Oğuzhan Reis,
mesela Almanlar ABD teknelerini yadırgıyor bunu dergilerinden anliyorum. Kimini çok ağır, fazla klasik buluyorlar, elbette ABDde çok iyi tekneler yapıldığını da biliyorlar, onlara da aşırı pahalı diyorlar. Ayrıca mesela Hunterin bordadan bordaya geniş havuzluğunu , borda yüksekliğini, hatta ( ana yelkene bakışı engelleyen ) biminisini yadırgıyorlar . Aynı şeyi Azuree testinde de okudum. Azuree hızlı, sportif bir tekneymis, Türk imalatçı niye üzerine bimini koymuş ? ( kapat istiyorsan yahu, ya da sök...Adamın derdine bak )
Bizde durum sanki biraz daha farklı. Hunter, Catalina, Mc Gregor, J- Boats, Melges bildiğimiz markalar. Ayrica bana yabancı bir konu üzerinde fikir beyanı için ama, mesela motorbot ve motoryat piyasasında bizde Amerikan tekneleri hiç de alışılmadık ve az bulunur değil diye biliyorum.
Ülkemizde bir dönem Hunter ve McGregor epey satış yaptılardı.
Sanırım doların Avroya göre değeri ve ABDden nakliye masrafları Türkiyede ABD teknelerinin satışında kilit rol oynuyor. Dolar hesaplı ise talep oluyor, değilse " burnumuzun dibinden " Akdenizden tekne almak daha uygun geliyor.