Konunun çerçevesinin iyi çizilmesi lazım bence.
Konuştuğumuz konu, Türk gezi yelkenciliği üzerine,
Hedef kitle yaklaşık olarak belli.
Denizci olması gerekmeyen ama "kültürüne" sahip olması/bilinçlenmesi beklenen, denizle ilişki olan/olacak olan, yeterli minimum ekonomik şartlara haiz, ortalama bir Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan ailenin ;
1- Denize/tekneye çıkmak istemesi durumunda, karşılaştıkları sorunların günümüz şartlarında çözüme ulaştırılabilmesinin yolları,
a- Bakım-tutum
b- Tekne'ye sahip olabilme
c- Gezi yelkenciliğine uygun hafta sonu teknelerinin, gerçekçi beklentilere sahip olması gerekliliği
2- Çok daha fazla ailenin, doğru şartların sağlanması ile deniz ile tanıştırılması/faydalanmasının sağlanmasının yolları ,
a- Deniz kültürünün ( Yada adına ne derseniz) hedef kitle üzerinde yaygınlaştırılması,
b- Zenginlik algısının, denizin her yerinde olmadığının kanıtlanabilmesi, en azından herkese yer olduğunun anlatılabilmesi
3- Yadsınamaz bir gerçek olarak, kişilerin denize/denizciliğe/teknelere, erken yaşta tanışmasının sağlanmasının önemi,
a- Genç yaşta eğitim ve genel eğitimin içine katılması
b- Dernek, STK ve yerel yönetimlerin çocukları daha fazla denizle buluşturacağı, ücretsiz yada cüzi miktarlar ile eğitim ve tekne sağlanabilmesi
4- ........
Daha çok sorun yada havada kalacak çözümler yazabiliriz.
Bunların hepsinin statik olacağını düşünüyorum, peki dinamik yaklaşırsak, gerçekçi ve yapılabilirliği olan sorulara çözümler arasak, daha faydalı olmaz mı ?
Mesela;
Her yere Rampa yapılabilmesi için, ne gibi izinler ve şartlar gerekiyor ?
Balıkçı barınaklarının yerel yönetimlere verileceğini biliyoruz, bunun üzerine amatör tekne sahipleri için çalışma yapan var mı ?
Dernekler, forumlar, sosyal medya toplulukları, bakım zamanı geldiğinde, usta problemlerinden kurtulmak için belli tarihlerde toplu karaya çıkma kampanya zamanlarında ki gibi,
isim,ünvan, mecra farketmeksizin toplu alım/bakım anlaşmaları yapmak ihtimal dışı mıdır ?
Yine tüm sosyal ve sanal ortamlarda belirlenmiş anketler yaptırılıp, "gezi sınıfı" için tekne beklentileri yoklaması yapılabilir mi ? (Konu gezi ve aile odaklı olduğu için erkek/kadın cevapları olarak ayrı öğrenilebilir ve beklentiler netleşir)
Gönüllü gruplardan oluşacak ekipler, okullarda M.E.B.'den izin alarak denizciliği sevdirmek adına seminerler verebilir mi ?
Gönüllü gruplardan oluşacak ekipler, teorik eğitimler verebilir mi ?
Duyurularla, kapalı alan temin edebilecek ve bu alanda yapılacak, eğitimlerde kullanılacak yeterlilikte tekne yapım çalışmalarına katılacak kişiler bulunabilir mi ?
Teorik eğitimi tamamlanmış ve yapılmış eğitim tekneleri ile ders alabilecek öğrencileri kabul edebilecek, marina'da yer ayırabilecek bir yönetici bulunabilir mi ?
Bu öğrencilere ücretsiz ders verebilmek kanunen uygun mudur ? Gerek yönetimlerden gerek aileden ne gibi bir izin almak gerekir ? Can güvenliği sorumluluğunun sınırları nedir ?
Gibi, gibi...
Bir fikir elbet, soruyorum sadece.