Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: En Kuzeyden En Güneye Benim Gözümden Kıbrıs Seyri

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Benim dikkatimi Kri Kri'nin bu kadar çok iskele-sancak yapması çekti. Bu hareketleri ben sadece dümen palasını düşürmüş bir tekneyi yedeklediğimde görmüştüm. Pala yerinde ve omurga hattında sabitlendiğine göre, sebebi ne olabilir?

Rüzgar ve dalga kolayınaydı abi. Çok sık dalgaya biniyor ve sörfe kalkıyordu. Bu tip durumlarda çekilen kayığın çeken teknenin yanına  geldiği durumlar bile oluyor. Allah'tan güneş doğunca hava yumuşadı da biraz rahatladık.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Off Öcal abi ya.. İkimizi de koç gibi deniz tuttu işte.. Erman ve Serkan'ı tutmadı..

Beni de bir kere deniz tuttu bir daha da tutmadı :):)

Yediğin yağlı bir yemeğin oluşturduğu mide asidi ya da stres ten olan şey deniz tutması değildir. Karada da oluyor o.
Deniz bir kere tuttumu  uzun süre, bazan 3 güne kadar devam eder.
Doktorlarımız daha iyi izah eder belki.

Ya abi deniz başka nasıl tutar ki? Yok mide asidiymiş bilmem neymiş. On bir sene denizde çalıştım  beni hep deniz tuttu hala da tutar ve deniz tutacağı havayı ve ortamı da önceden tahmin ederim, ona göre yer içerim. Bundan da hiç gocunmam. Beni deniz tutmadı diyenler için ise şunu söylemeliyim daha deniz tutacak ortam karşılarına çıkmamıştır. Geçen gün koca bir gemide zabit olan yeğenimi  Biskay da bir deniz tutmuş , kızarmış ekmek yemekten kendine gelememiş çocuk. Adam hayatını kaptanlık yaparak kazanıyor.Tutmasa onu tutmaz.

Beni Mustafa Ertör reisin teknesinde tutan şey deniz tutması idi Ahmet cim. Yani kimse üzülmesin beni de herkesi de deniz tutar , insani bir şey.

Kızarmış ekmek de yemedim sonrasında , mumbar yedim. :)

Benim anlattığım şey forum muhabbeti değil ,bir yerlerden okuduğum bilgi, o yüzden doktorlarımız anlatsın dedim.  ?0-?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2018, 13:25:48 Gönderen: Öcal Turan »

• *
Beni deniz tutacağını hissettiğimde tuzlu fıstık yiyorum.Siz ne yapıyor sunuz?
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

T
  • *
Tuzlu birşeyler, (fıstık, kraker vs...)
Zencefil çayı (Toz yada taze farketmiyor)

Bir de beni denizden çok kara tutuyor. Denizde bulantı çok ender oluyor, genelde hafif bir sersemlik ama tekneden inince, yer resmen altımdan kayıyor.
  • IP logged

• *
Teknem de bon bon şekeri var, bir tane ağzıma atıyorum ve emiyorum hemen kesiyor.
Bir kez deniz tutarsa çok uzun sürüyor , serseme çeviriyor beni.
  • IP logged

• *
Beni deniz tutacağını hissettiğimde tuzlu fıstık yiyorum.Siz ne yapıyor sunuz?
Eyüp Oğan Vişne'nin alınış hikâyesine eşinin deniz tutmasına karşı leblebi yediğini yazmıştı, denemedim, bilmiyorum.
Orhan Barut, ağzına bir parça zencefil attığını yazmıştı, denedim. Hem zencefil hem de zencefilli şekerle. İkisinde de palpa liman havada midem bulandı :-[
Bana en iyi gelen, aşırıya kaçmamak kaydıyla bira(buzdolabından... soğuk... 8)) Yanında tuzlu fıstık olursa dadından yinmez ://
  • IP logged

• *
Birayı ben de duydum..

Bu arada kokpitte beni de deniz zor tutar, ama dalgalı denizde bir kere tuvalete girdim; haliyle çok iyi tuttu.  :) Bir bira  !O__ ve ufuk çizgisi izleme seansı derken yarım saat olmadan geçti.

Bu arada bildiğim deniz tutma sebebi:

Göz görerek algıladığı zemin bilgilerini beyine gönderir, kulaktaki denge mekanizması da aynı şekilde beyine ilgili bilgileri gönderir. Beyin iki veriyi de eşit eşiklerde algılarsa sıkıntı yok.

Lakin; göz özellikle kamarada sabit görüntü alıp, sabit görüntü bilgisi gönderimi yaparsa ama aynı zamanda kulak sallantıdan dolayı "sallanıyorum" mesajını beyine gönderirse, beyin iki veri arasında tutarsızlığı görerek birşeylerin olması gerektiğinden ters gittiğini yorumlar.

Ve bunu bir zehirlenmeden dolayı yaşama ihtimaline karşı, bedeni korumak için midede bulunanları dışarı çıkarmaya, insanı kusturmaya çalışır ve bizler midemizin bulandığını düşünürüz. Aslında bizi koruyan bir mekanizmadan dolayı bu sıkıntıları yaşarız.

Not: Bir süre sonra beyin bu veriler farklı gelse bile normal olarak algılamaya başlayabilir, deniz tutmama durumu oluşabilir. insansan insana değişir tabi. Bu sefer de karaya çıkınca beyin yine alıştığından farklı verileri alınca bu sefer "kara tutması" yaşanabilir.  ;)
  • IP logged

• *
Uzun yola çıkanların , özellikle pupa rüzgarla Atlantik geçişinde denize alışmalarının  üç gün e varan sürelerde sürdüğünü ve sabretmeleri gerektiğini okumuştum bir yerlerde.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bira...
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Z

Ziya Gunes

Deniz tutanı, dümene geçirtip, bir rota belirleyip, tekne kullandırıyorum ben
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

Benim büyük oğlumda da aynı şekilde çözüm üretiyoruz. Bu yüzden sağlam dümenci oldu çocuk :). Beni deniz bir kere tutmaya başladı mı çok çözümü yok mutlaka sonuca varıyoruz. Ekmek içi yada leblebi kuru üzüm falan yiyerek toparlamaya çalışıyorum. Ama küçük oğlum her havada sintine de bile durabiliyor hatta hiç gözünü ayırmadan tablet mablet oynayabiliyor, içerde 2 dakika bile duramadığımız havalarda içerden çıkmayabiliyor. Ben de bu durumu anlayamıyorum.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri

Benim büyük oğlumda da aynı şekilde çözüm üretiyoruz. Bu yüzden sağlam dümenci oldu çocuk :). Beni deniz bir kere tutmaya başladı mı çok çözümü yok mutlaka sonuca varıyoruz. Ekmek içi yada leblebi kuru üzüm falan yiyerek toparlamaya çalışıyorum. Ama küçük oğlum her havada sintine de bile durabiliyor hatta hiç gözünü ayırmadan tablet mablet oynayabiliyor, içerde 2 dakika bile duramadığımız havalarda içerden çıkmayabiliyor. Ben de bu durumu anlayamıyorum.

Ahmet reisim ,

Bende de aynı durum var esasında çok zor deniz tutardı beni , en son seyirimizde ne zaman karaya ayak bastım bütün zemin ayağım altından kaymaya başladı  ;D ;D. Kendi kendime dedim demek ki deniz tutuyormuş  :)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

Ahmet reisim ,

Bende de aynı durum var esasında çok zor deniz tutardı beni , en son seyirimizde ne zaman karaya ayak bastım bütün zemin ayağım altından kaymaya başladı  ;D ;D. Kendi kendime dedim demek ki deniz tutuyormuş  :)

Aslında bu durumda bir nevi deniz tutması, bazen ileri derece baş ağrısı da yapabiliyor. Şimdi sizin bulunduğunuz tekne bir anlamda başıboş gibiydi. Yani tekne kendi hareketlerini kendi tahriğiyle kontrol edemiyordu. Bu nedenle  Öcal Abinin dediği gibi mide asidi falan değil yani bildiğin deniz tutması. Zaten o teknede benim diyen adamı deniz tutmama ihtimali yok ki. Birde mide asidi yerine mide alkolü faktörü var. Tamam seyirde kimse içmiyor ama seyir öncesi ne bulursa içilirse de değişen bir şey yok.  Buda çok önemli bir etken, hem deniz tutması hemde seyir güvenliği açısından.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi

Ahmet reisim ,

Sorunumuz aynı ama tutan deniz değil, kara :)
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • instagram
Seyirde ve seyir öncesi kesinlikle mayalı hamur işleri ve soğanlı yemekten kaçınırım.. Tuzlu yiyecekler hakikaten mideyi bastırıyor. Tuzlu fıstık da bu nedenle çok işe yarıyor. Yine bu nedenle tuzlu peynirli krakeri tercih ederim.. Kendi içimde şöyle bir tespitim var, omuzumdan aşağı gövdemi teknenin sallantısına bırakıp dans eder gibi bir ritimde buluştuğumu düşünüyorum ve bu çok hoşuma gidiyor.. Şu ana kadar bir defa deniz tuttu beni onu da ben anlamadım.. Bütün gece balıkçı dostlarla ağ çektik. Ağdan süzülen sulardan bel ve karın bölgem ıslandı. Kış günü bayağı bir üşümüştüm. Molada çay içtikten sonra istifra ettim. Ben üşüttüğümü düşünüyordum ama seni deniz tuttu dediler...
Bana bu iş biraz da psikolojik gibi geliyor..Bunu ilk eşimde gözlemledim. Aramızdan örnek vermem gerekse, mesela Ersin ve Öcal reislerin arızanın ve devamındaki gerginlikle deniz tuttuğunu düşündüm. Sadece sallantı olsa gece boyu devam edebilirdi. Yine, Bülent abi seyir başında deniz tutmasını engellemek için içtiği biraya ilerleyen saatlerde ihtiyaç duymuyor. Yanılıyor olabilirim ama seyre çıkmadan önceki tatlı stres buna neden olabilir...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

Yukarı git