Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Amatör Denizciliğe Övgü

Z

Ziya Gunes

Ynt: Amatör Denizciliğe Övgü
#105: 17 Mayıs 2018, 16:09:28
Konuyu tam kapsamı ve evrensel olarak ele alıyoruz madem, bazı noktaları da belirleyip dahil olup olmadığına da karar vermek gerekebilir.

Bu durumda ortaya, tanımların içine ciddi bir düşünsel yapı çercevesinin çizilmesi gerektiği sonucu çıkıyor.

(....)
 bu tanımlamaların içine katmamız gereken eksik bir şeyler olduğu (düşünsel yapının doğru çerçevelenmiş tanımı) ortaya çıkıyor gibime geliyor.

Hazza çağrı ve hap çağında yaşıyoruz der Baudrillard.

Yalnızca düşünüyorum, sesli, sizle beraber;

"Teknem olsun istiyorum".... diyorum mesela... Senin de sorduğunu varsayalım; Neden?...
" Denize açılmak istiyorum"..... : Neden?
" Şununla birlikte olmak istiyorum"......... Neden?

İşte bunlara vereceğimiz her bir yanıt, eğer "seviyurum ulen"i geçmiyorsa, hazlarımıza, teslim olmuşuz demektir.
Bir arkadaşım, tekne almak istediğini söyledi, boş ver dedim, senden denizci olmaz.
Neden dedi, seninki arzu dedim, hepsi bu, gelir, tatmin olursun ve tükenir.

Amatör denizcinin farkı budur, basit sıradan bir denizde olma tutkusu değildir onunki. "Bana bak, gör beni, şöyle bir teknem var," değildir. Tam tersi, beni görme, ben kendi gösterimi kendime yapıyorum, izleyiciye ihityacım yok, bokun içinde kalabilirim, denizin ortasında da kalabilirim, yalnızca güdülerimle, son derece doğal-sıradan güdülerimle harekete ederim, mastürbasyon değildir benimkisi, benimkisi, bildiğin, sahici bir tutkudur, bu tutku öyledir ki, bununla kendimi dünyaya ait hissederim, bu tutku bendeyken Yıldız Pavyon'dan çıkıp, yılan balığı yeyip kendimi adam yerine koymam. Sabaha karşı, herhangi birinden övgü beklemeksizin avara olup upuzun bir yol yapabilirim, sıkılırsam yapmam, erkenden bir yere gider bağlanırım, çayımı içerim, yapayalnız otururum, sevgilim yanımdaysa sanki yanımda değilmiş gibi davranabilirim, o bunu umursamaz, sonra birden çoğullaşabilirim...

Kaan haklı, katkı olmadan olmuyor.

Bitiriyorum. Sevgiler.

Eğer bu yazdıklarında tümüyle haklı olsaydın, kimsenin seyir anılarını yazmaması, tekne tanıtımlarını yapmaması lazımdı
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#106: 17 Mayıs 2018, 16:11:25
Bana kalırsa paylaşmak ayrı şey, gösteri ayrı şeydir.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Classicboats Turkiye
#107: 17 Mayıs 2018, 16:17:54
1789 Fransız Devrimi  yaşlı kıt'ayı kökünden değiştiren bir aydınlanma başlangıcıdır.  Hazırlayanların bir bölümüne "ansiklopedistler" deniyor.
İlkeler, tanımlar ve kavramlar önce tartışılmalı sonra yazılmalıdır. Zaman içinde yenilenebilir, değişime de uğrarlar. Doğal. Evren gibi bireylerde "genişliyor"

Birey olarak sürdürdüğümüz hayatta nerede olduğumuzu ve nerede durduğumuzu anlatabilmenin tek yolu neyi nasıl kavradığımız ve tanımladığımızdır. Bu bilinci olan da katkı yapar.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
#108: 17 Mayıs 2018, 16:35:10

"Teknem olsun istiyorum".... diyorum mesela... Senin de sorduğunu varsayalım; Neden?...

İşte bunlara vereceğimiz her bir yanıt, eğer "seviyurum ulen"i geçmiyorsa, hazlarımıza, teslim olmuşuz demektir.
Bir arkadaşım, tekne almak istediğini söyledi, boş ver dedim, senden denizci olmaz.

Neden? sorusuna kendimden cevap vereyim. Biraz da nasıl? katarak.

Teknem olsun istiyorum çünkü ; sadece bir araç olarak görmesem de, beni, bana götürecek, bir şey olduğunu biliyorum. İç yolculuğuma onunla çıkmak daha kolay oluyor benim için.

Denize açılmak istiyorum çünkü ; benim, ruhumun (yada adına ne diyorsanız) orada huzur bulduğunu, yüzümde sebepsiz kocaman bir gülümseme olmasına neden olduğu, üstelik en sıkıntılı anımda bile insanlardan uzak lakin gökyüzünde hitap ettiğim, bazen kızdığım, bazen şakalaştığım çoklukla neden? diye ona sorduğum "tartışma arkadaşıma" ulaşma kapısı benim için.

İkisini bir araya getirdiğimde belki size garip gelecek ama hani nasıl inancı ne olursa olsun kişi, ibadethaneye gider ya, öyle bir şey benim için.

Cami, Kilise, Sinagog,Tapınak, belki dağ başında bir keşişin oturduğu kaya parçası yada lotuslar arasında göl kenarında yapılan bir meditasyonla, insanın kendine çıktığı yolculuk.

Evet biliyorum, belki çok uçuk ama benim tanımladığım olgu ile "teknem aracımdır, denizde tatil yapıyorum, sadece bunu seviyorum" diyen kişi ile ikimizde aynı tanım içerisinde yer almamız doğaldır, lakin beklentilerimiz o kadar farklı ki, verdiğimiz değer, dolayısı ile söylemlerimiz de bir o kadar farklılaşmış oluyor.

Sanıyorum ki, tanım ve çerçevesi çizilmiş düşüncelerde, herkesin hem fikir olmama sebeplerinden biri bu olabilir.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#109: 17 Mayıs 2018, 16:47:41

Evet biliyorum, belki çok uçuk ama benim tanımladığım olgu ile "teknem aracımdır, denizde tatil yapıyorum, sadece bunu seviyorum" diyen kişi ile ikimizde aynı tanım içerisinde yer almamız doğaldır, lakin beklentilerimiz o kadar farklı ki, verdiğimiz değer, dolayısı ile söylemlerimiz de bir o kadar farklılaşmış oluyor.

Doğaldır, ama doğru değildir. Herhangi bir hakikate/gerçekliğe işaret etmez. Yalnızca görüntüyü resmeder.

Ben"aganta" diye bağırırken, öteki "dur" dediğinde aynı şeyi ifade ettiğimi sanıyorsa, bu yalnızca komutun camera obscura'daki görüntüsüdür.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#110: 17 Mayıs 2018, 16:53:43
Özür dileyerek araya giriyorum;

Nedenlerimizi, niçinlerimizi, tanımlarımızı yaparken bol bol kullandığımız şu "huzur" kelimesi hakkında bir şey söylemek istiyorum arada.
Forum için de hep kullanıyoruz çünkü "huzur kelimesini ;

Bir gün bir kral ama halkı tarafından sevilen bir bilge kral, huzuru en güzel resmedecek sanatçıya büyük bir ödül vereceğini ilan eder. Yarışmaya çok sayıda sanatçı katılır. Günlerce çalışırlar birbirinden güzel resimler yaparlar.
Sonunda eserleri saraya teslim ederler.
Tablolara bakan kral sadece ikisinden hoşlanır. Ama birinciyi seçmesi için karar vermesi gereklidir.

Resimlerden birisinde sakin bir göl vardır.
Göl bir ayna gibi etrafında yükselen dağların görüntüsünü yansıtmaktadır. Üst tarafta pamuk beyazı bulutlar gökyüzünü süslüyordur. Resme kim baktı ise onun mükemmel bir huzur resmi olduğunu düşünür.

Diğer resimde de dağlar vardır ama engebeli ve çıplak dağlar. Üst tarafta öfkeli bir gökyüzünden yağmurlar boşanıyor ve şimsek çakıyordur. Dağın eteklerinde ise köpüklü bir şelale çağıldıyordur.

Kısaca resim hiç de huzurlu gözükmüyordu.
Fakat kral resme bakınca, şelalenin ardında kayalıklardaki çatlaktan çıkan mini minnacık bir çalılık gördü. Çalılığın üstünde ise anne bir kuşun örttüğü bir kuş yuvası görünüyordu. Sertçe akan suyun orta yerinde anne kuş yuvasını kuruyor... Harika bir huzur ve sükûn örneği.

Ödülü kim kazandı dersiniz. Tabii ki ikinci resim.

Kralın açıklaması şöyle idi: "Huzur, hiçbir gürültünün, sıkıntının ya da zorluğun bulunmadığı yer demek değildir. Huzur bütün bunların içinde bile yüreğimizin sükûn bulabilmesidir."

Bu ve benzer başlıklar bize bunu sağlıyor. Kuş yuvasını.

Tekrar araya girdiğim için özür dilerim. Söylemeden edemedim.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#111: 17 Mayıs 2018, 16:57:21
Araya girmiyorsun, artık bundan sonra katkı koymak isteyenlerde söz. Ben bana yöneltilmiş yergılere veya katkılara yanıt veriyorum.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2018, 16:59:47 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

T
  • *
#112: 17 Mayıs 2018, 17:16:50
Doğal olan ama doğru olmayan bir tanımın, doğru olan tanımını, doğal ve herkesin kabulü olacak şekle nasıl getirebiliriz ki ? Yada getirmeli miyiz ?
Her daim kişilere göre fark olmayacak mı ?
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#113: 17 Mayıs 2018, 17:31:45
Doğal olan ama doğru olmayan bir tanımın, doğru olan tanımını, doğal ve herkesin kabulü olacak şekle nasıl getirebiliriz ki ? Yada getirmeli miyiz ?
Her daim kişilere göre fark olmayacak mı ?

Nihayet, herşeyin ve doğal olarak bu konunun özünü bulduk
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#114: 17 Mayıs 2018, 17:40:04
Olmaz. Bana göre olmaz. Bu bana kalırsa bu yüzyılın kafamıza dayadığı ve insanları anlaşamaz hale getiren bu görececiliktir. Hatta bu forumda son zamanlarda yaşadığımız bütün tartışmaların nedeni de budur. Her şeyi bağlamından koparmak, basit bir neden sonuç ilişkisine indirgemek. Çok şükür, forum, bundan iyisini başaracak karatta muhakeme gücüne sahip.

Çekiç çekiçtir. Çekici kaldıraç olarak kullanabilirsiniz, fakat bu onun çekiç olması hakikatine zarar vermez. Siz ona kaldıraç deseniz de, o çekiçtir. Naylon tekne, naylondur ama teknedir. (Naylonu kaldır, ahşap koy) Okyanusları aşar, sizin onu sevmemeniz, eksik-gedik bulmanız -doğru bile olsa- onun hakikatini değiştirmez. Dedik en başından beri, bir sürü şeyi çok katmanlılığından ayırdığınızda, başınıza gelecek olan budur. Hakikat görünmez olur. Basit tümceler anlaşılmaz hale gelir.

Amatör denizci tanımı, hazza indirgenemez. Bu indirgemeyi yaptığınızda, çekici kaldıraç ya da  gazoz açacağı olarak tanımlamaya da hazır olmalısınız. Amatör Denizcinin büyük "T" ile yazılan bir tarihi vardır. Bundan kopartıp üç kuruş parası var diye bir mal sahibi olan adamı denizci olarak konumlandıramazsınız. Ama 1000 kuruş parası olup, son derece lüks motoryatını  Temmuz sıcağında, hem de çekek alanında temizleyen,  kadının elinde tornavida ile bir şeyler yapmaya çalıştığı çift, amatör denizciliğe yüzlerce mil yol yapan  pek çok kişiden daha yakındır, diye düşünüyorum.

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2018, 17:43:43 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

T
  • *
#115: 17 Mayıs 2018, 17:57:59
"Amatör denizci tanımı, hazza indirgenemez. Bu indirgemeyi yaptığınızda, çekici kaldıraç ya da  gazoz açacağı olarak tanımlamaya da hazır olmalısınız. Amatör Denizcinin büyük "T" ile yazılan bir tarihi vardır. Bundan kopartıp üç kuruş parası var diye bir mal sahibi olan adamı denizci olarak konumlandıramazsınız. Ama 1000 kuruş parası olup, son derece lüks motoryatını  Temmuz sıcağında, hem de çekek alanında temizleyen,  kadının elinde tornavida ile bir şeyler yapmaya çalıştığı çift, amatör denizciliğe yüzlerce mil yol yapan  pek çok kişiden daha yakındır, diye düşünüyorum."

Bu konuda hem fikiriz. Her ne kadar kabul etmeyecek bir sürü insan olduğunu bilsem de, sosyal medya üzerinde karşılaşsam da...

Bunca konuşmadan sonra, mesela, benim kendi neden'lerime verdiğim cevaplar, şayet benim amatör denizci olduğumu işaret ediyorsa, teknemin kıç omuzluğuna, "bu kişi bir amatör denizcidir" çıkartması koyacağım.

Her okuyan, "bu ne demek ?" diye sorunca, bu başlığı söyleyeceğim, git oku, memnuniyetini bana, itirazını Bülent'e yap diyeceğim  ;D

Şu başlıktan hele ki, böyle bir zamanda, cidden çok keyif aldım. Yazmaktan da, okumaktan da.
Böyle bir konu başlattığın için sana ve tüm katılımcılara teşekkür ederim.

Her ne kadar sosyal aylaklığı sevmiyor olsamda, normal aylaklığa en az Russell kadar övgüler yağdırabilirim.
Gidip bir hamak bulacak ve bir süre aylaklık edeceğim.

Sevgiler.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#116: 17 Mayıs 2018, 18:08:07
Çok çok teşekkür ederim.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#117: 17 Mayıs 2018, 18:17:31
Bülent, ben de hem sana hem de Kaan'a hem de katkı koyanlara  teşekkür ediyorum.
Çok lezzetli bir bir tartışmaydı. Çok keyif aldım.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#118: 17 Mayıs 2018, 18:19:47
Bülent, ben de hem sana hem de Kaan'a hem de katkı koyanlara  teşekkür ediyorum.
Çok lezzetli bir bir tartışmaydı. Çok keyif aldım.

Abi siz hep yol açtınız önümüze. Siz sağ olun.
  • IP logged

• *
#119: 17 Mayıs 2018, 19:18:54
Yani...Gönlümüzün amatör denizci tarifinde bir iki gün daha çaba gösterdiğimizde  " gerçek amatör denizci ki ; o bir ahir zaman peygamberidir ! " çıkarımına ulaşacağız diye endişe ediyorum. ;)
Öyle olmadığını, olamayacağını da bilmemize rağmen.
Soyut düşünmeye pek yatkın olmayan düz adam yapımı bildiğimden bu tarz fikir jimnastiklerinden kaçınırım ; ille içine düşeceksem de pratik bir yönteme ( isterseniz siz buna hile de diyebilirsiniz )  başvururum ; örnekler, yaşanmışlıklar, kendi tecrübelerim üzerinden konuşarak kendi fikrimi savunurum.

Bundan kopartıp üç kuruş parası var diye bir mal sahibi olan adamı denizci olarak konumlandıramazsınız. Ama 1000 kuruş parası olup, son derece lüks motoryatını  Temmuz sıcağında, hem de çekek alanında temizleyen,  kadının elinde tornavida ile bir şeyler yapmaya çalıştığı çift, amatör denizciliğe yüzlerce mil yol yapan  pek çok kişiden daha yakındır, diye düşünüyorum.

Ben 30 sene evvel Bülentin yukarıda tarif ettiği gibi olan bir Alman çift tanıdım ; hatta onlara bir tekne inşa ettim. Almanyanın en gözde şehirlerinden birinde bahçeli villarını satıp bir ufak apartman dairesine taşınıp, hayallerindeki tekneyi yaptırıp , yılın en az 9-10 ayını Türkiye sahillerinde geçirmek istiyorlardı. Bunu da ileri yaşa gelip tekneyi satana kadar uzun yıllar gerçekleştirdiler.

Imdi bu amcayla ilgili kimi anektodlar ve bilgiler :

Tekneyi yaptık, suya indirdik getirip marinaya bağladık ; amcayla eşi de gelip tekneyi hazırlamaya başladılar. Adam temizlik takıntılı, özellikle motor bölmesine. Tekne center cockpit, koca bir motor bölmesi var havuzluğun altinda. Bizimki " benim her teknemde motor bölmesi bal dök yala kıvamındadır " diye tutturdu. Sabah 8de beyaz tulumları çekip bizim defalarca temizlediğimiz bembeyaz epoksi boyalı motor bölmesinde iş yapip duruyor.
Hemen yanlarında büyük bir motoryat bağlı, kaptanı var. Sahibi 40'larında aşırı kilolu bir amca. Her akşamüstü şoförü koca bir siyah Mercedesle teknenin pasarellasının ucuna kadar getiriyor, şoför arabadan, kaptan tekneden fırlıyor. Kaptan amcanın pasarelladan geçmesine yardım ederken, şoför de patronunun bir laptop çantasından daha ufak olan deri evrak çantasını büyük bir ihtimam ve ciddiyetle arkadan getiriyor. Amca ter içinde havuzluga oturuyor ( hiç teknenin içine girdiğini görmedim ), kaptan da bir koşu gidip birazdan buzlu içeceğini servis ediyor. 
Ben de her akşamüstü tekneye uğradığımdan olanın bitenin görgü şahidiyim...Bu amca bir hafta boyunca Alman karı kocayi ve beni seyretti, ama kaale almadığı, bizleri siyasi moda tabirle yok hükmünde saydığı çok açık.

Bir kaç gün sonra Almanlar bize yemeğe davetliler, geldiler eğlenmiş görünüyorlar ; gülüyorlar...Eşimle ne oldu ? dedik. Yahu dedi, şu bizim yandaki motoryatın şişman sahibi var ya ; o bugün ilk defa bizi ignore etmedi, hatta konuştu...E, ne dedi ? dedik. Mükemmel bir Ingilizceyle bana : " Tekne güzelmiş, çok da iyi temizlediniz. Patron ne zaman gelecek ? " diye sordu , ben de : " Ne patronu,  patron benim, tekne benim yahu " diye cevap verince inanmadı, güldü, " Patron tekne mi temizlermiş ? " dedi, başka da bir şey söylemedi dedi.

Karımla ben hemen üzerimize vazife edinip densiz vatandaşımız namına özür dileme ve herifi kınama teşebbüsüne girişmişken tüm Atlantik kıyısı ve Akdenizi bilen, buralarda yıllarca tekne barındırmış olan Alman gülerek sözümüzü kesti : " Yahu , sinirlenmenize hiç gerek yok, yukarıdan köşeyi dönüp Akdenizde girdiğıniz ilk Ispanyol limanından itibaren tüm tekne sahiplerinin tarzı, davranış biçimi budur ; biz çoktan alıştık, Akdeniz mentalitesi budur , boşuna küfretmeyin adama..." dedi.

Ne mükemmel, olgun bir insan değil mi ? Hem tam bir dünya vatandaşı hem Bülentin tarifine uygun bir amatör denizci...

Hah, denizciliği iyiydi de, gerisi epey şüphe götürür...
Bana yaptığı tezgahları  anlatmayacağım ; her türlü o tekneyi yapmak istiyordum . Yaptım, arzumu gerçekleştirdim, dersimi aldım tecrübemi kazandım.Onun için başka bir numarasını anlatacağım.
Bu amca gelip Türkiyeye yerleşmek için önce 5 sene emekliliğini beklemek zorundaydı. Tekneyi yaptırdığına göre beklemeyeceği belliydi. Fakat ne emekli ikramiyesinden ne maaşından bir kuruş kaybetmek istemiyordu. " Nasıl bu işi çözeceksin ? " diye sorduğumda iyi işleyecek bir planı olduğunu söyledi. Patronu sinirli, pek stratejik düşünemeyen, biraz daldos bir adammış. " Herifin tersine gideceğim, özellikle Yönetim kurulu toplantılarında herkesin ortasında laf sokacağım, o da beni kovacak. Tazminatımı alıp çikacağım, sonra gidip iş bulma kurumuna ıs için müracaat edip, 3 ayda bir " iş arıyorum ama benim yaşımda birine kimse iş vermiyor " diye bir mektup yazıp sonunda zorunlu olarak kendimi erken emekli ettireceğim " dedi.

Bunu da aynen dediği gibi becerdi ! 70'li yaşlarını epey geçene kadar bizim sahillerde mis gibi yaşadı.
Bir öküz olduğu aşikar patronuna veya Alman emeklilik sistemine attığı kazıktan bana ne de ; iyi bir amatör denizci olduğu şüphe götürmez bu adam için iyi insanmış diyebilir miyiz ?

Konuya bi dirhemcik katkım oldu mu bilemedim...Ama neşeli bi hikaye anlattım diye umuyorum  ;)

• IP logged

Yukarı git