Geçenlerde bir facebook sayfasında birileri terminoliji'ye atıp tutarlarken birisi son derece ciddi bir şekilde şöyle diyordu.
- İskele Sancak nedir yaa... Biz üç yıldır denizlerde kendi teknemizle dolaşıyoruz. Bir kere bile iskele sancak demedik. Hiç de zararını görmedik. Nedir bu her şeyi biz biliriz tavrı ile zorlamalar.
Dedim ya bazı gelenekler ( seyirde usturmaçaların yukarı alınması
dahil) belli sebeblerle oluşmuştur.
Bu konuda , üç senedir denizde gezen arkadaşlara ; Moda oldunuz , zaten azdı sayınız ,bide sizmi isyancı anarşist olacanız olm başımıza
, deyip , yol yakınken safdışı edelim.
;
(Bknz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0syanc%C4%B1_anar%C5%9Fizm )
Neden iskele ;
Bu terimin resmi olarak askeri alanda kullanımı, erken İngiliz Donanması dönenimde başlanması ile birlikte; fiili kullanımına ise Vikingler zamanına kadar uzanmaktadır. Teorilere göre Vikingler döneminde gemilerin dümeni Kürek biçiminde, geminin burun (Puruva) tarafına göre sağda(sancakta) bulunduğundan gemiler iskelelere ve limanlara sol (İskele) taraftan yanaşmak zorunda kalmışlardır; Bu nedenle devamlı olarak gemiler sol (iskele)taraflarından liman ve iskelelere bağlandıklarından ve gemiye inme, binme, yükleme ve boşaltma işlemleri bu taraftan yapılmaktadır. Bu nedenle sol taraf iskele tarafıdır.
Neden Sancak ;
Geminin burun (Puruva) kısmına göre geminin sağ tarafına verilen isim tıpkı İskele teriminde ki gibi, Gemi içi yön ve Uluslar Arası Çatışmayı Önleme kuralları gereğince geminin gittiği yönün kesin olarak belli olmasından dolayı sadece geminin sağ tarafını belirtmek için kullanılır. Gemi içinde "sağ tarafa dön" emri kullanılmamasının temel olarak iki nedeni vardır. İlki; Emri veren, Emri alan ve geminin sol taraflarının her zaman aynı yönde olmaması nedeni ile karışıklık ortaya çıkması. İkincisi ise Karşılıklı gelen iki geminin yönlerinin farklı olmasıdır. Kuzey yönünden gelen geminin sağ tarafı batı yönü iken güney yönünden gelen geminin sağ tarafı doğu yönüne denk gelir. Bu nedenle geminin sağından geç emri yanlış bir emirdir ve karışıklıklara neden olabilir.
Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
Peki sağ ya da sol desek ,ancak ve iskele seyir fenerlerinin rengini kolayca hatırlayabilirmi halkımız , tabiikiki hatırlayamaz ,gece karşıdan gemi gelirken işi gücü bırakıp göreceği yere gidip bakacak da bilecek.
Bakın ;
İs-ke-le = Kır-mı-zı (üç heceli)
San-cak = Ye-şil (iki heceli)
Hangisi kolay olm ? Diye soracağız bu arkadaşa ve derslerini vereceğiz.
( Kaynak Vikipedya ve paylaşandan anonim)