Ersin Reisim bu konuda size söz vermiştim, gecikme için özür dilerim... Aklım erdiğince dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.
Palamut, hızlı ve gözü kara bir avcıdır esasen hareket eden, gözüne kestirdiği tüm yemlere saldırır. Genel olarak 4 ila 8 knot hızlar arasında, tekne seyir halindeyken arkadan bırakılan sırtı yöntemiyle en verimli şekilde avlanır...
Peki bu sırtı işi nasıl olacak gelelim buna...
Aslında bölgeden bölgeye küçük farklılıklar olmakla birlikte esasında kullanılan birkaç sahte yem bulunur bunlar:
- Beyaz kaz tüyü
- Silikon yemler
- Sahte balıklar
Karadenizde çoğunlukla 50'li kaz tüyü takımlarla avlanılır ama biz amatör olduğumuz için ve teknede çaparize müsait olduğundan benim önerim 3 veya 4'lü tüy veya silikon yem arkasına bir adet sahte koyarak avlanmaktır.
takım için 40 veya 50'lik misina öneririm, köstekler 25 cm civarında her köstek arası da 40-50 cm olabilir, takımının en sonuna sahte balık konur.
Bilinen en bilindik palamut sahtesi redhead denilen kırmızı kafalı sahtedir. Ben ise daha çok yeşil renkli sahteleri seviyorum. Bana göre bizim denizlerde ( Doğu Akdeniz - Ege hattı) yeşil ve mavi renkli sahteler daha çok iş yapıyor.
Sırtı, yüzey sırtısı olarak düşünülmeli, yüzeye yakın 0 ila 1 metre derinlik palamut avı için yeterlidir. En sona takılacak sahte de buna göre 0-50 veya 1-2 metre dalarlı sahtelerden seçilmelidir.
Bu palamut, Akdeniz'de Ağustos başında çok küçük boylarda çıkmaya başlıyor, Ağustos sonu Eylül ortasında Fethiye, Hisarönü körfezinde hem iri hem de çok bol bulunuyor. Özellikle bu dönemde balık ilk yağmurdan sonra inanılmaz hızlı büyüyor ve nispeten yağlanıyor...
Çok dağınık yazdım, ilk yazdığım da acil bir işten dolayı yarım kaldı üzgünüm. Şimdilik böyle bir giriş yapayım hep birlikte geliştiririz.