Edirne Vilayet Matbaası Müdürü Şevket Dağdeviren'in yazdığı 1892 tarihli salnameye göre; Dedeağaç Sancağı'nın Semadirek nahiyesi ile İmroz arasındaki denizde şiddetli fırtınalar eksik olmaz ve tehlikelidir. Semadirek ile Enez arası ise tehlikeli sığınaklarla çevrili olup, süngercilerin anlattığına göre fazlaca mermer sütunlar bulunurdu. Batı yönünde Kameryonca Limanı, Lodos ve Poyraz havalarda 200 kadar gemi korunabilir. Diğer iskeleler; Limindi, Kaçaba, Yesiru ve Palapoki’dir. Eni ve Ençe’de çeşme, Kalyonbel Karyotis’te yemiş bahçeleri, Bizans döneminden kalma mezarlar ile eski üzüm bağları, Çokalarya harap iskelede eski Yunan’dan kalma çömlek fabrikaları, Çetyomar Platya’da bir nehir ve Fronidya Tunafet Platanyus Kiryo Bezo’da içinde sülük olan bir göl bulunur. Kasabanın kalesinin 1430 yılında Enez kralı Palamid Yes Galetizyu tarafından yapıldığı bir mermer üzerinde yazılıdır. Adada 1873 yılında çiçek ve 1888 yılında enflüanza salgınları olmuş ve çok kişi ölmüştür.
Semidirek planımız suya düşünce batısından geçip, Taşoz adasına çevirdik rotamızı. Giriş yapmadık malum, yeni hedefimiz dünyaca ünlü Aliki koyu. Yolda, Yunan Balıkçı teknelerini görüyoruz, torba ağ çekiyorlar muhtemelen, tekneleri yan yatmış, yanlarından denize halat uzanıyor. Yunan balıkçı tekneleri yüksek bordolu oluyor; kamaraları bizim gibi önde değil, arkada. Çalışma alanları onların kamara önünde, bizimkilerinde ise arkada. Bana göre bizim teknelerimiz daha kullanışlı. Bir dönem otomobillerin hepsi arkadan itişli idi malum; sonrasında hemen hemen çoğu önden çekişliye dönüş yaptı. Ben de bu tekneleri ona benzettim.
Taşoz (Yunanca: Θάσος), coğrafi olarak Kuzey Ege'de ve yüzölçüm olarak 12nci en büyük Yunan adasıdır. Bu isim aynı zamanda adanın en büyük yerleşim yeri Taşoz'un da adıdır. Limenas Thasou, "Taşoz Limanı" olarak da bilinir. Taşoz adasının ekonomisi, zengin ormanlarnaı, Ahşap, mermer ocaklarına, zeytin yağı ve arıcılığa (bal) dayanır. Turizmde diğer Yunan adaları seviyesinde olmasa da 1960’lardan bu yana önem kazanmıştır.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi