Peki hangi limanları arayacağız? antik Minos limanlarını.
Şimdi diyeceksiniz ki bulunmamış antik liman mı var? Su altı arkeolojisi hem çok masraflı hem de arkeolojinin en az gelişmiş dallarından. Üstelik mu Minos limanları küçük limanlar.
1955 yılında İngiliz dalgıç (yine İngiliz! ) John Leatham 4 adet Minos limanında dalış yapmış efendim. Kendisi Knossos yakınlarında Chersonisos’ta iskele babaları ile beraber bir adet Roma mendireği bulmuş. Bu mendireğin dış tarafında Helenistik döneme verilen bir mendireğin kalıntılarına ulaşmış.
elin İngilizi nerelerden gelip liman buluyor. Ulen Tiryaki ! sen bi anafor buldun mu acaba
Peki ne yapacağız? Önce bu Minos uygarlığını çalışacağız. Ancak biz farklı bir yol izleyeceğiz. Bulunmuş eserlerin üzerindeki çizimlerden Minos teknelerinin armalarını ve teknelerini inceleyeceğiz. Sonra bu teknelerin hangi tür seyre uygun olduklarını bulacağız. Sonra ana liman Knossos ile bağlantılı olduklarını düşünerek ticaret yollarını ve taşıdıkları mallara göre nereden nereye seyir yapmış olmaları gerekir buna bakacağız. Gece seyri yapabiliyorlarmıydı inceleyeceğiz.
Sonrasında menzillerini bulacağız bu teknelerin. BUlduğumuz menzilin doğruluğunu mevcut limanlar arasında kontrol edeceğiz. Eğer tahminlerimiz doğru çıkarsa olması gereken limanların yerlerini belirleyecek ve bu noktalara seyir yapacağız.
Elin İngilizi gelip mendirek buluyorsa biz de küçük bir liman buluruz elbet..
BU kış konu bu. Öncelikle Minos tekneleri ile ilgili ciddi bilgilere ihtiyacımız var. Sonra bu işin uzmanlarını bulup , görüşeceğiz. Oradan öğrendiklerimiz ile Minos denizcilerini keşfedeceğiz aslında.
Peki bunu nasıl yapacağız? Tek başıma değil elbet. Bir platform kuracağız efendim. Konu ile ilgilenen kişilerden oluşan bir platform. Burak lazım mesela. Armaları yorumlaycak. Cem Gür lazım Minos tekneleri ile ilgili. Tiryaki de lazım sonra. Bu kaybolmuş limanlara dalış yapmak için. Var kafamda bir iki kişi daha. Tanımadığım ancak konuya ilgi duyan , bilgisi olan herkese kapımız açık .
sonra bunu bir güzel belgesel haline getireceğiz efendim. O yüzden grafikerlere, fotoğrafçılara , kameremanlara , editörlere de ihtiyacımız var. Sonra bu belgeselleri çatır çatır satıp, parası ile kazıları finanse bile ederiz. ÇOk mu hayal kurdum. Eh burayı zamanında bunun için kurmuştuk zaten.
Detaylar T/T Heyamola patalyasında efendim. Beklerim.
NOt : Çetin Kent'in telefonunu bilen varmıdır? Ben almamışım kendisinden.