Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZCİ ???

O

Oktay Eryılmaz

Ynt: DENİZCİ ???
#60: 17 Nisan 2018, 15:12:39
Rallilerin açıklanamayan tuhaflıklarından biri de varış zamanıdır.
Program yapılırken hareket ve varış saatleri ortalama 5,5 knotluk bir hız baz alınarak hesaplanır ve duyuruya konur ki, hem insanlar keyifle yelken yapabilsin, hem de ufak tekneler filodan kopmasın...

Sonra ralli başlar, basan gider.
Maksat varış limanında " iyi yer kapılsın " ya da akşam rakısına erken oturulsun.

Filoya yetişmek için 3300 devir ve 7,5- 7,6 knotla debelendiğimi çok bilirim.

Hele rallinin son etabı ve artık eve dönülüyorsa gaz kolunu dibe dayayan uçar gider...
Bir Mürefte rallisinde gece Mürefte Istanbul etabı yapılıyor ; kimi reisler gece seyrine alışık olmadıklarından komodor saat başı tüm teknelerin pozisyon bildirmeleri talimatını verdi, harita üzerinde pozisyonlari işaretleyerek tekneleri takip ediyorlar komodor kayığında.

Hava nefis, yelkene çok uygun, tramolalarla gidiyoruz. Gece 03;00 oldu, tekneler teker teker pozisyon bildiriyor, milletin Istanbula 2 ,bilemediniz 2,5 saatlik yolu kalmış. Biz de pozisyonumuzu bildirdik, yarı yolda kel alaka bir yerdeyiz. Mürefteden Istanbula dümdüz çizilecek ideal ( motor) rotasının epey doğusundayız. Bir sessizlik oldu...Sonra telsizden : " Sanela siz orada ne yapıyorsunuz ? " sorusu duyuldu.

Iyi bir yelkenci ve yelken hakemi olan telsiz başındaki arkadaşımız cevap verdi :
" Yelken yapıyoruz, siz ne yapıyorsunuz ? "    :-X

Aali bu anlatıkların çok tedirgin edici gerçekten.
Ben hiç mutlu olmadım okuduklarımdan.
Ben hayal etmiştimki filotilla herkes herkesin arkasını kollayan,başında kuralları belirlenmiş geçiş zamanları planlanmış organize bir iş. Sonuçta "DENİZCİ " işi ya..
Ama buda tam Türk işi imiş meğerse...

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#61: 17 Nisan 2018, 15:15:29
Tersine örnekler daha çok Oktaycım.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

O

Oktay Eryılmaz

#62: 17 Nisan 2018, 15:18:49
Mesela ben 
Mustafa Ertör kaptanı hayatımda bir kere gördüm (kesinlikle listeyi çok uzatabilirim çok insanı aynı kategoriye koyarım) ama beraber yola çıkmaya bir saniye tereddüt etmem. Bilirimki döneceksek beraber döneriz , dönmeyeceksek de hiç dönmeyiz.
Bir çok insan için böyle hisseder insan
Ama bazı insan var anlarsın arkanı dönüp baktığında orda olmayacağını hissedersin.
Herhalde camiada tanır bu tipleri
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2018, 15:20:29 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

O

Oktay Eryılmaz

#63: 17 Nisan 2018, 15:38:24
Tersine örnekler daha çok Oktaycım.

Bende öyle tahmin ediyorum.
 :) :)
  • IP logged

• *
#64: 17 Nisan 2018, 15:39:05
Oktaycım, aslen disiplin işi...
Ben de pek disiplinli, katı kurallara saygılı filan biri değilim.
Ama herhalde tekneyle rallicilik bir mecburiyet değil, bir ödev değil.
Yetişkinler için bir oyun oynanıyor aslında...Keyfini çıkarmak için belli ve basit kurallara uymak lazım, yoksa oyun bozulur.
Teknen çok hızlıysa veya sen veya eşin ya da misafirin bir an önce kapağı eve atmak istiyorsa ; hiç katılma veya mazeret beyan et, komodora anons edip ralliden ayrıl, bas yoluna git. Ama 10 -15 teknelik bir düzeni bozma ? Arkada kalan teknelerdeki insanlarin huzurunu bozma.

Son bir tuhaflık daha yazayım ; bildiğim hatırladığım başka olumsuzluk kalmasın. Diğer ralli anılarımın hepsi keyifle anımsadığım olaylardir.

Imdi kayıklar limana yanaşacağı zaman başıbozukluk hüküm sürmesin diye ilk olarak komodor teknesinin girip bağlanması ve ekibiyle diğer teknelere telsizle yol  ve asıl yer gösterip, karadan da yardım ederek herkesin kazasız belasız yanaşmasının sağlanması adet olmuştur.

Fakat bu da düşünüldüğü gibi ideal işlemedi. Bu defa dendi ki tekneler limana girerken yol kessinler, tek sıra olsunlar, kimse kimseyi geçmesin. Biz de karadan liman ağzından girişini gördüğümüz tekneyi uygun bir yere yönlendirelim...

Iyi fikir, uygularsın, hızını öndeki tekneye uydurup araya mesafe koyup yavaşlarsın, bir muhterem arkadan ve açıktan tapa gaz gelir, seni ve önündeki tekneleri geçer ve mesela en öndeki tekneyle kafa kafaya aynı anda limana dalar. Bu defa organizasyon heyeti şaşırır, çuvallar : hangisini önce yanaştıracaksın, birini bağlarken öbürü ne yapacak ?

Bu yanaşmaların tek düzgün işlediği alan Deniz Lisesi , Deniz Harp Okulu ve Gölcük Donanma Üssüne yapılan rallilerdi. Bahriye teknelerin tek sıra halinde gelip, önceden tekne isimlerini anons etmelerini ister ; sonra komodorun da yardımıyla, tekneler tek tek isimleri anons edilerek içeri davet edilirdi. Böylelikle herkese uygun yer ayarlanır, herkesin halatının ucundan tutacak insan da mevcut olurdu.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2018, 15:42:39 Gönderen: Ali San »

• *
    • Classicboats Turkiye
#65: 17 Nisan 2018, 15:51:05
Cem abi
Anlattığınız olay gerçekten çok enteresan.
O zaman filotilla oluşturulması , toplu seyir ruhu nerede kaldı.

İşin püf noktası Kaan'ın yazdıklarında :)
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

O

Oktay Eryılmaz

#66: 17 Nisan 2018, 15:54:01
Aali Disiplin olmadan hiçbir şey olmaz derler ya bazen bu lafın Bize mahsus  olduğunu düşünürüm.

Bu nasıl bir acaiplik.
Bu anlattığını Göcekte bir kaç defa yaşadık.
Pazar akşamı saat 17:00 dan sonra marinaya girişte yığılma oluyor.
Bizim marina çok kalabalık değil zaten ,yığılma dediğim 3-4 tekne oluyorsun.
Palamar anonsundan sonra palamar anlaşıldı yanaşma için  3 numarasınız diyor.
Marina dışında bekliyorsunuz.

Aaaa bir bakıyorsunuz hiç anons yapmadan yanınızdan geçip giriyor adam marinaya
tam girişte palamar anons ediyor.....
Ben geçen hafta 3 numaraydım 7. girdim marinaya
Tuhaf olan hep yanımdan geçenler yelkenli  ;D ;D ;D

İnsen gitsen bir laf söylesen Komşun ne diyeceksin.....

• IP logged

• *
#67: 17 Nisan 2018, 17:30:04

Onlar muhtemelen İzmir'li.  Trafikte burada bir adet oluştu. İki şerit tıkalı  en sağ şerit sol tarafa dönenler olduğu için akıcı. Akıllı olduğunu düşünenler bu açık şeritten gelip diğer şeritlere giriş yapıyorlar ve akmayan şeritleri daha da tıkıyorlar. Bunlarda onların denizdeki halleri.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#68: 17 Nisan 2018, 17:36:25

Onlar muhtemelen İzmir'li.  Trafikte burada bir adet oluştu. İki şerit tıkalı  en sağ şerit sol tarafa dönenler olduğu için akıcı. Akıllı olduğunu düşünenler bu açık şeritten gelip diğer şeritlere giriş yapıyorlar ve akmayan şeritleri daha da tıkıyorlar. Bunlarda onların denizdeki halleri.

Cenk sen çok yaşşaaaaa
Sen İstanbulun ayılarını görsen , İzmirli utanır özür diler kabahatini söylersen.
Bizim burda üstüne birde dayak yersin.
Ama soracağım gelecek hafta bu uyanıklara bakalım plakaları ne imiş.
Bizim marinada had safha Denizlili var.
Ama yelkensiz onların tekneleri genelde...
Yelkensizlerde  böyle problem olmuyor.
Müretebat var genelde herhalde talimat vermişler sıkıntı olmuyor.
  • IP logged

• *
    • instagram
#69: 17 Nisan 2018, 18:37:32

Erman reis ve Aali ile Cem abinin örneklerini okuyunca, atlamamamız gereken bir nokta olduğunu düşünüyorum.

Birlikte hareket etmekle, ekip olarak hareket etmek farklıdır.
Şöyle ki ;
Ekip olarak hareket ediyorsanız, bir liderden başlamak üzere her senaryo için takımlar ve görevleri belirlenir. Herkesin yapacağı iş belirlenmiştir. Bir sakatlık/arıza durumunda bilgi/teknik yeterlilik sahipleri, her daim en kolay ulaşılabilecekleri noktalarda olur. Öncelik yardım edecek/kurtaracak ekibin güvenliği olmak üzere, çok extrem bir durum olmadığı sürece gerekli müdahaleleri yapar, kimse mağdur olmaz. En baştan belirlenmiş ve kabul edilmiş görevler, sorgusuz sualsiz yerine getirilir. (Erman'ın örneğinden yola çıkarak, denizden çok dağda olmuş birisi olarak bildiklerim bu yöndedir)

Birlikte hareket edilen aktivitelerde ise, en basit söylemiyle, size yardıma koşmaya niyetli birisi yoksa, kendi başınızın çaresine bakarsınız.

Bu yüzden, "dağcı" da olsanız, "denizci" de olsanız, aktiviteden önce ne tür bir "hareket içinde" olacağınız iyi belirlemeniz gerekir.

Şayet, lider/komodor sadece söylemde varsa ve sadece "abilik" yapmak için oradaysa, bu ekip işi değil, birlikte hareket etmek oluyor ki, başınızın çaresine bakacağınız kabul etmiş oluyorsunuz.

Bunlardan bağımsız, konunun temeline bakınca, yine kişilerin "ne" oldukları değil, "ne kadar" insan oldukları önem kazanıyor.
Elbette bu tecrübeyle sabittir ki, ne kadar "insan" bile olsa, Mevlanın dediği gibi, "bakma insan oğlunun uyruğuna, tanıyamazsın basmadıkça kuyruğuna"

Çok güzel bir özet olmuş.. Aslında tam da ifade etmek istediğimdi ama bazen yazarken dağılabiliyorum..
Tam da bu yüzden biraz da izciye piknikçi, dağcıya egoist örneğinden gittimdi. İzci organizasyonumuz öyle iyi kurgulanmıştı ki ekipte görev ve sorumluluklar tanımlanmış; öncülerin artçıların, ilk yardım ekibinin, keşif ekibinin görevleri, malzemelerden sorumlulara kadar hepsi belirlenirdi. İyi kurgulanmış, güzel bir müfredatı olan eğitim sistemi vardı. Haftasonu kamplarında hem düzenli eğitimler verilir hem de doğa ile kucaklaşma sağlanırdı Amatörce yapılan ama hiçte acemice olmayan bir organizasyondu.. Bana kalırsa bu izci organizasyonunu başarılı kılansa 80'lerden bu yana bu üniversite grubunun yerleştirdiği kurumsal kültür ve bunu bir kaç yıl içerisinde yeni gelenlere aktarabilme kabiliyeti idi.. Kamplara mezunlar da gelir, efsane lider dediğimiz kelli felli adam, liderin peşinden tıpkı bir ekip üyesi gibi devam eder, akşam olunca ona ateşin başında şunu da anlat bunu da anlat diye kulaktan kulağa duyduğumuz hikayeleri tekrar tekrar anlattırırdık. Üniversiteden mezun olalı 15 sene oldu her sene ararlar mezun izci buluşması için Eymir'e davet ederler. Düşünün ki en az 10 yıldır hiç görmediğim tanımadığım benden en az 10 yaş küçük insanlar arayıp gelin beraber olalım bize hikayelerini anlat diyor. Nedense böyle yapılarda da pek nadiren kuyruğa basılıyor...
Yoksa iyi denizci, iyi izci, iyi dağcı olmak salt kayıtsız şartsız yardıma gitmek değil elbet daha bir sürü başka nitelik de gerektirir.
Konuştuğumuz o denizcilik kültürü vardı ya.Hah o işte; kurumsallaşmış, neredeyse genlerle yeni gelene aktarılır olmuş bir yapıdan iyi denizciler çıkar. Yoksa herkes dağda önden koşarak inen belgeli abi dağcı, denizde giden araç sahibi denizcidir de denilebilir. Trafikte olduğu gibi kırmızıda geçtin deyince de sana ne lan der devam eder gider..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

T
  • *
#70: 17 Nisan 2018, 18:46:46

Mevlanın dediği gibi, "bakma insan oğlunun uyruğuna, tanıyamazsın basmadıkça kuyruğuna"

Bu arada gözüm ilişti. "Mevlana'nın" yerine Mevlanın yazmışım kusura bakmayın.

Siz de...  :-[
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#71: 17 Nisan 2018, 20:27:28
Yani ???
Bir senelik engin denizcilik tecrübem ile edindiğim
Denizci diye başka bir insan türü yok fikri doğru oluyor bu durumda
Öyle mi ?
  • IP logged

• *
#72: 17 Nisan 2018, 20:34:51
Aksine Oktay'cığım ;

o kadar çeşitli insan tipi var ki ; ne kadar ufak dahi olsa bunlardan homojen bir gurup yaratamıyorsun.
Ister kanarya severler olsun, ister denizciler...Her gurubun içinde tip tip insan oluyor.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#73: 17 Nisan 2018, 20:39:43
Ama sorun bu tip tip adamların nelerde kesiştiği nelerde ortaklastigi?

Ben Cem ve Âli abilerin bu konu üzerine titizlendiklerini düşünüyorum.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

O

Oktay Eryılmaz

#74: 17 Nisan 2018, 20:43:29
Gereksiz espri komikte değil
Sildim
 :) :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2018, 20:52:37 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

Yukarı git