Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#90: 23 Şubat 2017, 23:03:36
 :)xx :)xx :)xx

Bak iki ademin hayır duasını aldın bile  ;) Sağol.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#91: 24 Şubat 2017, 09:23:34
Teşekkürler, bir de bu kurutma işlemi için gerekli sıcaklık nedir, hangi aylarda en sağlıklı oluyor? Arılar ve sinekler için anneannem tülbent örterdi diye hatırlıyorum.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#92: 24 Şubat 2017, 12:45:59
İlkbahar sonbahar en güzel zaman bence. Nem, yağmur görmesin yeter.
Sıcaklık konusunda emin değilim çünkü, 2-12 derece en iyi deselerde malum Afrika kıyılarında sererek yapıyorlar ve o sıcaklarda 2 gün içerisinde tüm nemi alıyormuş. Sanırım bizim coğrafya için bekletme süreleri için biz 2-12 derece arasına giriyoruz. ( Dereceleri yeni öğrendim, ilkbahar ve sonbahar zamanı yapıldığını bilirim sadece, hiç dereceye bakıldığını görmedim)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#93: 24 Şubat 2017, 12:51:54
İlkbahar sonbahar en güzel zaman bence. Nem, yağmur görmesin yeter.
Sıcaklık konusunda emin değilim çünkü, 2-12 derece en iyi deselerde malum Afrika kıyılarında sererek yapıyorlar ve o sıcaklarda 2 gün içerisinde tüm nemi alıyormuş. Sanırım bizim coğrafya için bekletme süreleri için biz 2-12 derece arasına giriyoruz. ( Dereceleri yeni öğrendim, ilkbahar ve sonbahar zamanı yapıldığını bilirim sadece, hiç dereceye bakıldığını görmedim)




Teşekkürler, Bende Eylül,Ekim gibi hatırlıyorum, Aynı zamanda anneannem incir de kuruturdu çünkü.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#94: 26 Şubat 2017, 23:59:10
BARBUNYA / TEKİR / Mullus Barbatus / Red Mullet
Ben önceleri ikisini aynı balık diye bilirdim. Hatta büyüğüne Tekir deniyor zannederdim. Sonraları öğrendim aynı aileden olmalarına rağmen küçük farklar yaşıyan farklı balıklarmış. Benim balıkçılık yapmış olduğum coğrafya da tekir yoktu. Tekiri İstanbul’da gördüm. Ekonomik değeri yüksek bir dip balığıdır. Normalde derin suda yaşar fakat Nisan Haziran aylarında üremek için kıyılara iner. O kadar kıyıya girerki yosunsuz parlak kayaların üzerinde çiftler halinde gözle görülürler. Eskiden barbunya ağı adı verilen fanyalı dip ağlarıyla kıyılarda tutulurdu.  Bu ağlar akşamdan yatıya bırakılır sabah kaldırılırdı. Üreme zamanı dışındada  yaz aylarında deniz soğukluğu yaptığı günlerde, kıyıya akşam yürür ,sabah yine açığa çekilirdi. Aynı ağ ile küçük bir sandal ile kıyılarda voli yapılırdı. Sonrasında Iğrıp yada Parapat denen hain avcılık türü türedi. Kıyılarda kumsallarda ve koylarda kıyıdan çekilmeye başladı. Trolün karadan çekileni yani. Koyun ağzını komple kaplayacak şekilde dökülür sonrasında kıyıdan çekilerek dipte ne varsa süpürürdü. Şu an ise sadece trol ile avlanılıyor. Trol zaten dibini doruğunu hepsini kazıdığı için  zaten üreme şansı olamadan gidenlerin haddi hesabı yok.
Bir zamanlar Batı Karadenizin en büyük balıkçısı olan ailem  bu zararlı avcılık türlerinin hiç birini yapmadı ve inatlada geleneksel balıkçılıkta ısrarcı oldu. Bu nedenle zaman içinde ticari balıkçılıktan çekilmek  zorunda kaldık. Çünkü yöntemlerimiz tam anlamıyla sürdürebilir avcılığa uygundu ama endüstriyel balıkçılığın gücüne yenilmek zorunda kaldı.O zamanlar biz niye bunlara ayak uydurmuyoruz diye  kızıyordum. İyikide öyle olmuş, iyiki de geri kalmışız, şimdi böyle vicdanım rahat bir şekilde rahat konuşup yazamazdım.
Balığı anlatacaz derken nerelere gidiyoruz, biri dur desin başka konuda şu geleneksel balıkçılıl hakkında yaşadıklarımı  yazayım da bir kenarda dursun ,belki genç akademisyenlere ve genç su ürünleri mühendislerine bir fikir verir de önlem alırlar. Gördüğüm kadarıyla bir çoğu “suyu bardakta görmüş balığı ne işi olur” modundalar.
Bu barbunyanın ekonomik değeri yüksek ya , lezzetide yerinde. Izgarası ,tavası, buğulaması ,fırını , herşeyi çok güzel olur. Benim favorim pişirme kağıdında fırına atmak şeklinde olandır. Dip balığı olduğu için kağıttada helva gibi olur. Pişirmeden önce pulları iyice  kazınmalıdır.
Bıyıkları ile kumu karıştırıp bulduklarını çıkarıp yiyerek yaşamını sürdürür.



  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#95: 27 Şubat 2017, 17:21:59
Çiroz , la kerida  deyince hazırlamasını öğrenmek istediğim palamut kurutmasını öğrenmek isterim. Yıllar önce Şile'de palamutun bol çıktığı yıllarda yaprak olarak açıkmış ama kuyruğundan ayrılmamış palamutları ipe dizilmiş açık havada kurutulurken çok görürdüm.
Bilen tarifini verir ise benden bolca dua alacak  ;)

Kusuruma bakmayın araya kaynak oluyorum ama dayanamadım  ;)
https://www.facebook.com/MolloysFishKillybegs/videos/1294514127253016/

Yazacak şey bulamadım.
Zaten biz de uskumruyu unutmak üzereyiz....
O filetolar var ya o filetolar
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#96: 27 Şubat 2017, 19:41:33
Yarıdan fazlasını çöpe atıyorlar balığın vicdansızlar. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#97: 27 Şubat 2017, 19:49:50
Yarıdan fazlasını çöpe atıyorlar balığın vicdansızlar. :)

Zengin toplum !!!!!
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
  • İleti: 2171
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#98: 27 Şubat 2017, 20:12:08
Siz görmüyorsunuz, onları uskumru çorbası yapmak için biriktiriyorlar   ;D
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#99: 28 Şubat 2017, 14:35:31
Siz görmüyorsunuz, onları uskumru çorbası yapmak için biriktiriyorlar   ;D
Yada kedi maması yapmak için.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#100: 28 Şubat 2017, 16:55:42
BARBUNYA / TEKİR / Mullus Barbatus / Red Mullet
./.....
Bu barbunyanın ekonomik değeri yüksek ya , lezzetide yerinde. Izgarası ,tavası, buğulaması ,fırını  herşeyi çok güzel olur. Benim favorim pişirme kağıdında fırına atmak şeklinde olandır. Dip balığı olduğu için kağıttada helva gibi olur. Pişirmeden önce pulları iyice  kazınmalıdır.
Bıyıkları ile kumu karıştırıp bulduklarını çıkarıp yiyerek yaşamını sürdürür.


Kendine has bir lezzeti vardır haspanın. Tarifi zor.



Ve de illaki elle yenmelidir. Parmak uçları yağlanacağından baş ve orta parmağın bedeni ile parmak uçları kadehe değmeyecek şekilde tutulacak ve yudumlanılacaktır.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1178
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#101: 28 Şubat 2017, 17:53:35
BARBUNYA / TEKİR / Mullus Barbatus / Red Mullet
./.....
Bu barbunyanın ekonomik değeri yüksek ya , lezzetide yerinde. Izgarası ,tavası, buğulaması ,fırını  herşeyi çok güzel olur. Benim favorim pişirme kağıdında fırına atmak şeklinde olandır. Dip balığı olduğu için kağıttada helva gibi olur. Pişirmeden önce pulları iyice  kazınmalıdır.
Bıyıkları ile kumu karıştırıp bulduklarını çıkarıp yiyerek yaşamını sürdürür.


Kendine has bir lezzeti vardır haspanın. Tarifi zor.



Ve de illaki elle yenmelidir. Parmak uçları yağlanacağından baş ve orta parmağın bedeni ile parmak uçları kadehe değmeyecek şekilde tutulacak ve yudumlanılacaktır.

Cem reis ,

Resim ağır tahrik içeriyor  !O__,balık kelle yenir elle  ;D ;D
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#102: 28 Şubat 2017, 22:09:07
YESSSSSS !!!! :o  ;)
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#103: 28 Şubat 2017, 22:12:45
Akşam akşam ne güzel göründü, elinize sağlık.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#104: 28 Şubat 2017, 23:46:12
SARDALYA / Sardina Pilchardus /European Pilchard
Sardalya da göçmen bir orta su balığıdır. Yurdumuzda tüm denizlerimizde  bulunuyor. Diğer göçmen balıklara benzer şekilde Ege, Marmara ve Karadeniz koridorunu kullanır. Ama tahminim Marmara’da yerleşik olup yatak yapanları da var. Çünkü çapariyle zamansız dönemlerde yakalanabiliyor. Bu yaz Ahırkapı açıklarında çocuklarla istavrit tutarken kanca kancaya iri sardalya yakalamıştık. Geçen sene de Haliç’te denk gelmişti aynı şekilde. Pullu ve yağlı bir balıktır. Karınduvarları baş kısmına doğru ince kıl şeklinde kılçıklarla doludur.
İnsanların olduğu gibi, ne kadar avcı, balık ,kuş muş varsa, onlarında lezzetle tükettiği bir balıktır. Gırgır ve çapariyle avlanılır. Kıyı ağlarına da bazen sürüler halinde takılır. Çapariye vurduğunda yukarı yüzdükleri için çok kancalı çapariyi bir kerede  dolaştırıp kullanılamaz hale getirirler. Bu yüzden çapariyi boşluk vermeden çekmek lazımdır.
Diğer orta su balıkları gibi tuzlaması güzel olur.Benim favorim ızgarasıdır. Izgara yapınca ince küçük kılçıklar yandığı için yerken rahatsızlık vermiyor. Pullarını iyice kazımak gerekir. Buğulama, tava ve fırında yaptıklarını da biliyorum. Fırında pişirme kağıdında da güzel olacağını tahmin ediyorum. Ama dediğim gibi favorim ızgarasıdır.




Izgarası



Tavası



Fırında

  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

 
Yukarı git