Ben bir katkıda daha bulunayım;
Benim ulaşabildiğim-okuyabildiğim seyir sürelerine ilişkin kayıtlı veri; 1500lü yıllara ait.
Bu da Venedik- Kudüs arası yapılan seyirler. Tartışılan rotayı da kapsadığı için ışık tutabilir. Bunlar Yolcu da taşımışlar. (Ben iş teknesi ile ticari tekneyi aynı sınıf mıdır, bilmiyorum)
Mesafeyi ölçtüm; 1400 mil( hiç bir limana uğramadan)
Ortalama 5 kn hızla gittikleri takdirde, bu yolu 11 günde almaları gerekiyor.
Ancak aynı gemiler için tutulan kayıtlara göre;
Ortalama 45 günde gitmişler Venedik'ten Kudüs'e. Yalnızca bir gemi; 1517'de 29 günde gitmiş. Zaten ortalamayı düşüren de o. O olmasa 47-48 güne çıkacak Venedik-Kudüs ortalaması. Demek bu kayıklar, 11 günde gidebilecekleri yolu 45 gün ortalama ile alıyorlarsa neredeyse her gün bir limana uğramışlar.
Ama işe yarayacak asıl veri bu gemilerin dönüş sürelerinde. Yani Kudüs- Venedik rotasında. Burada ortalama süre, 93 gün!
Dikkat, aynı gemilerin aynı yıl yaptıkları seyirlere ilişkin veriler bunlar.
Aynı gemiler esas alınmadan, bütün gemiler ortalaması da 1507 ile 1608 yılları arasında yine; Kudüs yönüne 43 gün, Venedik yönüne 93 gün.
Yani Akdeniz'de Batı-Doğu yönünü aynı gemiler 45 günde alırken, Doğu-Batı yönünü 93 günde alıyorlarmış.
Yine geldik, rüzgara... demek akıntılar ancak akıntının yönüne eşlik eden rüzgarla iş görüyormuş gibi bir çıkarımda bulunabilir miyiz, üzerine konuşulabilir.
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.