En güvendiğim bıçağım 20 Cm uzunluğunda .ucu biraz sivri ve yukarı kalkık, kalınlığı satıra benzer ve tek tarafından bilenmiş (çok önemli) , 500 Gr. gibi ağırlıkta olanıdır.
Çok eski tarihlerde insan satırı amacıyla yapılmış herhalde
Dimitrovgrad ta Bit Pazarında sadece üzeri hafif paslı sapsız halinde buldum ve komik bir paraya (5 TL) hemen aldım .
Uzun Bulgaristan kış gecelerinde defalarca nar gibi kızartıp su verdiğim (yağ) ve dövdüğüm bir bıçaktır.
Rengi iyice siyahlaştı artık ve diğer bıçakların üzerine koyup çekiçle vurunca iz açıyor çok sert metal oldu .
Onu önce çok ince bileme eğesi ile sonra da bir kaç çeşit bileme taşı ile ağzını yakmadan , tek taraflı biledim. Bir vuruşta 8 lik halatı kesiyor. Bir kaç kez sürtünce hepsini.
Dilimlenen lakerdanın halini tahmin edersiniz.
Bahçedeki cevizin kuruttuğum dalından sap da yaptım.
Ne yazık ki şu an teknede olduğu için resmini paylaşamıyorum. Kemerime bağlantısını açılı yaptığım (yandan sarkıp sağa sola takılmasın ve ucu hafif önüme dönük dursun diye ) yine kendi yaptığım deri kılıfı içerisinde seyir sırasında hep üzerimdedir.
Diğer bir bıçağım Bursa işi güzel bir bıçak kamara girişinde iskele tarafta durur , Bir tane sırtı tırtıllı Amerikan malı Bush sancak tarafta , Sürmene yapımı mutfak bıçağım mutfak rafında , cebimde de aşağıda görülen bıçak durur (teknede iki adet var kaybedersem diye)
Halat düğümü açmak,kilit açıp kapamak ve ufak kesme işleri (ağzı taşla bileylidir) için onu kullanırım. 50 tl gibi fiyatı var marin mağazalarda , gayet kullanışlı ve iyi , para kaptırmaya gerek yok başka şeylere.
Ayrıca havuzlukta ,altına pilot yatağı geldiği için derin olmayan, el altında bir ambarım var ve orada 1 adet kısa sap keskin balta , 10 luk krom teli kesecek tel makası , ağır çekiç, hafif çekiç ve lastik çekiç var.