Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz

• *
  • Selamlar
Ynt: COVID - 19 Hakkında bildiklerimiz
#15: 21 Mart 2020, 13:29:14
 Bu arada benim farkına varmadan bu hastalığa yakalanan ve yine doktorlarında corona olarak tanı koymayıp tedavi ettikleri ve şimdi iyi olan arkadaşlarım var. Çokta panik yapmamak lazım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#16: 21 Mart 2020, 20:03:22

Bu arada benim farkına varmadan bu hastalığa yakalanan ve yine doktorlarında corona olarak tanı koymayıp tedavi ettikleri ve şimdi iyi olan arkadaşlarım var. Çokta panik yapmamak lazım

Belirtileri gribe çok benziyor, kesin tanı konulmadan corona olduğunu nasıl/neden düşünüyorsunuz?

Bir de tüm dünyada salgının "çok da şeetmemek lazım" diyen insanlar yüzünden kontrolsüzce yayıldığı birbirinden ve hükümetlerden bağımsız onca kurum ve doktorlar tarafından söylendiği halde bu yönde insanların cesaretlendirilmesini çok tehlikeli buluyorum.

Sizin iyi niyetle yaptığınız bir tespit/tavsiye bir başkası tarafından yanlış anlaşılıp yanlış uygulanabilir ve kulaktan kulağa hepten tehlikeli bir hale dönüşebilir.

Benim 87 yaşında her gün boğazını rakıyla dezenfekte eden bir babam var, bunun uzun yıllar aynı şekilde devam etmesine engel olma ihtimali/kıvılcımı gördüğüm herşey beni çok çok korkutuyor.

Lütfen... :'(

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Selamlar
#17: 21 Mart 2020, 21:01:19
Arkadaşım Kuzey İtalya gezisinden dönmüştü, uzun sayılabilecek bir süre şikayet etmesine rağmen doktora gitmeyi ihmal etti. Gittiğinde kendisine zatürre tanısı kondu. Klasik yöntemle tedavi oldu. O arada hep birlikte olduk işin enteresan tarafı. Şimdi bir sıkıntısı yok ama çok muhtemel bu merede yakalandı. Bir eczacı kuzenimin dediğine göre; son bir iki ay içinde gribal şikayette bulunanların azımsanmayacak bir kısmı corona mağduru, ama kronik bir rahatsızlık yoksa, ve kritik yaşlarda değilseniz bir şekilde geçip gidiyor. Tabi ciddiye almak lazım. Bugün öğle sonrası Suadiye sahil yolunda köpeğimi dolaştırıyordum. Çok fazla sayıda 60 yaş üzeri insan dışarıda idi. Şimdi onlara kısıtlama getirdiler. İyi de oldu, ama ben ne yapıp edip, açık havada mğmkün olduğu kadar dikkat ederek vakit geçirmeyi tercih ediyorum. Aksi halde sıkıntıdan hasta olacağız. Bir başka durumda şu. Benim oğlum Erasmus programı ile Madrid’te üniversite son dönemi okuyordu. Geçen cuma şans eseri onu döndürebildik İstanbul’a. Karantinanın ilk haftası gayet iyi, çok muhtemel ikinci haftada iyi geçecek.

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#18: 21 Mart 2020, 21:21:40
İşte o bulaşıcı hastalık belirtileri gösterip doktora gitmeyen ve/veya gerekli önlemleri önemsemeyip mikroplarını etrafa aksırıp tıksırıp tüm kapı kollarını asansör düğmelerini elleyip herkesle el sıkışıp öpüşen arkadaşlar yüzünden kendileri değil ama birilerinin anaları babaları ölüyor!!

Geçtim coronayı, kimse gribi nezleyi önemsemiyor, ama bu vurdum duymazlık yüzünden her yıl binlerce (çoğu bağışıklığı düşük veya başka hastalığı da olan) insan ölüyor dünyada ve kendi yakını değilse kimse önemsemiyor bile!

Eyy pis insan! Ey etrafa hapşıran insan! Ey bana bişey olmaz diyen sorumsuz pislik!
Birileri SENİN yüzünden ölüyor! ÖLÜYOR!

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Selamlar
#19: 21 Mart 2020, 21:23:01
Dediğiniz gibi değil. Hiçte vurdumduymaz biri değil. Bir çoğumuz basit bir soğuk algınlığı deyip geçiyoruz

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#20: 21 Mart 2020, 21:44:08
Ney değil?!
Gripten insanlar ölmüyor mu?
Nasıl bulaşıyor, yayılıyor bu grip?

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Selamlar
#21: 21 Mart 2020, 21:46:02
Hocam o arkadaşım göreceğiniz nadir duyarlı insanlardan biridir. 10 gündür kendini evine kapadı. Onun için tanımadığınız kişilere çemkirmemenizi hasseten tavsiye ederim

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#22: 21 Mart 2020, 23:04:31
Arkadaşınızdan bana ne?
Hasta olduğunu bile bile bana bişey olmaz deyip mikrobunu dünyaya saçan sorumsuzlardan bahsediyorum.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
#23: 22 Mart 2020, 00:06:31
Çin'deki doktorların yazdığı ve Türkçe'ye çevrilmiş bir el kitabı, çok derli toplu ve güzel bir kaynak:

https://www.medimagazin.com.tr/templates/default/ckfinder/userfiles/files/pdf/covidelkitabi.pdf

Bu başlıkta bizimle çok değerli bilgiler paylaşan tüm reislerimize çok teşekkür ederim.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#24: 22 Mart 2020, 10:18:23
Özgür kardeşim, endişeni çok iyi anlıyor ve tepkilerini de çok haklı buluyorum.
Amaaa burada yazan arkadaşlarımızın hiç ama hiç birinin senin de benim de kızdığım duyarsız insanımsılarla bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
Tekne ve deniz kültürü hiç abartmıyorum bizleri istesek de istemesek de bayağı bir farklı kılıyor ve maalesef ayrımcılık diyenler çıkabilir ama bizler evrimimizin bayağı bir üst sınırlarındayız.
Sokağa tükürmek hatta hatta burnunu  sanki lavaboda temizler gibi hönkürüp elini de en yakın ağaca veya direğe silen piramat türevleri ile bizler arasında bayağı bir bin yıllar var.
Teknemi sattıktan sonra marinada tekne ile ilgilenme gerekliliği de kalmadığı için sadece arada bir yürüyüşe çıkıyordum. Salgın ortaya çıktığından beri çok azalttığımız bu etkinlik dışında ve öğleden sonra torunlara gitmek dışında da evden zaten çıkmıyordum.Kızım bizler için endişe duyarak damadım ile dönüşümlü izin programına geçti ve bizi evden çıkmamamız için sürekli uyararak bu mutluluğumuzu da istemiyerek engellemiş oldu. Kaldı tek gidilecek yer günü birlik yazlık derken onu da dün sokağa çıkma yasağı ile elimizden aldılar.Zaten alış veriş dışında çıkmıyorduk. :-\
Öyle veya böyle vakti gelecektir demir almanın zamanı kasmayalım kimseye küsmeyelim. :)
Sığacığa geldiğimizin 2. kışı marinanın o buz gibi esen kuzeyli rüzgarlarında , kışın hiç kimsenin çıkmadığı
 soğuk bir gün abim istiyor diye ile denize çıktım. Uzun süredir öksürüyorum ama sonuçta denizciyiz ve ağa damadı ve kızı misafir getirmiş dedik yelken yaptık.Benden başka yelken bilen yok ve abim dümen tutup denize çıkmayı çok seviyor. Güzel bir günün sonunda marina ağzında yelkenleri toplamak için motoru çalıştırdım ve dümendeki ağam gaza yüklendi birden. Bizim yaşlı kız öyle hart diye gaz istemez yavaş yavaş olmalı. Motor gaz yiyor ama teknede yol yok. Ben zaten devamlı bir süpriz beklentisi içindeyim ve başladık işte diyerek söyleniyorum ve süratle direk dibine giderek ana yalkeni topluyorum. Buz gibi rüzgar terli bedeni serinleterek yardımcı oluyor.Marina haberdar ediliyor girişte palamar bota aborda olurken cenoada toplanıyor.Halat ver al, usturmaçaları sal falan derken arkadaşlar ''abi kimse yok bu havada ne yapmaya çıktın''diye hem geçmiş olsun hem de hafiften ''bizi bu havada ne çıkarıyorsun'' dercesine sitem ediyorlar.
Bağlanınca ağam çocukları Seferihisar'a garaja götürüyor.Ben hemen kaputu açıp arıza tespitine başlıyorum. Şanzumanın hidrolik basınç regülatörü ayarı gelişi güzel yapıldı ve aşırı ani yüklenme sonucu basınç hidrolik filitrenin dibindeki contayı sıyırmış yağ olduğu gibi akmış. Motor dairesi sıcak ve ben hemen tulumu giyip kağıt havlular ile yağ salonun altına gitmeden makina dairesinde iken temizliyorum. Terden sırıl sıklam olan tüm çamaşırlar değiştiriliyor ve 2. darbe alınıyor. Ağa geldiğinde tekne neta edilip kapatılıyor ve herkes evine.
Şimdi geldik ne alaka dede korona ile bu olayların ilişkisi diyenlerin dikkatle okuyacağı yere.
Artan öksürük artık doktora gitmeyi farz edince pazartesi sabah aile hekimine gidiliyor sırt ve göğüs dinleniliyor ateş var mı falan muhabbetleri(bu arada ben denizin bir kaç yıldır ateşi ne olursa olsun yükselmiyor)ve klasik ateş düşürücü,ağrı kesici,öksürük şurubu reçetesi ile eve geliniyor.Ertesi pazartesi durum artarak devam edince yine gidiliyor ve aynı muhabbet tekrarlanıyor.
Bunun üzerine pazartesi artık durum ciddi diyorum ve Başkent hastahanesi göğüs uzmanına gidiyorum.Doktor hanım dinliyor ve yüzü düşüyor rontgen ve tahlilleri görelim diyor ve .Öğleden sonra sonuçlar alınınca zatürre teşhisi ile rontgen üzerinde durum açıklanıyor, kuvvetli bir antibiyotik uygulaması  bir parti  iğne olunuyor .Ertesi hafta tahlil ve tomgrafi ile bir parti daha iğne olunuyor ve bu arada ateş yok.Sonuç ta iğne uygulaması bitiyor yatak istirahati devam.O sene sonbaharda her yıl olduğu gibi grip aşısı olmuştum.Üstüne üstlük rahmetli anneme yazılan zatürre aşısını da zatürre aşısı zatürre geçirenlerde olunmaz denince elimizde kaldığı için boşa gitmesin diye ben olmuştum. ;D
Uzun lafın kısası bir şeyler kısmetten çıkınca çıkıyor derler ya o hesap fazlaca kasıp çok düşünmeye de gerek yok her şey olacağı varsa oluyor. ?0-?
Kalpler kırılmasın yeter.
Sağlıkla ve sevgi ile kalın ve hiç unutmayın biz denizciler özel insanlarız,yelkenciler bir tık daha özel. ;)
  • IP logged
DeDe

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#25: 22 Mart 2020, 13:52:01
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Bilen bilir
#26: 23 Mart 2020, 11:08:34
Maalesef bu cahillik ile böyle bir olayı aşmak çok zor olacak. ???
Başka bir başlık açmak istemedim ve konu ile alakalı diye burada paylaşıyorum.
İzmir Bostanlıda markete et almaya giden yeğenime (60 üstü gri saçları olan bir bayan) genç bir primat ''oturun evinizde,ne işiniz var buralarda,siz yaşlılar yüzünüzden hastalık yayılıyor.''diyerek  çemkirmiş.
Yaşlı anneciğine alış veriş için markete giden garibim eli ayağı titreyerek ve ağlayarak evine dönmüş.
Bu hastalığı sokağa çıkan yaşlıların yaydığını düşünen bu ve benzeri kişiler toplumumuzda ne kadar? >:(
  • IP logged
DeDe

• *
#27: 23 Mart 2020, 18:30:12
Bu başlık altında COVID-19 hastalığı hakkında bilimsel bilgileri paylaşmaya özen gösterelim reisler. "Anektodal" bilgileri başka başlık altında tartışalım. Bunun hem konuyu başlatan hem de bir DT olarak rica ediyorum.

Herşeyden önce EN ÖNEMLİ MAKALE bu:
- Substantial undocumented infection facilitates the rapid dissemination of novel coronavirus (SARS-CoV2)
(Linki çok uzun direkt google'da aratın çıkıyor.)

Science'da yayımlandı, az buz dergi değil bu... Diyor ki çoğu insanda hafif seyrediyor. Bu bireysel anlamda belki iyi bir haber, ama toplum ve sağlık sektörü açısından ÇOK KÖTÜ bir haber. Çünkü şikayetiniz olmadan dahi bulaştırabiliyorsunuz. Evde kalmanın önemi bu işte... Bu açıdan bakıldığında en kötü tipten virüslerden bir tanesi esasında. Öldürücülüğü yüksek olsa idi bu kadar yayılma fırsatı bulamazdı. (bkz. 2002 SARS vakası - pek öyle gözden kaçacak gibi değildi hastalar hemen izole edildi ve durduruldu.)

İlk mesajda bahsettiğim makaleye önemli bir kanıt İzlanda'dan geldi. Sakin kafyla okunması gereken bir yazı:
https://www.buzzfeed.com/albertonardelli/coronavirus-testing-iceland

İzlanda nüfusu çok az olan bir ülke o yüzden büyük oranda test yapma stratejisine girişmişler. Çıkan sonuçların virüsü anlamamız üzerine etkisi büyük olabilr. Pozitif çıkanların neredeyse yarısı semptomsuz diğer yarısı da çok hafif geçiriyor. Ama tamamı bulaştırabiliyor.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
  • Bilen bilir
#28: 23 Mart 2020, 18:43:17
Bilimsel düzeyinizi düşürdüğüm için özür dilerim.
İlgili arkadaşlardan yazılarımın silinmesini rica ederim.
  • IP logged
DeDe

• *
  • Selamlar
#29: 23 Mart 2020, 18:51:55
Bende geçmiş polemik sayılabilecek yazılarımın silinmesini rica ediyorum

• IP logged

Yukarı git