Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tekne Seçimi

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Tekne Seçimi
#45: 23 Ocak 2018, 15:34:16
Üstelik  bu derleme-yazı, nasıl bir tekne sorusuna, ahşap mı -fiber mi gibi kilitli bir tartışmadan ziyade, daha sahici bir sorgulama yapmamızı sağlıyor. Randa mı, Markoni mi'den önce gelen ve neredeyse hiç konuşulmayan bir sorunsalı ortaya atıyor. Çok çok teşekkürler Kamber.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#46: 23 Ocak 2018, 15:36:32
Öte yandan, örneği verilen Bavaria Crusier 32'nin şekli şemali, daha yaşlı Bavarialarla benzeşmiyor. Daha yaşlı Bavarialar için verileri Kamber'e yollayacağım. Bakalım ne diyecek?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#47: 23 Ocak 2018, 15:59:45
Aslında konuşulmuyor değil de konuşulduğunda tekne sahipleri sanki kendi tekneleri kötüleniyormuşcasına tepki verdiği için uzak durulması tercih ediliyor.

En azından bu şekilde belli değerler üzerinden konuşulduğunda çok daha sağlıklı olacak ve herkes hem kendi teknesini daha iyi tanıyacak, hem de tekne alacaklar amaçları doğrultusunda doğru tercihde bulunabilme avantajına erişecek.

Arada bir de sorum var;

Bu değerlerin dışında ben, capsize ratio ve motion comfort değerlerine de bakıyorum. Marka karşılaştırmlarında hemen farklar belli olsa da ne kadar gerçeği yansıtıyor  ?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2018, 16:01:55 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

B

Burak Doneray

#48: 23 Ocak 2018, 18:45:47
Bu yazıda hiçbir tekne kötüdür denmiyor tam aksine tüm teknelerin direkleri suya değene kadar yatsa bile doğrulacağı ve birbirlerine karşı fiyat,hız komfor ve kullanma rahatlığı olarak üstünlüklükleri olduğu anlatılmış.Bavaria 32 değerleri çok extreme bir tekneyle kıyaslandığında bile değerlerinin çok iyi olduğu zaten gözüküyor. Bilmemiz gereken bu tekne ile neler yapabileceğimiz.Bu tekneyi alıp ben aylarca denizde yol gideceğim kontrolum altında olmadan kötü havalara gireceğim derseniz bunun mevcut teknenizle yapamayacağınızı çünkü yaşam malzemenizi ve ekipmanlarınızı bu tekneye sığdıramayacağınızı olduki sığdırdınız teknenin stabilitesini bozacağını bu yolculukta bolca şansa ihtiyacınız olacağını kibarca anlatmış yazarlar.Aynı şekilde uzun yol için tasarlanmış bir tekneylede diğer teknelerin 3 katı para vermişsiniz 10 knot havada motorla giderken diğer teknelerin keyifle yatmış yelken yaparken seyretmek çok hoş olmasa gerek konu dönüp dolaşıp amaca yönelik tekne seçimine geliyor.

Teknenizi en son ne zaman boşalttınız lafı gerçekten doğru Geçen kış bomboş gözüken teknemde yaptığım temizlik sonucu 700-800 kilo Kitap roman ıvır zıvır çıkartmıştım .

Yukarıdaki su hattı çizimi benim teknemin yakıt ve su tanklarının yerleşim yerine dikkat ederseniz stabiliteyi arttıracak yada bozmayacak bir şekilde konulmuş .Bavaria 32 gibi bir teknede yakıt ve su tankını su hattının altına koyabilecek bir yer yok .Tabiki bavaria 32 benim teknemden çok daha hızlı keyifli yelken yaparken beim teknem tarzı bir tekne kötü bir havada daha güvenli olacaktır.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2018, 19:05:22 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#49: 23 Ocak 2018, 21:10:28
http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=1325

BABA TUNCA'nın değerleri açıkdeniz kriterlerine uyuyor ama 10+ milde tatmin edici sürate ulaşıyor.YA/D 15.2

D/B:379,5
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2018, 21:17:06 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Donatan Temsilcileri
#50: 23 Ocak 2018, 21:23:18
...... Bilmemiz gereken bu tekne ile neler yapabileceğimiz.Bu tekneyi alıp ben aylarca denizde yol gideceğim kontrolum altında olmadan kötü havalara gireceğim derseniz bunun mevcut teknenizle yapamayacağınızı çünkü yaşam malzemenizi ve ekipmanlarınızı bu tekneye sığdıramayacağınızı olduki sığdırdınız teknenin stabilitesini bozacağını bu yolculukta bolca şansa ihtiyacınız olacağını kibarca anlatmış yazarlar.Aynı şekilde uzun yol için tasarlanmış bir tekneylede diğer teknelerin 3 katı para vermişsiniz 10 knot havada motorla giderken diğer teknelerin keyifle yatmış yelken yaparken seyretmek çok hoş olmasa gerek konu dönüp dolaşıp amaca yönelik tekne seçimine geliyor.

Teknenizi en son ne zaman boşalttınız lafı gerçekten doğru Geçen kış bomboş gözüken teknemde yaptığım temizlik sonucu 700-800 kilo Kitap roman ıvır zıvır çıkartmıştım .

Geçen Mayıs ayında depolama yerinin pek az olduğundan şikayet ettiğimiz Masal'dan, 4 bagaj eşya çıkartıp eve götürmüştük. Masal'da hâlâ depolar dolu. Ne zaman doluyor anlamıyorum.

Ama herhalde gerçek sorun, Burak'ın dediği gibi,  "amaca yönelik tekne".
  • IP logged

B

Burak Doneray

#51: 23 Ocak 2018, 21:33:55
http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=1325

BABA TUNCA'nın değerleri açıkdeniz kriterlerine uyuyor ama 10+ milde tatmin edici sürate ulaşıyor.YA/D 15.2

D/B:379,5

Mustafa reisim söylediğiniz değer 15.2 %100 genova ile mevcut yelkeninizle %150 17 civarıdır sizinkisi.
  • IP logged

• *
#52: 23 Ocak 2018, 21:57:43
Oğuzhan reis; yıllardır kendi teknemi tasarlamaya çalışırken google teyzenin abuk subuk çevirileri ile de olsa, Ted Brewer amca çokça başvurduğum bir kaynaktı. Dilimize kazandırılmış olması çok iyi oldu. Eline emeğine sağlık. :)xx

Tekneleri kıyaslarken ya da kendi teknemizi değerlendirirken yararlanabileceğimiz bir kaynakta ben ilave edeyim.  :) Temel bazı değerleri girerek tatmin edici veriler alınabiliyor. Ayrıca oldukça geniş bir de arşivi var...

http://www.tomdove.com/sailcalc/sailcalc.html

Not: Veriler metre ve Kg. cinsinden girildiğinde sonlarına "m" ilave edildiğinde çevirmeyi otomatik yapıyor.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2018, 22:04:31 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
#53: 23 Ocak 2018, 23:18:29
"Mustafa reisim söylediğiniz değer 15.2 %100 genova ile mevcut yelkeninizle %150 17 civarıdır sizinkisi."
Haklısın Burak Reis.Ama şuanda basılı olan yankee cenova %100.Sanırım staysail eklenmeli ozaman yelken alanı artıyor.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#54: 23 Ocak 2018, 23:30:47
http://heyamolahey.com/uploads/TekneSecimKriterleri.xlsx

Mavi renkli hücreler doldurulduğunda turuncu renkli hücrelerde sonuçlar görülebilir.

• IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2018, 23:36:49 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

B

Burak Doneray

#55: 24 Ocak 2018, 00:19:17
"Mustafa reisim söylediğiniz değer 15.2 %100 genova ile mevcut yelkeninizle %150 17 civarıdır sizinkisi."
Haklısın Burak Reis.Ama şuanda basılı olan yankee cenova %100.Sanırım staysail eklenmeli ozaman yelken alanı artıyor.

46.85 M2 yelken alanı ile 15.2 doğrudur Mustafa reis
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#56: 24 Ocak 2018, 01:07:22

Mavi renkli hücreler doldurulduğunda turuncu renkli hücrelerde sonuçlar görülebilir.

Gördüm de bir şey anlamadım. D/B oranı o listede yok mudur nedir?
  • IP logged

• *
#57: 24 Ocak 2018, 01:08:29

Gördüm de bir şey anlamadım. D/B oranı o listede yok mudur nedir?

13. satırdaki değer Bülent reis.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#58: 24 Ocak 2018, 01:10:55
Bir de yelken alanı pound cinsinden, o nasıl olacak?
  • IP logged

• *
#59: 24 Ocak 2018, 01:17:49
Bir de yelken alanı pound cinsinden, o nasıl olacak?

Hatalı yazmışım. Sol tarafta square feet olarak parantez içinde yazmışım ama en sağdaki kolonda yanlışlıkla pound yazmışım.
  • IP logged

Yukarı git