Doğan hocam,bu coğrafi koşullar(Mora yarımadası,çok sayıda ada )sistemi muhakkak sönümlendirir mi.?
Egede bu tür fırtınalar tarihte olmuş.Bazen adalar şiddetin artmasına etki eder mi?
Bildiğim birşey değil Mustafa Reisim ancak 3 gün önceki modellerde etki etmediği öngörüldüğü oldu, burada arz etmeye çalıştığım bu az buz bir ihtimal değildi ve haklı olarak dile getirildi, riskli birşey olduğu için uyarı yapıldı. Tabiatı gereği deterministik olamayacak bir fenomen bu. Çoğu insan bunun hala iki bilardo topunun çarpışması gibi sonrası kolay tahmin edilebilecek birşey olduğunu düşünüyor, sadece bu hususta birşeyler karalamak istedim.
Ben bu hava olayını takip ederken, Poseidon’un Türkiye sahilleri için verdiği hava tahmini tutturduğunu gördüm.
Bu Yunan’lı olan Poseidon’un, Ege’deki kara ve deniz girinti çıkıntılarını öngörüyor olmasından kaynaklanabilir mi? Yoksa tesadüf ya da bir kabul tercihi sonucu mu?
Ben bu yoruma katılıyorum Mehmet Reisim, mesela GFS'nin yaptığı gibi 10 km lik bir grid ile değil de kendi coğrafyanızı 1-2 kmlik bir grid ile modelliyorsanız çok daha hassas ve doğru iş yapıyorsunuz demektir. Yunanistan, Ege, Anadolu kolay coğrafyalar değiller. Muhtemelen global modellerin çözünürlüğü burada çok işe yaramıyor. İşin özünde aynı denklemler aynı metodlar ile çözülüyor ancak beslendiği veri ağı daha zengin ve daha yakın noktalarda yüksek çözünürlük ile hesaplanıyor. Görüyoruz ki bu bile sonuçları nasıl değiştirebiliyor. Ülkemizin de bu konuda Poseidon gibi güvenilir ve isim yapmış bir kuruma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Doğan Hocam çok doğru bilgiler paylaşmış. Sadece profesyonellerin hava durumu yorumlarında kararsız kalmalarına katılmıyorum, bence onların ki çuvallama ve kariyer korkusu. Bizler amatörce tahminler yapıyoruz, hobilerimiz doğrultusunda , ilgilendiğimiz hava olaylarını takip ediyoruz. Ama profesyoneller bu işten para kazanıyorlar. Onların bu havayı resmen modellemeleri gerekirdi. Çünkü işleri güçleri bu , ellerinde veri var her türlü imkan var. İstatistik var, kasırga nerede oluşur nasıl oluşur , daha önce oluşmuş mu gibi bilgiler var.
Burada paylaşmadık ama biz zello da ve bir whatsapp grubunda bu havanın gelişimini konuştuk, yazıştık. Bülent Büyükdağ, Deniz Akaltan ve Burak Doneray tam da bu şeklini söylediler ve neredeyse dedikleri gibi gelişti.
Böke heyecan yaptı kayığına gitmek istedi, bende gayri ihtiyari gitme oralara bu hava vurmaz dedim. Şimdi gelirse yazacak Ahmet de bildi falan diye, önceden söyleyeyim, neredeyse hava durumuna bile bakmadım, içimden öyle geldi.
Ahmet Reisim, 3 gün önce windynin ekranında simülasyonu yürüttüğümüzde o korkunç alçak basınç merkezinin İzmir'e gelip patladığını ürpererek gördük hepimiz. Burada yorum yapmak için profesyonele ihtiyaç yoktu, model o şartlarda o çıktıyı veriyordu. Bunların her birinden ders çıkarıyor bu konuda çalışan insanlar elbette ki.
Öte yandan burada ve diğer mecralarda yazılanları da takip ettim, dediğiniz gibi sizin ve tecrübeli reislerin çok isabetli tahminlerini de okudum. Yüzyılların getirdiği ampirik bilgi derken bunu kastediyorum, kesinlikle yabana atılacak birşey değil bu ama 20 yıl öncesinin 3 günlük tahmin hassasiyetine şimdi 5 günlükte ulaşabiliyoruz. Bu sayı daha da gelişecek, hiçbir zaman %100 olmayacak muhtemelen ama ben şahsen bu artan birikimin çoktan insan sezgisinin önüne geçtiği kanaatindeyim.
En kritik olan pazar akşamına daha 36 saat kala bile global modeller çözülmeyi ve kuzeye kaymayı öngörmüşlerdi, işin rengi az çok belli olmuştu. 24 saat sonrası için şaşılacak bir hassasiyet var hava raporlarında.
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier