Tamamıyla katılıyorum.
Bu tamamen ticari ve hatta maliyet bazlı olmadan ticari.
Tekne gövde standart beyaz, griye boyarsa 2235 euro daha istiyor.
Döşemeler krem, gri istersen 400 euro daha istiyor.
Laminant kaplamalar maun, açık meşe istersen 2070 euro daha istiyor.
Malzeme kalite ve cinsi aynı sadece renk değişiyor ve sırf bu tercihiniz için adam 3 kalemde 5000 euro alıyor. (opsiyon listesi de her biri için 3 tercih , 4. yok)
Yaptığı tek şey üretim hattında senin teknede kullanılacak tekstil , boya ve kaplama cinsini tarif etmek, hadi ilave 1000 euro yük getirsin. (getirmez ya)
Kusura bakmayın, denizci değil de mimar-mühendis olunca konunun bu kısmına takılabiliyoruz sadece.
Bunun mantıklı izahı var aslında,
Bu tip imalatlarda (Proseslenmiş , O stoklu yani stoksuz ) imalatlarda en ufak değişiklik üretim bantlarına korkunç yük getiriyor.
Örneğin Jeanneau standart TİK rengi mobilya kullanıyor sene başında üretim planında 300 adet SO449 üreteceğini planlamış , ve mobilya bantını hergün bir adet imal edecek şekilde proseslemiş.
Tedarikçilerine de her hafta 7 adet Hammadde teslimat için siparişini vermiş.
Sen aradan çıkıp ben TİK rengi değil GRİ istiyorum dediğin an bu üretim bantındaki kaybı , baştan sipariş edip elinde kalacak olan TİK rengi mobilya hammaddesini sana yansıtıyor.
Tıpkı otomobil fabrikalarının çalışma düzeni gibi dünyada bir çok üretim modeli artık böyle öncüsü Toyota
O gün imal edilecek olan tüm Arabaların parçaları o gün sabah fabrikaya ulaşıyor.
Mercedes , BMW ÇİFT V
hep öyle çalışıyor.
Detroit usulü dedikleri üretim biçimi artık yok zaten stok maliyetine katlanacak eski karlarda yok.Rekabet ağır.
Jeanneau nasılsa yaparız deyip Raymarine'e yolla şurdan 5000 tane chartplotter 5000 de otamatik pilot demiyor.
Baştan siparişini veriyor kontratını yapıyor ama parça parça teslim alıyor.
sen yok benimki B&G olsun dediğinde tamam diyor 3000 Euro fark vereceksin yahu zaten B&G 3000 euro diyorsun kabul etmiyor.
Ben ödemişim zaten sana takacağım raymarini , B&G yi senin için alacağım diyor maksadı seni caydırmak zaten.
B&G olmazsa almam diyorsun , Alma diyor zaten baştan almış %25 peşinatını hemen charter firmasına satıyor %25 eksiği ile .....
Hacı baba işi imalat yok adamlarda bizde olsa tamam abi hallederiz der ....
Orda kim uğraşacak bu işlerle...