Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz

• *
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#30: 23 Mart 2020, 19:18:11
Birbirimizi hiç üzmeyelim arkadaşlar.

Anlı şanlı bilim adamı ve yöneticilerimiz , hastalığın  geldiğini gördükleri ilk günden ''sokağa çıkan herkes maske ve eldiven taksın'' dese bu iş sıkıntısız sürecek idi.. 
Maske kaç kuruş idi yahu. ? Versene vatandaşına bir çift.
Maske ve eldivenle ; Sen bana satamazsın bu virüsü ben de sana , üstelik tatil olmak zorunda da değilsin iş yerlerinde , sadece okulları tatil edip uzaktan eğitim ile kurtarırsın.
Bir de ''maske karşındakini korur seni değil !'' demiyorlar mı deliriyorum  >:( , karşımdaki de taksın kardeşim beni korusun , bu ne mantık diyeceğim ama ansız şansız olduğum için beni duyan yok. 8-)

İşi bu kadar gevşek tutarak ve laf kalabalığı ile ; Çalışmadan üç kuruş maaş alanlar ve  yaşlıların ilaç masrafları gibi bir yükten (''Ekonomideki Karadelik'') kurtulunmak mı isteniyor acaba diye huylanıyorum ben.

Sakın adrese teslim bir SGK Virüsü olduğu keşif olunup fırsat sayılmasın.?

Bir de ''krizden daha da güçlenerek çıkacağız lafları '' var yukarıdaki nedenle olmasın .. ?0-?

Neyse , dayanamadım yazdım ama zülfiyara daha fazla dokunup başımızı derde sokmayayım ve kaderimiz böyle imiş deyip kapatayım.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Mart 2020, 19:28:02 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#31: 24 Mart 2020, 11:30:46
Kocaman bir fil ile karşılaşmış 5 köre benziyoruz hepimiz.
Kimisi kuyruğunu yakalamış, kimisi kulağını...
Herkes kendi yaşamı sebebiyle bir algıya sahip, resmi oradan okuyor.

Ben sağlıkçı olarak dişini tuttum, ki bilenler bilir çok endişeli bir yapım yoktur aslında...
Ama sert bayağı, bilin istedim!
  • IP logged

• *
#32: 25 Mart 2020, 01:14:11
Şunu arıyordum kaç gündür paylaşmak için de bulamamıştım. Bugün tekrar denk geldi twitterda. Kaybolmasın diye ekliyorum:

Imperial College'in 16 Mart tarihli 9 numaralı raporu:

https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf

Ingiliz hükümetinin başta takındığı yumuşatma stratejisini değiştirmesine ve bizimkine benzer ölçekte önlem almasına bu raporda çizilen tablo yol açtı deniyor.

İngiltere'de en iyi ihtimalle sert bir baskılama stratejisi sonucu salgının önümüzdeki sene Ekim- Kasım gibi tekrar hortlayabileceği senaryosu da bu raporda var...

• IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#33: 25 Mart 2020, 02:12:44
Bu da çok taze bir çalışma, henüz hakem kontrolünde anladığım kadarıyla preprint hallini yayınlamışlar. Virüs antikorları incelenmiş ve hastalığı farketmeden geçirmiş insanların tesbitinde kullanılabileceği söyleniyor. Bu sayede kimin bağışıklık kazanmış olup olmadığı tesbit edilebiliyor, onlardan alınan serum başkasının tedavisinde kullanılabiliyor, vs...

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.17.20037713v1

Daha anlaşılabilir bir dil ile ifadesini ekibin başındaki profesörün twitterında okuyabilirsiniz:

https://twitter.com/florian_krammer/status/1240437786097922049?s=19

Bu da Türkçesi:
https://twitter.com/CamusYarari/status/1242562262579261440?s=19

Ne biliyim içimiz şişti, bir parça iyi haber gibi işte...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 25 Mart 2020, 02:17:28 Gönderen: Doğan Erbahar »
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#34: 29 Mart 2020, 19:37:57
Virüsün şimdiye kadar uğradığı mutasyonları gösteren güzel bir twit zinciri. İşin uzmanı bir hoca tarafından yazılmış:

https://twitter.com/CaKizil/status/1244195533390065664

İlgili referanslar zincirin içinde var.

İyi veya kötü bir haber değil. Bu doğal bir seyir... Hastalığı geçirmiş adam bir daha geçirir mi biraz da bununa alakalı.
  • IP logged

• *
#35: 07 Temmuz 2020, 01:51:45
Evet, en son Mart sonunda yazmışız buraya, biraz önce bir akşam yürüyüşüne çıkayım dedim, yürürken de New York Times'daki bir podcasti dinledim. Koronavirüs hakkındaki 4 yeni kavrayışımız konulu bir derleme. Dinlediklerimin çoğu bilimsel kaynaklardan da bu geçen zamanda duyduğumuz okuduğumuz şeyler olduğundan paylaşmakta bir sakınca görmüyorum:

1. Kovid-19 başta zannedildiğinin aksine SADECE bir solunum yolu enfeksiyonu değil. Kardiyovasküler bir karaktere sahip. Doktorlar ilk zamanlarda otopsileri yapmaya korkuyordu bulaş tehlikesinden dolayı ama zaman içinde otopsiler dikkatlice yapılmaya başlayınca ağır vakalarda vücudun hemen her yerinde kan pıhtıları tespit edildi. Kan damarlarını etkiliyor, bu da akciğerden böbreğe ve beyine kadar kılcal damarların yoğun olduğu hemen hemen bütün organlarda görülebilen farklı semptomları ve hasarları açıklayabiliyor. Bu önemli bir kavrayış zira hem tanıda hem tedavide daha etkin mücadele olanağı sağlıyor. Doktorlar bu sayede alakasız gibi görünen semptomlarla gelenlere bile Covid-19 testi yapabiliyor. Ayrıca insanları paldır küldür entübe etmeden basit kan sulandırıcıların bile işe yaradığını söylenen vakalar var. Tedavi açısından da önemli yani...

2. Mutasyon meselesi. Kovid-19 ortalamada 2 haftada bir yeni mutasyon ortaya çıkarıyor. Ama şu anda iki ana koldan söz etmek mümkün, birincisi orjinal Wuhan varyasyonu ikincisi de İtalyan varyasyonu. İtalyan varyasyonu 5 kat daha bulaşıcı deniyor. Şimdi burada genel bir kaideden söz etmek lazım ama bu söyleyeceğimi yanlış da anlamamak lazım. Böyle büyük ölçekte salgın yaratan her virüs eninde sonunda DAHA BULAŞICI ama DAHA AZ ÖLDÜRÜCÜ olacak şekilde evrimleşir. Bunun sebebini anlamak kolay, basit bir evrimsel prensip çünkü. Daha çok kopya üretenin soyu yürür, diğeri tükenir gider... 1918'deki korkunç İspanyol gribi 100 yıl sonra bugünkü basit grip olarak hayatını idame ettiriyor mesela... Kaplan kediye dönüşmüş bir nevi. Aynı şeyi Kovid - 19 için söylemek ÇOK ERKEN olmakla birlikte bu yönde bazı işaretler var. Ama birinci maddede dediğimiz gibi hastalığı daha iyi anlayıp tedavi ettiğimizden mi yoksa virüs yumuşadığından mı henüz çok da net değil ama ilk işaretleri var gibi deniyor... Tekrar etmek gerekirse Kovid-19 HALA çok BULAŞICI ve TEHLİKELİ olabilecek bir hastalık bunu bilmek lazım. Ne kadar zaman kazanırsak ve ne kadar geç yakalanırsak o kadar iyi, bunu herkes için söylemek lazım. Özellikle gençlerin artık sıkılıp bir araya geldiklerini, atlatır geçeriz düşüncesiyle sadece kendilerini düşünen sorumsuz hareketlerini sosyal medyadan maalesef görüyoruz. Bunun sadece kendilerini etkilemediği hususunda uyarmak lazım...

3. Açık alan - Kapalı alan meselesi. Çin'de yapılan 318 KÜME analizinde sadece 1 tane vakada açık alanda bulaş görülmüş, onda da iki komşu uzuuun bir sohbet etmişler. Japonya'daki bir diğer çalışmada kapalı alanda riskin 20 kat arttığı rapor edilmiş. Bu bilgi mücadele için şu andaki en büyük silahlarımızdan bir tanesi. Vaka sayısının çok yüksek olduğu ABD'de geçtiğimiz günlerde genelde açık alanlarda yapılan büyük gösteriler sonucunda vakalarda iyice büyük sıçramalar olacağından korkuldu ama beklendiği kadar bir etki olmadı deniyor ve buna bağlanıyor. Bar, restoran, kafe, düğün salonu, kuaför kesinlikle pas geçilebilecek etkinlikler kendimizi korumak adına. Bu elbette ki havalar soğumaya başladığında bizi tekrar sıkıntılı zamanların beklediğine de işaret ediyor. Açık alanda bile olsak aman mesafeye dikkat. Uzak oturmak, bundan dolayı birbirimize gücenmemek lazım...

4. Çocuklar meselesi. Normalde grip-nezle türü hastalıklarda çocuklar bir mikrop üreteci gibidir. Okuldan, kreşten alır gelir anayı babayı da hasta eder, çocuğu olan herkesin bildiği birşeydir bu. Ama Kovid-19'da enteresan şekilde olay değişik seyrediyor. Bir kere çocuklar açık ara çok daha az etklieniyor hastalıktan (aman öyle olsun zaten). Sebebi iyi anlaşılmış değil... Ayrıca çocuklarda görülen vakaların %90'ında anne babadan çocuğa bulaşma söz konusu. 1. maddede dediğimiz hususiyet ile ilgili biraz bu. Çocuklarda semptomlar aksırma tıksırma şeklinde değil deniyor genel olarak, vücudun çeşitli yerlerinde kendini gösteriyormuş bu da hem büyüklere hem birbirlerine bulaşmayı azaltan birşey. Yani çocuklar bu hastalığın büyük taşıyıcıları ve bulaştırıcıları değil gibi görünüyor... Hal böyle olunca okul meselesi gündeme geliyor elbette ki. Okulların açılabilmesi restoranlardan, sinemalardan, kafelerden filan çok daha önemli ekonomi açısından. Anne-babaların da elini kolunu bağlayan birşey çünkü esas onları etkiliyor çocukların psikolojisini ve gelişimini etkilediği kadar. Kontrollü şekilde küçük yaştaki çocukların okullarının açılmasının büyük bir risk teşkil etmeyeceği düşünülebilir bu bağlamda, dinlediğim podcastte böyle deniyordu. Elbette ki sıfır risk değil çünkü okul denince öğretmeninden, personeline, velisine kadar bir araya gelinen bir ortam sonuçta, iyi düşünülüp tartılması gereken bir mesele...
  • IP logged

• *
#36: 16 Temmuz 2020, 01:18:10
Şahane bir makale...

https://www.nytimes.com/2020/06/27/world/europe/coronavirus-spread-asymptomatic.html

Dünya Sağlık Örgütü semptomsuz bulaşmayı inkar etmede nasıl aptalca diretti onun hikayesi. Ve Almanya bunu erken kavrayarak niye çok daha başarılı oldu, gün gün, vaka vaka anlatıyor...

Bu konu başlığını açtığımda 14 Mart idi ve daha o zaman önemini anlayıp EN ÖNEMLİ çalışma diye paylaştığım şeyi bu geri zekalılar zamanında önemseyip tüm dünyayı uyarsalardı kaç can kurtulabilirdi bilmiyorum.

Ama yüksek sesle ve bağırarak söylemek lazım: BU HASTALIĞIN BÜYÜK BULAŞTIRICILARI BELİRTİ GÖSTERMEDEN BULAŞTIRIYOR. O yüzden aylarca evlere kapanmak zorunda kaldık ve eski hayatlarımıza geri dönmeyi en az 1 sene daha unutmak zorundayız.

Nereye kadar? Diyelim ki aşı yok, tedavi yok nereye kadar? Onu da söyleyelim: Sürü bağışıklığı kavramı öyle ezbere söylendiği gibi %60 filan değil. Tamamıyla R değerine bağlı. (Ve hiç hesaba katılmayan heterojenlik unsuruna, detaylar için aşağıdaki makaleye bakınız) Siz çok sıkı tedbirlerle R'yi 1.05 de tutuyorsunuz mesela, o zaman sürü bağışıklığı eşiği de %5 oluyor. Sonra kendiliğinden sönmeye başlıyor salgın. Bu işin matematiğinin ne kadar çetrefilli olabildiğini gösteren güzel bir yazı da şu:

https://www.quantamagazine.org/the-tricky-math-of-covid-19-herd-immunity-20200630/
  • IP logged

• *
#37: 01 Ekim 2020, 01:22:06
Zeynep Tüfekçi inanılmaz bir entellektüel ve araştırmacı... Geçenlerde New York Times'da onun hakkında bir yazı çıktı, nasıl büyük mevzular hakkında sürekli bu kadar haklı çıkabiliyor diye. Işte biraz önce son makalesini okudum taze taze, ve köklü olarak değiştirdi tüm bu COVID-19 salgınına bakış açımı.

https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/09/k-overlooked-variable-driving-pandemic/616548/

R0 değerine kafayı takmışız bu bizi yanlış kararlar almaya sürüklüyor diyor özetle. Bu hastalık "aşırı-dağınık" tabir edilen bir bulaşma karakteristiği gösteriyor ve bulaşların büyük çoğunluğundan vakaların azınlığı sorumlu olduğunu gösteriyor birçok çalışmayı derleyerek. Dolayısı ile etkin mücadelenin anahtarlarından bir tanesi ileriye dönük değil geriye dönük filyasyon çalışmaları diyor başarılı olan ülkeleri örnek göstererek. Çünkü bireyleri değil süper bulaşma olaylarını ve öbeklerini hedef alıyor bu yöntem. Atık su analizinden, düşük doğruluk yüzdesi olsa bile hızlı sonuç veren testlere birçok konuya değiniliyor.
Kesinlikle sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Dediğim gibi ufuk açıcı bir makale olmuş.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#38: 02 Ekim 2020, 21:19:42
Beni korkutan Turizm gelirlerini kaybetmemek adına yabancılara karantina uygulanmadan ülkemize alınması. Size basit bir örnek Ülkemizde günlük vaka sayısı 1400 lerde Türkiyeden İngiltereye ,Kanadaya ,Hollandaya gidersen 14 gün karantinaya alınıyorsun aynı şekilde o ülkelerden buraya gelen turistler karantinaya alınmıyorlar bu ülkelerdeki (ingiltere) günlük vaka sayısı 6-7 bin kişi kendi ülkleeine döndüklerinde karantinaya alınıyorlar . Göcek İngiliz dolu şu an .maske yok tatil var .

Enterasan olan şey ise  burada vaka yok nasıl olmuyor bilmiyorum Fethiyede az diyorlar Kendim gitmedim ama Fethiye de  hastane dolu dedi bir arkadaşım doğruluğunu teyid edemem.

Bizim ülkemiz Mevlana usulü kim olursan ol gel diyor herhalde . Ben bu kıştan çok ümitsizim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2020, 21:29:22 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#39: 02 Ekim 2020, 21:57:57
Ümitsiz olmayın...
Hastalığın kendisi, yarattığı sosyolojik, ekonomik ve daha önemlisi psikolojik sonuçlarına göre çok daha AZ tehlikeli.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#40: 02 Ekim 2020, 22:16:43
Ümitsiz olmayın...
Hastalığın kendisi, yarattığı sosyolojik, ekonomik ve daha önemlisi psikolojik sonuçlarına göre çok daha AZ tehlikeli.

Umarım haklısındır Merem. Diğer sonuçlar gelir geçer ölenler geri gelmiyor. (8325 kişi )
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2020, 22:23:25 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

#41: 02 Ekim 2020, 22:57:33
Türkiyedeki ölüm sayıları yıllara göre 2020 açıklandığında rakamlara tekrar bakmak lazım .

• IP logged

• *
#42: 02 Ekim 2020, 23:24:58
Şüphesiz ki hayatın olduğu yerde en tartışmasız kavram ölüm. Bunu konuşuyor olmak bile abesle iştigal. Ben doktorum, istatistik bilirim ama işim sadece rakam değildir maalesef.
Gecenin bu saatinde "ben daha haklıyım sen bilmezsin"  konularına girmeyeceğim. İşin içinde biri olarak, üstelik konunun tam ortasında yani bir KBB uzmanı olarak gördüğümü yazdım. Üstelik iyi bir şey dedim. İyileşiyor hastalar, ama kendisi bağışıklık sistemi ile ama ileri YBÜ tedavileri ile... Çoğunu normal bir grip vakasından daha kolay atlatıyor. Keyfini çıkartın bunun. Çünkü hiçbir toplum sağlıkçısı bunu bir süre daha itiraf etmeyecek maalesef. O da haklı ama..
İsteyen istediği rakama, istatistiğe veya köşe yazısına itibar eder. Benim dediğim de zaten tek hakikat değildir, tek hakiki olan şey zamanın en son olarak söylediğidir.
Umarım meramımı anlatmışımdır.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2020, 23:34:09 Gönderen: Mehmet Erem »

B

Burak Doneray

#43: 03 Ekim 2020, 00:10:21
Çok basit bir şey yazdım adamlar ülkelerine dışarıdan gelen kişileri 14 gün karantinada tutuyor  Türkiye vatandaşları hala Avrupa vizesi alamıyor turist olarak gidemiyor gidebildiği yerlerdede karantinada kalıyorken Günlük bizden 4 kat fazla hasta sayısına sahip bir ülkenin vatandaşlarını Karantinasız yada test yapmadan neden ülkemize kabul ediyoruz.

Umarım haklısındır .
  • IP logged
« Son Düzenleme: 03 Ekim 2020, 00:15:13 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#44: 03 Ekim 2020, 00:52:21
"Haklı olmak değil ama mutlu olmak öndmlidir" derdi rahmetli...
  • IP logged

Yukarı git