Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Doğu Akdeniz'de Mucize Kurtuluş.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Doğu Akdeniz'de Mucize Kurtuluş.
OP: 21 Eylül 2017, 23:22:48
Olayı bugün-az önce- öğrendim,
Bu forumda da adı geçen Mersin Bozyazı'da bağlı, sanıyorum O'day cinsi tekne Mersin'e doğru yola çıkmak üzere tek kişilik mürettebatı ile hazırlanır. Teknenin motor hararet sorunu vardır. Kaptan arızanın farkındadır. Bu nedenle Mersin-Taşucu'nda mukim Miraç ustayı arar. Yola çıkacağını motorda hararet sorunu olduğunu söyler. Miraç usta "biz taşucundan yola çıkarız, sen yelkenle gel, Aydıncık-Yeşilovacık arasında buluşuruz, sana eşlik ederiz gerekirse çekeriz" der.

Sözleştikleri gibi karşı yönlerden yola çıkarlar. Sık sık telefon bağlantısı kurarlar, kaptan çok iyi yelkencidir.
Bir kaç saat sonra Miraç usta kaptanı arar, kaptan konumunu bildirir, Miraç usta kıyıdan 12 mil kadar açıkta seyir yapan kaptana, kendilerinin kıyıya yakın olduğunu söyler. Kaptan ben size doğru geleyim der.

Aradan 1 saat geçer, Miraç usta tekneyi göremez, telefon açar, telefona yanıt verilmez. 1 saat daha bekler, telefon çalar ama yanıt veren yoktur. Görüşte yelkenli bir tekne yoktur. Miraç usta hemen sahil güvenliğe haber verir. Teknenin radar izleri takip edilir.

20 saatlik bir aramanın sonunda;
Tekne Girne açıklarında bulunur, Kaptan, 16 saat yüzmüş ve Bozyazı Kızılliman'da karaya çıkmıştır.
Kaza şu şekilde olmuştur; Son telefon görüşmesinde karaya yaklaşma kararı veren kaptan, akabinde tramola atarken dengesini kaybeder, denize düşer, yelkenleri açık tekneye yetişemez, karaya doğru yüzer.
57 yaşındaki kahraman, sağ salim kurtulur, şimdi hastanededir.

Tek başına seyir yapanların kontrolsüz özgüvenlerinin dikkatine sunarım. Olay geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşmiştir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2017, 23:28:00 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Ynt: Doğu Akdeniz'de Mucize Kurtuluş.
#1: 21 Eylül 2017, 23:29:00
Vay canına... Geçmiş olsun. Tekne ile ilgili kendisi ile görüşmüştüm. Bana teknein karadaki fotoğraflarını göndermişti.

Yarın bir arayayıp geçmiş olsun diyeyim. Tekne ne olmuş? normalde rüzgarüstüne dönmesi ve öylece kalması gerekirdi eğer yelken seyrinde ise..
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#2: 21 Eylül 2017, 23:29:08
Ders gibi. En azından kendi adıma ders almam lazım. İki ay sonra olsa hipotermia ciddi sorun olurdu. Başaramayabilirdi.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 21 Eylül 2017, 23:32:19
Vay canına... Geçmiş olsun. Tekne ile ilgili kendisi ile görüşmüştüm. Bana teknein karadaki fotoğraflarını göndermişti.

Yarın bir arayayıp geçmiş olsun diyeyim. Tekne ne olmuş? normalde rüzgarüstüne dönmesi ve öylece kalması gerekirdi eğer yelken seyrinde ise..

Tekne Girne açıklarından sağ salim kurtarılmış. Şu an Taşucunda bakımları yapılmış halde sahibini bekliyor. Bu arada yelkenleri açıksa hiç durmaz o tekne Ersin. Ancak rüzgar tersleyecek/yükselecek filan.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2017, 23:35:01 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#4: 21 Eylül 2017, 23:33:38
Tek başına seyirde, güvenlik her şeydir. Geçmiş olsun.
  • IP logged

• *
#5: 21 Eylül 2017, 23:36:06
Ooo olaya bak çok geçmiş olsun,bu başlıktan çok büyük çıkarılacak dersler var,bu başlığı hayatta unutmam.
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
#6: 21 Eylül 2017, 23:36:45
Çok geçmiş olsun

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
#7: 21 Eylül 2017, 23:43:53
Daha önce yazmıştım. Solo çıkıyorum diye. En çok dikkat ettiğim konu denize düşmemek. Jacking line çektim tekneye. Deniz biraz bile dalgalı olsa kendimi bağlamadan başa gitmiyorum. Tabi tramola ve kavança manevralarında bumbanın çarpıp dengemi bozması anlık bir hadise. "Ya denize düşersem" sorusunu soruyorum kendime. Düştükten sonra kimse göremeyebilir beni. Bu kötü senaryoya karşılık su geçirmez bir çanta alıp boynuma asıp içine telefonumu koyarak seyir boyunca verdiği rahatsızlığı umursamadan tamamlıyorum seyri. Düşersem birilerini arayabilirim diye.
  • IP logged

• *
    • instagram
#8: 21 Eylül 2017, 23:45:18
İnanılır gibi değil... Kaptan da tekne de ucuz kurtulmuş. İbretlik bir olay, benim de bundan ders almam lazım.. geçmiş olsun..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#9: 21 Eylül 2017, 23:47:50

Yarın uzun yola tek-el çıkacak çok sevgili bir arkadaşımdan aldım bu haberi, olayı anlattı ve ekledi; Ağustos sıcağında seni can yeleği ile gördüğümde garipsemiştim, az önce tekneyi donattım, can halatlarını yeleklerini... tek-el seyrederken takmazsam kullanmazsam dövsünler beni, haklıymışsın dedi.

Bu husus tartışılırken Gezgin Korsan'da, hayli iyi bir denizci, havuzluktan kimse düşmemiştir demişti. Eğer hikaye doğru anlatıldıysa, havuzluktan da düşülürmüş demek ki.

Son zamanlarda, can yeleğini giyiyor, ama havuzlukta bağlanmıyordum gündüz. Artık bağlı kalmazsam dövsünler beni :)
  • IP logged

• *
#10: 21 Eylül 2017, 23:57:39
Daha önce yazmıştım. Solo çıkıyorum diye. En çok dikkat ettiğim konu denize düşmemek. Jacking line çektim tekneye. Deniz biraz bile dalgalı olsa kendimi bağlamadan başa gitmiyorum. Tabi tramola ve kavança manevralarında bumbanın çarpıp dengemi bozması anlık bir hadise. "Ya denize düşersem" sorusunu soruyorum kendime. Düştükten sonra kimse göremeyebilir beni. Bu kötü senaryoya karşılık su geçirmez bir çanta alıp boynuma asıp içine telefonumu koyarak seyir boyunca verdiği rahatsızlığı umursamadan tamamlıyorum seyri. Düşersem birilerini arayabilirim diye.
Jacking line çektim tekneye.
Oğuzhan,Jacking line nedir?biraz açıklarsan sevinirim,başlığı okuyunca tüylerim diken diken oldu.
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

e

erdal duran

#11: 22 Eylül 2017, 00:12:55
Ben iyi denizciyim (kaptanım) tavrının sonucu. Deniz iyi kötü denizci dinlemez. Tedbirli olmayana haddini bildirir. Büyük geçmiş olsun dilerim.
  • IP logged

T
  • *
#12: 22 Eylül 2017, 00:17:51

Yarın uzun yola tek-el çıkacak çok sevgili bir arkadaşımdan aldım bu haberi, olayı anlattı ve ekledi; Ağustos sıcağında seni can yeleği ile gördüğümde garipsemiştim, az önce tekneyi donattım, can halatlarını yeleklerini... tek-el seyrederken takmazsam kullanmazsam dövsünler beni, haklıymışsın dedi.

Bu husus tartışılırken Gezgin Korsan'da, hayli iyi bir denizci, havuzluktan kimse düşmemiştir demişti. Eğer hikaye doğru anlatıldıysa, havuzluktan da düşülürmüş demek ki.

Son zamanlarda, can yeleğini giyiyor, ama havuzlukta bağlanmıyordum gündüz. Artık bağlı kalmazsam dövsünler beni :)

Havuzluktan düşülür mü ? Neden olmasın. Düşük bir ihtimal dahi olsa var.
Genellikle kazalara tedbir alırken mantıklı düşünmeye çalışıyoruz, hatamızda burada. Aklımıza gelmeyecek ihtimaller var. Tansiyon düşmesi, şekerin yükselmesi, güneş çarpması gibi şeyler her daim başımıza gelebilecek ve düşmemize sebep olabilecek şeyler bence. Üstelik bir anlık denge kaybıyla resmen 5 metrede kendini toparlayamayanı gördüm.

Bir de uzun yola çıkacak kişiler,  jackline'nı (güvenlik halatı) mümkün olduğunca ve doğru ölçülerde kullanmanın dışında bir de imkanı ve yeri olan tekneler direk dibinde güvenlik için, (özellikle açık deniz çıkanlar) .... Türkçesini bilmediğimi şimdi farkettiğim "Granny bar" yaptırabilirler. Adı nedir ? Bilen bilgilendirirse sevinirim
Benim önemsediğim bir şey.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 22 Eylül 2017, 00:22:58
Ben uydurayım, bumba korkuluğu
  • IP logged

• *
#14: 22 Eylül 2017, 00:24:42
Ben , tek başına seyirde her durumda tüplü can yeleğimi takıyorum. Mutlaka bir can halatım var ve korkuluklara baştan sona halat geriyorum.

Pupa seyrinde değil belki ama , diğer tür yelken seyirlerinde eğer tekne otopilota bağlı seğilse rüzgar üstüne dönmesi lazım.

Yelken seyrinde düşerseniz az da olsa ihtimal var. Ama otopilotlu motor seyri en tehlikelilsi bence..
  • IP logged

Yukarı git