Birayı ben de duydum..
Bu arada kokpitte beni de deniz zor tutar, ama dalgalı denizde bir kere tuvalete girdim; haliyle çok iyi tuttu.
Bir bira
ve ufuk çizgisi izleme seansı derken yarım saat olmadan geçti.
Bu arada bildiğim deniz tutma sebebi:Göz görerek algıladığı zemin bilgilerini beyine gönderir, kulaktaki denge mekanizması da aynı şekilde beyine ilgili bilgileri gönderir. Beyin iki veriyi de eşit eşiklerde algılarsa sıkıntı yok.
Lakin; göz özellikle kamarada sabit görüntü alıp, sabit görüntü bilgisi gönderimi yaparsa ama aynı zamanda kulak sallantıdan dolayı "sallanıyorum" mesajını beyine gönderirse, beyin iki veri arasında tutarsızlığı görerek birşeylerin olması gerektiğinden ters gittiğini yorumlar.
Ve bunu bir zehirlenmeden dolayı yaşama ihtimaline karşı, bedeni korumak için midede bulunanları dışarı çıkarmaya, insanı kusturmaya çalışır ve bizler midemizin bulandığını düşünürüz. Aslında bizi koruyan bir mekanizmadan dolayı bu sıkıntıları yaşarız.
Not: Bir süre sonra beyin bu veriler farklı gelse bile normal olarak algılamaya başlayabilir, deniz tutmama durumu oluşabilir. insansan insana değişir tabi. Bu sefer de karaya çıkınca beyin yine alıştığından farklı verileri alınca bu sefer "kara tutması" yaşanabilir.