Önemsediğim bir konuydu.
Devamı gelir mi diye bekledim. ama unutulup gitti sanki.
Ersin Reis'in ıskaladığını düşündüğüm (sandığım, varsaydığım ya da bana öyle gelen her neyse) bir şeyi de dile getirmem gerekiyor. Ersin Reis daha birçok konuda bunu dile getirdi. Özellile tekne sahibi erkeklerin eşlerinin ilgisini çekecek tekne tasarımı üstünde duruyor. Tekne sahibi erkeklerin eşlerinin tekneye gelmesini sağlayacak tasarımdan iç donanıma özel önem veriyor. Hatta daha ileri gideyim, amatör denizciliğin ve gezi yelkenciliğinin yeterli gelişmemesi ile kadınların denizde-teknede (yeter düzeyde) olmaması arasında bağlantı kuruyor. Böyle bir bağlantı kurulabilir mi? Açıkça bilmiyorum.
Ama gezi yelkenciliği için olduğu kadar amatör denizciliğin yaygınlaşması için de zamanımızda gerekli şeyin öncelikle tek kişinin rahat başedebileceği bir tekne tasarımı olduğunu düşünüyorum.
Küçük, tek kişi için zamanımızın ihtiyaçlarına göre tasarlanmış, donanımı buna göre oluşturulmuş, ama gerektiğinde kamarasında iki kişinin de kalabileceği, 3-4 kişinin yelken yapabileceği, limanda iken havuzluğunda sohbet edebileceği, uzun seyirlere çıkabileceği, batmaz özellikli teknelerin gezi yelkenciliğini sıçratacağını düşünüyorum. (Bu bakımdan schorcher'ın çeyrek yüzyıldan sonra tasarımının yeniden elden geçirilmesi akla gelebilir). Ama kesinlikle, açık deniz ve uzun seyir imkanı veren küçük tekne olmalı diye düşünüyorum. (Misal center cockpit 6-6.5-7 metre yelkenli tekne)
İleri düzeyde manuel kullanıma dayalı ama gerekli elektronik, buzdolabı, ocak, yiyecek-içecek stoku yapacak üniteler, güneş enerjisi vd eklentilerin de çapariz vermeden yerleştirildiği, tek kişinin havuzluktan ve kolay baş edebileceği, ortalama alım gücüne uygun teknelerin daha büyük teknelerle yapılacak gezi yelkenciliğini de besleyeceğine inanıyorum. Bu teknenin sahipleri, 10-15 yıl sonra yaşı da ilerleyeceği için büyük tekne arayacaktır.
Yatırımcı değilim, öyle bir bilgim ve donanımım da yok. Ama schorcher'ların hala alınıp datılmasının bile ders çıkarılması gereken bir durum olduğunu düşünüyorum..