Bülent kaptanim modeller olması gerekeni göstermiyor.sistemin gücüne göre şartlar önceden bellidir.işte modelleyen formüller eksik olduğu icin bu hareketleri tam çözemiyorler.
Akın hocam bu söylediğinize katılmıyorum, çünkü hava hareketlerinin şartları önceden belli değildir, neredeyse sonsuz sayıda değişkene (ki bunlar da kendi içinde sürekli değişir) bağlı olarak bir kaos düzenine (karmaşasına) sahiptir. Dolayısı ile kasırga kendi de nereye gideceğini, ne şiddette eseceğini önceden bilmiyor, o anki değişkenlere göre bir sonraki adımı/hareketi oluşuyor.
Modeller ise o anki (T=0) ölçülere göre anlık bir hesap yapıyor, bunun sonucuna göre çıkan ölçülerden bir sonraki adımı (T=T+1) hesaplıyor ve böyle sürekli devam ederek ilerliyor. Dolayısı ile ne kadar çok ince detaylı ölçülere (resolution) göre ilk hesabı yapsa da bir sonraki adımda gerçekte o an var olan değişkenlere göre değil bir önceki adımda kendi tahmin ettiği/hesapladığı değişkenlere göre hesap yaptığından gerçeğe göre ufak ufak sapmaya başlıyor. O yüzden T=0 anından uzaklaştıkça modellerin tutarlılığı azalıyor.
Dolayısı ile modellerin uzun (1 gün, 3 gün, 5 gün vb..) vadedeki başarısızlığı formüllerin eksikliği değil hava olaylarının tamamiyle kaos düzeni ile hareket etmesindendir.
Belki de hiçbir zaman böylesine sonsuz sayıda değişkenli bir simülasyonu başarı ile yapamayacağız.
Satranç veya Go simülasyonlarının çok ötesinde birşey bu hava tahmini!
Bunun ötesine geçebilen tek şey tecrübe..
Yerel tecrübe ile yapılan hava tahmini her zaman modelleri döver!