Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli tekne yelken ile gider !

• *
Ynt: Yelkenli tekne yelken ile gider !
#45: 25 Mayıs 2018, 15:04:50
Bu hobinin ( amatör denizciliğe hobi diyebiliyor muyduk ?

Bunu dediniz ya Âli abi, artık öyle bir sayfa şart oldu,
bak hele, bi o sayfaya gelsenize...

Hayır yani sayfaların olası içeriği konusunda bir örnek vereyim demiştim safiyane his ve samimi duygularımla... ;D
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#46: 25 Mayıs 2018, 15:45:27
Bizim Triton motorla gidebiliyor.
Motoru mu söksem
  • IP logged

• *
#47: 25 Mayıs 2018, 16:06:56
Bizim Triton motorla gidebiliyor.
Motoru mu söksem

Uğraşıp yormayın kendinizi...
Zamanla zaten kendiliğinden ölür.
Pek bir yeni dönem motoruysa üzerinde engine management system  :o filan gibi fiyakalı adlı ; kapalı kutu bi beyin durur, Matay'ın eski ( yani azami 5 senelik) motorundaki gibi su koyar durur, yenisini takarsınız ; yanar. Üçüncüsü prensip olarak deniz havasını sevmez, yine çalışmaz.

Benimki gibi eski tarz bişeyse ya eşanjörü çürür, delinir. Ya contası yanar yağa su karışır, ya yatak sarar, ya süpap kırar...Bi şekilde kendi kendini halleder. Gövde içi safrası olarak da yelkenlide faideli hizmet verir vefatını müteakip  8)
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#48: 25 Mayıs 2018, 16:11:17
İyi de motor olmazsa nasıl gideceğim.
yelkenli teknem var ama yelken yapmıyorum.
Pıtı pıtı motorla ulaşıyorum gideceğim yere
  • IP logged

B

Burak Doneray

#49: 25 Mayıs 2018, 16:17:03
İyi de motor olmazsa nasıl gideceğim.
yelkenli teknem var ama yelken yapmıyorum.
Pıtı pıtı motorla ulaşıyorum gideceğim yere

Bu tercihi neden yaptığınızıda açıklarsınız daha anlaşılır olabilir ne demek istediğiniz.
  • IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#50: 25 Mayıs 2018, 16:17:50
Ben Ersinin yazdıklarını yanlış anlamıyorum Anlatmak istediği bu işin temeli.1990 lı yıllarda teknelerde ırgat yani tamamen zincirli çapa opsiyonel ,Sarma cenova opsiyonel.

Opsiyonel demek rahatınız için extra para vererek alabilirsiniz demek yani olmazsa olmaz değil.Elektrikli vinç opsiyonel sarma anayelken ,selftacking jib opsiyonel .Bunlar varsa tabiki kocaman tekneyi bile tek başınıza kullanırsınız .Bunlar yoksa Ersinin dediği noktaya geri dönüyoruz tekne küçük olmak zorunda .

Siz bilmiyorsunuz o yüzden yelken kullanmıyorsunuz deniyorsa eğer o da doğru küçük bir teknede yelken öğrenmediyseniz büyük bir tekneyle başladınız en az 5 sene yelkenlerinizi depower etmeyi veya düşük havada tam güç üretecek şekilde kullanmayı tam anlamıyla beceremezsiniz ve tekneyi yelkenle doğru ayarlarla yüksek havalarda kullanmanız neredeyse olanaksızdır.

Yelkenci olmak için illa bu pahalı ve konforlu opsiyonlara sahip olmanız gerekmez yani basit armalarla veya pahalı olmayan ekipmanlarlada daha fazla efor ve  güç harcayarak yelken kullanabilirsiniz  bunuda büyük bir tekneyle yapamazsınız diyor en azından ekipsiz.

Selamlar

budur.
  • IP logged

• *
    • instagram
#51: 25 Mayıs 2018, 16:19:25
Ben Ersinin yazdıklarını yanlış anlamıyorum Anlatmak istediği bu işin temeli.1990 lı yıllarda teknelerde ırgat yani tamamen zincirli çapa opsiyonel ,Sarma cenova opsiyonel.

Opsiyonel demek rahatınız için extra para vererek alabilirsiniz demek yani olmazsa olmaz değil.Elektrikli vinç opsiyonel sarma anayelken ,selftacking jib opsiyonel .Bunlar varsa tabiki kocaman tekneyi bile tek başınıza kullanırsınız .Bunlar yoksa Ersinin dediği noktaya geri dönüyoruz tekne küçük olmak zorunda .

Siz bilmiyorsunuz o yüzden yelken kullanmıyorsunuz deniyorsa eğer o da doğru küçük bir teknede yelken öğrenmediyseniz büyük bir tekneyle başladınız en az 5 sene yelkenlerinizi depower etmeyi veya düşük havada tam güç üretecek şekilde kullanmayı tam anlamıyla beceremezsiniz ve tekneyi yelkenle doğru ayarlarla yüksek havalarda kullanmanız neredeyse olanaksızdır.

Yelkenci olmak için illa bu pahalı ve konforlu opsiyonlara sahip olmanız gerekmez yani basit armalarla veya pahalı olmayan ekipmanlarlada daha fazla efor ve  güç harcayarak yelken kullanabilirsiniz  bunuda büyük bir tekneyle yapamazsınız diyor en azından ekipsiz.

Selamlar

budur.
Decoder döneray ;)

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

B

Burak Doneray

#52: 25 Mayıs 2018, 16:21:11
Tan Kaan’ın yazısı ilham verdi (Papa) 😎
  • IP logged

e

erdal duran

#53: 25 Mayıs 2018, 16:39:16
    Konuya katkıda bulunacak bilgi ve tecrübeye sahip değilim ama ilgiyle takip ediyorum ve öğreniyorum. Bu arada bir MOB vakası oldu galiba. Konu çok hararetli olduğu için mi yoksa düşen önemsiz görüldüğünden mi fark edilmedi? Ya da ben serap mı gördüm :(?
  • IP logged

B

Burak Doneray

#54: 25 Mayıs 2018, 16:40:48
Bu işlerin (Forumların, yelkenin) fıtratında MOB var Erdal reis.

• IP logged
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2018, 16:43:34 Gönderen: Burak Doneray »

e

ersinboke@icrs.com.tr

#55: 25 Mayıs 2018, 16:48:32
Sevgili Kaan yazını dikkat ile okudum.  Şöyle bir sorun var. Ve bu sorun artık bir hastalık halini aldı.

Bak üşenmemiş oturmuş ciddi bir yazı yazmışsın. Güzel tavsiyeler de var. Altına Matay yorum yapmış.  Şimdi Matay benim yazdıklarıma " saçmalık " demiş.

Bu ayıptır. Bununla ilgili tek bir yorum yapmamışsın. Bu camiada birileri birilerini sopalar. diğerleri de bak öyle yapmasan sopa yemezdin diye yazar. senin yazın da işte böyle bir yazı.
Burada yazılan bir yazıya " saçmalık " demek bana göre doğru değil.

Yazılana teknik  bir cevap yazmayacaksın , çok uzun yazmışsın yazının tümünü okumadım yazacaksın, sonra okumadığın yazıya saçmalık diyeceksin. Biraz ayıp olmuyor mu ?

Üstelik bu yazdıklarımı ben demiyorum. adamlar tam benim burada yazdığım gibi yazıyorlar. Çünkü doğrusu bu .

Bak bugün admiralti çapanın HR nin standart çapa olarak teknelerine mutlaka koyduğunu öğrendik mesela.

Bu da " saçmalık " mı.?

Bence " saçmalık " diyeni de eleştiriyor olasan yazın daha objektif olabilirdi.
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#56: 25 Mayıs 2018, 16:57:52
Bu işlerin (Forumların, yelkenin) fıtratında MOB var Erdal reis.

Burak Reis selam
Bence Erdal Reis başka bir MOB vakasına işaret etti sanki

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#57: 25 Mayıs 2018, 17:07:31

Selamlar

Tartışma ve yazışma kriterlerimiz muhakkak günün birinde iyi yönde gelişip değişecek. Selim'in aklı yaygınlaşacak ve yazanlar ile okuyanlar daha fazla lezset alacak.  Burak da, Kaan da mesajlarında bunu bize ayna tutarak yaptılar.
Her ikisine de teşekkür ediyorum.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
#58: 25 Mayıs 2018, 17:08:24
Ersin'cim

Evet "saçmalıklar" var demiş.
Üstüne ikiniz konuşmuşsunuz, sen hoşlanmadığını demişsin, adam neden dediğini demiş, ben daha ne diyeyim.

Benim yazım, bence öyle bir yazı değil, çünkü aynı şeyleri bin kez yazdın, bin kez itiraz ettik, bin kez öyle demek istemedim dedin ama bin kez daha aynı tarz yazıyorsun ve eminim ki yazacaksın. Ama artık ben yoruldum. Oynamayacağım. Artık bu tarz yazdıklarına kesinlikle cevap vermeyeceğim ama biliyorsun ki fikir tartışmalarını seviyorum. Hele ki seninle fikir kavgasına bile varım. Bu yüzden fikir temelli her konuda elbette yazarım ama ucunda bu tarz keskin "gerçekler" varsa yazmayacağım.

Lakin konuyu olduğu gibi kabullenmek lazım, mesela, admiralti konusunda iki, üç kez fikrimi yazdım, orada ne dedim, sezonda gerektiğinde kullanılmak üzere demonte olarak durur. Bence de olmalıdır. Sağlam bir havada demir yerinde atarsın 35kg Admiraltiyi kafan rahat olur ama şuan kullanılan yoğurt kaplarında ana demir değildir. Bunun için bu teknelerin kaptanları da o anlamda iş bilmez değildir. Sadece "güncel" olanı, daha kolay ama iş göreni kullanmaları suç değildir.
Burak'a soralım, HR'ın standart ana demiri mi, Admiralti ?

Mesela, Burak, senin yazdıklarını 6-7 satırda neden, niçin, nasıl'ı olacak şekilde yazıvermiş ne güzel. Kim itiraz edebilir ki bu şekilde yazdığında.

• IP logged

• *
#59: 25 Mayıs 2018, 17:08:53
Yelkenli tekne yelken ile gider.
Cenova bir yarış yelkenidir. Kullanmak için ekip gerekir. - Saçma: furlingle de, furlingsiz de tek başına kullanılır.

Furling sistemleri yerine yer çekimi ile aşağı düşen yelken en güvenlisidir.  - Saçma; raya sıkışan yelken hikayesi hiç azımsanmayacak kadardır.

sadece ana yelken ile seyir , sadece cenova ile seyirden çok daha güvenlidir.
Ana yelken tekneyi rüzgar üstüne döndürür.  - Doğru: adı üstünde “ana” yelken

Cenova tekneyi rüzgar altına döndürür. Bu yüzden sadece cenova açarsanız motor çalıştırmanız gerekir.  Saçma - Her iki yelken birbirini dengeler. Bir eksikse, dümenle desteklemek gerekir. Her ikisi dengeli ve iyi trimli ise tekne dümeni ellemeden dümdüz gider.

ana yelkeni kontrol etmek cenovayı kontrol etmekten daha kolaydır. Iskotayı boşlamanız yeter. - doğru; çünkü adı gibi “ana” yelken
Yelken yaparken yelkeni görmek şarttır.  - eee? Önünü de görmen şarttır. Bunu eksik yazmışsın.
Çok bayılan tekne az yürür.  - Doğru ama ne alaka

Tekneniz eviniz değildir. Teknede ıslanmaktan rahatsız oluyorsanız denizde ne işim var diye sorunuz. - Sana ne? Teknemi nasıl kullanndığıma ne karışıyorsun?

Denizin kuralları olur. Onları kendinize göre değiştiremezsiniz. Siz denize uyarsanız ve uyumlu olursanız dayak yemezsiniz. - Nasıl yani? Mesela kurallara uyarsam, Knidos’u her havada rahat döner miyim? Vize mi veriyorlar

Tek başına kullanılacak olan tekne boyu 28 feet tir. Bu boydan büyük her tekne için ikinci kişi gerekir. Teknenizde ne varsa elektrikli dahi olsa bu böyledir.  - “Bu böyledir” demek dünyada kimsenin haddi değildir. Herkesin, tecrübesi, fiziksel becerisi ve teknenin özelliklerine göre değişir.

Elbette 28 feet üzeri tekneyi de tek başına kullanırsınız. Ancak iki kişi kadar güvenli olmaz.  -  Bir üst satırda olmaz dedin. Bu satırda ne değişti? Hangi tecrübeye, deneyime, kitaba, araştırmaya göre?  Bu yargı nereden geliyor?

Bak cevaplarım yukarıda. Ve ısrar ediyorum, argümanlarının çoğu saçmalık; ifade şekli itici.
Zaten daha başlıktaki “!” işareti ile başlıyor sivrilik.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

Yukarı git