Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: S/Y Dua-1 Kuzey Ege Gezisi Seyir Defteri - Ağustos 2017

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
BİLGİNİN ZEKATI :
Kıymetli Reisler; bilginin de bir Zekatı vardır; o da bildiklerini öğretmektir. Hani düğün konuşmalarının vazgeçilmez cümleleri olur; “Sevinçler paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır”.  Aynen öyle de, bilgi de paylaştıkça artar. Ben bu Heyamola Hey  ortamından bu güne kadar çok istifade ettim; belki benim tecrübelerimden de birileri istifade eder; deyyu, gezi notlarımı yazmaya çalışacağım İnşaallah. Ola ki bir Denizcimiz istifade eder de DUA'sına muhatap oluruz.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Harika haber, merakla takipteyim, son temenni de çok güzel olmuş, imza da öyle.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ellerinize sağlık şimdiden.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
Faydalanacağımızdan emin olabilirsiniz.
Teşekkürler.
  • IP logged

• *
.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
TEKNEMİZ :
Teknemizin ismini belirlerken iki kriterimiz vardı; kısa olsun ki bordaya sığdırması ve yazması kolay olsun ve derin bir de mana ifade etsin.
Mevlâna’nın kıymetli dostu Şems-i Tebrizi, “Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır.” der.
Arabalarımda plaka seçme imkanım olmadı hiç, ama olsa idi herhalde ortasında DUA kelimesi olmasını isterdim. Tekneyi aldığımda bu fırsatı bulunca hemen Denizcilik Müsteşarlığının Tekne İsim Talebi ortamından “DUA” isminin tescilini kontrol ettim; ne yazık ki kullanılmış. Ancak böyle durumlarda tekne isimleri rakamlarla türetilebiliyor; evet iki karakter uzayacaktı ama daha da bir anlam yüklenecekti üzerine; “DUA-1”,  böyle girdi ailemizin hayatına; çok da iyi oldu. Neticede bir hayal gerçekleşmişti. Rus pazarından alınmış Lastik Bottan, Fiber kayığa, oradan 4,25Mt.lik Yelkenli/Motorlu/Kürekli Rota Martı’ya ve en nihayet Jeanneau Sun Odyssey 34.2 Yelkenlisine.
Hele Rota Martı ile çok güzel günlerimiz geçti. İstanbul-Gelibolu ve Gelibolu-Marmara Adası seyahat öyküleri http://sygulenmarti.blogspot.com.tr/ isimli bloğumuzdan okunabilir.
Yine Şairin “Ve bir gün kendini, DUA'nı yaşarken bulacaksın…“ dediği gibi DUA’mızı yaşamaya, DUA’mızda yaşamaya başladık. 
Teknemizin özellikleri ve felsefesi şöyle…
  • IP logged

• *
.
  • IP logged

• *
.
  • IP logged

• *
MÜRETTEBAT :
   Günümüzün aile fertlerinin yaşantısı, ev-iş-okul arasında dönüyor. Baba akşam eve geç geliyor, çocuklar odalarında ders çalışıyor. Hatta hafta sonları dahil kurslar vs. aile fertlerinin birbirlerini görmeleri, beraber etkinlik yapmaları ne mümkün.
Yaz tatillerinde daha çok yüz yüze vakit geçiriliyor; beraber etkinlikler yapılabiliyor. Mürettebatımızın da tatil hedefinde, bu birlikteliği arttırabilmek adına, tekne tatiline meyilli olmaları, Reisi elbette sevindiriyor.
Dolayısıyla Tekne Reisi olarak bendeniz Hulusi Gülen, kış aylarını, müteakip yılın seyahat planlarını yapmakla geçirip, nihayetinde planlarımız gerçekleştirmiş olmanın şükrünü yaşıyorum. Bir Hâk dostunun, “Lezzeti şükür için istemek gerekir.” dediği üzere; biz de lezzeti istedik, aldık ve şükrettik. Dua niyetine olur İnşaallah.
Günler çok hızlı geçiyor; ailece anı biriktirmek bir başka hedefimizdi; çok şükür alabildiğine anılarımız oldu. Bunları fotoğraflarla tespit ettik.
  • IP logged

• *
.
  • IP logged

• *
SEYİR HAZIRLIĞI :
Seyir hazırlığı denince akla hemen bir Kontrol Listesi gelmelidir. Çünkü, “Hatırda kalmaz, satırda kalır.” ve “Söz uçar, yazı bakî kalır.” O nedenle Kontrol/Yapılacaklar Listesi önemlidir. Biz de geçen kış ve ilkbaharı hep bu listenin eksiklerini tamamlayarak geçirdik.
   Yazın sıcak günlerinde Buzdolabı teknenin olmaz ise olmazlarındandır. Buzdolabı ilkbaharda su koyverdi. Yaza girerken ustaların yanına yaklaşılmıyor. Bir marinci ustaya verdiğim buzdolabı motorunun peşinden bir-iki hafta koştum. Nihayetinde kartında çatlak varmış onu halletti. Bu defada yerine montajı için zaman bulamıyor, artık sabrım taştı, elinden buzdolabının motorunu alıp, bir kara buzdolapçısına taktırdım. Marinci usta da mahcubiyetinden kart tamiri için para almadı.
   Cenova Yelkenin güneşliği yıpranmış, ana yelkenin lazybag torbası fermuarı dağılmış, Serpinti Körüğünün mikası artık önümüzü göstermeyecek kadar şeffaflığı gitmişti. Bütün bunların halledilmesi için  makul bir fiyat ile Topkapı’daki bir Yeklenciye verdim. Bir de üzerine Ana Yelken Arabası ilave olunca epey bir masrafa girmiş olduk. Yelkenler kışın Yelkencide kaldı, tamir edildi, yıkandı, depolandı. Bahar geldiğinde de yerine takıldı. Yelken arabaları çok pahalı idi ama neticesinde çok da memnun kaldım; zor basılan, zor mayna edilen ana yelken artık, oluğunun içinde şıkır şıkır çalışıyor. Ne var ki fermuardan pek memnun kalmadım, pupa kenarını kapalı bitirmiş ama kısa bırakmış; camadan halatları kasıp hemen kopmasına sebep oldu. Bakalım bu kış lazybag torbasının fermuarına bir tamir daha gözüküyor. Aslında imalat hatası garanti kapsamına girmesi lazım.
   Şükür ki bu arızalar dışında başka arızam yoktu; diğerleri hep ikmal mahiyetinde. Eh birazcık da elimizden tamir/bakım geliyor. Örneğin sezon başı Yanmar motor bakımını kendim yapıyorum. Bu yıl da öyle oldu; motor/şanzıman yağları, filtreler, impeller, kayışlar hep tarafımdan değişti. Üstelik vakti dar ustalardan çok daha ihtimam göstererek yapıldı bütün bunlar. Örneğin, impeller’ın yatağında oluşan bolluk farkedilip, oranın alüminyum levha ile boşluğu alındı.
   Teknelerin en kötü iki yılda bir karaya alınması, altı kontrol edilip, zehirli vurulması icabedir. Benim bu ikinci yılım; ancak altı son derece kirli. Geçen yıl yerli bir zehirli kullanmıştım, hiç memnun değilim neticesinden. İkinci yıl alt temizliğini de çok yorucu olmasına rağmen genelde ben yaparım. Ancak bu defa vakit daraldığından bir dalgıca yaptırdım. Büyük temizliği yaptı ama gene de bana işler kaldı. Artık koylarda çocuklar yüzme keyfi yaparken ben sürekli dalıp dalıp alt temizliği ile uğraşıyorum. Bunun için bir tüp takım tedarik etmem lazım; önümüzdeki yılın planı içinde artık.
   Tabii bazı hazırlıkların mümkün olduğu kadar erken bitirilmesi gerektiği gibi bazılarının da son gün yapılması uygun olur. Bu “Kumanya” başlığı altındakiler için geçerli bir kaide. Üstten kapaklı 12V Buzdolabımızın aldığı ölçüde son gün kumanya tedariki yapıldı.
Tam burada Denizci Üstadların şu sözlerini hatırlamak lazım; “Denizcinin hayatının  %50'si meşakkat, %40'ı endişe, %10'u da keyiftir.”
Bir de evlilik için söylenen bir söz vardır ama ben onu biraz değiştirdim, “Denizcilik, Keçiboynuzu yemek gibi birşeydir; üzerindeki balları bulabilmek için koca bir odunu yersin.” 

Artık seyire, yoksa keyife mi desek; hazırız.

Madem öyle burada yine bir Hâk Dostunun, “Helâl dairesi, keyfe kâfidir.” sözünü de yadetmiş olalım.
  • IP logged

• *
İlk iletimin ardından hemen cevap yazan Ahmet, Bülent ve Tan Reislere teşvik edici paylaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Aslında Seyir anılarımın tamamı resimleri ile birlikte 41 sayfa Word dokümanı olarak (biraz abarttım galiba) tamamlandı. Şimdilik bir giriş yapmış olduk; her akşam üzeri de bukle bukle buraya aktaralım istiyorum. Kalın sağlıcakla. 
  • IP logged

• *
Ya Hulusi reisim sohbetinin güzel olduğunu biliyordum da , bu ne güzel bir girizgah ve yazıdır tam ona göre.
Merakla bekliyorum devamını.  :)xx
  • IP logged

• *
Yelken dünyası dergisinde ilk yazılarınızı da okumuştum Hulusi Reisim.Biriken yeni anılarızı bize aktarmanıza sevindim.Teşekkür ederim.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • ANDROMEDA 1
Hulusi Abi,

Haftaya harika bir başlangıç oldu. Devamını heyecanla bekliyorum. :)
  • IP logged

Yukarı git