Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz

B

Burak Doneray

Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#45: 03 Ekim 2020, 00:53:10
Sevdiğim insanların ölmesinden o kadar çok korkuyorumki Bizim uygulamalarımızla diğer ülkelerin uygulamaları örtüşmeyince şüphe duyuyorum.Yazdıkların içimi rahatlattı teşekkür ederim Merem  ama hala neden diye soruyor mantığım. Hiç haklı olmak gibi derdim olmadı. İnsan kendisi bilir zaten doğrumu yanlışmı.

Merem sende söylemişsin doğru bildiğini bende temenni ediyorum doğru olsun diye Mutlu olmak ayrı konu yeri gelir mutlu olursun yeri gelir mutsuz olursun.Hayat işte.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 03 Ekim 2020, 01:03:20 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

#46: 03 Ekim 2020, 02:33:51
İnsanın kendisini yazarak ifade etmesi çok zor bir şey .Ben kendi adıma kendi bakış açımla 5-10 tane sevdiğim insan için endişeleniyorum.Neden diye soruyorum .Yazdıklarım endişelerim sosyal bir endişe değil .Buz gibi gerçek fakat kendim ve benim çevrem için . Merem'in anlattığı ise oda buz gibi gerçek hemde herkesin gerçeği.

Merem bir doktor olarak daha farklı daha geniş bir açıdan bakıyor bu hastalığın tüm etkilerine .Yazdıklarımla onun yanlış anlaşılmasına neden olmak istemem .

Hayatta kesin olan 2 şey vardır der Amerikalılar Ölüm ve vergiler

Ben ne demek istediğini anladım ama kabul edeyim zor anladım  Merem. Kusura bakma .
  • IP logged
« Son Düzenleme: 03 Ekim 2020, 02:37:23 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Selamlar
#47: 03 Ekim 2020, 06:57:50
Bakan itiraf etti, ülkenin menfaatleri diye. Bahar aylarına göre vaka sayıları daha fazla görülüyor, ama sanki öldürücülüğü biraz azaldı gibi

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#48: 03 Ekim 2020, 09:27:21
Çünkü hiçbir toplum sağlıkçısı bunu bir süre daha itiraf etmeyecek maalesef. O da haklı ama..

Bu cümle ilgimi çekti, niye böyle düşünüyorsunuz?
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#49: 03 Ekim 2020, 10:28:36
Şunu gördüm yakın zamanda;
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30678-2/fulltext

Çok da şeetmemek lazım sanırım.
Merem'in dediği gibi işin virüs dışındaki kısımları daha çok zarar (hem fiziksel hem psikolojik) veriyor hayatımıza.

Evet, ölüm, hem de sevdiklerimizin ölümü çok büyük bir korku, ben de 86 yaşındaki babam için büyük edişe duyuyorum, ama hayatın doğal akışı da bu, bir yerde bitecek, öyle veya böyle, sonuç açısından çok büyük farkı yok.

Bu virüs de araba kazası, yıldırım düşmesi, denizde boğulma gibi bir ihtimal olarak hayatımıza girdi.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 03 Ekim 2020, 10:30:45 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
#50: 03 Ekim 2020, 11:02:40
Kanserden hayatını kaybedenleri de günlük yayınlasalar bu virüsü kimse konuşmaz sanki.
  • IP logged

• *
#51: 03 Ekim 2020, 22:20:53
Tüberküloz dan tüm dünyada senede kaybedilen hasta sayılarını incelemenizi tavsiye derim. Eğer daha önce yapmadıysanız.
Ama malum TBC amerikan başkanını bir gecede Karantinaya aldırmıyor, çok uzun zamandır.
Onun için bu rakamlar o kadar ilginç değil.
Dedim ya doktorum ben, rakamlar işimizin bir parçası. Ama sadece bir parçası işte.
Çok da şeyettmeyin.
Daha çok virüs salgını olacak gelecekte.
  • IP logged

• *
#52: 06 Ekim 2020, 00:45:54
Tam olarak kavrayamadığım mantıksal önermeler üzerinden tartışmaya girmeye çekiniyorum, ben belki yanlış anlıyorumdur diye. O yüzden kendi kafamı netleştirmek adına birşeyler karalayayım:

Ben bir tıp doktoru değilim, ama diferansiyel denklemlerle aram iyidir. Eksponansiyel büyüme nedir bilirim ve bunun insan sezgisi için nasıl aldatıcı olabileceğini anlayabilirim. Dünya nüfusunun külli ekserisinin bağışıklığının olmadığı yeni bir hastalık mı bu? Cevap evet. Bilinen tedavisi var mı? Yok. Aşı? Yok. Geçirip atlatanların bağışıklığı ne kadar sürüyor? Genel prensip olarak hangi şiddette geçirdiğine bağlı bunun cevabı ama 4-5 ay gibi gözüküyor ortalamada. Şimdiye kadar dünyada kaç can aldı? 10 ay gibi bir sürede 1 milyondan fazla can aldı ! O da sadece tanı ile kayıtlı olanlar...

Tüberkülozu merak ettim baktım, 2018'de 1,5 milyon can almış. Tüm zamanların en ölümcül ve tehlikeli hastalıklarından birisi tüberküloz, sebebi mekanizması iyi biliniyor, dünya nüfusunun 1/4'ünde pasif olarak mevcut bir bakteriden kaynaklanıyor, aşısı var ama maalesef son 10 yılda antibiyotik direncinden tekrar risk oluşturmaya başladığını duyuyoruz.

Tamam da bu kıyaslama ne diyor bize? Niye kıyaslıyoruz bir kere? Benim bu verilere bakarak çıkardığım şey "nurtopu gibi yeni bir tüberkülozumuz daha oldu hayırlı olsun" gibi birşey mesela... Olumlu veya olumsuz bir bakış yok burada... Buz gibi bir hakikat sadece.

Ve sevdiğiniz birine dokunduğu zaman da bütün bu verilerin bir önemi kalmıyor açıkcası. Çok da ne etmeyelim? Bildiklerimizi arttırmaktan, doğru bilgiyi paylaşmaktan başka yol yok gibi geliyor yine. Yaklaşan kışın çetin geçeceği belli olduğundan ulan yakalanırsam obezite gibi bir komorbidite ile yakalanmayayım bari diye 14 kilo verdim sıkı bir diyet ile 3 ayda. Annemi babamı çocuğumu nasıl koruyacağım? Bunların cevabı net değil, hele şu son "vaka-hasta" skandalının şokunu yaşıyorum hala. %1,5 olarak bildiğimiz dolayısı ile "kontrol altında" gibi görünen vaka/test oranının %10 gibi korkunç ve kontrolden çıkmışlığı gösteren bir rakam olduğunu öğrendik hakikatte. Bundan sonra ne olacağı çok net artık, aşı filan yetişmeden kendiliğinden sönümlenecek ama bu olana kadar %50 gibi bir şansınız var size dokunmayacak olmasının, %50 dokunacak... Olayın böyle bir yazı turaya mı gelmesi gerekiyordu günün sonunda... 

Ekonomik etkileri hususunda ise ben farklı düşünüyorum. Dünyadaki tüm ülkeler farklı şeyler denediler, başarılı olanlar oldu, olamayanlar oldu. 15 gün daha çok sıkı tedbirlerle dişini sıkmanın mı ekonomik etkisi daha ağır olurdu yoksa ne tam öyle ne tam böyle diyerek idare etmenin ve çığ gibi büyüyen krizin uzun süreli etkisi mi? Sorulması gereken iyi hesaplanması gereken soru bu bence...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 06 Ekim 2020, 00:50:11 Gönderen: Doğan Erbahar »
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#53: 06 Ekim 2020, 04:43:06
 :)

Kovid 19 dan ciddi şekilde şüpelendiklerinde test yapıyorlar. Yani her isteyene test yapılmıyor. Belirti göstermeyenlere test yapılmıyor. Bu durumda 100 bin üzerinde test yapıldığında bunun sonucunun binli rakamlar olarak çıktığına gerçekten inanıyormuydunuz? O yüzden gülen surat ile başladım yanlış anlaşılmasın.

Bu salgın ilan edildikten çok önce yayılmıştı zaten. Geçen Şubat ayında bu belirtiler ile hastalanmış insanlar biliyorum Alanya 'da. İran 'dan Gazipaşa'ya direk uçuşlar vardı o zaman. Gördüğüm çoğu İranlı hastaydı neredeyse.

Son açıklamalar sonrası İngilizler de bizim bakana çık kızıyorlar mesela. Komik ama gerçek. Orada kamuoyu baskısı çok daha yüksek olduğundan böyle bir karar almak zorunda kaldılar. Daha yeni bir müşterim Almanya'dan geldi. Düsseldorf havalimanından kalkan uçakların neredeyse tamamı Türkiye 'ye Antalya 'ya imiş. Almanlar iyi ki Türkiye'ye sefer var yoksa kapanacak havaalanı diye şükrediyorlarmış. İngilizler de buna çıldırıyorlar işte.

Keza Tüm dünyada Antalya uçuşları ilk 10 destinasyonda. Şu anda Alanya turist kaynıyor.  Oteller sudan ucuz. İngiltere'ye çalışlan oteller bu karar ile ciddi müşteri kaybına uğradı.Şimdi tekrar fiyat kırıyorlar.

Bu İngilizlere çalışmayan otallerin de fiyatlarının düşmesine yol açacak. Geçen yıl Ekim sonunda oteller kapanıyordu. Bu yıl Kasım bile dolu. Kışın kapanmayacak oteller var.

Bizim hükümet Almanlar ile anlaşamadı. Alman emekliler Antalya 'ya gelmek için can atıyor. Acak Alman hükümeti giderseniz sağlık sigortası kapsamından çıkarırım diyince durdu insanlar mecburen. Yoksa buralar az kaldı küçük Almanya olacaktı resmen. Bildiğiniz ters göç yaşanacaktı. Emlak piyasası uçtu gitti adamlar gelemedikleri halde ev arsa almaya çalışıyorlar.

En komiği Ruslar. Alkolün Kovit için iyi olduğuna inanmışlar. Umurlarında değil Kovit. Maske filan da takmıyorlar. Dahsı kendi aralarında konuşuyorlardı geçenlerde. Putin aşıyı bulmuş. Önce sağlık çalışanları sonra askerler ve devlet görevlileri şu an aşılanıyormuşlar. Sonra sıra halkın aşılanmasına gelecekmiş. Putin mahsus açıklmıyormuş. Tek sağlıklı kalan ulus böylece Ruslar olacakmış. Ruslar sıranın kendilerine gelmesini bekliyor yani. :)

Burada tüm turizm sektörü çok ciddi dersler çıkardı yaşananlardan. Muhtemel çok az kayıp ile kapatacaklar sezonu. Sektör olarak dünyada bu fırtınayı en iyi karşılayan ülke oldu belkide Türkiye turizm sektörü olarak. Keza Yunanistan da çok akıllı gidiyor.

Yavru vatan Kıbrıs'ımız ise bizleri almıyor ama İngilizler özellikle Türkiye kapanınca Kıbrıs 'a hücum ettiler. 

İnsanlar travma geçiriyorlar. Kayınvalde Ankara 'da doktora gitti. Kadına belki kanasesiniz ya da Kovit 19 olabilirsiniz gibi birşeyler söylemişler. Kovit 19 değilim diye sevindi. sonuçta ikiside çıkmadı ama pisikolojisi böyle idi.

Bu salgın ile ilgili hallerimizi gördükçe aklıma Cem Yılmaz'ın şu videosu geliyor.

Yani sorun tam da Cem Yılmaz'ın parodisi ile aynı. İnsanlar Kanseri kabullenmiş ancak Gripten de ölünebileceğini kabullenemiyorlar. O yüzden de Kanser 'den daha çok korkuyorlar Kovit 19 dan.

Devletlerin tamamı bu işerde çuvalladı. Bizimki kötü de İngiliz daha iyi diye bir durum yok yani.

Ben Türkiye ve benzer ülkelerin bir açıdan daha şanslı olduğuna inaıyorum. Özellikle batı dünyası öyle bir hijyen hastası ki her yer neredeyse steril vaziyette.

Hani şu hiç hoşlanmadığım sokak çocuğu benzetmesi  gibi. Zenginin çocuğu daha birinci gün okula gidip şifayı kapıyor. Sokak çocukları kışın çıplak ayak dolaşıyor ama hasta olmuyor durumları.

Bizim gibi ülkelerde hijyen standartları düşük olduğundan sanki biz mikroplara karşı daha bir kuvvetliyiz gibi geliyor bana.

Son bir örnek ile bitireyim. Müdavimi olduğum bir hamburgercide kasiyer Kovit çıktı. Test ile . Kesin sonuç yani. Bir hafta sonra iyleşti. Taburcu ederken Tüberkiloz yazmışlar.

Gençlerde ise şöyle durum. Hastalığa yakalanıp çok hafif atlatanlar bunu bir övünç meselesi yapıyorlar. "Ben oldum abi bi b..k yokmuş. Boşuna korkutuyorlar milleti " gibi bir jargon gelişti. Bence tehlike burada.

Sosyolojik ve psikolojik etkileri inanılmaz boyutta. Hatta bu yolla bulaşması artıyor mu diye düşünmeye başladım. Kovit 19 haberleri duduğumda öksürmeye başlıyorum. Televizyonu kaptınca öksürmem de kesiliyor. Haber filan izlemiyorum artık. Zaten doğru bilgi vermiyorlar.

Bir de doktor arkadaşlar bozulmasınlar ama bu iş deprem sonrası ortaya çıkan zeminci mühedisler gibi oldu.
Hatırlayın her gün bir hoca çıkıp deprem ile " her canlı bir gün ölümü tadacaktır " kıvamında açıklamalar yapıyorlardı.

Şİmdi de televiyonlarda doktor kaynıyor. Hepsi başka bir şey söylüyor. :)  En azından mühendisler gene bir ortak paydada birleşiyorlardı. BU kadar farklı fikre sahip doktoru görünce ulen bunlar benzer bir eğitimden geçip doktor olmuyorlar mi nasıl böyle oluyor da her kafadan bir ses çıkıyor diye soruyor insan haliyle:)

Gün geçmiyor ki aynı gün içinde tam tersi fikirleri savunan doktor çıkmasın TV ye. en son grip aşısı konusu da benzer şekilde suistimal edildi.

Neyse. Ben günün tadını çıkarmaya çalışıyorum valla. Bu gün sağlığım yerinde. Mükemmel bir sonbahar var Alanya 'da. Yakında bojole şaraplar da çıkmaya başlar. Çıkmasa da ben yaptım kendim için biraz. Deniz muhteşem. Hava muhteşem. Buralarda hayat bir başka geçiyor.

Bekleriz buradayız. Gelenler memnun gittiler değil mi Necip ? :)

Gazipaşa İleri istasyon şefliği iyi günler hayrılı sabahlar diler.

Yani devletlerin Kovit filan umrunda değil. Tümi işi vatandaşa attı. Korunun diyorlar işte sonuçta.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 06 Ekim 2020, 04:55:03 Gönderen: Ersin Böke »

• *
#54: 06 Ekim 2020, 09:01:37
Sabah sabah Kıbrıs yavru vatan ile ilgili yanlış yazmışım. Kıbrıs Rum Kesimi olacak. İngilizler Kıbrıs Rum kesimine gidiyor.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#55: 09 Ekim 2020, 21:49:53
Bir arkadaşıma Nisan ayında virüs bulaştı. Bir ay hastanede tedavi gördü. Sonra Ağustos ayında tekrar rahatsızlanmış. Bir ay hastanede yatmış sonraki bir aydır da evdeymiş. Geçen gün tesadüfen arayınca öğrendim. Bu hafta başında işe dönmüş. Ses tonu her zamanki enerjik halinden epey uzaktı. Kendisi kırk yaşında. Sigara ve alkolü yoktur. Neyse ki atlatmış. Hastalığın tekrar ortaya çıkması ve hastane süreci ile birlikte iki ay daha yatırması ne kadar zorlu bir virüs olduğunu gösteriyor.
  • IP logged

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
#56: 13 Ekim 2020, 01:09:49
Yaz süresinde millet sahillere vurdu covit19 tavan yapacak diye tv.ler bangır bangır bağırdı; ama denilen olmadı. Neden? Bir yoruma göre güneşten bol miktarda D vitamini aldılar; denize girip antiseptik tuzlu su ile steril hale geldiler. Karatay'da hergün tuzlu su ile gargara öneriyordu. Geçenlerde  Bodrum'da sıfır vaka yazısını okudum; üstelik okullar açılmadığından bir kısım tatilciler hala yazlıklarında.

İskandinav ülkelerinde Güneş olmadığı halde niye vaka düşük? Çünkü onların peynir ekmek gibi marketlerinde D-Vit satılır ve hergün alırlar.

Bu yorumlara bakınca güneş ve d vitamini ile tuzlu suyu ihmal etmemek gerekir diye düşünüyorum. Ne der doktorlarımız?

• IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#57: 13 Ekim 2020, 13:13:18
Tatil yörelerinde kalabalığa rağmen vakaların çok artmamasının sebebi kapalı-toplu etkinliklerin az olmasındandır.
Çoğu etkinlik açık havada yapılır, büyük avm, sinema, metrobüs gibi şeyler yok.

Bir de bildiğim, D vitamini sentezlemesi öyle her güneşe çıkınca olmuyor.
Dik açı ile gelecek UV-B ışınları gerekiyor, bu ışınlar güneş ışığı sadece atmosfere dik girince (yaz aylarında - öğlen saatlerinde) size ulaşabiliyor, bunun dışında ya gelmiyor ya çok az geliyor.

Bir yazıda şunu okudum;
"2007 yılında yapılan bir çalışma, dünya üzerinde UVB alımı yani D vitamini sentezi için sadece güneşin yeterli olduğu bölgelerin 37. kuzey paraleli ile 37. güney paraleli arasında kalan Ekvator Bölgesi olduğunu gösterdi. Bu da 36-42 kuzey paralelleri arasında yer alan Türkiye’de sadece güneşlenerek yeterli D vitamini  üretemeyeceğimizi gösteriyor. "
Kaynak: https://www.bayindirhastanesi.com.tr/blog/gunesin-hediyesi-d-vitamini-77

• IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

#58: 14 Ekim 2020, 22:10:50
Yelken yarışlarına katılabilmek için Marmaris bölgesi için şu anda Covid-19 (PCR) testi zorunluluğu getirildi (250 TL Karşılığı ) Yelkencilerden korkmasın kimse diye herhalde .Şu an kayıt veren tekne sayısı 93 .Marmaris Uluslararası yarış haftası.24-30 Ekim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2020, 22:17:13 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#59: 19 Ekim 2020, 08:48:47
Tatil yörelerinde kalabalığa rağmen vakaların çok artmamasının sebebi kapalı-toplu etkinliklerin az olmasındandır.
Çoğu etkinlik açık havada yapılır, büyük avm, sinema, metrobüs gibi şeyler yok.

Bir de bildiğim, D vitamini sentezlemesi öyle her güneşe çıkınca olmuyor.
Dik açı ile gelecek UV-B ışınları gerekiyor, bu ışınlar güneş ışığı sadece atmosfere dik girince (yaz aylarında - öğlen saatlerinde) size ulaşabiliyor, bunun dışında ya gelmiyor ya çok az geliyor.

.....

Türkiyenin bulunduğu paralelde güller açtıkça yeterli UVB ışını geliyor diyebiliriz.  Belki yaz ayları kadar olmasa da geliyordur.  Fırsat buldukça güneşlenmek iyidir.  Ayrıca D vitamini kas ve yağlarda depolanıyor.  Şubat ve mart ayı denizcilerin depoları tükeneceğinden riskli. 

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged

Yukarı git