Satır aralarında her nekadar bahsetmiş olsam da,
AB Merkezlerinde;
*Kuzey yarım kürede rüzgarlar saat yönünün tersine merkeze doğru hareket ederler. Güney yarım kürede ise tersi...
*Basınç dış izobar sınırlarından merkeze doğru azalır.
*Kötü havayı işaret ederler...
YB Merkezlerinde;
*Kuzey yarım kürede rüzgarın hareketi saat yönünde dışa doğru hareket eder. Güney yarım kürede ise tersi...
*Basınç dış izobar sınırlarından merkeze doğru artar.
*İyi havayı işaret ederler. Hava koşulları sakin ve Stable'dır.
İzobarlar birbirlerine yaklaştıkça kuvvetli rüzgarlar oluşur...diyelim ve de ''Cepheler konusuna ufaktan giriş yapalım şimdi.
Eğitim haritamızı tekrar buraya alalım ve de şimdi kırmızı ve mavi renkte görmüş olduğumuz ''Cephe'' hatlarına konsantre olalım.
İsterseniz cephenin bir tarifini yapalım öncelikle;
''farklı yoğunlukta ve hareketli iki hava kütlesi arasında oluşan sınıra cephe'' denir. Yani cephenin oluşabilmesi için farklı yoğunlukta ve hareketli iki hava akımının olması gerekli. Ayrıca bu iki hava kütlesinin birbirlerine yaklaşması neticesinde rüzgarın saat yönünün tersine hareket etmesi gerekli (Kuzey yarım küre için, Güney yarım küre için ise tam tersi).
Eğitim haritasında da gördüğümüz gibi cepheler, radyo üzerinden aldığımız sinoptik haritalarda da işlenmiş olarak bize gelmekte. Dolayısıyla cephelerin bulunup işlenmesi gibi daha detaylı (benim bilmediğim) bazı fizik ve kimya kaideleri ile coğrafi detay konularını bilmemize gerek yok son kullanıcılar olarak.
Şimdi harita üzerinde gösterilen ''Cephe Sembolleri''ne bir bakalım;
1- Soğuk Cephe
2-Sıcak Cephe
3-İstasyoner veya Sabit Cephe
4-Oklüzyon veya Kavuşmuş Cephe
5-Trof(Yüzey çukuru/oluğu)
6-Squall line(Fırtına hattı,Dikkat çizgisi)
7-Dry line(Kuru hat,Kuru çizgi)
8-Tropical Wave(Tropical Dalga)
Gerek Eğitim Haritamız üzerinde gerekse Cephe Sembolleri Resminde de gördüğünüz gibi, cepheler farklı renklerde kodlanmışlardır. Dikkat edilecek en büyük ikinci kodlamaları ise şekilleri de bir birlerinden farklıdır. Ki, bu şekil kodlamaları bizim için en önemli kodlama zira, almış olduğumuz faxlar siyah/beyaz olması sebebiyle bizler cepheleri şekil kodlamalarıyla takip edeceğiz. Dolayısıyla her ne kadar şuanki örneklerimize renkli olarak devam etsek de fax sinoptik haritalara geçtiğimizde siyah/beyaz kaide üzerinden devam edeceğiz.
Cepheler saat yönünün tersine hareket ettiğini (kuzey yarım kürede) belirtmiştik hatırlarsanız. Bu kaideye göre cephe sınırları önündeki diğer cephenin sınırına ulaştığında çizilir ve hitap ettiği alan arkasında kalan diğer cepheye kadar olan alandır. Yani;
Örnek eğitim haritamızda Karadeniz üzerindeki AB Merkezinde oluşan cepheye bakacak olursak;
Sıcak cephe, kırmızı hattın arkasından maviye kadar olan ve Doğu Bölgelerimizi de içine alan bölgedir.
Soğuk Cephe ise, Sinop'dan başlayarak Karedeniz'in kuzeyinden doğudaki sıcak cephenin önüne kadar olan bölgeyi kapsıyor. Sıcak cephenin önü ise Soğuk cephenin arkasına nazaran daha ilık, Sıcak cepheye nazaran ise daha serin olacaktır.
Anlatmaya çalıştığımı yukarıdaki resimle görsele çevirmeye çalıştım...
Sorularınız için biraz bekledikten sonra devamında Soğuk Cepheyle ''Cepheler'' konusuna devam edeceğiz.
Selametle.