Heyamola Hey
Bahriye Mektebi => Elektrik => Konuyu başlatan: Ahmet Çelenoğlu - 18 Kasım 2017, 22:44:56
-
Korozyon bir metalin bir şekilde kayba uüğramasıdır. Bu işlem oksijen ile metalin reaksiyona girmesi ile oluşursa buna paslanma deriz. Koroyon çeşitlerinden tekneleri en çok ilgilendirenlerden biri galvanik korozyondur. İki değişik metal iletken bir sıvı içine koyulursa aralarında genellikle bir gerilim farkı oluşur. Pliierin çalışmasının sebebi budur. Değişik potansiyerlleri olan metalleri bir sıvı içine yerleştirirsiniz ve metallerin iki ucunu birbirine bağladığınzda gerilim farkı olduğundan bağlantı üzerinden bir akım geçer. Deniz suyu içinde iki ayrı metal birbirine bağlanırsa arada akım oluşur ve asil olan metale bir şey olmazken diğeri 'erir'. Galvanik korozyon oluşabilmesi için iki koşuldan bahsettik:
1. İki değişik metal olacak
2. Bu metaller birbirine bağlı olacak.
Buna en sık karşılaştığımız yer ise pervane şaftı ve pervanedir. Şaftlar genellikle paslanmaz çelikten yapılır, pervane ise bronz veya alüminyumdur. Pervane de şafta bağlıdır yani kontak vardır. Daha asil olan paslanmaz çelik pervaneyi eritir. Bunu engellemenin en kolay yolu, pervaneden daha az asil bir metali bu ikiliye bağlamaktır. Bağlanan daha az asil metal asıl akımın yönlendirildiği hedef olur ve pervane yerine o erir.
Bir marinada bağlı iki tekne arasında altları hangi metalden olursa olsun gerilim farkı varsa birinci koşul yerine gelir. İkinci koşul yerine gelmedikçe galvanik korozyondan bahsedemeyiz. Bir teknenin diğerini etkileyebilmesi için teknelerin birbirine elektrik iletecek bir şekilde bağlı olması gerekir. Bunu sağlayan ise genellikle elektrik alan teknelerin topraklama hattıdır. Yani iki teknenin toraklama hattı da aynı yere bağlı olduğundan tekneler birbirine bağlı olur. Topraklama hatları ise tekne içinde motor gövdesine bağlanırlar ve bu bağlantı galvanik korozyonun oluşması için bağlantı hattı görevi görür.
Doğrudan bağlantı yoksa galvanik korozyon oluşmaz. Galvanik korozyonun etkili olabilmesi için bağlantının direncinin de düşük olması gerekir. Örneğin iki tekne de demirli ise ve demir zincirleri tekne gövdesinde diğer metallere bağlı ise galvanik korozyon oluşmaz veya zarar verecek kadar güçlü olmaz. Bu nedenle teknelerin altlarındaki metaller yanlarındaki teknenin altındaki metallerden değişik asillik derecesinde olsa bile bağlantı yoksa galvanik korozyon oluşmaz. Aynı şekilde gövdesi epoksi ile kaplı bir saç teknenin yanında bulunan diğer bir teknede bulunan ve daha asil metaller olan bir tekneden etkilenmesi söz konusu değildir. Üzeri epoksi kaplı saç tekneyi üzeri plastik kaplı kablo gibi düşünebiliriz. Epoksi metalleri sudan izole eder, akım oluşmayacağı için de galvanik korozyon olmaz.
Marinada bağlı teknelerin toprak hatlarından galvanik korozyonu engellemek için sadece gerektiği zaman elektrik almak bir yöntem olabilir. Diğer bir yöntem ise topraklama hattı üzerine galvanik izolatör koymaktır. İzolatörün görevi düşük gerilimlerde akım geçrimemek bir kısa devrede ise yüksek gerilimi geçirmektir. Yani galvanik korozyon için gereken voltajlarda izolasyon görevi yapar, eğer şehir şebekesi toprak hattına kaçak yaparsa yüksek gerilim olduğu için akımı geçirir.
İki tekne ne kadar yakın olursa olsun, teknelerin yapı malzemeleri ve karinaları neden olursa olsun, elektrik bağlantıları yoksa galvanik korozyondan birbirlerini etkilemezler.
-
Marinada bağlı teknelerin toprak hatlarından galvanik korozyonu engellemek için sadece gerektiği zaman elektrik almak bir yöntem olabilir. Diğer bir yöntem ise topraklama hattı üzerine galvanik izolatör koymaktır. İzolatörün görevi düşük gerilimlerde akım geçrimemek bir kısa devrede ise yüksek gerilimi geçirmektir. Yani galvanik korozyon için gereken voltajlarda izolasyon görevi yapar, eğer şehir şebekesi toprak hattına kaçak yaparsa yüksek gerilim olduğu için akımı geçirir.
İki tekne ne kadar yakın olursa olsun, teknelerin yapı malzemeleri ve karinaları neden olursa olsun, elektrik bağlantıları yoksa galvanik korozyondan birbirlerini etkilemezler.
Bir mahalde bağlı teknelerin genellikle kıyıdan , aynı kaynaktan elektrik aldığını biliyoruz Çelenoğlu reisim.
Galvanik izalator veya gerektiği zaman (herzaman almayanı görmedim ::) ) kıyıdan elektrik almama haricinde bir çözüm daha var ama biraz dikkat istiyor burada söylemeyeyim. :)
-
Bronz sintine çıkışlarından alacağımız kabloları bir topraklama barasında birleştirsek ve elektronik cihazlarımızın topraklamasını bu baradan yapsak , hani şu teknenin dışına takılan pahalı topraklama plakası yerine geçer ve hem elektronik gürültüyü azaltır hem de daha verimli olurmu (Kri Kri nin telsiz performansı çok yetersizdi ve topraklamadan şüphelendim anten konnektörlerininde oluşmuş olabilecek korozyonla beraber ! ) ,
İngilizler böyle bir şey düşünmüş ve Utku Dede nin teknesinde uygulamış olabilirmi ?
Ve böyle bir uygulamanın mahzuru varmı ?
Her türlü topraklanacak cihazı bir araya toplamak (elbet 12V ile 220V olanları ayrı gruplar halinde) işe yarar, ama elektronik cihazlar için tekne dışına/karinaya monte edilen topraklama plakası kadar faydalı olmaz.
VHF için topraklama çok ciddi fark yaratmaz, ama HF/SSB telsizler için hayati önemi var.
Fakat topraklanan cihaz/donanım sayısı arttıkça eğer sahil beslemesi için izolatörünüz yoksa diğer tekneler ile aranızda toprak hattı üzerinden oluşan temas nedeni ile tüm bu topraklama hattına bağlı metaller (diğer tekneler dahil) arası galvanik korozyon aktivitesi başlayacağını, tutyalarınızın daha hızlı tükeneceğini ve olası korozyon risklerinizin de arttığını unutmamak lazım.
Bu açıdan en iyisi galvanik izolatör kullanmak.
(https://www.eastmarine.com.tr/content/images/thumbs/0025899_guest-galvanik-izolator_560.jpeg)
Eğer bunu yapamıyorsanız marinada uzun süre sahil elektriğine bağlı kaldığınız dönemlerde tekne üstünden denize ekstra tutya sarkıtabilirsiniz. (Bizim marinalarda kışlayan yabancı teknelerinde sık sık görülür.)
(https://www.defender.com/images/204317.jpg)(http://www.maxguerdin.fr/161/161.jpg)
-
Peki tekneye giren sahil elektrik kablosundaki toprak hattını fişten ayırsam ?
-
Teknedeki deniz suyuyla irtibatlı metal aksamın,tekne içinden uygun kesitli kablolarla birbirine bağlanmasına ingilizce "bonding"
deniyor.Türkçesi potansiyel eşitlemesi,veya eş potansiyel tesisatı denebilir.
Bu sistemi Amerikan regülasyonları zorunlu tutuyor.
Sebebini şöyle izahat ediyorlar.
Teknenin 110 vac veya 220 vac sistemiden,denize bağlı metal aksamına bir kaçak olursa tekne yakınında denizde yüzen
insanların can emniyeti tehlikeye girer.
Tedbiri de bütün metal aksamı biribirine elektriksel olarak bağlayıp,bu tesisatı da dc ve ac sistemin topraklamasıyla
birleştirmek.
Dolayısı ile metal aksam toprak potansiyelinde tutuluyor ve can emniyeti sağlanıyor.
Ama tabi kazın ayağı tam öyle değil.
-
Bu sistem kendi kendine iki sorun yaratıyor.
Birincisi bu metal aksamı birbirine bağlayıp bunuda topraklama hattına birleştirirsek galvanik korozyona davetiye çıkartmış
oluyoruz.
İkincisi de bizde yeni marinalar haricinde genelde tesisatlarin çok kötü olması,topraklama tesisatının yetersiz olması bu sistemi
daha tehlikeli hale getiriyor.
İkincisine yapılacak pek birşey yok.Tesisatın topraklamasını test edin ona göre davranın deniyor.
Galvanik korozyona karşı Amerikan kuralları iki tedbir istiyor.
Birincisi izolasyon trafosu
İkincisi galvanik izolatör
Bunların herbiri ayrıca kandi içinde problem kaynağı oluşturuyor
Ayrı ayrı inceleyeceğiz.
Bunun dışında bizde daha çok görülen Avrupa yaklaşımı var bunu da inceleyeceğiz.
-
Inceleyelim abi.
-
Erol abi şunlar harbiden bi tek tek anlatsan ya.. BU sefer öğreniriz belki..
-
Merakla takip ediyorum Erol reisim.
-
Erol Abi hoşgeldin, benim hiç bilmediğim bir konu. Hiçte ihtiyacım olmadı, barınaklarda falan yaşadığımdanmıdır, nedendir bilmiyorum.Şunu adamakıllı bir başlıkta yazıp toparlayıversen on numara olur. Çünkü bu galvanik izalosyon dalgası nerede konuşulsa yarım kaldı yada tartışma çıktı.İhtiyacı olanlar faydalansa harika olur.
-
Hoşbulduk
Şimdi devam edelim
Öncelikle unuttuğum birşeyi hatırlatayım;anlattığım durum fiber veya ahşap tekneler için,metal tekneler ayrı konu ona da
daha sonra değiniriz.
İzolasyon trafosu primer,sekonder sargı oranları 1:1 olan bildiğimiz bir kuru tip trafo,Türkçede ayırım trafosu da deniyor.
Bizim buralarda monofaze şebeke 220 volt olduğundan 220 ye 220 volt bir trafo.
Özelligi;primeri sahil elektriğine bağladığımızda,sekonderinden gene 220 volt alıyoruz ama artık sahil elektriğinden tamamen
bağımsız.
Dolayısı ile galvanik korozyona sebep olan akımlardan da bağımsız.
İyi görünüyor ama pratikte uygulama zorlukları var.
Avrupada (tabi bizdede) ponton pedestallerindeki elektrik güçleri 16 amper,32 amper,63 amper diye gidiyor.
Ortalama bizim boy tekneler 16 amper olarak bağlanıyorlar,bazen de 32 amper.Daha büyük güçleri büyük motoryatlar
kullanıyor.
-
16 amper olarak bağlanırsak aşağı yukarı 4.5 kva lık bir trafo kullanmamız gerekir.Tabi max gücünden bahsediyorum.
Daha öncede söylediğim gibi bu sistemi Amerikalılar kullanıyor genelde.Belli başlı üreticiler birde yedek trafo kullanıyorlar.
Mesela Nurettin İşleticinin İsland Packet teknesi gibi.Dünya seyahatine çıkmadan teknelerini ben hazırlamıştım,tabi elektrik
işleri olarak.
Şimdi 4.5 kva trafo yaklaşık 40 kg.geliyor 2 tanesi 80 kg.Bunun montaj kutusu,sigortası şalterleri derken bayağı sıkıntılı
vede maliyetli bir durum ortaya çıkıyor.
32 amper olarak düşünürsek 8 veya 9 kva lık trafolar gerekiyorki ağırlıkları yaklaşık 75 er kg.oluyor.
Teknik ve maddi olarak bunları çözdük diyelim,trafo sekonderini gene usulüne uygun topraklamamız lazım.Bu topraklama tesisatını da
periyodik olarak kontrol edip bakımını yapmalıyız ki layıkıyla görevini yapsın.
Tabi Amerikalılar zorunlu olduğu için bu sistemi uyguluyorlar,alternatifi galvanik izolatör.
Devam edecek
Sorular olursa bekliyorum.
-
Elektrik elektronik özürlüsü birisi olarak şöyle demiştim Erol reisim ;
quote author=Öcal Turan link=topic=901.msg24940#msg24940 date=1518116070]
Peki tekneye giren sahil elektrik kablosundaki toprak hattını fişten ayırsam ?
[/quote]
Ya da sahil elektriğinden uzak durursak ne kadar korkmamız lazım. ?0-?
-
Elektrik elektronik özürlüsü birisi olarak şöyle demiştim Erol reisim ;
quote author=Öcal Turan link=topic=901.msg24940#msg24940 date=1518116070]
Peki tekneye giren sahil elektrik kablosundaki toprak hattını fişten ayırsam ?
Ya da sahil elektriğinden uzak durursak ne kadar korkmamız lazım. ?0-?
[/quote]
Sahil toprak hattını ayırırsak ne olur;
Teorik olarak galvanik korozyona sebep olan akımlara da engel oluruz
Fakat bu sefer teknede can emniyetimiz kalmaz
220 volt kaçakları "ac" olduğu için korozyona sebep olmaz ama dediğim gibi can emniyeti güme gider.
Sahil elektriğinden uzak durursak,yani sahile bağlanmazsak zaten sorun yok
-
Elektrik elektronik özürlüsü birisi olarak şöyle demiştim Erol reisim ;
quote author=Öcal Turan link=topic=901.msg24940#msg24940 date=1518116070]
Peki tekneye giren sahil elektrik kablosundaki toprak hattını fişten ayırsam ?
Ya da sahil elektriğinden uzak durursak ne kadar korkmamız lazım. ?0-?
Sahil toprak hattını ayırırsak ne olur;
Teorik olarak galvanik korozyona sebep olan akımlara da engel oluruz
Fakat bu sefer teknede can emniyetimiz kalmaz
220 volt kaçakları "ac" olduğu için korozyona sebep olmaz ama dediğim gibi can emniyeti güme gider.
Sahil elektriğinden uzak durursak,yani sahile bağlanmazsak zaten sorun yok
[/quote]
Cevap için teşekkür ederim Erol reisim.
-
"Teorik olarak galvanik korozyona sebep olan akımlara da engel oluruz
Fakat bu sefer teknede can emniyetimiz kalmaz"
Rica etsem bu fikrinizi açıklarmısınız?
-
"Teorik olarak galvanik korozyona sebep olan akımlara da engel oluruz
Fakat bu sefer teknede can emniyetimiz kalmaz"
Rica etsem bu fikrinizi açıklarmısınız?
Abi sanırım çarpılma ihtimali .
-
"Teorik olarak galvanik korozyona sebep olan akımlara da engel oluruz
Fakat bu sefer teknede can emniyetimiz kalmaz"
Rica etsem bu fikrinizi açıklarmısınız?
Şöyle
Denizsuyuna irtibatlı metalleri birbirine bağlayıp,bunuda toprak hattıyla birleştirmiştik ya (bonding)
Toprak ucunu sökersek pontondaki diğer teknelerle,pontonla ve karadaki diğer metal aksamla toprak hattının kurduğu
devreyi açmış oluruz.
Fakat sistem artık toprak potansiyelinde olmayacağından,"kaçak durumunda" hem sudaki hemde teknedeki
insanların can emniyeti kalmaz.
Şöyle örnekliyelim
Teknedeki 220 voltluk cihazlardan biri gövdesine kaçak yapıyor,eğer topraklamamız varsa bu yüzden sigorta devreyi açıp
akımı kesecektir.Kaçak sigortayı attırmayacak kadar azsa,gövde toprak potansiyelinde olduğundan tehlike yaratmayacaktır.
Fakat biz topraklama ucunu sökmüştük,bu cihaza dokunursak çarpılırız,veya bu kaçak denizsuyuna irtibatlı biryerde
oluşursa denizdeki insanlar çarpılacaktır.
-
İçinde olduğumuz teknelerin kendileri elektriksel olarak yalıtkan malzeme değil mi (gerek polyester gerek ahşap,ilave boya ilave halıdır yolluktur türü malzeme) Durum böyle olunca elektrik akımı üstümüzden akıp nereye gidecek ki?
-
İçinde olduğumuz teknelerin kendileri elektriksel olarak yalıtkan malzeme değil mi (gerek polyester gerek ahşap,ilave boya ilave halıdır yolluktur türü malzeme) Durum böyle olunca elektrik akımı üstümüzden akıp nereye gidecek ki?
Abi saç tekneler, sonra teknelerden suya ulaşan metaller?
-
Hangimizde Metal tekne var? Hangimiz teknedeki 220 volt ile çalışan bir aleti bir elimizle tutarken diğer elimizle denize ulaşan bir metal eşyayı tutuyoruz
-
Hangimizde Metal tekne var? Hangimiz teknedeki 220 volt ile çalışan bir aleti bir elimizle tutarken diğer elimizle denize ulaşan bir metal eşyayı tutuyoruz
Gerçekten,salt bilgilenme amaçıyla soruyorum,bu konularda fransızım..
Tekne metal,ve jenaratör çalışıyor 110 yada 220 volt diyelim..
kaçak var,akım metale geçti,metalden denize geçermi? geçerse ne kadar alan da etkili olur?
Bilmem dogru kelimelerle sorabildim mi. :)
-
Hangimizde Metal tekne var? Hangimiz teknedeki 220 volt ile çalışan bir aleti bir elimizle tutarken diğer elimizle denize ulaşan bir metal eşyayı tutuyoruz
Hüseyin Abi konuyu bizlerle sınırlı görme lütfen , bir sürü saç tekne var ortalıkta artık küçücük balıkçı kayıkları bile saç.
Tamda benim merak ettiğim konuyu Servet Reis sormuş.
-
Akımın bir özelliği başladığı yere dönmesidir. Aküden başlarsa aküye, şehir şebekesinden başlıyorsa şehir şebekesine, jeneratörden başlıyorsa jeneratöre dönmelidir. Jeneratörün topraklanmadığını varsayarsak, faz ucuna dokunsak bile çarpılmayız. Jeneratörün topraklaması varsa ve tekne gövdesine bağlı ise fazı tuttuğumuzda eğer teknenin metal aksamı ile ilişkili ise çarpılırız. Yani toprak hattı dediğimiz aslında kaynağa başka bir hattan dönen nötür ucudur. Amaç faz ve nötür arasına motor, ısıtıcı vs. gibi bir yük koyup elektrikten faydalanmaktır. Bir şekilde cihazda kaçak varsa cihazın metali üzerine faz geçerse nötür yerine toprak hattı ile kaynağına döner. Böylece metal gövde nötür olduğundan insan dokunsa bile çarpılmaz. Yani aslında toprak hattı, toprağa bağlı olsa da aslında üretecin kaynağında nötür ile aynıdır. Biz faz ve nötür uçlarını kullanırız. Kaza ile faza dokunursanız ve toprak ile ilişkiniz varsa çarpılırsınız. Bunu engellemek için koruma devreleri evlere ve teknelere monte edilmeye başlandı. Fazdan gelen akım nötürden geçen akıma eşit değilse veya toprak hattı üzerinden akım geçiyorsa bu cihaz tüm elektrik bağlantısını kesiyor.
-
Hangimizde Metal tekne var? Hangimiz teknedeki 220 volt ile çalışan bir aleti bir elimizle tutarken diğer elimizle denize ulaşan bir metal eşyayı tutuyoruz
Söylediğiniz teorik olarak doğru ama bu gözle bakarsak evlere de topraklama gerekmez, nasılsa terlik giyiyoruz, yerler laminat parke filan gibi.
Bu nedenle can güvenliği ile ilgili konularda böyle düşünmüyoruz, ihtimal varsa önlem alıyoruz.
220V AC ile çalışan sistemlerde topraklama hakkında pazarlık veya sorgulama yapamayacağımız bir zorunluluktur.
öZgür (tapatalk)
-
...
Tutyalar söküldü. Bir kısmı harbi paralamış kendini ama bir kısmı yan gelip yatmış.
Yan gelip yatanların temas problemi var, bağlı oldukları metale/kabloya/şafta değmiyorlar, arada direnç var demek.
Omurgası altında metal kaplama olan guletler kulaklı tutyaları kaynakla metale bağlıyorlar, temas için kesin çözüm.
Civata ile monte olanların da oturacağı yeri iyi zımparalamak ve yüzeyi tam öpmesini sağlamak (teması arttırmak) gerek.
öZgür (tapatalk)
-
...
Tutyalar söküldü. Bir kısmı harbi paralamış kendini ama bir kısmı yan gelip yatmış.
Yan gelip yatanların temas problemi var, bağlı oldukları metale/kabloya/şafta değmiyorlar, arada direnç var demek.
Omurgası altında metal kaplama olan guletler kulaklı tutyaları kaynakla metale bağlıyorlar, temas için kesin çözüm.
Civata ile monte olanların da oturacağı yeri iyi zımparalamak ve yüzeyi tam öpmesini sağlamak (teması arttırmak) gerek.
öZgür (tapatalk)
Bir de o gözle bakayım :)
-
İçinde olduğumuz teknelerin kendileri elektriksel olarak yalıtkan malzeme değil mi (gerek polyester gerek ahşap,ilave boya ilave halıdır yolluktur türü malzeme) Durum böyle olunca elektrik akımı üstümüzden akıp nereye gidecek ki?
Değil
Hiçbiri tam yalıtkan değildir.
Polyester,ahşap,diğer malzemeler belli oranda su çeken malzemeler.Hemde tuzlu su dolayısı ile belli bir iletkenlikleri var.
(ozmoz için ölçüm yapılırkan aslında polyesterin iletkenliği ölçülür,ne kadar çok su emmişse iletkenliği okadar fazla olur)
Diyeilimki yeteri kadar kuru olsunlar
Bizi çarpan alternatif akım olduğu için ayrıca kapasitif geçirgenliği var.
-
Akımın bir özelliği başladığı yere dönmesidir. Aküden başlarsa aküye, şehir şebekesinden başlıyorsa şehir şebekesine, jeneratörden başlıyorsa jeneratöre dönmelidir. Jeneratörün topraklanmadığını varsayarsak, faz ucuna dokunsak bile çarpılmayız. Jeneratörün topraklaması varsa ve tekne gövdesine bağlı ise fazı tuttuğumuzda eğer teknenin metal aksamı ile ilişkili ise çarpılırız. Yani toprak hattı dediğimiz aslında kaynağa başka bir hattan dönen nötür ucudur. Amaç faz ve nötür arasına motor, ısıtıcı vs. gibi bir yük koyup elektrikten faydalanmaktır. Bir şekilde cihazda kaçak varsa cihazın metali üzerine faz geçerse nötür yerine toprak hattı ile kaynağına döner. Böylece metal gövde nötür olduğundan insan dokunsa bile çarpılmaz. Yani aslında toprak hattı, toprağa bağlı olsa da aslında üretecin kaynağında nötür ile aynıdır. Biz faz ve nötür uçlarını kullanırız. Kaza ile faza dokunursanız ve toprak ile ilişkiniz varsa çarpılırsınız. Bunu engellemek için koruma devreleri evlere ve teknelere monte edilmeye başlandı. Fazdan gelen akım nötürden geçen akıma eşit değilse veya toprak hattı üzerinden akım geçiyorsa bu cihaz tüm elektrik bağlantısını kesiyor.
Bu Kaçak akım rölesi
Buna da geleceğiz
selamlar
-
Hangimizde Metal tekne var? Hangimiz teknedeki 220 volt ile çalışan bir aleti bir elimizle tutarken diğer elimizle denize ulaşan bir metal eşyayı tutuyoruz
Şöyle de diyebiliriz
Tam yalıtkan bir zemin üzerinde isek çarpılmayabiliriz
Ama bunun garantisi yoktur,meraklısı deneyebilir.
-
Senelerce Basit bir tahta tabla ve onun üstünde sandalye de oturup veya sadece tabla üstünde üstünde ayakta durup tamir işi geregi 220 faz ucunu tutmuşluğum vardır.Şimdi aklıma geleni sorayım
Mademki polyester teknedeki polyester 220 voltu iletebiliyorsa kaçak yapan elektrikli aletimizden biz ona dokunmasak bile kendisinin iletken dediğimiz polyestre aletin kasası vasıtası ile gayet güzel irtibatlı olduğuna göre neden 220 buradan geçip sigorta attırmaz?
Ben bu yazıyı yazıp can güvenliği tedbirlerini rafa kaldıralım demiyorum.Amacım eldeki imkanlar yada imkansızlıklar durumunda gecici de olsa GALVANİK KOROZYONDAN sakınmak için neler yaparız araştırması.Teknemizi sahil fişine takıp Akülerimizi doldurmaya başladıktan sonra biz eve dönersek tekne içindeki aletlerimizde kaçak olsa ne fark eder ama o an için toprak hattından yanımızdaki teknelere baglı olmayacagımız için sahil fişi galvanik korozyonundan epey bi korunmuş oluruz.
Yani amacım ezber dışı bir şeylerde olabilecegini anlatabilmek.
Gestapo yazdığım son satıra her halde EMPATİ kurabilmişsindir.
Saygılar
-
...
Tutyalar söküldü. Bir kısmı harbi paralamış kendini ama bir kısmı yan gelip yatmış.
Civata ile monte olanların da oturacağı yeri iyi zımparalamak ve yüzeyi tam öpmesini sağlamak (teması arttırmak) gerek.
öZgür (tapatalk)
İngiliz benim teknede 2 adet saplamayı gövdeye içten ve dıştan birer somunla tutturarak bu saplamalara da dıştan yarım yumurta şekilli tutyayı monte etmiş.
Yani gövde ile tutya arasında kalın bir rondela sonra somun sonra tutya sonra rondela ve somun geliyor.Gövde ile tutya arası boşluk ver. Tutyanın alt yüzeyi de çalışıyor.Yani benim gördüğüm aktif yüzey tüm tutya yüzeyi oluyor diye düşünüyorum.Tekne içinde ki somuna ise tüm teknedeki vanalar ve topraklamalar 2lik diyebileceğim çok damarlı dışı plastik içi üzeri kalay kaplı gibi bakır bir kablo ile irtibatlandırılmış.
Bu işlem bitmiş teknede çok zor ama Böke biladerim yeni yapacağı teknesinde bence uygulamalı.
Salmaya giden kablo motor altında ve zamanla zayıflamış ve kopmuş.Ben bağlamaya çalıştım ama çok zayıf ve salmada yeterli olmadığını düşünerek 2. bir tutyayı salmanın arka ince kısmına bir saplama ile yine aynı şekilde arada bir rondela+civatalı bağlantı şeklinde yaptım.Ben elektrik işlerinden anlamam diye en başta yazmıştım.
Uygulamada bir hata yapmış olabilir miyim?
Sizin kastettiğiniz ''yüzeyi tam öpmesi'' olayı tutyanın bağlantısının bağlanan yüzey ile öpüşmesi olduğunu anlıyorum.Doğru mudur?
-
Bazı metallerin tutya ile korunması neredeyse imkansızdır. Örneğin pirinç asıl olarak bakır ve çinko alaşımıdır. Tutyalar ise genelde çinkodan yapılır. Birbirine bağlanmış bakır ve çinko arasında birbirine kablo ile bağlanmış uzak mesafeli pirinç ve tutya arasındakine oranla çok daha fazla elektron alışverişi olacaktır. Galvanik korozyondan korunmak bu nedenle her zaman mümkün değildir. Mutlaka çaresi vardır. Örneğin su altında pirinç bağlantı kullanmak yerine bronz kullanmak bu tür sorunları önleyecektir.
Tutyanın iyi görev yapabilmesi için bağlı olduğu metal ile elektriki bağlantının direncinin düşük olması gerekir. Bu nedenle koruyacağı metale bağlanacak tutyanın ve metalin yüzeyleri bağlantı yerinde hafifçe zımparalanır ki tam temas sağlayabilsin ve elektrik direnci e az olsun. tekne gövdesine bağlı bir tutyanın ise içinden geçen civata ile bağlantısının en az direnç yaratacak şekilde olması gerekir. Gövdeye öpüşme bu anlamdadır.
-
Tekne içinde dar alanlarda çalışırken, vücudunuzun neresinin hangi cihazın neresine deyecegini bilemezsiniz. Lütfen mutfağınızdaki tahta iskemle üzerinde calismayla tekne içinde çalışmayi karsilastirmayin. Can sağlığı ile ilgili bir konuda bu forumu ileride okuyabilecek onlarca insanın aklını karıştırmayın.
-
Tekne içinde dar alanlarda çalışırken, vücudunuzun neresinin hangi cihazın neresine deyecegini bilemezsiniz. Lütfen mutfağınızdaki tahta iskemle üzerinde calismayla tekne içinde çalışmayi karsilastirmayin. Can sağlığı ile ilgili bir konuda bu forumu ileride okuyabilecek onlarca insanın aklını karıştırmayın.
Cem reis,
Kişilerin, kendileri merkeze alınmadığı sürece, tamamen saygı çerçevesinde her şeyin konuşulabileceğini, iyi, kötü, doğru yada yanlış olduğunun kanaatinin zaten konunun sonunda ortaya çıkacağını, okuyanların ayırdına varabilecek insanlar olduğunu, bu yüzden hiç kimseyi susturmamaya özen gösterilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.
Doğrudan ve yanlıştan bir çok şey öğrenebiliyoruz bence.
Forum üyesi olarak benim fikrim elbet.
-
Alman , benim teknede ikili sahil ceryan kablosu kullanmış , toprak kablosunu dışarıdan ayrı bir kablo olarak kullanmış. ( Şüphelendiğim yerlerde topraklama kablosunu ayırıyorum 2 senedir )
Ayrıca ,tek bir üçlü kablo kullanmamasının ne sebebi olabilir ? Ucu ayıracak olan onun içinden de ayırabilir.
Diğer yanda Tan Kaan reise katılıyorum , en azından bu forumda aklımıza takılan veya merak ettiğimiz herşeyin konuşulabilir ve sorgulanabilir olması lazım.
Görüşlerin sunumu sonrasında , hepimizin doğru ve yanlışı neden ve niçinleri ile görüp , kendi kendimizin güvenliği için en doğru yöntemi uygulayacağından benim hiç şüphem yok.
-
Topraklama kablosunu kullandığınızda nereye ve nasıl bağladığınızı merak ettim.
-
Topraklama kablosunu kullandığınızda nereye ve nasıl bağladığınızı merak ettim.
Asıl kablonun dışından ona bantlı şekilde bağlı , o da marin fişin içerisine giriyor ve ben ayırmaz isem toprak ucuna irtibatlanıyor Çelenoğlu reisim.
Merak ettiğim , bunun bir sebebimi var yoksa adam elindeki ikili kabloyu mu değerlendirmiş.?
-
Sanırım kabloyu değerlendirmiş.
Merakım şundandı: Üniversite mezuniyetimden sonra bir süre tıbbi cihaz bakım ve onarımı yaptım. EKG çekimi için cihazın iyi topraklanması gerekir ve ayrı bir topraklama kablosu vardır. Kardiolog kabloyu kalorifer borusuna bağlamıştı ve çekimlerde sürekli parazit vardı. Kalorifer borularının beton binanın içinde bir çok yerde temasta olduğunu ve sonunda kazana gittiğini ve iyice topraklandığını düşünmez yanıltıcı olmaz ama sebep bağlantıdaydı. Çıplak boru üzerine kablo sarılarak yapılan topraklama yeterli olmuyordu. Kablo üzerine bir papuç takıp, pirinç vananın açıp kapama musluğunun bağlantı vidasının altına papucu takıp sıktığımızda topraklama yeterli değere ulaştı ve kayıtta hiç parazit kalmadı.
Ankara mühimmat ana depo komutanlığında askerliğim sırasında bir astsubayla paratonerlerin toprak bağlantılarının direncini ölçüyorduk. İstenen değerlere hiç bir zaman yaklaşamadık. Astsubay, gömülü bakır levhanın kömür ve metal tozu ile gömüldüğünü ve tüm belgenin su ile ıslatıldığını söyledi ve bu değerlerin hiç bir zaman altına inilemediğini söyledi.
Konumuza gelirsek, topraklama kablosunu sahilde betona gömülü bir civataya bağlamak, veya zincir sarkıtarak toprak hattı elde etmeye çalışmak genellikle yanıltıcı olur ve hakkıyla topraklama sağlamaz.
-
Hımm , benim topraklama kablosu normal bir üçlünün içinde olabilecekten daha kalın. ::)
Adam bana tekne ile birlikte bir de bakır topraklama çubuğu devir etti ama şu ana kadar kullanmadım tabii.
Sanırım topraklama olmayan yerlerde topraklama yapmayı düşünmüştü , yavaş yavaş çıkıyor ortaya sebebler.
Teşekkürler Çelenoğlu reisim.
-
Artık devam etmeyi gerekli görmüyorum
Selamlar
-
Adam bana tekne ile birlikte bir de bakır topraklama çubuğu devir etti ama şu ana kadar kullanmadım tabii.
Yanlış anlaşılmasın , kullanacak ortam olmadığından ve ne işe yarayacağını bilmediğimden kullanmadım şu ana kadar.
-
Artık devam etmeyi gerekli görmüyorum
Selamlar
Sen soru istediğin için sormuştum ben , sonra konu detaylandı , biz konuşa konuşa alacağımız bilgiyi hazmediyoruz ve yazdıkların faydalı oluyor bize. C:-)
Neye kızdın Erol reisim?
-
Öcal reis şansınızla ilgili değil
-
Sevindim Erol reisim şahsım adına. Ancak sizi kırmayı hiçbirimiz istemeyiz ,bilmeden olduysa o arkadaş adına da özür dilerim , zaten kendisi fark ederse de aynısını yapacaktır.
Bakın benim gibi elektrik , elektronik özürlüsü bir adam bile senin anlattığından yola çıkarak ve Çelenoğlu reisin verdiği ışıkla , buluş yapacak hale geldi. (Bu buluş amatör denizcilik tarihimizde bir ilk sanırım 8) )
Teknemde galvanik izolasyon trafom veya izalatorum yok , işin can güvenliği boyutunu ciddiye aldığımdan , sahil ceryanı aldığımda , bundan böyle tesisatından şüphelendiğim yerlerde bile topraklama yapacağım ama kendi topraklama çubuğumla. :)
-
...
Sizin kastettiğiniz ''yüzeyi tam öpmesi'' olayı tutyanın bağlantısının bağlanan yüzey ile öpüşmesi olduğunu anlıyorum.Doğru mudur?
Benim "yüzeyi öpsün" tavsiyem metal bir yüzeye (şaft, metal omurga vb.) monte edilen tutyalar için idi.
Elektriksel temas iyi (düşük direnç) olduktan sonra tutyanın arka yüzeyinin de çalışabileceği şekilde yüzeyden uzak montaj daha verimli bile olabilir.
öZgür (tapatalk)
-
Erol abi hoşgeldin

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Artık devam etmeyi gerekli görmüyorum
Selamlar
Erolcum, hoşgeldin demeye fırsat bulamadan, yukarıdaki yazıyı yazmışsın...
Valla kendi adıma, yazdıklarını kısa ve açık seçik anlaşılır olması nedeniyle çok dikkatle okuyordum.
Ben, başım sıkıştığında sana dünyanın neresinde olursam olayım telefon mesafesinde ulaşırım elbette ama bu bilgilerin yazılı olmasında fayda var.
Sevgiler..
-
Alt tarafı bir gün foruma girmedim, konu uçmuş. Oysa bu konuyu derli toplu biri yazsın hayal ediyordum. Erol Abi de işin profesyonellerinden biridir, bu konuyu detaylı yazabilecek ve bizde belki bu sefer en ince ayrıntısıyla anlayacaktık.
Sorun bu konuda herhalde, bu konu hiç bir yerde bitirilemedi, her yerde bu konu konuşulurken millet birbirine girdi. Konu elektrikli.
Valla kendi adıma, yazdıklarını kısa ve açık seçik anlaşılır olması nedeniyle çok dikkatle okuyordum.
Ben, başım sıkıştığında sana dünyanın neresinde olursam olayım telefon mesafesinde ulaşırım elbette ama bu bilgilerin yazılı olmasında fayda var.
Sevgiler..
Bu noktada Eyüp Abiye katılıyorum, Erol Abi nasıl olsa bizi kırmaz ihtiyaç duyduğumuzda ulaşır yardım alırız, ama bu konu yazılı olmalı.
-
Sorun bu konuda herhalde, bu konu hiç bir yerde bitirilemedi, her yerde bu konu konuşulurken millet birbirine girdi. Konu elektrikli.
Burada millet birbirine girmedi ki. ???
-
Sorun bu konuda herhalde, bu konu hiç bir yerde bitirilemedi, her yerde bu konu konuşulurken millet birbirine girdi. Konu elektrikli.
Burada millet birbirine girmedi ki. ???
Düzelteyim o zaman çok özür, haklısınız burada forumun kültürü gereği zaten öyle bir şey olamaz, önceki yazışmalarda diğer mecralarda hep olurdu ya o yüzden aklıma gelmiş ve geldiği gibi yazmışım.
-
Bu konu sohbet ortamlarında bile problemli bir konu. Sorun bekleyememek.Farklı ortamlarda bu konu baştan sona derli toplu anlatılsa diye çok uğraşmıştım ama hiç bir zaman sonlanmadı. Konu lanetli,efsunlu konu. Erol abi tane tane algoritmasıyla yazmaya başlayınca çok sevinmiştim. Halen de yazacağını umuyorum.Bizi kırmaz canım abim.
Aluminyum Çağla teknesini yaparken tüm zorlanmamın ve stresimin ana parçasıdır bu konu. Terazinin bir tarafına korozyon koyun diğer tarafına diğer tüm tekneyi koyun eşit gelir sanırım.
Halen daha öğreneceklerim var. Tabiki Erol abiyi arayıp öğrenebilirim herzamanki gibi ama o zaman sadece ben öğrenmiş olurum ;)
-
...
Sizin kastettiğiniz ''yüzeyi tam öpmesi'' olayı tutyanın bağlantısının bağlanan yüzey ile öpüşmesi olduğunu anlıyorum.Doğru mudur?
Benim "yüzeyi öpsün" tavsiyem metal bir yüzeye (şaft, metal omurga vb.) monte edilen tutyalar için idi.
Elektriksel temas iyi (düşük direnç) olduktan sonra tutyanın arka yüzeyinin de çalışabileceği şekilde yüzeyden uzak montaj daha verimli bile olabilir.
öZgür (tapatalk)
Anlaşılmıştır :)
Salmaya taktığım tutyanın çalışma durumu, salmanın alt kısmında oluşan kabarmaların engellenmesi ile açıklığa kavuşacak sanırım ;)
-
Salmalar genellikle pik dökümden yapılır ve yüzey çok büyük olduğundan, ayrıca su altında piki etkileyecek başka metal aksam bulunmadığından galvanik korozyondan hemen hiç etkilenmezler. Galvanik korozyondan etkilenmemeleri diğer korzyon türlerinden muaf oldukları anlamona gelmez, oksijen ile temasta paslanma, deniz suyu içindeki klor nedeni ile korozyon ve aklıma gelmeyen değişik nedenlerle korozyona uğrarlar ve tutya bu tür korozyona karşı salmayı korumaz.
Salmayı korumanın en iyi yolu metali beyaz görünene kadar zımparalayıp boyamaktır. Bir çok değişik alternatif olsa da benim seçimim epoksi boyadır.
-
Bu konu neden problemli olarak görülüyor anlamak mümkün değil, gayet açık net formülize edilebilir yoruma açık olmayan teknik bir konu.
Konu değil muhtemelen insanlar problemlidir.
-
Birkaç Türkçe kaynak burada;
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Gemilerde%2520Korozyonu%2520%25C3%2596nleme.pdf
http://web.deu.edu.tr/metalurjimalzeme/pdf/mmm2002Malzeme2/KOROZYON-KiSA.pdf
http://www.yildiz.edu.tr/~akdogan/lessons/korozyonvekoruma/Korozyon_Korozyon_Mekanizmalari.pdf
http://metalurji.kocaeli.edu.tr/metal/files/DersNotlari/mmt309-041.pdf
http://www.navigamagazin.com/pdf/20150805__5382196307.pdf
öZgür (tapatalk)
-
Tekne içinde dar alanlarda çalışırken, vücudunuzun neresinin hangi cihazın neresine deyecegini bilemezsiniz. Lütfen mutfağınızdaki tahta iskemle üzerinde calismayla tekne içinde çalışmayi karsilastirmayin. Can sağlığı ile ilgili bir konuda bu forumu ileride okuyabilecek onlarca insanın aklını karıştırmayın.
Bu forumdaki yazarlar, öylesine sıradan amatörlerdir. Kimi iki üç yıldır kimi iki üç kuşaktır pek de akıl sır erdirelemeyecek şekilde deniz humması şiirinde anlatıldığı tarzda denizlerle, rüzgarlarla oynaşmaktan, hasbıhal etmekten haz eden, dünyanın binbir hali arasında uykuya dalarken “bir gemici masalı” dinlemek isteyen, deniz hülyası gören kişilerdir. Hal böyle olunca, hülyalarda yaşayan kişilerin fikirlerine nasıl güvenilmezse, burada yazanların da aktardıklarına bir başvuru kaynağı olarak bakılamaz. Zaten burada yazanlar da bizim söylediklerimiz doğru gerisi yalan diyen kişilerden değildir. Aynı şekilde düşünen ve denizi tekneyi bu şekilde yaşayan herkese kapıları ardına kadar açıktır.
İlkelerimizden alıntı yaptım.. O yüzden ;
Burada rahatlıkla ' galvanik korozyon da neymiş yok öyle birşey , 220 volt kimseyi öldürmez ' yazabilirim.. Kimse bana başka insanları olumsuz etkiliyorsun dememeli.. Neden ? bir daha anlatmaya çalışayım..
Burası forum..üstelik HeyamolaHey.. burada tecrübeler, en saçma yaşanmışlıklar, en gereksiz yorumlar yapılabilir. Heyamola hey bu özgürlüğü temin ediyor.. Burası bir okul değil, bilimsel yazıların yazıldığı bir mecra değil..
Arkadaşlık ve dostluk, burada her türlü teknik konudan önde geliyor..
özellikle altını çizdim.. O yüzden burada tartışılmış ve bir sonuca ulaşmış yazıları Tiryaki alıp, sizin kurduğunuz wikiderya deniz ansiklopedisine koyuyor..
Burada herkes görüşünü yanlış dahi olsa özgürce yazabilir.. Bilen birisi de çıkıp, özgürce o iş öyle değil şöyledir diye yazar.. Kimse yanlış görüş belirten kişiye yanlış görüş belirtti diye kişiliğine saygısızlık yapamaz...
BU örnekten yola çıkarsak, galvanik korozyon konusunda en aranızdaki salaklık dercesinde anlamayan birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki kimsenin yazdıkları ile yanlış yönlenmiyorum..
Ben ' galvanik korozyon diye bir şey yok ' diye yazdığımda .. bana verilmesi gereken yanıt sen nasıl böyle yazarsın kardeşim değil.. Tam tersine neden galvanik korozyonun olduğunu anlatmak.. Üçüncü kişileri önemsiyor isek yapmamız gereken sadece budur. İşte bu kadar basit.. Kimseyi kırmadan üzmeden.. Biz buna yeni forum kültürü diyoruz işte..
Bilen yazsın diğerleri yazmasın dersek , zaten yazmayı sevmeyen dostlarımıza yazmamaları için yeni bir bahane üretmiş oluruz sadece..
Galvanik korozyon gibi zaten anlaşılamayan bir konu için burada dostlukların ve arkadaşlıklarınn zedelenmesine izin vermemeliyiz.. Sabir ve hoşgörü.. Lütfen..
Bizler yaşanmışlıkların , samimiyetin, dostluğun ve arkadaşlığın peşindeyiz.. Bir hayal alemindeyiz yani.. Aynı Bülent'in müthiş yazısında olduğu gibi Hayal kuran insanların anlattıklarında güvenilmez..
BU yaşanmışlıklardan elenen doğrular ise dediğim gibi Wikiderya da.. O yüzden bu derece önemsiyoruz Wikiderya yı ve destekliyoruz..
-
Artık devam etmeyi gerekli görmüyorum
Selamlar
Hay koca Arnavut.Damarın tuttu yine.
Bırak şimdi ,zaten”meraklısı deneyebilir” demek suretiyle işin özünü anlatmışsın.
Şu konuyu başladığın gibi sonuna kadar getir de arkadaşlar da güzelce wikideryaya aktarsınlar ,elimizin altında olsun.
Bak yeminlen söylüyorum, ben biliyormuş gibi bu konuyu anlatırım ,çarpılmayan denizci kalmaz alemlerde.Hayatımız cenaze namazlarında geçer.
Lütfen devam et Erol’cuğum,yanaklarından öpüyorum.
-
Bu konu neden problemli olarak görülüyor anlamak mümkün değil, gayet açık net formülize edilebilir yoruma açık olmayan teknik bir konu.
Konu değil muhtemelen insanlar problemlidir.
Bence şundan kaynaklanıyor ;
Evet, büyük çoğunluğun elektrik kousunda bilgisi ya yok, ya çooook sınırlı, amaa;
Kardeşim, bu elektrik üzerine eğitim alanların hepsi olmasa da büyük çoğunluğu, sanki üniversiteden mezun olurken rektör yanına gelmiş ve ;
" Allllah seni inandırsın, diğerlerinin diplomaları sahte, bir tek sana verdiğimiz gerçek" diye kulağına fısıldamış gibi diğeri bir şey söylediğinde celalleniyor.
Başka hiç bir konuda bu tarz yazışmalar olmadığı gibi olan biz gariban ölümlülere oluyor.
Konu elektrik olduğunda, okullu ile okullu da anlaşamıyor, okullu ile alaylı da.
Biz bir şey anlamıyoruz, n'oluyo yaaw, ne diyo bunlar ? yaniii ? diye kalakalıyoruz.
Ha, ne yapılabilir ?
Bence en güzeli, zaten bu konulardan anlayan bir kaç kişi var, bir kerede konuyu, bizim ilgi alanımız olan yelkenli tekneler merkez alınarak, a'dan z'ye tek bir yazı halinde kaleme alır, herkes okur, doğrusunu öğrenir, sonra ayrıntılar, sorular vs. konuşulup son haline getirilir. En son haliyle wikiderya'da herkesin ulaşımına açıldı mı, her şey süper olur. Konu açıldığında adres belli olur.
Herkes kocaman dua mı eder yoksa teşekkür mü bilemem. Ama tüm camia'ya çok faydası olacağı kesin.
Hem bilgi hemde tartışmaları minimuma indirme açısından en doğrusu diye düşünüyorum.
-
Artık devam etmeyi gerekli görmüyorum
Selamlar
Hay koca Arnavut.Damarın tuttu yine.
Bırak şimdi ,zaten”meraklısı deneyebilir” demek suretiyle işin özünü anlatmışsın.
Şu konuyu başladığın gibi sonuna kadar getir de arkadaşlar da güzelce wikideryaya aktarsınlar ,elimizin altında olsun.
Bak yeminlen söylüyorum, ben biliyormuş gibi bu konuyu anlatırım ,çarpılmayan denizci kalmaz alemlerde.Hayatımız cenaze namazlarında geçer.
Lütfen devam et Erol’cuğum,yanaklarından öpüyorum.
Of Kamil abi ya.. süpersin.. Bu arada Kaan rektör benzetmen de süper.. hangisine önce güleyim bilemedim.. :) :) :)
-
Ge-ko da Can hocanın yazdığı çıkan kavgalardan 135 sayfa ya ulaşmış galvanik erezyon ,izolasyon trafosu vs. Konusu vardı . Okudum hiç bir şey anlamadım , sanki insanlar bilgi paylaşmak için değil , hangisinin daha bilgin olduğuna dair kavga etmek için orada idiler. ?0-?
Hadi bilenler kavga ediyor , bu işin pratiğini yapmamış ve biraz google amca okuyanlar ''sus sen anlamazsın hocanı dinle ,konuşma, çarpılırsın '' diye kavgaya neye karışıyor ,
sohbet etmek niçin mümkün değil bu konuda onu hiç anlamıyorum.
Şeytan zaten ''elektrik - elektrikçi kahrımı çekecen , tekne mi kullanacan ?'' Diyor kulağıma . Teknemdeki kabloların yarısını ve hazır TV tesisatını bu elektrik işine bulaşmayayım diye söktüm şu an itibarı ile , bu gidişle bir tek buzdolabı kablosu ve ona gelecek güneş paneli kablosu hariç kalan yarısını da sökeceğim ve teknemin hayati fonksiyonlarına hiçbir faydası olmayan bu dertten kurtulacam ve bir daha da düşünmeyicem inşallah. C:-)
-
Kötü havada can yeleği giyilecek, yangın söndürücüler dolu olacak, lpg tüp kamarada olmayacak, 220v cihazlar topraklanacak, virajda sollama yapılmayacak.
Uğruna can verilerek konulmuş bu kurallar hakkında herkes doğru-yanlış istediğini yazsın demek iyi değil.
öZgür (tapatalk)
-
Kötü havada can yeleği giyilecek, yangın söndürücüler dolu olacak, lpg tüp kamarada olmayacak, 220v cihazlar topraklanacak, virajda sollama yapılmayacak.
Uğruna can verilerek konulmuş bu kurallar hakkında herkes doğru-yanlış istediğini yazsın demek iyi değil.
öZgür (tapatalk)
Ağlamak istiyorum sayın seyirciler.. Özgür sen yapma bari..
'virajda sollama yaparım bana ne kuraldan' diyen bir şöföre 'sen ne dangalak adamsın ' demek doğru değil.. Üstelik adam dangalak olsa dahi.. eğer amaç , bu dangalak şöförün yazdıklarından potansiyel olarak etkilenecekler var ise doğrusunu yazmaktan geçiyor.. Şöför için yapılacak en doğru şey ise bu kural ihlali nedenin ile polise şikayet etmek..
Her durumda kişiye dangalak demek doğru değil yani.. Konu dangalak şöför değil çünkü.. Ben daha iyi anlatabilemek için konuyu abartıyorum elbette.. Zaten bu tür kişiler burada barınamıyorlar..
Ben , bir konu tartışılırken konunun tartışılmasını, bu tartışmanın da saygı kuralları içerisinde kişilik ve ego çatışmalarından uzak olması gerektiğini , her hangi bir teknik konunun , ki bunları rahatlıkla senin biraz önce yaptığın gibi internetten de bulabileceğimizi, bu yüzden birbirimizi kırmanın doğru olmadığını anlatıyorum..
-
Belli hayati kurallar konusunda herkes istediğini yazamaz çünkü zaten yazmaz.
Bilenler ve bildiğini düşününler yazar.
Bilenler, bildiğini düşünenlere, doğrusunu bildikleri için "bilimsel" olarak doğrusunu anlatır, çünkü zaten doğruysa, ortada problem kalmaz, bildiğini düşünenler de gerekli cevabı almış olur, bilmeyenler öğrenir, mantık yürütür hale gelir. Bildiğini düşünenlere karşı elinde fikri olur.
Problem, bilenler ve bildiğini düşünenlerin ne yazdığı değil, gerçekten bilenlerin ne yazmadığı, bazen sabır göstermeden direk tornavida çekmeleri. Unutmamak gerekir ki bilmeyene öğretmek kolaydır ama bildiğini düşünene öğretmek cidden zordur.
Ha, diyebilirsiniz ki, mecbur muyum kardeşim yazmaya, mecbur muyum milletle uğraşmaya. Elbette değilsiniz. Bu iş gönüllülük işi.
-
Belki de sıkıntı ''hep halı isteyip , kilim vermemek '' , karşındakini forum üyesi olduğu için mecburcu gibi zannetmekle alakalıdır da , paylaşan kendisi için önemli olduğunu düşündüğü ve geçimini sağladığı bilgiyi verirken, konu didiklenirse geriliyordur kimbilir ?.
Aslında sohbetle sindirerek öğrensek ve Türkçe bir kaynağımız olsa ne olur ama anladık ki bu elektrik mevzuunda zor bu işler .
İş yine başa düştü , Ben yine de vazifemi yapayım ''Halik bilmez ise Malik bilsin '' .
Ersin reisin örneklemesine uygun olarak seçtiğim ;'' Aptallar için için komple elektrik tamir rehberi'' ve '' Dangalaklar için Elektronik '' dahil arşivimdeki bazı faydalı E- kitapların listesi aşağıda. :)
İngilizcesi yeterli ve htiyacı olan reisler seçsinler arasından ve mail adreslerini bana özelden bildirsinler göndereyim.
-The Complete Idiot's Guide to Electrical Repair ( PDF 400 sayfa.)
-Boatowner's Illustrated Electrical Handbook 2006 (PDF 280 Sayfa)
-Electronocs for Dummies ( PDF 416 sayfa )
-Advanced Marine Electrics and Electronics Troubleshooting 2007 (PDF 280 Sayfa)
Bu iş biraz hafifler belki. ::)
-
Technical English for Dummies'de var mı ? :P
-
Technical English for Dummies'de var mı ? :P
Zaten çoğu teknik terimler İngilizce dir de ; Şurada da paylaşıma açık bazı kitaplar yayınlamış sağolsun Kaptan Refik Erduran . Fransa dan tekne getirecek reislerin işine de yarar. :)
http://www.refikakdogan.com/download.html
-
Boatowners Mechanical and ElectricaL Manual
The Boat Repair Bible
Bende işe yarayabilecekler de bunlar.
-
:)
Öcal reisim Refik Akdoğan..
Refik Erduran fırlama bir gazetecidir (idi)..
Sürç-i klavye olmuş :)
-
;D ;D ;D
Yok mu arttıran
Bari, İngilizce Türkçe Elektrik-Elektronik teknik terimler sözlüğüde bulunsun, Denizcilik sözlüğü olmaz
Ne işe yaradığını bilmeden, ne işimize yarayacaksa :P
http://www.emo.org.tr/ekler/689fc57378b3ea6_ek.pdf
-
Öcal abi ben hepsini istiyorum.. öncelikli olarak dummies olanları.. ersinboke@icrs.com.tr
Ahdettim çğrenip birde yazıcam burada.. :)
-
:)
Öcal reisim Refik Akdoğan..
Refik Erduran fırlama bir gazetecidir (idi)..
Sürç-i klavye olmuş :)
:)
-
Öcal abi ben hepsini istiyorum.. öncelikli olarak dummies olanları.. ersinboke@icrs.com.tr
Ahdettim çğrenip birde yazıcam burada.. :)
Sen bana bir tantuniyi borç yaz , sonra hepsini iste. 0/_/
Şaka ,şaka , gönderdim. :)
-
;D ;D ;D
Yok mu arttıran
Bari, İngilizce Türkçe Elektrik-Elektronik teknik terimler sözlüğüde bulunsun, Denizcilik sözlüğü olmaz
Ne işe yaradığını bilmeden, ne işimize yarayacaksa :P
http://www.emo.org.tr/ekler/689fc57378b3ea6_ek.pdf
Biz Dummies ler için ilaç gibi oldu. Sağolasın Kaan reisim. :)
-
Boatowners Mechanical and ElectricaL Manual
The Boat Repair Bible
Bende işe yarayabilecekler de bunlar.
The Boat Repair Bible gönderirsen sevinirim Çelenoğlu reisim.
ogituran@gmail.com
-
Ha, diyebilirsiniz ki, mecbur muyum kardeşim yazmaya, mecbur muyum milletle uğraşmaya. Elbette değilsiniz. Bu iş gönüllülük işi.
İşte bu gönüllü işlerde gönüller çabuk kırılıyor, moraller hızlı bozuluyor, şevk hemen kaçıveriyor.
Sonra ara ki bulasın Erol abiyi, Can hocayı..
Elbette bir konuda yazmak için diploma istensin demiyorum ama insanların değerli zamanlarını kuyuya atılan taşları çıkartmak için harcamasını da doğru bulmuyorum.
O kadar kolay ve çok her çeşit taş atılan kuyudan temiz su bulmak zor oluyor, belki haberimiz olmadan birileri zehirleniyor.
Kusura bakmayın, korozyonun çok dışına çıktık.. :(
öZgür (tapatalk)
-
Bu konu hakkında kaç yüz ileti okudum hatırlamıyorum.. kendi kendime lan tamam anladın derken başa sarıyorum. Üzerine bir de beni konudan uzaklaştıran tartışmalar, gönül koymalar..
Öcal abi toprak hattını iptal etsem n'olur dediğinde - Öcal abi yanlış anlamasın - "yok artık" dedim. Çok bildiğimden mi hayır ama az buçuk bildiğimden. Doğru soru mu ? Evet doğru soru. Benim gibi aptallar için olayı çözmeye fayda eden soru? Şükür ki, muhakeme kabiliyetimiz var. N'olur bunu hor görmeyin. Siz yazın, yorumlayın, ben saçmalayım, "aptallıklarımı", cehaletimi ortaya dökeyim üstatlar yazsın söylesin sonra bırakın muhakeme edeyim.Arayayım, sorayım..N'olur mahrum etmeyin..
Saygılarımla,
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Özgür'cüm müsaadenle senden örnek vereyim.
Hepimiz biliyoruz ki, hiç üşenmeden hem teknik konularda bilgiyi ziyadesiyle paylaşır, hem çok basit ve anlaşılır, zaman zaman esprili bir dille gerçekten mükemmel az, öz ve çok faydalı paylaşımlar yaparsın.
Üstelik soruların her birini, hiç atlamadan dikkat ve ciddiyetle cevaplarsın.
Eminim ki sen de bunu biliyorsun, bu tür paylaşımlar, o an dile getirilmese bile, çok fazla insan takdirle karşılıyor.
Basitçe 100 kişiye sorduk 99'u ayakta alkışladı durumu.
O bir kişi her zaman olacaktır. Ağzınızla kuş tutsanız bile olacaktır.
Konu teknik olduğu için maalesef bu durumla hep karşılaşacaksınız.
Moraliniz hemen bozulmasın, şevkiniz kaçmasın. Siz 99 kişinin varlığını düşünün.
-
Özgür'cüm müsaadenle senden örnek vereyim.
Hepimiz biliyoruz ki, hiç üşenmeden hem teknik konularda bilgiyi ziyadesiyle paylaşır, hem çok basit ve anlaşılır, zaman zaman esprili bir dille gerçekten mükemmel az, öz ve çok faydalı paylaşımlar yaparsın.
Üstelik soruların her birini, hiç atlamadan dikkat ve ciddiyetle cevaplarsın.
Eminim ki sen de bunu biliyorsun, bu tür paylaşımlar, o an dile getirilmese bile, çok fazla insan takdirle karşılıyor.
Basitçe 100 kişiye sorduk 99'u ayakta alkışladı durumu.
O bir kişi her zaman olacaktır. Ağzınızla kuş tutsanız bile olacaktır.
Konu teknik olduğu için maalesef bu durumla hep karşılaşacaksınız.
Moraliniz hemen bozulmasın, şevkiniz kaçmasın. Siz 99 kişinin varlığını düşünün.
Tamamen katılıyorum Kaan reiis e.
.
Bazen okuldaki öğretmen ve öğrencisi pozisyonunda ve bileni bulmuşken ,konuyu daha iyi anlayabilmek için , her çalışkan öğrenci gibi konu ile ilgili aklımıza takılan saf sorular sorabiliyoruz .
Biz zaten kabul ediyoruz Özgür , Erol ve Ercan reisler gibi bilmediğimizi . C:-)
Eğer işi şahsileştirmeden sadece konu ile ilgili sohbet edebiliyorsak , kızmamak gerektiğini düşünüyorum.
-
Bu konu hakkında kaç yüz ileti okudum hatırlamıyorum.. kendi kendime lan tamam anladın derken başa sarıyorum. Üzerine bir de beni konudan uzaklaştıran tartışmalar, gönül koymalar..
Öcal abi toprak hattını iptal etsem n'olur dediğinde - Öcal abi yanlış anlamasın - "yok artık" dedim. Çok bildiğimden mi hayır ama az buçuk bildiğimden. Doğru soru mu ? Evet doğru soru. Benim gibi aptallar için olayı çözmeye fayda eden soru? Şükür ki, muhakeme kabiliyetimiz var. N'olur bunu hor görmeyin. Siz yazın, yorumlayın, ben saçmalayım, "aptallıklarımı", cehaletimi ortaya dökeyim üstatlar yazsın söylesin sonra bırakın muhakeme edeyim.Arayayım, sorayım..N'olur mahrum etmeyin..
Saygılarımla,
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Amacımız o zaten Erman cım , bazan şeytanın avukatlığını yaparak konunun daha ilgi çekici hale gelmesini ve tam kavramamızı sağlamak.
Temelinde biraz bilgi kırıntım yok ise yazmam zaten. :)
-
Ben biraz daha esneğimdir ama halen üslup hatam nedeni ile Can hocamın gidişine sebep olmamın pişmanlığını yaşarken Erol abimin mesajına çok üzüldüm. Onların hislerini iyi anlıyorum.
Bunu kapatıp korozyon konusuna dönelim mi?
Mesela korozyon konusunda kimin kafası neden karışık? Net olmayan nedir? Soruları dökelim ortaya, oradan ilerleriz belki.
(https://image.slidesharecdn.com/korozyon-110402134049-phpapp01/95/korozyon-22-728.jpg)
(https://image.slidesharecdn.com/korozyon-110402134049-phpapp01/95/korozyon-29-728.jpg)
(http://kutuphanet.com/wp-content/uploads/2017/12/Anodik-Koruma-Nedir.jpg)
(http://www.boatus.com/seaworthy/galvanic/2.gif)
öZgür (tapatalk)
-
Gönderildi.
-
Gönderildi.
Teşekkürler.
-
Eh sorulara başlayalım o zaman..
Şİmdi tekne marinadaki elektrik hattına bağlı değil ise yine de galvanik korozyon durumu ortaya çıkar mı.. ?
-
Galvanik korozyon, iki değişik metalin su altında pil yapmasıdır. Bu metaller birbiri ile elektriki olarak bağlı ise galvanik korozyon oluşur. Örneğin, pervane ile şaft ayrı metallerdir ve göbeklerinden birbirine bağlıdır, bu nedenle pil oluşur ve korozyon ortaya çıkar.
Teknenizin su altı metallerinden biri kıyı elektriğinin topraklamasına bağlı ise, yakındaki tekneler de elektrik alıyorsa aynı toprak hattını kullanırlar, böylece su altında iki ayrı metal topraklama kablosu ile birbiriner elektriki olarak bağlanır ve metallerden bir galvanik korozyona uğrar.
Açıklamadan da anlaşılabileceği gibi galvanik korozyonun oluşabilmesi için illaki sahile elektrik bağlantısı yapmak gerekmez.
-
Şaft , paslanmaz çelik, Pervane alaşım sanırım.. Bu durumda hangisi aşınacak..? örneğin ben şafta bağlı kelepçe tutya bağladım.. Şimdi bu yolla pervanemi korumuş mu oldum. ?. Yoksa pervane üzerine takılan modelleri mi tercih etmeliydik?
-
Ersin sorun Şöyle olması lazımdı:iki bağımsız teknede kendi başlarına katodik koruma sağlandığı halde, bu iki tekne sahil elektriği ile bir birlerine bağlandığında birinde bronz pervane diğerinde alüminyum dan üretilmiş bir parça su içinde ise bu iki tekne arasında KATODİK KOROZYON başlar.
Biz sahil elektriğinden ayrılıp bu bağlantıyı kestiğimiz zaman iskelede yan yana duran bu iki teknede Bir birlerine göre katodik korozyon devam edermi?
-
kendi bilgime göre cevap yazayım:DEVAM ETMEZ. Çünkü katodik korozyon olabilmesi için suyun içinde pil oluşturan bu metal çiftinin bir birine temas etmesi gerekir.(toprak hattı kablosu bu işi de yapıyor)
-
Şaft , paslanmaz çelik, Pervane alaşım sanırım.. Bu durumda hangisi aşınacak..? örneğin ben şafta bağlı kelepçe tutya bağladım.. Şimdi bu yolla pervanemi korumuş mu oldum. ?. Yoksa pervane üzerine takılan modelleri mi tercih etmeliydik?
Ersin konu iki teknenin bir birini etkilemesi iken sen kardeş konuya geçip tekne üstünde galvanik korozyonu önlemeyi soruyorsun
-
Şaft pasif paslanmaz çelik ve pervane bronzdur. Bu durumda pervane eriyecektir. Pervane ile şaftın bağlı olduğu yeri yan i göbeği kablo olarak kabul etmeliyiz. Deniz suyu ise pilin içindeki kimyasallara eşdeğerdir.
Magnesium
Mg alloy AZ-31B
Mg alloy HK-31A
Zinc (hot-dip, die cast, or plated)
Beryllium (hot pressed)
Al 7072 clad on 7075
Al 2014-T3
Al 1160-H14
Al 7079-T6
Cadmium (plated)
Uranium
Al 218 (die cast)
Al 5052-0
Al 5052-H12
Al 5456-0, H353
Al 5052-H32
Al 1100-0
Al 3003-H25
Al 6061-T6
Al A360 (die cast)
Al 7075-T6
Al 6061-0
Indium
Al 2014-0
Al 2024-T4
Al 5052-H16
Tin (plated)
Stainless steel 430 (active)
Lead
Steel 1010
Iron (cast)
Stainless steel 410 (active)
Copper (plated, cast, or wrought)
Nickel (plated)
Chromium (Plated)
Tantalum
AM350 (active)
Stainless steel 310 (active)
Stainless steel 301 (active)
Stainless steel 304 (active)
Stainless steel 430 (active)
Stainless steel 410 (active)
Stainless steel 17-7PH (active)
Tungsten
Niobium (columbium) 1% Zr
Brass, Yellow, 268
Uranium 8% Mo
Brass, Naval, 464
Yellow Brass
Muntz Metal 280
Brass (plated)
Nickel-silver (18% Ni)
Stainless steel 316L (active)
Bronze 220
Copper 110
Red Brass
Stainless steel 347 (active)
Molybdenum, Commercial pure
Copper-nickel 715
Admiralty brass
Stainless steel 202 (active)
Bronze, Phosphor 534 (B-1)
Monel 400
Stainless steel 201 (active)
Carpenter 20 (active)
Stainless steel 321 (active)
Stainless steel 316 (active)
Stainless steel 309 (active)
Stainless steel 17-7PH (passive)
Silicone Bronze 655
Stainless steel 304 (passive)
Stainless steel 301 (passive)
Stainless steel 321 (passive)
Stainless steel 201 (passive)
Stainless steel 286 (passive)
Stainless steel 316L (passive)
AM355 (active)
Stainless steel 202 (passive)
Carpenter 20 (passive)
AM355 (passive)
A286 (passive)
Titanium 5A1, 2.5 Sn
Titanium 13V, 11Cr, 3Al (annealed)
Titanium 6Al, 4V (solution treated and aged)
Titanium 6Al, 4V (anneal)
Titanium 8Mn
Titanium 13V, 11Cr 3Al (solution heat treated and aged)
Titanium 75A
AM350 (passive)
Silver
Gold
Graphite
galvanik serisidir. Yukarıdaki metaller altlarındaki metale göre daha fazla erir. Tutya ise pervane ve şafta göre en fazla etkilenecektir. Anodik dediğimiz üst sırada yer alır. Tutyanın pervaneye yakın olması tercih edilmelidir, böylece tutya ile paslanmaz çelik arasındaki voltaj farkı pervane ile paslanmaz çelik arasındaki voltaj farkından büyük olacağından tutya eriyecektir. Tutyanın yakın olmasının sebebi deniz suyunun oluşturacağı iç direnci azaltacağından akımın tutya üzerinden akmasını sağlamaktır.
-
Devam edelim,
Görüldüğü gibi konu biraz karmaşık,galvanik korozyon ve can güvenliği içiçe geçmiş durumda.
Benim anlatmaya çalıştığım,bu konudaki değişik standartlar ve uygulamaları.
Standartlar,regülasyonlar,direktifler,yönetmelikler,alınması gereken tedbirler,bunların gerekçeleri ve yöntemleri.
Biri ben tahta sandalyede oturdum yıllarca çarpılmadım,derse eh ben ne diyeyim ! derin kalınmış demekki.(deri direnci)
-
Ben konuyu daha önceden bir hazırlık yapmadan simultane yazıyorum.
Dolayısı ile parça parça oluyor,şimdilik böyle devem edeceğim,sonradan biraraya toplayabiliriz.
Çok dağılmamasına dikkat edeceğim.
-
oturduğun ahşap sandelyenin elektriksel yalıtımı tam mış demeliydin.
-
Burada uzaya füze atmıyoruz,bilinmiyen birşeyden bahsetmiyoruz,kolaylıkla erişilebilecek bilgiler sözkonusu.
Bu bilgileri amatör denizcileri ilgilendiren bir süzgeçten geçirip,pratiğe yönelik bir fayda sağlamaya çalışıyoruz.
Bütün çabamız bundan ibarettir.faydalı olabilirsek ne mutlu.
-
Ersin sorun Şöyle olması lazımdı:iki bağımsız teknede kendi başlarına katodik koruma sağlandığı halde, bu iki tekne sahil elektriği ile bir birlerine bağlandığında birinde bronz pervane diğerinde alüminyum dan üretilmiş bir parça su içinde ise bu iki tekne arasında KATODİK KOROZYON başlar.
Biz sahil elektriğinden ayrılıp bu bağlantıyı kestiğimiz zaman iskelede yan yana duran bu iki teknede Bir birlerine göre katodik korozyon devam edermi?
kendi bilgime göre cevap yazayım:DEVAM ETMEZ. Çünkü katodik korozyon olabilmesi için suyun içinde pil oluşturan bu metal çiftinin bir birine temas etmesi gerekir.(toprak hattı kablosu bu işi de yapıyor)
Katodik korozyon olmaz,galvanik korozyon olur,katodik koruma olur.
-
Kurduğum cümlede istemeden teknik anlamda değil sadece olayların isimlendirilmesinde hata yapmışım .İkazınız için teşekkür ederim.Yazının doğru yazılışı sizin düzelttiğiniz gibidir.
-
Kurduğum cümlede istemeden teknik anlamda değil sadece olayların isimlendirilmesinde hata yapmışım .İkazınız için teşekkür ederim.Yazının doğru anlamlısı sizin düzelttiğiniz gibidir.
ok
-
Salmalar genellikle pik dökümden yapılır ve yüzey çok büyük olduğundan, ayrıca su altında piki etkileyecek başka metal aksam bulunmadığından galvanik korozyondan hemen hiç etkilenmezler. Galvanik korozyondan etkilenmemeleri diğer korzyon türlerinden muaf oldukları anlamona gelmez, oksijen ile temasta paslanma, deniz suyu içindeki klor nedeni ile korozyon ve aklıma gelmeyen değişik nedenlerle korozyona uğrarlar ve tutya bu tür korozyona karşı salmayı korumaz.
Salmayı korumanın en iyi yolu metali beyaz görünene kadar zımparalayıp boyamaktır. Bir çok değişik alternatif olsa da benim seçimim epoksi boyadır.
Hocam dedim ya pek anlamam bu elenktrinkli işlerden. ;)
Salmasında tutya olmayan tekne bir benim tekne gibi geliyordu bana. ?0-?
Her arabada aynada sallanan zımbırtılar gibi. ;D
Taktım bir kere,'' maşallah ''niyetine olmuş anlaşılan. :-[
-
Salmalar genellikle pik dökümden yapılır ve yüzey çok büyük olduğundan, ayrıca su altında piki etkileyecek başka metal aksam bulunmadığından galvanik korozyondan hemen hiç etkilenmezler. Galvanik korozyondan etkilenmemeleri diğer korzyon türlerinden muaf oldukları anlamona gelmez, oksijen ile temasta paslanma, deniz suyu içindeki klor nedeni ile korozyon ve aklıma gelmeyen değişik nedenlerle korozyona uğrarlar ve tutya bu tür korozyona karşı salmayı korumaz.
Salmayı korumanın en iyi yolu metali beyaz görünene kadar zımparalayıp boyamaktır. Bir çok değişik alternatif olsa da benim seçimim epoksi boyadır.
Hocam dedim ya pek anlamam bu elenktrinkli işlerden. ;)
Salmasında tutya olmayan tekne bir benim tekne gibi geliyordu bana. ?0-?
Her arabada aynada sallanan zımbırtılar gibi. ;D
Taktım bir kere,'' maşallah ''niyetine olmuş anlaşılan. :-[
Salma saplamalarına topraklama için bağlı bir takım kablolar varmı ve varsa nereden geliyorlar Utku Dede?
-
Tekneye gittiğimde bir derin inceleme yapayım hocam. ;)
-
Devam ediyoruz
Şimdi izolasyon trafosu şu korozyon meselesine kesin çözüm ama daha önce gördüğümüz üzere pahalı,ağır,montaj
problemi olan bir çözüm.
Amarikan kuralları diyor ki;bunun yerine belli şartları yerine getiren galvanik izolatör kullanabilrsin.
Peki galvanik izolatör nedir ?,gerçi çoğunuz bilirsiniz ama gene de özetleyeyim.
Galvanik izolator nisbeten ucuz,hafif,montajı kolay bir cihaz.
Fakat iki önemli kusuru var.
-
Teknik detayına girmeyeceğim,şu şekilde çalışıyor;
Teknenin sahil bağlantısının toprak hattına seri olarak bağlanıyor.
Galvanik korozyona neden olan D.C. gerilimi max 1.5,1.6 V.olan galvanik akımı geçirmiyor.
Dolayısı ile sahil toprak hattına bağlı tekneler arası galvanik korozyon akımlarını engelliyor.
Buna karşılık emniyet topraklamasında oluşabilecek A.C. kaçakları geçirerek topraklamanın etkinliğini koruyor.
-
Özetle DC akımları bloke ediyor,topraklama işlevini de yitirmiyor.
Kusurlarından biri arıza yapma durumu,arıza yaptığında bunu kullanıcı farketmiyor fakat cihaz işlevini tamamen kaybediyor.
İkincisi ise,bağlı olduğumuz sahil tesisatında az da olsa bir topraklama kusuru varsa hiçbir belirti vermeden arıza olmasa da
gene işlevini kaybediyor.
Teknik olarak şöyle oluyor,1.6 volt civarındaki DC akımı bloke eden diyodlar AC toprak kaçağı nedeniyle iletime geçiyor ve
galvanik korozyon akımlarını artık bloke edemiyor.
-
Bu yüzden Amerikan kuralları bu cihazı,işlevini arıza veya topraklama hatası nedeniyle kaybederse bunu bildirecek bir alarm
sistemi varsa kabul ediyor.
Fakat ben şimdiye kadar bu özelliğe sahip bir galvanik izolatör görmedim.
Bunun alternatifi Avrupada kabul edilen Kaçak Akım Rölesi.(K.A.R).Ahmet Çelenoğlu bahsetmişti.
Bu röle bizde kara tesislerinda artık zorunlu.Basit bir cihaz ve çok etkili,diğer sistemlerin dezavantajları da yok.
Ucuz Montajı kolay güvenilir.Teknik detaylarını anlatacağım.
Tek kusuru Amerikan otoritesi güvenli bulmuyor.Fakat bu bizim problemimiz değil.
-
Erol abimin yazdıklarının görselleri;
İZOLASYON TRAFOSU
(http://1.bp.blogspot.com/-wuLdjDFRyYM/U8klknh__UI/AAAAAAAAAqY/_-6O8bs6kgs/s1600/2.PNG)
(http://slingthehook.com/files/images/IsolationTransformer1.jpg)
GALVANİK İZOLATÖR
(https://www.thefitoutpontoon.co.uk/wp-content/uploads/2017/06/narrowboat-electrics-galvanic-04.jpg)
(https://www.eastmarine.com.tr/content/images/thumbs/0025899_guest-galvanik-izolator_560.jpeg)
KAÇAK AKIM RÖLESİ
(http://www.yilkomer.com/wp-content/uploads/2015/10/kaçak-akım-rölesi.png)
(https://www.baniom.com/ProductImages/149273/big/4b041e0b-fe7b-4c46-bda1-4b0d2a83f6ef.jpg)
öZgür (tapatalk)
-
Eyvallah Özgürcüğüm,ben foto konusunu beceremedim.
Selam sevgi
-
İzolasyon Trafosu, Galvanik İzolatör ve Kaçak Akım Rölesi' nin fiyatları nedir?
İnsan sağlığı ve Tekne sağlığı açısından değerlendirmek için soruyorum.
Bir soru da.. Niçin tekneler yapılırken bu sistemler tekneye konmuyor?
-
Eyüp abi fiyatları trafo açısından,bu güçlerde trafo üreticisi birsürü firma var Türkiyede onlardan fiyat alınabilir.Ezbere birşey
söylemiyeyeim.
Galvanik izolatörler 400-500 euro civarında
Kaçak akım röleleri ise bizim tekneler için olanlar 100 tl.yi geçmez (bilinen markalar olarak)
selamlar
-
Selamlar
Bende bir tekne alımı düşünüyorum. Prensip olarak klima ve dolayısı ile jeneratör istemiyorum. Ama ister istemez 220v kullanılan cihazlar olacak gibi. Bunların kurulu gücüne uygun bir izolasyon trafosu ve tam sinüs invertör düşünüyorum. Bu alanda hiç bir şekilde maliyete bakmayacağım. Geçtiğimiz sonbahar çok farklı sıkıntılardan ötürü çok sevdiğim arkadaşlarımı kaybettim. Bu alanda taviz vermemek gerekiyor
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Bizde genellikle Avrupa yapımı tekneler var,çok eskiler hariç hemen tamamında K.A.R. sistemi var zaten.
-
Amerikan yapımı teknelerin hemen tamamında izolasyon trafosu var,fakat bu tekneler bizde oldukça az sayıda.
-
Eyüp abi fiyatları trafo açısından,bu güçlerde trafo üreticisi birsürü firma var Türkiyede onlardan fiyat alınabilir.Ezbere birşey söylemiyeyeim.
Yerli üretim bir markaya baktım, 3kva için 1500TL gibi bir fiyatı vardı.
öZgür (tapatalk)
-
Erol Hocam, görecelidir diyeceğim ama izolasyon trafosunun maliyeti, bilindik markalardan alınmak kaydı ile bir yıllık sigorta bedelinin taş çatlasa iki katı
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Şimdi bu K.A.R. lı sistemi de atlamıyalım.Kısaca onu da inceleyeceğiz.Tabiki galvanik korozyon açısından.Bilindiği gibi bu
konuyu koruma topraklamasından pek ayıramıyoruz.
-
Ben tekneyi yaparken Can hoca da izolasyon trafosunu yaptı. İnmeden taktık o günden beridir gayet sağlıklı çalışıyor. Bu bahsedilenlerin yanında komik rakamlara malolmuştu.
Can hocanın tüm itirazlarına rağmen izolasyon trafosunun üzerine galvaniki izolatörde bağlamıştım ne olur ne olmaz diye ;D
-
Erol abimin yazdıklarının görselleri;
İZOLASYON TRAFOSU
(http://1.bp.blogspot.com/-wuLdjDFRyYM/U8klknh__UI/AAAAAAAAAqY/_-6O8bs6kgs/s1600/2.PNG)
Özgür reisim resimdeki izolasyon trafosu Can hocanın benim tekneme yaptığı trafonun içi.:)Çok ilginç geldi resmî nerden buldunuz?
-
Can abi'nin bloğunda, izolasyon trafosunun epoksi kaplanması konusunda ki fotoğraf.
http://drokya.blogspot.com.tr/2012/06/
-
Hiç farketmemişim yada unutmuşum bloktaki bu resmi. Nostaljik bir resim oldu benim için teşekkür ederim. ://