Acil durum çağrısı önem hiyerarşisi May Day / Sekürite / Pan Pan sırasıyla olduğundan ve Kri Kri biri yedeklemiş durumda iki teknenin kontrolü altında olduğundan gerekseydi Pan Pan çağrısı yapılmalıydı gibi geliyor bana. Yine Pan Pan çağrısıyla ilgili maddede "Tehlike haberleşmesini gerektirecek bir durumun henüz oluşmadığı, fakat çok yakın zaman içinde ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalınması muhtemel durumlarda aciliyet haberleşmesi (urgency traffic) başlatılmalıdır." şeklinde bir not söz konusu.
Sekürite çağrısı için ise koşullar şöyle:
"Aşağıda belirtilen olaylarla karşılaşılması halinde, güvenliği tehdit eden durum, emniyet
mesajı olarak yayınlanmalıdır:
• Ana seyir yollarındaki şamandıraların sönmesi,
• Gemi enkazları, yarı batık gemilerin varlığı,
• Yedekte çekilen büyük dubaların varlığı,
• Herhangi bir mayın ya da benzeri cisimlerin görülmesi,
• Sürüklenen konteyner, duba, kütük gibi cisimlerin varlığı,
• Varlığı yeni keşfedilmiş sığlıklar, kayalıklar,
• Sualtı kablo döşeme ve benzeri çalışmalar,
• Harp gemilerini tatbikatları,
• Fırtına, kasırga ihbarları."
Ben telsiz çağrılarını ve anlamlarını şöyle değerlendiriyorum;
1-Mayday...: Hayati tehlike arz eden bir durum,
2-Security..: Seyir güvenliğini tehlikeye atan, dolayısı ile hayati tehlikelere yol açabilecek bir durum,
3-PanPan...: Aciliyet içerme olasılığına rağmen, hayati tehlike içermeyen(ya da olasılığı düşük) yardım çağrısı.
Kri Kri'nin durumunu ele alırsak; kumandasını kaybetmiş bir tekne ve onu yedekleyen manevrası kısıtlı Masall. Bu durumda olası bir çatışmadan iki teknenin de sakınması çok zor, ve bir çatışma hayati tehlike yaratacak. O nedenle çatışmadan kaçınmak için manevra yapma gerekliliği ve sorumluluğu öncelikle diğer tekne ve gemilere ait. Bunun için de tehlikenin varlığından haberdar olmaları gerekir.
Ancak, Gezgin Korsan forumdaki "Mayday çağrısı nasıl yapılmalı" konusunda da dendiği gibi, kimse size"Vay efendim, sen security demedin, yok ben Peter Pan'ı bilirim Pan Pan'ı tanımam, küstüm, oynamıyorum demez. Öncelikle önemli olan durumu diğer gemi ve teknelere bildirmek.
Ama, ben yine de Security çağrısı yapılmalı derim