Karadeniz sahilini gezdikçe, Marmara Adası ve Kapıdağ yarımadasındaki köylerin limanlarını gördükçe hep hayıflanırım. Osmanlının ilk tersanesinin kurulduğu, uzun bir süre Kaptan-ı Deryalığının bulunduğu Gelibolu’nun, küçücük bir barınağı bulunmaktadır. Bu tarihi barınak, lodosu doğrudan içine alır ve kuvvetli lodoslarda hep birkaç tekne batar. Benim çocukluğumda eskiden İstanbul’da başlayan aşağı yarışlarının ilk etabı hep Gelibolu olurdu. Ama o zamanda dahi tekneler hep üst üste bağlanırdı. Şimdilerde artık organizatörler liman yoksunluğundan çok istemelerine rağmen Gelibolu’yu atlayıp, Bozcaada’yı ilk etap sonu olarak belirliyorlar. Yazık.
Tarihi Balıkçı Barınağında yer olmayacağını bildiğimden, seyahate çıkmadan bir müddet önce, yeni kurulan Balıkçı Kooperatifindeki arkadaşları arayıp yer sormuştum. Onlar da zor ama bulmaya çalışırız demişlerdi. Sağolsunlar, seyahatte olan bir teknenin yerini ayarladılar. Ama sığlık bölgede; 1,8Mt. Salma ile korka korka girdim, neyse kurtardı; Yelkenci Kahvesi önüne baştankara olduk.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi