Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Aurantes ile eve dönüş yolunda

• *
Aurantes ile eve dönüş yolunda
#30: 09 Ekim 2022, 17:38:48
Ormanları, kumsalları ve hem Portekiz hem de İspanya tarafındaki güzel kasabalarıyla bu cennet gibi sakin köşede bir hafta değil, tam iki hafta kaldık. Çünkü bizim alçak basınç sistemini başkaları izledi. Peş peşe Batı Afrika açıklarında doğduktan sonra fırıl fırıl döne döne Karayiplere varmadan doğuya dönüp, Atlantik'in ortasında zaten dönüp durmakta olan önceki sisteme katıldılar ve daha da güçlenerek İber Yarımadası'nın bütün Atlantik kıyılarını dövüp, Biscay'ı aşıp, aynı şiddetle Fransa ve İngiltere'ye vurdular. 7-8 şiddetinde güneyli rüzgarlar, yüksek dalgalar ve şiddetli yağmurlarla. 10 günlük hava tahminlerinin son günlerinde dahi durum değişmiyordu. Sanki artık hava hep böyle kalacakmış gibi.. Aralarda bir, bazen iki rüzgarsız gün oluyordu ama ne yapalım bunları, başka nereye sığınabiliriz ki? Bütün Portekiz'i motorla mı geçeceğiz? Hem o soluganla hangi nehir ağzından girebiliriz?

Portekiz'in batı kıyısı dümdüz kumsallardan oluşur, demirleyecek yer azdır. Limanlarda demirletmezler, marinalara para ödemek gerekir. Demirlenecek yerler, burada, Rio Minho’da olduğu gibi, nehir ağızlarından girince hemen içeride bulunan, med cezir ve nehir akıntısının etkili olduğu koylar/ceplerdir genellikle. Ve buralara uygun şartlarda girmek gerekir, ihmal kaldırmaz. Mesela şiddetli güney rüzgarlarında ve batıdan gelip kıyıya vuran büyük dalgalar durumunda bir-iki liman hariç hiçbir yere girmeye çalışılmamalıdır. Zaten limanları, nehir ağızlarını kapatırlar, yani gündüz siyah küre çekerler açıktan görünen direklerine, gece de kırmızı ışık yakarlar, girilmez, tehlikelidir diye uyarı olarak. Böyle zamanlarda bir yere sığınmaya çalışmak yerine açık denizde kalmak daha güvenli olur. Birinci elden duyduğumuz çok acı bir hikaye var, inat edip girmeye kalkan bir teknenin hikayesi. Yazmayayım. Tadımız kaçmasın.

Bu iki hafta içinde son 3-4 güne kadar içerideki tek tekneydik. Aralardaki sakin günlerin birinde iki yelkenli daha girdi Minho nehrine, o kadar.

https://photos.app.goo.gl/t2yG8P1LZyAG284S8

Zaten bizim nehri de girişe kapattılar şiddetli günlerde. Balıkçılar dahi çıkamadılar. Med cezirin yüksek seviyesinde burada bile içeriye solugan girdi bir miktar. Başka yerler kimbilir nasıldı.. Biz de umutsuzluk ve hayıflanmaktan artakalan vaktimizi ormanda, kasabalarda, plajlarda dolaşarak geçirdik.

https://photos.app.goo.gl/9ZA8FmTCeyjHSxuA7

https://photos.app.goo.gl/J89N5L8xB5aqJuMAA

Bu arada sintine suyunu boşaltmaya yarayan manuel plastik pompayı, İspanya tarafında, nehrin az yukarısındaki unutulmuş bir köyün minik hırdavatçısında bulduk (hem de Çin değil İtalyan malı, belki daha uzun ömürlü olur).

Ve nihayet bu alçak basınç sistemleri silsilesinin sonu göründü. Beklenen kuzeyli rüzgarlar hafiften başlayacaktı. Moralimiz yerine geldi. Ufak tefek eksikleri, ihtiyaçları giderip o güne hazırlandık. O gün (16 Eylül 2022) med cezirin yüksek seviyesi sabah 7 gibiydi. Erkenden kalktık. Hafif bir batı rüzgarı vardı ve fırtınaların şişirdiği solugan azalmıştı. Biz demir alırken, önceki gece gelmiş olan devasa katamaran da demir almaya başladı. O önde, biz arkada Minho'nun çetrefilli ağzından çıkma serüvenine başladık. Katamaran belli ki içeri girerken bıraktığı izi takip ediyordu. Biz de bu iki hafta içinde balıkçıları filan izleye izleye iyice bellemiştik çıkış yolunu. İçeriden çıkıp nehrin ağzını gördüğümüzde hayrete düştük. O fazla sığ olan giriş kanalı tamamen kapanmış gibiydi. Kırılan dalgalar hiçbir noktada geçit vermiyordu. Büyük ihtimalle son fırtına kum sığlığını değiştirmişti. Ne yapalım ne edelim derken öndeki katamaranı seyrediyorduk bir yandan. Onlar inatla o noktaya ilerliyorlardı. Bir önceki gece hiç rüzgar yoktu, herhalde altlarında 10 cm su ile filan bir şekilde girmişlerdi. Ama şu an imkansız görünüyordu. İnatla girdiklerinde o bölgeye, görüntü gerçekten çok ürkütücü oldu. Tekne şiddetle sağa sola sallanırken üstünden beyaz köpükler aşıyordu. Mark dedi ben girmem oraya, mümkün değil, dönerim daha iyi. Nehrin ağzının iki geçidi var; normalde bu güney geçidi kullanılıyor. Bunun biraz kuzeyindeki geçit daha dar olduğu ve çeperinde birtakım kayalar da bulunduğu için tehlikeli görülüyor ve sadece küçük tekneler kullanıyor. Biz de tam o sırada bu kuzey geçidinin başladığı noktadaydık. Ve o yöne baktığında kırılan dalga filan hiçbir şey yoktu, dümdüz su. Mark kırdı dümeni o tarafa, gözümüz derinlik göstergesinde ilerlemeye başladık. Her şey yolunda. En az derinlik 2 metre. Az sonra bir baktık, zavallı katamaran da dönmüş, yakından bizi takip ediyor. Çok geçmeden güvenli derinliğe ulaştık ve derin bir oh çektik. Bizim kaptanın sezgileri içeri girerken olmasa da dışarı çıkarken doğru çıktı ve hem bizi hem de katamaranı kurtardı.

https://photos.app.goo.gl/hYDe5jSrfPJyqijA9
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#31: 09 Ekim 2022, 18:51:49
Harika bir anlatım.
Çok teşekkürler.
Bu arada tanıdığım epeyce meşhur bir transfer kaptanı var. Le Rochelle’den buraya tekne getirirken yanlarına gelen Orca’yı fotoğraflamış. Asla o günü yaşamak istemezdim der

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#32: 09 Ekim 2022, 21:50:00
Okuduğunuz için asıl ben teşekkür ederim  :) Orkayı bırakın görmeyi, görme endişesi bile az buz birşey değil!
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#33: 10 Ekim 2022, 10:20:42
Kuzey geçidi de hakikaten korkulacak gibiymiş. Anlatım gerçekten harika,emeğinize sağlık, her gönderide heyecanlanıp , sonunun sorunsuz bitmesi insanı mutlu ediyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#34: 10 Ekim 2022, 15:47:30
Buraya kadar her şey yolunda, diyeyim  ::) Okunmak güzel bir his, hevesle yazıyorum. Çok teşekkürler güzel yorumlarınız için.
  • IP logged

• *
#35: 11 Ekim 2022, 11:19:34
Heyecan ile takip ediyorum, güzel ve içten paylaşımlarınız için teşekkürler.
  • IP logged

• *
#36: 12 Ekim 2022, 21:57:01
Minho nehrinden bol adrenalinli çıkışımızın ardından, hafif rüzgarla biraz yelken, rüzgar dinince de motor seyriyle 20 mil kadar güneydeki Viana do Castelo şehrinin nehir/kanal girişine öğle vakti ulaştık (16 Eylül 2022). Burası büyükçe bir şehir olduğu için kanal şamandıralarla işaretlenmiş, geniş ve giriş çıkış rahat. Demirleme mümkün olmadığı için marinaya bağlanmak gerek ve bizim için olağanın aksine buraya girmek istiyoruz. Ama daracık ana marinaya değil, başka bir kanaldan ulaşılan dış iskeleye bağlanmak istedik. Bu kanal üstünde köprü varmış meğer; arayıp açtırmak gerek. Mark telsiz kullanmaktan hiç hoşlanmadığı için ben cep telefonundan marinayı aradım. Gelişimizi telsizle bildirmemiz gerektiği uyarısını, haklısınız, söz bi daha bildiricez diye geçiştirdikten sonra, köprüsü artık açılmış olan kimbilir kaç yüzyıllık daracık kanaldan ilerleyip, şehrin göbeğinin yanıbaşındaki iskeleye, tarihi müze-gemi Gil Eannes'in karşısına bağlandık.

https://photos.app.goo.gl/fAsQXkwUWKmzXvnDA

https://photos.app.goo.gl/fYYHtnFFgnTjPecr5

Çok geçmeden marina görevlisi geldi. Birkaç saatlik bir iş için burada olduğumuzu söyleyince, tamam, sorun değil, kalabilirsiniz, dedi. Ama işimiz ertesi güne kaldı. Zaten gece rüzgar olmayacaktı, kalmaya karar verdik. Marina ofisine gidip kalacağımızı bildirdik. Şansımıza tam o gün ölü sezon başlamış meğer; 16.80 Euro ödeyip sevine sevine tekneye döndük.

https://photos.app.goo.gl/gRQMgoVVyAVqWQ1AA

Viana do Castelo güzel bir tarihi şehir. Hava kararmadan önce daracık sokaklarında dolaşırken küçük meydanlardan birinde bir sahne kurulmuş olduğunu gördüm. Bir sahne de bağlı olduğumuz iskeleye yakın bir yerdeydi. Bunların nedeniyse şuymuş: Okulların açılmasına bir hafta kalmış ve yaz sona erdi, hadi yeni sezona eğlence dopingiyle başlayalım diye bir hafta boyunca her gün konserler olacakmış. Marina görevlisi bize, haritada bir alanı daire içine alıp, 'burası party town, siz de bunun tam merkezindesiniz' demişti.

İlk konser, bize uzak sahnedeki fado konseriydi. Ses biraz yankılı gelse de keyifle dinledim havuzlukta bira eşliğinde. Gece yarısı bitti konser. Ne medeni bir saatte bitirdiler ne güzel, şimdi gider uyurum dedim. Ama.. Tam gözlerimi kapamak üzereyken, çok yakından, acayip yüksek volümde, fena bir gürültü başladı. Bu, bize yakın olan sahne olsa gerekti. Hızlı nabız atışı ritmindeki derin bas sesler tekneyi titretiyor, şarkı da söyleyebilen bir dj haykırıp böğürerek çok bilinen güzel şarkıların nakarat kısımlarını kırpıp aralara sokuşturuyor, kalabalık seyirci iyice gaza gelip çığlıklar atıyordu. Ve biz bunların 'tam merkezinde' olduğumuz için, iyice coşmuş gençler yakın çevremizde de belirdi çok geçmeden. Uyumak ne mümkün! (Dedi Nur teyze 🤭). Gecenin üçünde bitti bütün vaveyla, bir saat kadar daha gençler civarımızda kendilerini eğlediler, sonra uyuyabildim. Ama bu arada iyi bir şey olmaktaydı ki Mark iyice anestezilenmiş şekilde mışıl mışıl uyuyordu; yoksa bir de onun söylenmelerini çekmek zorunda kalacaktım. (Mark'a sabah, gece neler olup bittiğini anlattığımda çok şaşırdı, hadi ya hiç duymadım dedi 🤭)

Sabah erkenden kalkıp (kuş kadar uykuyla) işimizi hallettik. Sonra da saat 10 gibi hemen halatları çözüp, köprü de hazır açıkken iskeleden ayrıldık. Tarihi kanaldan ve nehir ağzından çıkıp okyanusa vardık.

(Çeşit olsun, sıkıcı bir bölüm olsun dedim  ;D)
  • IP logged

• *
    • instagram
#37: 13 Ekim 2022, 10:17:32
Ellerinize, kaleminize sağlık, çok keyifle okuyorum...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#38: 13 Ekim 2022, 11:24:06
En sevdiğim marina yada bağlanma yeri şekli, nehir yada kanal iskeleleri. Çok seviyorum, hem şehrin merkezinde oluyorlar hem de  çok durgun bir yapıları oluyor. Tonoz derdi de yok. Resimlerde çok hoş görünüyordu birazda google dan inceledim.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#39: 14 Ekim 2022, 01:01:42
Amma keyifliymiş.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#40: 14 Ekim 2022, 10:29:35
Viana do Castelo da bahsettiğiniz köprü Marina ağzında bulunan köprümüdür? Çok güzel yermiş bu arada.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#41: 14 Ekim 2022, 12:18:12
Cidden keyifli hasret kalmışım seyir yazılarına , teşekkür ederim
  • IP logged

• *
#42: 14 Ekim 2022, 19:56:31
Okuduğunuz için asıl ben teşekkür ederim, cidden. Artık insanlar bir paragraf yazı okumaya bile üşeniyorlar. Herkes video peşinde. Ben eski usul devam ediyorum böyle, yazmayı seviyorum.
Ahmet reis, aşağıya foto linki ekliyorum. Google haritası üzerinde işaretledim köprüyü filan. Ve gerçekten, Viana do Castelo güzel bir şehir  :)

https://photos.app.goo.gl/NAtjjriGneCwgHjw7
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#43: 15 Ekim 2022, 12:32:59
Okuduğunuz için asıl ben teşekkür ederim, cidden. Artık insanlar bir paragraf yazı okumaya bile üşeniyorlar. Herkes video peşinde. Ben eski usul devam ediyorum böyle, yazmayı seviyorum.
Ahmet reis, aşağıya foto linki ekliyorum. Google haritası üzerinde işaretledim köprüyü filan. Ve gerçekten, Viana do Castelo güzel bir şehir  :)

https://photos.app.goo.gl/NAtjjriGneCwgHjw7

Teşekkürler, google earth de sizin geçtiğiniz köprü açık görünüyor, o yüzden diğer köprü sanmıştım. siz tam şehrin göbeğine bağlanmışsınız, bedava konser de bonus olmuş. Bu arada dip notunuz gözümden kaçmadı , sıkıcı bölüm demişsiniz , hiç de öyle değil. Sayenizde ben de  hiç bilmediğim şehrin sokaklarında dolaştım sanal da olsa.
Seyir anıları yazma konusuna gelince , zahmetli bir iş video gibi değil. Sürekli küçük notlar almayı, yada hafızamıza not etmeyi gerektiriyor. Gerçekten seyir anılarını, deneyimlerini yazıya dökenlere gıpta ediyorum. elimden geldiğince bende yapmaya çalışıyorum. Videonun da yeri ayrı tabi, o da ayrı bir maharet, ben çok önceleri denedim ama beceremedim. Ben keyifli anların tadını çıkartmayı seviyorum, zorlu anlarda ise çok fazlaca dikkatli ve hataya mahal vermeyecek durumda olurum. Bu nedenle bırakın videoyu fotoğraf bile çekmem çekemem. Bu yüzden de yaşadığımız güçlüklerin ve keyifli anların pek kaydı olamadı. Varsın olmasın ne yapalım, biz de aklımıza geldikçe yazarız.
Elinize emeğinize sağlık, insanlar yorum yazmasa da , başlığın ciddi okunduğundan emin olun, çünkü burada ciddi bir okuyucu kitlesi, var. Sabahları foruma baktığımda altta istatistiklerde herkesin bu konuyu okuduğunu görüyorum. Dediğiniz gibi bir paragrafın bile okumaktan imtina edildiği bir dönemde bu yazıların takip ediliyor olması çok güzel bir şey.
Selametle
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#44: 15 Ekim 2022, 22:32:22
Son yıllarda Göcek çukurundan çıkamayan, uzun seyre hasret kalan bendeniz gıpta ile okuyorum :)xx :)xx :)xx
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

Yukarı git