Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: T/T heyamola patalyası duyuruları

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: T/T heyamola patalyası duyuruları
#30: 29 Aralık 2018, 15:32:14
Benden bir harita okuma önerisi daha;

Akdeniz haritasını önümüze açalım; Cebelitarık'tan Kudüs'e kadar görelim. Bu haritayı Preveze/İnebahtı hattından kuzey güney doğrultusunda ikiye bölelim. Bu hattın tam Doğu Akdeniz-Batı Akdeniz ayrımı olduğunu ileri sürer tarihçiler. Bütün büyük ve önemli deniz savaşlarının neredeyse hep aynı yerde yapılmış olmasının bunun en büyük kanıtı olduğunu söylerler. Hatta bana kalırsa, kabaca bir ayrımla, buradan itibaren rüzgar rejimleri de değişir- Akıntı yönü yine En Batı- En Doğu- En batı şeklinde devam eder. Ama büyük kara girintileri ve oyukları akıntıyı doğal olarak böler. Tıpkı, Girit, Rodos ve Kıbrıs'ın akıntıyı bölmesine, bir yana itmesine, bir bölgeye sıkıştırmasına yol açtığı gibi. 

Sonra bu iki parçayı da tam ortasından yine ikiye bölelim. İşte size Doğu Akdeniz'in Doğusu, Batı Akdenizi'n batısı. Akdenizin kuzey ve güney diye iki coğrafi parçaya bölünmediği öndeyisini unutmadan bu parçalanmaya iyice bakmalıyız bence. Sorduğun soruların yanıtı muhtemelen burada.

Harita her şeydir.

• IP logged
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2018, 15:34:52 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

e

ersinboke@icrs.com.tr

#31: 29 Aralık 2018, 18:43:32
Bir itirazım yok.  Şimdi efendim bu Minoa denilen Minos deniz istasyonlarını arayacağız ya. O yüzden bu Minos uygarlığını da çalışıyoruz bir yandan.

Halikarnas Balıkçısı, Minos uygarlığının aslında Bir Anadolu uygarlığın söylemekte. Malum Milos uygarlığı Girit'te. Knossos baş şehirleri.

BU adanın coğrafyasına da bakalım biraz. Ege'nin tüm poyrazı bu adanın üzerine çullanıyor resmen. Kuzeye seyir yapmak mümkün değil yani.  Madem Anadolu ile sıkı bağlar var. Bu durumda Anadolu 'dan nasıl gidilip gelinir bir bakmalı.

Seyir yapmış kadar heyecanlandım resmen. Finike , Kaş, Kalgan rotası üzerinden ver elini Rodos Yaklaşık 70 mil sonra Haritada tam da bir küçük koy var. Lindos! Google dan resimlerine bir baktım ki Koca kale, hemen yanında aynı Knidos askeri limanı gibi bir liman daha. Agios Pavlos.  Meğer Rodos'un güneye bakan meşhur antik liman kenti.

Burada akrapol var efendim. Girişinde de bu savaş gemisi kabartması. Olması gereken deniz yollarını ararken bu Akrapolü bulduk iyi mi. Evet . Doğru rotadayız. Girit 'e tam da buradan gidiliyor demek ki.

• IP logged
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2018, 18:46:04 Gönderen: Ersin Böke »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#32: 29 Aralık 2018, 19:52:40
En başından beri aynı şeyi söylüyorum ve ilginç bir şekilde yalnızca son iki mesajı dikkate aldığını söylüyorsun..
Bir önceki mesajımda Akdenizi ikiye sonra her bir parçayı yeniden ortasından ikiye bölelim, bakalim ne göreceğiz demiştim.

Doğu Akdenizi ortadan ikiye boldugunde göreceğimiz detay; Rodos un doğusunun, şimdi bir yandan  kızımla rakı içerken yazdığimdan gözümde canlandırdığım  kadariyla Kas Kalkan civarı olması Lazim, tam buradan Mora yarımadasının batısına kalan alanın taralı olduğudur. Buradan ne sonuç çıkarabiliriz; Bu alan kuzeydeki kara parçasına kadar aynı uygarlığa aittir.

Balıkçının iddiasına gelince , kültür, kim sahip çıkarsa onundur derim ben.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

e

ersinboke@icrs.com.tr

#33: 29 Aralık 2018, 21:17:25
Yok ben bütün mesajlarını önemsiyorum. Bölünce ne olacak onu anlamadım sadece.

BU arada Cem Gür İki tane çok öenmli yazı tercüme etti. Biri İngilizce diğeri Fransızca 'dan. Minos gemileri ve Yunan gemileri adı altında . Ayrıca çok ilginçiki harita da var.

Ancak şu navigasyon aletleri ile ilgili ilginç bir bölüm var. Burada bulunsun.

Bu adalar arasında, ilkel navigasyon araçlarıyla erişilebilen dar deniz geçitleri ve sığ körfezler vardı. Ege Denizi'ndeki navigasyon, mağara Franchthi Hermionid'de (Peloponnese'nin doğu kıyısında, Melos'a 80 deniz mili uzaklıkta) bulunan Melian'ın obsidiyen aletleriyle kanıtlanmıştır. Girit (Knossos) ve Kıbrıs'ta bulunan Obsidiyen Melian araçları da Ege'de Erken neolitik'ten Neolitik'e (MÖ 6800-3200) kadar deniz yolu güzergahlarının varlığını desteklemektedir.   

Yine Burak, Vikinglerin güneş pusulası ile ilgili çok önemli bir link paylaşmış . Onu da çalışacağız efendim.

Kamil abi de 15 yıl önce Uluburun batığına dalmış. Onun fotoğraflarını gönderdi.

BUrak da Uluburun 'a dalmış. O da resimlerini arayıp bulacak. 

Kamil abinin resimler kapak oldu ama. Millet kaç sene önce gitmiş dalmış. Benim daha yeni haberim oluyor. Yuh olsun bana.  Neyse arayı hızlı kapatıyoruz.

İlk seyir ilk fırsatta Knidos 'a  Tayo MAr 'ın Knidos 'a demir atması artık şart oldu.

• IP logged
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2018, 21:20:30 Gönderen: Ersin Böke »

• *
#34: 29 Aralık 2018, 22:55:26
Rodos'un doğusundan gidersen, Karpathos'u gördüğün anda, daha unut Girit'i.

Neden? Burayı anlayamadım Bülent.Biraz açabilir misin lütfen.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#35: 29 Aralık 2018, 23:09:56
Ben şimdi bu konu başlığından bir şey anlamadım. Patalyayı falanda okumuyorum zaten. Doğrudan Böke'yi aradım. Nereye gidiyon? Define falan mı aramaya diye direk sordum.  Bu Minos neresi dedim. Tırstım Allah için. Şimdi işin içinde Tayo-Mar, Böke ve akıntı makıntı da olunca, bu işe bir yerlerinden bende bulaşırım diye kendi adıma endişelendim. Neyse Minos Girit'miş. Batık matık diyince define mi arayacak diye olayı oraya bağladım. Ama şunu söyleyeyim korsanlar tarafından bulunmamış hiç bir batık yoktur, korsanlar bulamasa trolcüler bulmuştur. Onlarda başlarına iş olmasın diye çekip kendilerine çapariz vermeyecek bir yerlere atmışlardır. Adamlar Koca Karadeniz' de denize düşen uçakların tamamını bile buldular. Gömülü olmayan herşeyi bulmuşlardır yani. Neyse Minos yolcusu kalmasın, Selametle efenim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

e

ersinboke@icrs.com.tr

#36: 30 Aralık 2018, 06:24:15

KOrsanlar demişken, Tarihte Klikya bölgesinde yapılan korsanlık faaliyetleri ile ilgili de çok ilginç bir çalışma buldum.

Hazinecilik bu ülkede bir meslek. O yüzden inanırım. Ancak iyi ki biz hazinecilerin aradıklarını aramıyoruz. Biz yaşanmışlıkların peşindeyiz. Gerçek hazinenin yani.

Yakında ilk durak Knidos olacak. Gökova da bir kış seyri yapacağım Ocak ayında . Burak 'tan rica ettim gelirim dedi. İki gün demirli kalacak ve Hem askeri limanı hem de ticari limanı gezeceğiz. Knidos ile ilgili yazılmış çok iyi bir çalışma da buldum.  alışıp öyle gezeceğiz yani.  Kamp da kurarız belki. Bak nasıl da heyecanlandım şimdi. Dur ben biraz daha harita çalışayım.

BU arada diğer takıldığım bir konu da Uluburun. Neden battı acaba? İçinde o dönem için hazine sayılabilecek kargo ile batmış. Böyle değerli bir yükü öyle sıradan bir kaptana ve mürettebata taşıtmazlar. Üstelik yukarıda yazdığım üzere o dönem korsanlık faaliyetleri de var. Nitekim Uluburun 'da çok ciddi silahlar da bulundu muhtemel savunma için.

Belki de Uluburun da gemiciler dışında askerler de vardı koruma amaçlı. Ya da mürettebat silah kullanmayı da biliyordu belkide. Belki refakatçi bir yelkenli daha vardı . Gece seyrinde mi battı acaba? Kurtulan olmuşmuydu ?

Bir de ilgimi çeken , ne duvar çizimlerinde ne de başkaca kaynaklarda teknelerde hiç filika filan yok. İlginç. araştırılması gereken bir konu daha. Tunç Çağında denzcilik nasıldı? Yaz yaz bitmez.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#37: 30 Aralık 2018, 06:59:03
Rodos'un doğusundan gidersen, Karpathos'u gördüğün anda, daha unut Girit'i.

Neden? Burayı anlayamadım Bülent.Biraz açabilir misin lütfen.

Günaydın herkes.
Ersin'in konusunu dağıtmak gibi olmasın, bir durak gibi olsun.

Evvel emirde,  benim alıntıladığınız tümcemin bir öncesinde, bunun yalnızca kişisel çıkarımım olduğunu söylemiştim. Bu dip notu koyarak çıkarımımın dayanağını açıklama çalışayım:

İlkin Ersin yine kusura bakmasın ama, Girit yönüne doğru özel bir akıntı yok. Ersin'in dayanak olarak gösteridiği haritada bir akıntı görünüyor ama eğer aynı linkin ilerleyen tarihlere/saatlere ait sayfalarına bakarsanız o akıntının kaybolduğunu, tam tersi, batı-doğu yönlü bir akıntının olduğunu görebileceğiz. Bu da doğal, çünkü Akdeniz'in akıntısı belli, Fas'tan doğuya giderek Ortadoğu Anadolu kıyıları ta Yunan'a, İtalya'na gider.

Girit, bu akıntıyı yani batıdan doğuya olan bu akıntıyı, benim gördüğüm kadarıyla kimi zaman ikiye böler.  Girit'in kuzeyinden de doğuya doğru deniz az çok akar. Bu birinci veri. Ayrıca Girit, doğusunda büyük kara parçası ve basınç alanı olmadığı için Kıbrıs gibi çevirme yapmıyor. Rüzgarı ve akıntıyı bir yöne, doğuya sevk ediyor.

İkinci veri, hepimizin bildiği gibi  Kuzey'den, Ege'den gelen hava, Akdeniz'e indi miydi, Doğuya döner. Ayrıca Batı Akdeniz'den de sürekli bu yöne Günbatısı yönlü rüzgar vardır diye bilirim. Daha doğrusu haritaları böyle okuyorum.

Şimdi, eğer, Rodos'un doğusundan gelip geçecekseniz,
a) Karpathos ve Kasos'un kuytusudan, doğusundan geçeceksiniz
b) Rodos'un güneyinden Karpathos'un kuzeyinden geçip Girit'e yöneleceksiniz.

İlk rotayı kullanırsanız, Girit'e döndüğünüz anda, hem havayı hem akıntıyı tam kafadan alırsınız. Hem de Girit'in doğu yakasının ortasına doğru bir rota tutarsınız, liman azıcık kuzeyinizde kalır.

İkinci rotayı kullanırsanız, bu kez yine Karpathos'a dönerken havayı ve akıntıyı kafanızdan alırsınız.

Bunun yerine Rodos'un batısından doğrudan Girit'e inerseniz, Havayı 50-55 dereceden alırsınız. 
Hatta bana kalırsa rüzgar ve akıntıyı doğru kullanmanın yolu, Rodos-Halki- Girit'tir.
Benim gibi "illa Kasos'u görücem annem" saplantınız varsa da, bence en doğrusu, önce Girit'e gidip, dönerken Kasos'a gitmektir. Böylece rüzgarı kıçtan ve yukarı çıktıkça apaz gibi alırsınız. Ege'de tırmanmak gibi olmaz yani.

Benim harita okumam bundan ibarettir güzel abicim ve a ha şuraya yazıyorum, bütün bunları geride bıraktığında , hatun kişileri almadan, Necip abiyi de alıp beraber gideceğiz. Hem ben ikinizin yerine de küfredebilecek kadar donanımlıyım.

Önemli not, bu yalnızca benim genel tecrübelerimden kaynaklı rota çalışmamdır, tecrübe edilmemiştir. Ama Girit için illa Mayıs denmesinin nedeninin de bu olduğunu düşünüyorum. Havanın en düşük olduğu aylar.

• IP logged
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2018, 07:05:43 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#38: 30 Aralık 2018, 07:18:55
Bir küçük not daha; sizin de bildiğiniz gibi oralarda dalga da batı doğu doğrultusunda gelir.
  • IP logged

• *
#39: 30 Aralık 2018, 11:29:37
Hımmm biraz daha oturdu.Ama Halki-Girit dediğinde 100 millik rotayı yukardan gelen denizleri yiyerek gitmek,bilemedim şimdi.
Ay dur, Necip de gelir gideriz filan deyince bu konu heyecan yaptı bende,Ersin’in konuyu bölmeyelim en iyisi ben seni bir arayayım konuşalım uzun uzun.
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#40: 30 Aralık 2018, 11:58:28
İyi pazarlar
Vural Perk 2013 yılında Girit seyahatini Geko’da yazmıştı. Bülent Reis’in dediği gibi her iki yöndede Karpathos cıvarında fena dayak yediğini anlatmıştı. Hatta galiba Karpathos’ta mahsur kalmıştı

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#41: 30 Aralık 2018, 14:06:28
Vural Perk in yazılarını ben Geko dan ayrıldığımdan göremiyorum. Sizde varsa özelden yollayabilirmisiniz
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#42: 30 Aralık 2018, 14:58:23
Biz de 2011 yılı Kasım ayı'nda Girit'e gitmiştik..

Rotamız ve seyir anılarımız aşağıdaki linkte..

http://eyupogan.blogspot.com/2011/11/
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#43: 30 Aralık 2018, 15:25:29
Vural Perk in yazılarını ben Geko dan ayrıldığımdan göremiyorum. Sizde varsa özelden yollayabilirmisiniz

Yazılarını üşenmeyip bir word dosyası haline getirmiştim. Bakayım eğer bir yerlere kaybıamadıysa bilgisayarda mail işe yollarım. Burada paylaşmak doğru olurmu bilmem

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#44: 30 Aralık 2018, 15:37:07
Ersin Hocam
Bana e posta adresini yollayabilirmisin. Sana yazdım özelden ama gönderilerde çıkmıyor. Dosyayı buldum. 42 MB wetransfer yapmak gerekecek
  • IP logged

Yukarı git