Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: S/Y Dua-1 Kuzey Ege Gezisi Seyir Defteri - Ağustos 2017

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
Edirne Vilayet Matbaası Müdürü Şevket Dağdeviren'in yazdığı 1892 tarihli salnameye göre; Dedeağaç Sancağı'nın Semadirek nahiyesi ile İmroz arasındaki denizde şiddetli fırtınalar eksik olmaz ve tehlikelidir. Semadirek ile Enez arası ise tehlikeli sığınaklarla çevrili olup, süngercilerin anlattığına göre fazlaca mermer sütunlar bulunurdu. Batı yönünde Kameryonca Limanı,  Lodos ve Poyraz havalarda 200 kadar gemi korunabilir. Diğer iskeleler; Limindi, Kaçaba, Yesiru ve Palapoki’dir. Eni ve Ençe’de çeşme, Kalyonbel Karyotis’te yemiş bahçeleri, Bizans döneminden kalma mezarlar ile eski üzüm bağları, Çokalarya harap iskelede eski Yunan’dan kalma çömlek fabrikaları, Çetyomar Platya’da bir nehir ve Fronidya Tunafet Platanyus Kiryo Bezo’da içinde sülük olan bir göl bulunur. Kasabanın kalesinin 1430 yılında Enez kralı Palamid Yes Galetizyu tarafından yapıldığı bir mermer üzerinde yazılıdır. Adada 1873 yılında çiçek ve 1888 yılında enflüanza salgınları olmuş ve çok kişi ölmüştür.
Semidirek planımız suya düşünce batısından geçip, Taşoz adasına çevirdik rotamızı. Giriş yapmadık malum, yeni hedefimiz dünyaca ünlü Aliki koyu. Yolda, Yunan Balıkçı teknelerini görüyoruz, torba ağ çekiyorlar muhtemelen, tekneleri yan yatmış, yanlarından denize halat uzanıyor. Yunan balıkçı tekneleri yüksek bordolu oluyor; kamaraları bizim gibi önde değil, arkada. Çalışma alanları onların kamara önünde, bizimkilerinde ise arkada. Bana göre bizim teknelerimiz daha kullanışlı. Bir dönem otomobillerin hepsi arkadan itişli idi malum; sonrasında hemen hemen çoğu önden çekişliye dönüş yaptı. Ben de bu tekneleri ona benzettim.
Taşoz (Yunanca: Θάσος), coğrafi olarak Kuzey Ege'de ve yüzölçüm olarak 12nci  en büyük Yunan adasıdır. Bu isim aynı zamanda adanın en büyük yerleşim yeri  Taşoz'un da adıdır. Limenas Thasou, "Taşoz Limanı" olarak da bilinir. Taşoz adasının ekonomisi, zengin ormanlarnaı, Ahşap, mermer ocaklarına, zeytin yağı ve arıcılığa (bal) dayanır. Turizmde diğer Yunan adaları seviyesinde olmasa da 1960’lardan bu yana önem kazanmıştır.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
Taşoz adası, hem anakaraya yakınlığı ile hem de genellikle çorak olan ege adalarının aksine alabildiğine yeşilliği ile ünlenmiş, turistik bir ada. Aliki koyu da dünyaca ünlenmiş, dünya harikası bir koy. GPS ve Navionic Harita yardımı ile hedeflediğimiz gibi kolayca koyu bulduk. Etrafı kayalar ve üzerinde bitmiş çam ormanı ile kaplı, harika bir yer. Müsait yere demir atıp, kendimizi de denize attık. Bizden başka birkaç tekne var, koyun muhtelif köşelerine dağılmışlar. Teknelerden biri Çanakkaleli bir karı-koca Doktor Türk; sonra Kavala’da tekrar karşılaştık kendileri ile.
Aliki koyunun sırtları kısa süre önce bir orman yangını atlatmış; yola kadar çam ağaçları yanmış, içler acısı bir görüntü veriyordu.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
Teknenin altı balık kaynıyor; birkaç kırıntı atıyorsun; adeta gösteri yapacasına atlayıp zıplıyor balıklar. Ne hikmet ise olta sarkıtmak içimizden gelmedi. Gece bir ara değişik bir sinek istilası oldu; eyvah yandık dedik. Hemen bilinen usullerden kahve yakmak suretiyle sinekleri uzaklaştırmaya çalıştık ama nafile. Sonra birden dağılıp gittiler; o neydi anlayamadık. Kalsalardı Aliki koyunu bu kadar güzel hatırlayamazdık herhalde. Havuzluk ve cenovaya asılan hamak sefamız doyulmazdı.
  • IP logged

• *
Demir sağlam ancak demirim oynar başlıklı CQR olduğundan güvenemiyorum; telefonda AnchorLite uygulamasını kurdum. Bu telefon uygulaması, tekne (daha doğrusu telefon) bulunduğu koordinattan verilen toleransın dışına çıktığında alarm vererek uykudaki Reisi haberdar ediyor; çok faydalı bir uygulama. Rahatla uyudum. 
Ertesi gün nefis bir kahvaltı ve yüzme; gidesimiz yok. Karaya da çıkamıyoruz. Suyu ve yiyecek stoklarımız yerinde ama bu defa çöpümüz birikti; koku da yapacak. Artık uygun bir formül bulup, çöplerimizi Çöp Bidonuna ulaştırabildik de kokusundan kurtulmuş olduk. Ama kural ihlali yok!

Bir ara Aliki Koyunu kanocular istila etti; nereden çıkıp geldilerse, koyun içi kanolarla doldu. Sonra dinlenip, geldikleri gibi gittiler. Hava sakin olunca kano ile seyahatta zevkli oluyordur herhalde. Üstelik bisiklet gibi, hem gezi, hem spor.
 20170809 Çarşamba günü tam bir dinlenme oldu, sadece yüzdük, keyif yaptık.
  • IP logged

• *
  • Selamlar
Hulusi Reis
Çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
Demir sağlam ancak demirim oynar başlıklı CQR olduğundan güvenemiyorum;

Bu kısım biraz karışık olmuş ama olsun , halini ben anlarım Hulusi reisim. :)
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Çok güzel yazmışsınız çok içten.
Teşekkür ederiz
Selamlar
  • IP logged

• *
Hulusi reisim ilgi ile takibe devam.
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Hulusi Reis sizin  ve Ahmet Ilgaz Reis in Kuzey Ege hatıralarını okuyunca ,ilk fırsat bulduğumda gitmeliyim diye düşünüyorum. Ama bir yandan Ülkemizde gitmediğim o kadar çok yer var ki, hangisinden başlamalı bilemedim. Yazınızı ilgiyle takip ediyorum, rehber niteliğinde oluyor. Teşekkürler paylaşım için.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

n

nuri_kongur

Kaleminize sağlık Hulusi reis

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
Demir sağlam ancak demirim oynar başlıklı CQR olduğundan güvenemiyorum;

Bu kısım biraz karışık olmuş ama olsun , halini ben anlarım Hulusi reisim. :)

Öcal Reisim; evet haklısınız, sonradan baktım da iki defa demir lafı geçince anlamı çıkartabilmek zorlaşmış. Şu CQR marka Pulluk demirimi bir değiştiremedim ki alargada içim rahat etsin. Malum başlık ya da boğaz kısmı oynak; SivriAda'da üç defa tutması için denemişliğim vardı da yine tutturamayınca baştankaraya dönüp, kıçtan 20 kiloluk admiralty'i atmıştım.   
  • IP logged

• *
Kemal, Oktay, Ali, Ahmet, Nuri Reislerim, ben de sizler teşekkür ediyorum.
  • IP logged

• *
Taşoz-Aliki Koyu : 20170810 - Perşembe - 08:30
Taşoz-Limeneria : 20170810 - Perşembe - 10:30   
Mesafe : 10 Mil

DADD üyesi, Sanda’nın kaptanı Ahmet Reisin bizden önce Kuzey Ege seferine başladığını WhatsUp gruplarından takip ediyordum. Yine Whatsup üzerinden haberleşip, Taşoz ile ilgili meşveret etmiştik. Ahmet Reis, Taşoz adasının Limenaria kasabasını çok sevmiş; bize de tavsiye ediyordu. Ancak bizim önce Kavala’ya ulaşıp, Gümrük giriş işlemlerini yapmamız lazım. Önce niyetim Taşoz adasının doğusundan geçip Kavala’ya gitmek vardı; ancak hem Ahmet Reis ile görüşelim hem de poyraz rüzgarlarının artması sebebiyle Taşoz’un batısından gitmeye karar verdik.
Saat 08:30’da Vira Bismillah; hedef  Limenaria.Taşoz’un güney sahilleri oldukça dik kayalıklarla dolu; denize ulaşım kısıtlı. Bu güzergahta iki mil kadar sonra,  yüksek bir kayalığın üzerinde epey ünlü bir dini merkezleri var; Arhangelos Başmelek Kadınlar Manastırı.
Yine bu güzergahta Aliki Koyundan 3 mil sonra Taşoz’un en ünlü turistik lokasyonlarıdan, Giola bulunuyor. Kayaların içinde doğal oluşum havuz. Denizden giderken transit geçtik, farkedemedik. Ancak, kiralık araba ile turumuzda da tepedeki yol üzerinden fotoğraf çekmekle yetindik, toprak ve oldukça yama yoldan araba ile inesimiz gelmedi. Ancak çok şey kaçırmışız. Artık bir dahaki sefere mi desek?
5,5 mil sonra Taşoz’un güney batısındaki  Nisidha Panayia adası ile Ak. Salonikios burnu arasındaki boğazdan sancağa dönüp adanın batısını takip ederek Limenaria kasabasına yöneldik. Adanın poyraza kapalı bu sahilinde alabildiğine plajlar yer almakta. Sırayla Salonikios, Astris, Psili Ammos, Notos, Kamari, Potos, Alexandra, Pefkari en ünlüleri. Nitekim Kavala dönüşünde bir gün biz de Notos plajının tenha bir köşesinde bir günümüzü geçirmiştik. Turkuaz mavisi cam gibi deniz insanı adeta kendine çekiyor.
10:30 gibi Limenaria Limanına giriş yaptık. Sanda tam köşeye abordo olmuş; seslendik, Ahmet Reis eşi ile bizi karşıladı. Havuzlukta bir çay içimi lafladık.  Liman inşaat halinde; üzerinde iş makinaları var ama onların dini bir tatili sebebiyle 15 gün çalışmayacaklarmış. Aksi halde tozdan dumandan durmak mümkün olmazmış. Şimdilik liman ücretsiz. Ancak ne su var ne de elektrik. Ancak, yakın sahilde çeşme var, dönüşte istifade edilebilir dedik. Hem sonra kiralık araç ile ada turu için de müsaitmiş. Ahmet Reisin tecrübesi bizim için de epey faydalı oldu.
  • IP logged

• *
Daha yapacak epey işimiz var; gün içinde Kavala’ya yetişip, gümrük işlemlerimizi yapmamız lazım. 11:20 gibi Ahmet Reis ile vedalaşıp avara olduk. Önümüzde 22 mil var.
  • IP logged

• *
Taşoz-Limeneria : 20170810 - Perşembe – 11:20   
Kavala Marina   : 20170810 - Perşembe – 15:45
Mesafe : 22 Mil

Limenaria’dan batıya doğru 2 mil uzunluğunda yine plajlar var; sonunda dik yamaçlı bir sahil başlıyor. Biz kıyıya uzak seyir yaparken, baktım bir yelkenli neredeyse kayalıkları sıyırarak seyrediyor; dürbünle inceledim ki meğerse yerli bir charter firması teknesi imiş. Kaptan sahayı iyi biliyor; turistleri mümkün olduğu kadar sahile yakın seyerttiriyor ki güzellikler de orada. Biz de Kavala dönüşünde Tripity plajına ve mağarasına cesaret alarak mümkün olduğu kadar yakın geçtik.
Ak. Kefalas burnununu döndükten sonra Kuzeye yöneldik. Skala Marion’dan sonra artık pruvamız Kavala’ya yöneldi. Yolda birkaç tane Petrol platformu ile karşılaştık.
  • IP logged

Yukarı git