Mutlaka renktir, tüydür, sahtedir filan beğenip beğenmediği şeyler vardır ama ben daha çok hız ve derinlik gibi bir püf arıyorum.
Fethiye'de özellikle Ağustos ayında palamuttan çok tombik çıkıyor, yakalaması güzel ama yemesi kötü.
eh sen de bari başka bir başlık altında zıpkın tüyoları versen diyorum?
ben öyle tam donanımlı (elbise, ağırlık vb.) zıpkın yapmayı sevmiyorum, öyle doğal yüzer gibi, sadece paletle, serbest dalış yapar gibi, artık şansıma bişey denk gelirse yapıyorum.. bişey gelmiyor tabi!
burada özet geçeyim. ilerde istek olursa bildiğim kadarını aktarırım elbette.
Ne zaman zıpkınla avlanabiliriz :
1- sabah erken (kuşluk vakti) veya akşam suyu dediğimiz gün batımına 1-2 saat kala avlanabiliriz. Balıkların yemlenme saatleridir.
2- Dolunaylı gecenin sabahında zıpkınla avlanmayı tavsiye etmem. Balıklar ay ışığı sayesinde zaten geceden yemlenebiliyorlar.
Balıkla nerede buluşursun :
Deniz suyu sıcaklığıyla balığın gezindiği derinlik doğru orantılıdır. Su ne kadar sıcaksa balık o kadar derindedir. Akdeniz bu yüzden biraz handikaplı Marmaraya göre. Ya da kışı beklemek lazım dalmak için.
Body min avladığı 8 kiloluk levrek
2.5 Kiloluk karagöz.
İkisinin ortak yanı 1.5 metre suda bulunmaları. Ancak daldığımız tarih 4 şubattı ve su 4 dereceydi
Dalış teknikleri :
1- Kule tekniği : Satıhta yüzerken balığı tepeden farkedip yavaşça arkasından yüzüp direkt dibe dalıp atış yapmaktır. Yüzerken paletleri denizin içinde çırpmalısın ki sessizce ilerleyebilesin. Bir de dalışı ördek dalışı şeklinde yapmalısın. Bir ayağını denize dik yukarı doğru kaldırıp diğerini kırarak suyun altına sessizce inmelisin. Youtube da videosu vardır. Ancak balık Akdenizde derinde olduğundan bu şekilde zor avlanırsın.
2- Agaşon : Denizin dibine planör gibi sessizce süzülerek inmek 1. basamak. Daha sonra genzinden ses çıkartarak avcı balığın gelmesini beklemelisin. Kıyafetin olması gerekir. SAdece vücudu korumak için değil balığın seni farketmemesi için de gereklidir. Üstelik avlanırken sabah 6 dan 11 e kadar yüzdüğüm olurdu. Uzun süre kalmak için kıyafet tavsiye ederim.
3- Taş altı : Bu senin kalemin Özgür reis. 75 lik zıpkınla ve su altı feneriyle yapabileceğin bir av. Merayı ve taşları biliyorsan dalıp atışını yapıp avını yakalarsın. Burada çok dikkat etmen gereken nokta şu : çok iyi nişan al ve sakın kayaya denk getirme zıpkını. Sana doğru geri teper ve yaralanırsın.
Zıpkın seçimi :
Denizde görüş ne kadar fazlaysa zıpkın o kadar uzun olmalı (taş altı hariç). Balık uzaktan seni farkedeceği için atışı uzaktan yapmak zorundasın. Ben marmarada 95 lik zıpkınla hem taş altı hem de agaşon tekniğiyle avlanabiliyorum. Senin oralarda 110 luk bir zıpkın uzak atış için idealdir sanırım.
Umarım işine yarar bilgiler. Rastgele
Not: Feneri etik dışı avlanma amaçlı kullanmıyoruz. sadece mağranın içini görüp atış yapmak üzere nişan almak amaçlı kullanıyoruz.