açılan bu kapaklara tezgahta veya buzdolabı kapağının üzerinde duran herşey (Ocağın alev siperliği dahil) çapariz yapıyor.
Yine açarken harita masasının üzerinde de bir şey olmaması lazım .
Bu dolaplara sürgülü , kayar tip kapak yapacağım. Pleksiglas malzemedenmi yapsam acaba diye de düşünüyorum.
Resimleri ortalık biraz dağınıkken çekmiştim , kusura bakmayın artık. :-[
Mutfak dolapları ,
(https://i.hizliresim.com/lbkbyE.jpg) (https://hizliresim.com/lbkbyE)
Harita masası dolapları.
(https://i.hizliresim.com/qJ4J8V.jpg) (https://hizliresim.com/qJ4J8V)
-
: 8)Öcal Reis kapakları bozma.Ortalığı topla.
-
: 8)Öcal Reis kapakları bozma.Ortalığı topla.
Düşüneyim. :)
-
11) Elektronik :
a) Ais receiver e hala uygun (NMEA 183 konuşan) bir GPS anten bulamadım. O yüzden kullanamıyorum , anten bulunacak .
b) Navico TP 300 yeke otopilotumun kafası karıştı Göcekten ayrıldıktan hemen sonra Rodos kanalında sert havada , sonrasında Kuşadasına kadar yekeye lastik bağlayarak otopilotsuz geldim , reset yapamadım bir türlü , kontrol edilecek. Ya da yenisi alınacak.
c) Direk tepesine rüzgar gülü takılacak.
d) Ufak ,portatif bir TV alacağım aynı zamanda dışarıyı kontrol eden monitör özellikli.
e) Hesaplı bulabilirsem bir uydu telefonu alınacak.
-
: 8)Öcal Reis kapakları bozma.Ortalığı topla.
Düşüneyim. :)
Düşünme, kapakları bozma, ortalığı topla abicim.
-
Öcal ağbi,Kapakların hepsini sök at :)sök at derken,söktüğün kapakları bana ver :)ben o kapakları değerlendiririm kendi teknemde :)
Pleksiglas çok güzel olur :)
-
12) Elektrik
a) Havuzluktaki motor göstergelerinden sadece hararet ve yağ basınç göstergesi çalışıyor.
Motor devir saati ve şarz göstergesi çalışmıyor , yapılacak.
b) Buz yapan buzdolabının termostat ı ,harici termostat la değişecek.
c) Güneş enerji paneli için MPPT regülatör takılacak, mevcut regülatör yedeklenecek.
d) Akü bağlantıları elden geçecek , ayırıcı şalter takılacak ,hangi kablonun nereye gittiği tesbit edilecek , şarz dinamosuna bağlı şarz regülatör ve servis akülerine şöntle bağlı mobitronic akü monitörünün bağlantıları elden geçecek vb. Yapılacak çok iş var , teknenin yanına vardığımda forumda fikirlerinizi alacağım fotoğraflarla arkadaşlar.
-
: 8)Öcal Reis kapakları bozma.Ortalığı topla.
Düşüneyim. :)
Düşünme, kapakları bozma, ortalığı topla abicim.
Tamam. :)
-
Öcal ağbi,Kapakların hepsini sök at :)sök at derken,söktüğün kapakları bana ver :)ben o kapakları değerlendiririm kendi teknemde :)
Pleksiglas çok güzel olur :)
Kapakları bozmuyormuşuz ?0-? .
Sen rüzgar dümenini sabitleyeceğim krom boruları , sistemi kime yaptıracağız onu düşün. :)
Şöyle bir şey istiyorum.
(https://i.hizliresim.com/Ma6Bk9.jpg) (https://hizliresim.com/Ma6Bk9)
-
Öcal ağbi,Kapakların hepsini sök at :)sök at derken,söktüğün kapakları bana ver :)ben o kapakları değerlendiririm kendi teknemde :)
Pleksiglas çok güzel olur :)
Kapakları bozmuyormuşuz ?0-? .
Sen rüzgar dümenini sabitleyeceğim krom boruları , sistemi kime yaptıracağız onu düşün. :)
Akçeli işler olmamak kaydı ile seve seve.
-
Benim ayna düz, iş kolay. :)
Uzun pasaj geçişlerinde takayım, kısa mesafelerde söküp kaldırayım istiyorum.
-
Öcal Reisim,
Hollanda'da şöyle bir sayfa var, satılık çapalar da var. Diğer reislerimizin de işine yarayabilir. 0, 2. el bayağı bir ürün var bilginiz olsun.
https://www.deoutletspecialist.com/watersportartikelen/ankeren-afmeren/21 (https://www.deoutletspecialist.com/watersportartikelen/ankeren-afmeren/21)
Saygılarımla,
-
Cenova yı koruma amaçlı şu malzemeyi yapabilmem için ,
(https://i.hizliresim.com/yzzjX0.jpg) (https://hizliresim.com/yzzjX0)
Şöyle sağlam iki deri parçası lazım.
(https://i.hizliresim.com/yzzjga.jpg) (https://hizliresim.com/yzzjga)
Nereden bulabilirim ya da nereye yaptırabilirim fikri olan varmı arkadaşlar?
Şimdiden teşekkürler.
-
Sonuçta aradığın kabaca 18 x 21 cm lik 2 parça değil mi?
Ben Tayo-Mar'da bumba çatallarında kullandım.
Yarma deri olur mu?
-
Cenova yı koruma amaçlı şu malzemeyi yapabilmem için ,
(https://i.hizliresim.com/yzzjX0.jpg) (https://hizliresim.com/yzzjX0)
Şöyle sağlam iki deri parçası lazım.
(https://i.hizliresim.com/yzzjga.jpg) (https://hizliresim.com/yzzjga)
Nereden bulabilirim ya da nereye yaptırabilirim fikri olan varmı arkadaşlar?
Şimdiden teşekkürler.
Öcal ağbi,Renk önemli değilse ölçülerde ufak,deri koltuk işi yapan bir arkadaşım var.
Ona sorabilirim deri parçalarını,parça bulursam,deriyi sizde kesebilirsiniz.
Delikleride delik zımbası ile rahatlıkla dele bilirsiniz.
Piyasada her ölçüde satılan zımbalar,sert zeminde vur çekici gitsin delinir delikler.
(https://i.hizliresim.com/WGGpgE.jpg) (https://hizliresim.com/WGGpgE)
bir secenekte CNC de kestirmek ama maliyetli olur.
-
Sağlam deriyi bulursam ''Biz'' ile delebilirim onu Ali , var delecek ve kesecek aletlerim. 8)
-
Sonuçta aradığın kabaca 18 x 21 cm lik 2 parça değil mi?
Ben Tayo-Mar'da bumba çatallarında kullandım.
Yarma deri olur mu?
Evet , ama şöyle sağlam biraz kalın bir şey olsun istiyorum , Tayo Mar a Ersin beni çağırmıyor o yüzden oradakini görmedim Cem Reisim. ;)
-
Söylemeyi unuttum , benim teknemin boyu 9.95 m. (33 Feet) ama cenova nın alt yakası 6 m. ve sıkı orsa ya girdiğimde gurcata uçlarına yelken epeyce geriden değiyor , bu deri yi ya da tekerlek şeklinde olan koruyuculardan takmam şart yoksa cenova yı hasarlarız gene. ::)
-
Sağlam deriyi bulursam ''Biz'' ile delebilirim onu Ali , var delecek ve kesecek aletlerim. 8)
Öcal ağbi,işyerime yakın bir komşumdu gittim baktım,elinde fotoğrafını attığım derilerden 4 adet çıkacak kadar parçalar aldım.
Fotoğraflara bak ağbi,deri konusunda sıfır bilgili birisiyim,arkadaşım sağlam olduğunu söyledi.
Uygunsa telefonum var sizde adresi gönderin,hemen kargoya vereyim
Değilse lazım olur saklarım cöpe atmam :)
(https://i.hizliresim.com/nJJNna.jpg) (https://hizliresim.com/nJJNna)
(https://i.hizliresim.com/d77NpQ.jpg) (https://hizliresim.com/d77NpQ)
-
Sağlam deriyi bulursam ''Biz'' ile delebilirim onu Ali , var delecek ve kesecek aletlerim. 8)
Öcal ağbi,işyerime yakın bir komşumdu gittim baktım,elinde fotoğrafını attığım derilerden 4 adet çıkacak kadar parçalar aldım.
Fotoğraflara bak ağbi,deri konusunda sıfır bilgili birisiyim,arkadaşım sağlam olduğunu söyledi.
Uygunsa telefonum var sizde adresi gönderin,hemen kargoya vereyim
Değilse lazım olur saklarım cöpe atmam :)
(https://i.hizliresim.com/nJJNna.jpg) (https://hizliresim.com/nJJNna)
(https://i.hizliresim.com/d77NpQ.jpg) (https://hizliresim.com/d77NpQ)
Sağolası Ali , arıyorum seni. :)
-
Bu arada teknem ile ilgili biraz bilgi vereyim. Serenity şu an tekrar suya indi ve Kuşadası Marina da bağlı.
Yapılan işler ise şöyle ,
Su hattı altında ;
-Salma tabanında takoz a denk gelip de Finike de yapamadığım iki parça elyaf epoksi kaplama işi tamamlandı .
- Zaten çok temiz çıkan tekne altına 2 kat daha zehirli boya atıldı.
Güverte ;
- Kaydırmaz boyalı parçalar iki kat epoksi astar atılıp kumlu boya ile tekrar boyandı , gereken beyaz boyalı alanlara epoksi macun ve boya rütuşu yapıldı.
-Irgatın bakımını yapıp yağ sızdıran arka keçe yi değiştim (7 TL) , zincirliği büyütüp sağolsun Aziz Eryavuz reisimizin verdiği 25 m. Zinciri benim zincire ekledim , 40 m. Zinciri sıkıştıran zincirlik 65 m. Zinciri alıyor ve 35 m. Daha istiyor artık. :)
-Uğur Kalaycıoğlu Reisin verdiği orjinal Lewmar Delta çapayı yerine taktım ve benim boşa çıkan krom CQR çapayı ismi bende mahfuz bir reis e ,taip olması üzerine hediye ettim. Uğur reis e bir kez daha teşekkürler.
-Krom vardevela ve donanım parlatıldı.
-Rüzgar dümenini şimdilik takmadım ,bahara doğru takarım diye düşünüyorum.
Arma ;
-Sağolsun Erol Mayadağ reis artık kullanmadığı iyi durumdaki cenova yelkenini, halimi görüp taa Göcekte iken bana vermişti.
Babası rahmetli Recep abi de benim ilk teknemin yelkenlerini yapan Mehmet Ali Yelkenbiçer kardeşim (Ullmansails) bu yelkenin bakım,kontrol ve benim tekneye uyarlamasını dün itibarıyla yaptı.
Erol reis ve Mehmet Ali ye bir kez daha teşekkür ederim .
Artık bir cenovam var bekle beni İstanbul :) ,diğer cenova ve fırtına floğu için DADD kampanyasını bekliyorum.
Trinket i yıkayıp ,katlayıp torbası ile yerine kaldırdım. Zor zamanlarda o da vazifesini yaptı , bakımı hak etti. :)
Kamara ;
Mutfaktaki dolap kapakları na dokunmadım ancak benim 25 yıldır tanıdığım adamım ve bence son kalan tekne marangozlarından Bahadır Usta, tekneye hediye olarak , orjinal tekne mobilyasından ayırt edilemeyen kibar ve sanat eseri güzel bir baharatlık raf yaptı. O iş halloldu.
Tik kamara tabanı ve masa zımparalanıp tadilatın izleri dahil temizlendi , tik yağı ile yağlandı.
(Devam edecek)
-
Güzelim havayı kaçırıyosun, bari pastırma yazındaki lodosla tırman yukarılara Öcal Abiiiii.
-
Güzelim havayı kaçırıyosun, bari pastırma yazındaki lodosla tırman yukarılara Öcal Abiiiii.
Havalar Kuşadasında da fena değil Ahmet.:)
Gidip Bulgaristan da bir iki işimi halledip geleyimde tırmanacağım yukarı . Yine geze dolaşa , Tiryaki reis denizde değilken gelirim ,hava farketmez. :)
-
Hiiiiiiiiiii kavgada fırtınada söylenmez buuu !O__ ;D ;D
-
Hiiiiiiiiiii kavgada fırtınada söylenmez buuu !O__ ;D ;D
:)
-
Motor ;
-Şaft salmastrası değişti ,
-Mazot Filtreleri değişti , birinci filtre leş gibi kirlenmiş çıktı (Finike de tanki boşaltıp detaylı temizlememe rağmen değişmemiştim filtreleri) ,mazot nasıl geçmiş anlamadım.
Devir saati mıknatısı takılmadı ,uygun bir mıknatıs şeysi bulunca takılacak.
Elektrik ;
-Buzdolabına uygun termostat ı buldum ,sağlıklı çalışıyor artık.
-Aküleri full şarz ettim bir kaç kere (Servis akülerini 15.4 V , marş aküsünü 13.6 V görecek kadar, durumları iyi.
O meşhur şarz regülatörü bağlantıları ve ırgat için devre kesici şalter işim var ,MPPT regülatör de bir dahaki sefere yapılacak.
Elektronik :
Sağolsun Hamdi Atalay reis tekneye geldi ve şu benim çalışmayan AIS le ilgilendi.
Bir gps ve anten hediye etti ,deneyemedim ama çalışacak inşallah. :)
Başka sıkıntım yok ,çok alakam da yok zaten elektronikle. :)
Diğer ;
Zodiac bot bakım olup tekneye geldi .
Biliyorsunuz benim polyester filikaya ağır geliyor 5 HP 4 zamanlı Honda motor ve takas edecek daha ufak bir 4 zamanlı motor bulamadım , Zodiac hakkından gelir onun. :)
Polyester filikayı gene zehirlisi dahil boyadım ve süsledim ,marinadaki boyacı Turgut usta yaptığı işlere mahsuben talip oldu .Ne yapayım diye düşünüyorum. :-\
Kendi Türk telefonumu Bulgaristan da unutmuştum , telefon niyetine kullandığım tablet e de bir şekilde virus girdi ve şu an hiç çalışmaz hale geldi (ekranı parmak izimi okumuyor artık ve açılmıyor) resimleri toparlamaya çalışıyorum ve toparlayınca paylaşacağım , şu an elimde olanlar şunlar arkadaşlar ;
Güverte kaydırmazlarına epoksi astar uygulanması, hazırlık ;
(https://i.hizliresim.com/GyyXgN.jpg) (https://hizliresim.com/GyyXgN)
(https://i.hizliresim.com/ByygnD.jpg) (https://hizliresim.com/ByygnD)
(https://i.hizliresim.com/lbb82J.jpg) (https://hizliresim.com/lbb82J)
(https://i.hizliresim.com/8NNoyr.jpg) (https://hizliresim.com/8NNoyr)
Ve boyalı hali ;
(https://i.hizliresim.com/g99RBL.jpg) (https://hizliresim.com/g99RBL)
(https://i.hizliresim.com/AyyPpX.jpg) (https://hizliresim.com/AyyPpX)
Bantlar sökülmüş hali Ersin in dediği gibi azz sonra. :)
-
Abi sıfırdan tekne yaptın ya sen resmen..
-
Abi sıfırdan tekne yaptın ya sen resmen..
Biraz abarttım galiba :-\
1991 model deyince inanmıyorlar artık , motoru gösterince ikna oluyorlar. :)
-
Öcal abi selam, notlarınızı gördüm şimdi, zaten ben teknenin son halini gördüm, herşey çok güzel olmuş, emeklerinize sağlık! :) :) :)xx \>>
-
Elinize sağlık öcal abi filika çok cici olmuş, insan eğlenerek biner ona. Resmen yeniden can vermişsiniz, güle güle kullanın! :) :)xx C:-)