Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Kullanılacak, Çakı , Bıçak, Satır, Nacak, Baltaya Dair Her Şey

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Buyrunuz teknede kullanılması faydalı kesici aletleri anlatmaya
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Diğer başlıkta bulunan Öcal Abinin iletisi;

En azından tecrübeli denizcilerin vardevela ya bıçak astığını öğrendik. Biz de asarız artık.  8)

Bende asılıdır

Bende kamara girişinde iki tane , belimde sürekli bir tane vardır. Ayrıca elime yakın ambarda 1 balta ve 1 tel kesme makası bulunur.
Vardevelaya dıştan takma motor , kıç demiri ve bardaklıkları asıyorum .

Bıçaklarım kılıfları dahil özeldir ve denize düşürme riskini alamam ,kimse kusura bakmasın. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Kasım 2017, 15:43:41 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ahmet reis eline sağlık başlık için ,

Açıkçası ben her teknede demir makası ( kullanılan zinciri kesebilecek mm olmalı )
*Tel makası
*Demir testeresi
*Balta
*Çeşitli boyutlarda çakılar ve bıçaklar

Bence bu başlık altında markalar ve kalitelerinden memnuniyet düzeyinden de bahsetmeliyiz ki  fikir versin , eğer forum için mahsuru olursa detay vermeye biliriz.

Ben çakı olarak bunu kullanıyorum.

• IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
1. Cepte taşınacak bir çakı, benm seçimim mümkün olduğu kadar büyük bıçaklı ve ıvır zıvırsız bir çakıdır. Gerekitğinde iş yapmak için penseli, tornavidalı, konserve açacaklı çakı da taşırım ama emniyet için tek büyük bıçaklı, arkası dişli ön tarafı düz, çok keskin çakıyı yanımda taşırım.
2. Başta, direk dibinde ve kıçta kolay ulaşılabilecek yerde bıçaklar. Bunlar genelde balıkadam bıçağı veya benzeridir. Keskinlikleri fazla değildir ama et kalınlıkları fazla olduğundan kesme dışında da bir çok iş için kullanılabilir.

• IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Dur tekneye geçince benimkileri fotoğraflayıp paylaşayım da eğlenelim biraz :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Kasım 2017, 16:44:14 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Diğer başlıkta Ali Ünalan Reis in iletisi;

Konuda acil durum bıçağının önemi geçiyor,1 yıldır tekneme acil durumlar için aldığım bıçaktan bahsedeyim,dalgıçların kullandığı bir bıçak,bıçak kılıfını vida ile teknede çok kolay ve hemen ulaşılabilen bir yere monte ettim,
Sürekli bıçak kılıfta takılı duruyor paslanma deforme görmedim 1 yıldır.
Aldığım yerin ve bıçağın linkini atıyorum,böyle bir şeye ihtiyacı olanlar incelemesi adına. 

http://www.deepstore.net/p_knives_spinner.html#.Wg7H_tJl_m5
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

Assisted diye adlandırılan (aslında bir nevi sustalı) ve traş olma keskinliğinde bir bıçak (Kershaw).
Takım elbise ile bile üstümde her daim
(Bülent biliyorum mahsurlarını  8-) )
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Buda benim iletim;

Kendi çapımda çakı-bıçak biriktirdiğim için, hatırı sayılır bir biçimde çakılarım ve bıçaklarım var. Hepsi değişik yörelere özgü şeyler. Tabi teknem de bunlardan nasibini almış durumda. Hemen her yerde el altında iyi bilenmiş halat kesme bıçaklarım ve baltam var. Bir kaç tanesi de titanyum olmak üzere . Ben öyle vardevelaya falan asamam, seyir öncesi, Bayrağın yerine takılmasının ardından bıçakta yerine çıkartılır. Ayrıca üzerimde de her zaman bir Sürmene Ağ çakısı yada Tosya Dal bıçağı bulunur.
Benimde size önerim şu sıralar decathlonda harika bir ürün var. İkili bıçak seti şeklinde  orjinal kılıfında sologna markalı 69 Tl ye satıyorlar. İnternet mağazalarında yok,indirimde ve Marmara Forumdaki mağazada son bir tane kalmıştı. İçinde bileme taşı da mevcut olan model
  • IP logged

e

erdal duran

Ahmet hocam, yakında teknede Rambo gibi dolaşacaksın galiba ;D.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
Ben buradan yavaş yavaş çıkayım butonu var mı ;D
  • IP logged
DeDe

• *
dede merlo diyoruz boğazkere diyoruz.. nereye çıkıyonnnn... BUrada giriş bedava çıkış parayla..  ;)
  • IP logged

• *
En güvendiğim bıçağım 20 Cm uzunluğunda .ucu biraz sivri ve yukarı kalkık, kalınlığı satıra benzer ve tek tarafından bilenmiş (çok önemli) , 500 Gr. gibi ağırlıkta olanıdır.
Çok eski tarihlerde insan satırı amacıyla yapılmış herhalde :)
Dimitrovgrad ta Bit Pazarında sadece üzeri hafif paslı sapsız halinde buldum ve komik bir paraya (5 TL) hemen aldım .
Uzun Bulgaristan kış gecelerinde defalarca nar gibi kızartıp su verdiğim (yağ) ve dövdüğüm bir bıçaktır.
Rengi iyice siyahlaştı artık ve diğer bıçakların üzerine koyup çekiçle vurunca iz açıyor  çok sert metal oldu .
Onu önce çok ince bileme eğesi ile sonra da bir kaç çeşit bileme taşı ile ağzını yakmadan , tek taraflı biledim. Bir vuruşta 8 lik  halatı kesiyor. Bir kaç kez sürtünce hepsini. :)
Dilimlenen lakerdanın halini tahmin edersiniz.  :)

Bahçedeki cevizin kuruttuğum dalından sap da yaptım.

Ne yazık ki şu an teknede olduğu için resmini paylaşamıyorum.  Kemerime bağlantısını açılı yaptığım (yandan sarkıp sağa sola takılmasın ve ucu hafif önüme dönük dursun diye ) yine kendi yaptığım deri kılıfı içerisinde seyir sırasında hep üzerimdedir.

Diğer bir bıçağım Bursa işi güzel bir bıçak kamara girişinde iskele tarafta durur , Bir tane sırtı tırtıllı Amerikan malı Bush sancak tarafta , Sürmene yapımı mutfak bıçağım mutfak rafında , cebimde de aşağıda görülen bıçak durur (teknede iki adet var kaybedersem diye)
Halat düğümü açmak,kilit açıp kapamak ve ufak kesme işleri (ağzı taşla bileylidir) için onu kullanırım. 50 tl gibi fiyatı var marin mağazalarda , gayet kullanışlı ve iyi , para kaptırmaya gerek yok başka şeylere.

Ayrıca havuzlukta ,altına pilot yatağı geldiği için derin olmayan, el altında  bir ambarım var  ve orada 1 adet kısa sap keskin balta , 10 luk krom teli kesecek tel makası , ağır çekiç, hafif çekiç ve lastik çekiç var.
  • IP logged

• *
Aynı dolapta duran ağızları jilet keskinliğinde (bantladım kaza olmasın diye ağızlarını) ve değişik ebatlarda 3 adet ıskarpela ile 1 adet portatif pürmüzü ve içindeki 15 cm.lik fişeği (tek tek takılır 5 adet var) 300 m. Havaya atabilen ,ölçmedim ama tahminim 30 cm. Boyundaki kallavi Rus malı işaret fişeği tabancasını saymıyorum tabii. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2017, 02:05:31 Gönderen: Öcal Turan »

• *
Konuya uygun olduğu için buraya da alayım kaybolmasın. :)

Tel makası krom olmaz (Bileme zorluğu) , Nacak ise yine bilenebilir olsa iyi olur..
Her teknede olması gereken en önemli aletlerden birisi  de çok ince dişli bileme eğesidir bazı şeyleri ağzını yakıp metali bozmadan ancak onunla bilersiniz (testerenin dişleri ve nacak,tel makası dahil) ve kalitelileri iyi paradır. (80 TL gibi) , ama ne yazık ki çok az teknede gördüm.   ::)

Bıçak ve ıskarpela ise ince zımpara kağıdına sürtüp sonrasında yağlı taşla  bilenirse güzel netice veriyor.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Bunlar da benim el altı kesicilerim. :)))

Tabi daha bilmem kaç tane çakı, her daim bileyli balta, tel makası vs şeklinde uzayıp gidiyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

Yukarı git