Cephelere geçmeden önce son olarak (Umuyorum zira, mazur görünüz ki öncesinden hiç hazırlığım olmaması sebebiyle son anda bazı şeyler aklıma geliveriyor...
) İzobarlara tekrardan ufacık deyineceğim...
Ya bir konuşma anındaydı ya da geçmiş mesajların birindeydi (emin olamadım, gerçi mesajların arasında da bulamadım ama...) ;
İzobarların bazılarının açık olduğu yönünde ve bu durumun nedeniniyle ilgili bir soru vardı. Konu içerisinde cevaplayacağım diye de o an es geçmiştim. Şimdi de bu cevabı atladığımı fark ettim.
Resimde görüldüğü gibi iki Basınç Merkezimiz var. Birisi YB Merkezi, diğeri ise AB Merkezi. YB Merkezi 1020 Hpa, AB Merkezi ise 1000 Hpa.
Bu her iki merkezin de dış izobarları 1012 Hpa(mb). Merkezler birbirine uzak olduğu zamanda her ikisinin de dış izobarları 1012 Hpa olup birer tam daire şeklindedir. Ancak YB Merkezi AB Merkezinin üzerine çullandığı esnada AB Merkezinin dış izobarı 1012 Hpa saat yönü tersinde dönerken YB Merkezinin çekimine yenik düşerek tatlı bir kavrama ile saat yönüne doğru YB Merkezinin etkisi altına girer
(Mersin/Girne/Mersin seferimizde Avara ve Masall Ekiplerinin hatırlayacağı gibi 5 lt'lik yağ bidonunu havada yakalayarak kendi merkezimin etkisiyle yönlendirip tutuşum gibi... ). Ve artık YB Merkezi AB'ı böylelikle yok etmeye başlar.
Resimde dikkatinizi çekmiş olması lazım;
4 haneli ve 3 haneli rakamlar mevcut. Hepimizin bildiği gibi 4 haneli rakamlar; 1004, 1016 gibi değerler Hpa (mb) olup izobarlar üzerindeki basıncı temsil eder. Aslında bu değerler; 1004.0 , 1016.0 olarak ölçülür. Ancak küsüratları ''0'' olduğundan yazılmazlar.
Peki 3 haneli rakamlar?
040 veya 160 veya 960 rakamları neyi ifade eder?
Onlar da aynı şeyleri ifade ederler. Yani rakam kargaşasını/kalabalıklığını engellemek için;
1004.0 basınç değerinin ilk iki rakamı atılarak 04 değeri alınıp sonuna da küsurat değeri olan 0 rakamı eklenip 040 olarak yazılır.
1016.0 basınç değeri de aynı mantıkla 160 olarak yazılır.
Peki 960 aslında nedir?Sizler bu sorunun cevabını bulurken ben de yavaş yavaş cepheler konusunu ana hatlarıyla kafamda toplayıp, sizlere aktaracak şekilde hazırlamaya başlayayım...
Selametle.