Sanırım benimde bir çok kişi gibi bıçaklara karşı özel bir ilgim var.
Uzun yıllar arazide geçirdiğim zamanların bana öğrettiği şeylerden biri, sağlam, keskin ama en önemlisi üzerinizde olması gerektiği.
Eğer kaza geçirdiğiniz an da yanınızda değilse hiç bir anlam ifade etmez.
Teknelerde genellikle belli senaryolar için düşünülüyor. Zincirlikten halatı kesmek için, gerekirse palamara vurmak için, can salının ipini kesmek için vs. bu yüzden de bir yerlere asılıyor. Evet bunlar gerekli ama ya diğer kaza senaryoları ? Kişisel kazalar ? En ölümcül kazalar, en basit kazalardan olabiliyor. Halata/ipe dolanmak, misina, iğne girmesi gibi.
Geçen gün bir video seyrettim. Bir yelkenli teknede direk önünde ki kişi cenova iskotasını tutarken bir anda rüzgarın dolması ile vardevela'ya ayağına dolanan halatla takılı kalıyor. Tekne kalabalık olduğu için hemen müdahale edip kurtarıyorlar. Şayet yalnız ya da en fazla bir kişi daha olsa idi muhtemelen, bacağı ciddi hasar alacakken, biraz kan, biraz şişlik ve yanıkla kurtarıyorlar. Ve o teknede de yine muhtemelen bir çok bıçak bir yerlerde asılı duruyordur.
Bu yüzden ister arazide ister denizde olun, benim fikrim, en iyisinin, elbette diğerlerinden hariç, kaliteli, en az 3 yada 4 inch'lik boyun bıçağı olduğudur. Tek elle kullanılabilmesi öenmlidir. Hep yanınızdadır. Bir nevi sigorta gibi düşünün. Bir kere lazım olur ama lazım olacak pozisyona düştüğünüzde hayat kurtarır.