Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR

  • *
  • İleti: 1159
    • KUTUP YILDIZI
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#60: 19 Şubat 2017, 15:24:16
Bir ara bir traş kolanyası reklamı vardı.
Balıkmıyım ben diye başlıyan. :D

Demek ki limon balığın yanında iyi gidiyor olmalı ki,
reklam ulusal düzeyde TV lerde uzunca bir dönem  yayınlandı.

  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#61: 19 Şubat 2017, 15:48:57
Taze balığa limon sıkılmaaazz  ;D ;D ;D
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#62: 19 Şubat 2017, 16:11:55
İstenilen miktarda Hamsi (Pulları parmağınızla temizlenerek Sardalya da olur) kafası ve orta kılçığı tamamen alınıp yaprak gibi açılarak güzelce temizlenir ve iki saat soğuk suda bekletilerek kanı alınır.

Bilahare karınları birbirine yapıştırılarak şu vakumlu kapaklı kaplardan birisine  kat kat ve katlar arasına ufak kırılmış az miktarlarda kayatuzu serpilerek (kabın en altı dahil) dizilir.Tuz sadece dış derisine değecek buna dikkat edelim.

Buzdolabının alt katında veya serin bir yerde 10-15 gün bekletililen balık kendi suyunu salarak fermente olur ve pişer. Lokum gibi olup yenmeye hazırdır artık.

Yemeden önce %50 Elma sirkeli suda yarım saat bekletmeyi ve servis tabagına alınca üzerini doğranmış dere otu ile süslemeyi ,az zeytinyağı gezdirmeyi unutmayın.Yanında ne içileceğini sizler iyi bilirsiniz. :)

Afiyet olsun.

Not: Limon kesinlikle sıkılmaz.
  • IP logged

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#63: 19 Şubat 2017, 16:30:56
N'aptın abi. 10-15 gün  ;D
Ben aklımda duracağına midemde dursun diyenlerdenim.

Tava için ayıklarken hemen bir 250 gr kadarını önce limon ve tuz'a yatırır, bir kenara koyarım. Bekleme süresi, kalan balığı ayıklamak, pişirmek ve yemek süresi kadardır.
Yemeğim bittiğinde, iki dakikada limon suyundan çıkarır, az sarımsak ile hazırladığım zeytinyağına yatırır rakı'mın yanında canavar gibi meze yapmış olurum.

(Kimi en az 2 saat, kimisi 24 saat bekletir.)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#64: 19 Şubat 2017, 16:51:21
Kaan cım ,bizimkisi fermente yani turşu.  Bir kere yapınca yaza kadar yiyebilirsin.:)
Kapağını açınca saldığı suyu döküp az salamura suyu eklemeyi unutmayalım.

Karadenizliler tenekelere lakerda basarken aralara hamsi doldurup tenekeyi lehimle kapatırlarmış eskiden balık bol iken. Yaza kadar açmadıkları teneke olurmuş :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Şubat 2017, 16:56:52 Gönderen: Öcal Turan »

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#65: 20 Şubat 2017, 00:03:40
Hah şöle işte. Sırası geldikçe tarifleri alalım. Teşekkürler.
Bu arada yerli kefal derken İnebolu'da kefal bolluğu yaşanıvermiş, bakınız voli ağına gözü gözüne kefal dolmuş.

  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#66: 20 Şubat 2017, 02:02:34
Ankara'da öğrenciyken 3 arkadaş bir evi paylaşırdık. Tabii ilişkilerimiz evi paylamaşmaktan öte kardeş gibiyizdir. Birimiz İzmirli, birimiz Giresunlu bense Mersinli.. Ucuz buldum mu Sakarya'dan hamsi alırdım. 6 yıl beraber yaşadık. Ucuz bulup her hamsi aldığımda bizim Giresunlu ne kadar para verip aldığımı sorar sonra pahalı bulup "Olum bizim orda poşetini getirene bedava veriyorlar" derdi. Sağolsun bize bol bol tavada fırında hamsi yedirdi. Bir gün bizim Giresunlu'nun yine Ankara'da yaşayan halasını ziyarete gitmiştik. Yaptığı hamsili pilavı unutamam; tadı hala damağımdadır.

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#67: 21 Şubat 2017, 00:30:53
ZARGANA / Belone Belone / Garpike
Zargana  bildiğim kadarıyla tüm denizlerimizde bulunmaktadır.Eskiden sonbahar aylarında geceleri biz lüx ve kepçeyle avlardık. Ayna kıç bir sandalın kıç aynasına lüxü asardık. Bir kişi kürekte siya tutar, diğer kişi de kepçe ile kıç üzerinde balık toplardı. Işığa toplanan balıkları kepçe ile yakalanırdı. Yorucu olurdu. Sonraları zargana için sade göz ağlar çıktı. Bir de bu sene Sivri Ada da gördüm zarganaya voli yapıp voli ağıyla tutuyorlardı. İstanbul’ da oltacılar Lüfere canlı yem yapmak için zarganayı tutup livarlarda canlı saklıyorlar.
Zargananın tavası, buğulaması ve  pilakisi güzel olur. Hamsi gibi ızgarasını da yapanlar vardır.



  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#68: 22 Şubat 2017, 00:19:49
USKUMRU / Scomber / Atlantic Mackerel
Kendileri beni  en çok  duygulandıran balıktır. Dedemden ve babamdan bana aktarılan bir hikayesi vardır. Dedemde babamda uskumruya “ Denizin Gelin Kızı” derlerdi.Dedem Babama gelecek nesiller bu balığı kitaplarda görecekler dermiş, babamda bana söylemişti. Artık Karadeniz de “Lipari” büyüklüğünde uskumru olmadığı için sağlığında haklı çıktı. Bu uskumru narin bir balık küçüğüne aynı palamutta olduğu gibi “vonoz” büyüğüne de “Lipari” deniyor. Aynı palamut gibi göçmen bir balıktır. Normalde tüm denizlerimiz de bulunması lazım fakat yıllardır, Marmara ve Karadeniz’e çıkamadan hatta bir kere bile yumurtlayamadan bitirilir. Bazen İstanbul’da tezgahlarda iri istavrit büyüklüğünde vonoz uskumrular görüyorum. Biraz bakıp yutkunup yoluma devam ediyorum. Hatta bir keresinde bakarken dalmışım öylesine, tezgahtaki  doğru düzgün Türkçe bile konuşamayan tezgahtar bana “uskumru Karadeniz’den abi” dedi kendi lisanıyla. Şimdi adama ne desem dedim uzaklaştım sessizce. Adam hala arkamdan “yarım kilo et fiyatına abi “ diye bağırıyordu garibim. Pahalı buldum da almadım zannetti. Şimdi bu narin balığın düşmanı çoktur, tüm vahşi balıklar bunu yer bir kere. Ayrıca deniz soğukluğundan da etkilenir belli dönemlerde. Aynı palamut gibi hızlı yüzer ve sürüler halinde dolaşır. Orta su balığıdır bu balıkta. Bunlara “pelajik balıklar” diyorlar bu işlerle akademik uğraşı içinde olanlar.
Sonuçta çevresindeki herkes canavarı bu balığın. Her türlü avlanma şekliyle avlanılır eğer öncesinde hayata tutunup,canlı kalabilirse .Bu balığın bolluğunun en güzel örneği eskiden Karadeniz’de çapari ile kanca kancaya istavrit gibi tutulmasıdır.
Neyse güya balığı tanıtacaktık. Zaten şimdiye kadar yazmaya çalıştığım balıklarla ilgim alakam vardı geriye üç beş balık daha kaldı. Ondan sonrası biraz araştırarak ve bilenlerinden destek alarak olacak muhtemelen. Balığı tanıtacaz diye kendi hatıralarımızı yazıyoruz ya umarım okuyanlar sıkılmıyordur. Okuyan da oluyormudur onuda bilmiyorum ya.
Her şekilde avlanılabildiğini ve sonuçta tezgaha niçin gelemediğini öğrendik. Allah’tan Norveç diye bir yer var. Oradan koliye doldurup gönderiyorlar. Bazen bende alıyorum marketlerden donmuş olarak. Soğuk zincir bozulmadan almak önemlidir. Ama ızgarası harika oluyor. Biraz yağlı balık ya ondan olsa gerek ızgara da bu kadar güzel olan balık görmedim ben. Aynı kasaplık tavuklar gibi.Kasaplık tavuklarda hemencecik pişer ağızda dağılıverir, nolcak 36-45 gün aralığında kesim ağırlığına ulaşmış , piliç daha . Benim çocukluğumda bir misafir geldiğinde babaannem tavuklarımızdan keserdi hemencecik yolar ,temizler,yıkar, tencereye atardık. Akşama kadar mangalın üstünde kaynardı, su ekleye su ekleye bir hal olurduk. Yinede piştiğinde kayış gibi olurdu. Adaleli hayvan nolucak başka türlü yaşama şansı yokki, atmacadan kaç, köpekten kaç, sansardan kaç, afrikalı atletler gibi olurlardı. Şimdi bu tarz özenilir oldu, millet birbirini paralıyo gezen tavuk diye.Tavuk nereden aklıma geldiyse, mezgiti yazarken de unutmuşum bak o da aklıma geldi , bir yerler de mezgite “tavukbalığı”denildiğini duymuştum.
Uskumruya dönecek olursak,ızagara , tava, buğulama, pilaki  yani aynı palamut gibi herşeyi olur. Yağlı olduğunda tavası ve pilakisi  ağır olur. Küçüklerini yani vonozu tava yapılmalı, büyükleri ise ızgara yada pişirme kağıdında fırına atılmalı.
Uskumru için de bu kadar.Selametle…



ızgarası güzel olur

  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2017, 14:29:03 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#69: 22 Şubat 2017, 00:23:09
Kolyoz'u pas geçmişiz Uskumruyu yazarken bahsetmek lazımdı. Neyse onuda yarın yazarım. Selametle.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#70: 22 Şubat 2017, 01:17:39
Hatıraların da en az balıklar kadar ilgimi çekiyor ,mahrum etme bizi. Via böyle Ahmet Reisim. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 25
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#71: 22 Şubat 2017, 01:29:10
Hatıraların da en az balıklar kadar ilgimi çekiyor ,mahrum etme bizi. Via böyle Ahmet Reisim. :)

Aynı fikirdeyim, ilgi ile okuyoruz, emekleriniz için ayrıca teşekkür ederiz :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#72: 22 Şubat 2017, 23:45:28
KOLYOZ / Scomber Japonicus / Chub Mackerel
Uskumru ile çok karıştırılır. Tezgahta görseniz ayırt etmeniz çok güçtür. Aynı ailedendirler. Normalde aynı tarihlerde göç ediyor olmaları lazım fakat bu balıkcağız da uskumru gibi yolun sonuna geldi. Marmara’yı  pek geçemiyor. Marmara’yı geçse Karadeniz’e çıkacak ve yavrulayacak  ama nafile. Uskumrudan gözleri çok daha büyük ve daha tombuldur.Kuyruk yüzgeci de farklıdır. Renkleri benzer olsa da sırt çizgileri uskumru da düze yakınken kolyoz da daha alacalı bulacalıdır. Benim balıkçılık yaptığım süreler  boyunca her sene bir iki defa karşılaşırdım.İri olanları palamut çaparisine atlarlardı çift çift. Şimdi görebilene aşk olsun.
Kolyozun uskumrudan biraz daha lezzetinin yavan olduğu söylenir.Tuzlaması da palamut kadar lezzetli olur.Dolmasının da yapıldığını duymuştum . Hala Ege de bir yerlerde avlanıldığını tahmin ediyorum. Ben epeydir tezgahlarda görmüyorum belki Ege ve Akdeniz’de yaşayanlar karşılaşıyorlardır.





  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2017, 09:23:21 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#73: 22 Şubat 2017, 23:48:56
Savaş ve Öcal Abilerim teşekkürler.


Kolyoz uskumru farkı için şöyle güzel bir şey buldum nette.

  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#74: 22 Şubat 2017, 23:55:03
Kolyoz'u böylece ezberlemiş olduk  ;D ;D ;D

Hatıraları ilgiyle okuyorum emin ol.

Uskumru'ya bayılırım. Tezgahlarda, kolyoz olduğunda, uskumru diye satıyorlar bilmeyene. 7-8 sene evvel Marmara Ereğlisin'de yediğim uskumru gibisine hiç denk gelmedim. Hoş şimdilerde uskumruya bile denk gelemiyoruz ya
  • IP logged

 
Yukarı git