Ersin'cim,
Sana, daha önce başka bir zamanda, paragraftan cümle cımbızlama ile ilgili anlattığın bir fıkranın aynısını, ama farklı bir bakış açısı ile itirazların sebebini ifade etmeye çalışayım.
Önce bilmeyenler için kısaca fıkra ;
Papa uçakla bir şehre gelir, havaalınında gazeteciler beklemektedir. Uçağın kapısında papa görünür görünmez bir gazeteci hemen sorar ;
- " Sayın Papa, genelevi de ziyaret edecek misiniz ?"
Papa şaşkın,
-"bu şehirde genelev var mı?" diye sorar.
Ertesi gün gazete manşeti şöyledir, "Papa, daha uçağın kapısındayken "bu şehirde genelev var mı?" diye sordu."
Gazetenin yaptığı haber tamamen doğrudur ama gerçek değildir.
İşte, senin "ama ben doğruları söylüyorum" demen de buna benziyor. Kimse sana yanlış söylüyorsun demiyor.
Doğrular sadece senin doğrularındır, gerçekler ise tartışmaya yer bırakmaz.
Şöyle örneklemeye çalışayım,
28ft bir tekne abralayabileceğiniz en büyük boydur.
( Gerisi yok, NOKTA yani. Bu senin şartlarında ve anlatmak istediğin nokta da doğrudur ama gerçeği yansıtmaz, itirazlar bu noktada var.)
Oysa ki, kendi doğrunu şöyle yazsan;
Klasik ahşap bir yelkenlide, gerek deplasmanı gerek yelken kullanımı nedeni ile, vinç, elektrik yada işlemi kolaylaştıran sistemler kullanılmadığından dolayı, 28ft bir teknenin tek başına abranabilecek en büyük boy olduğunu düşünüyorum. Fiber teknelerde bu boy daha da yukarılara çıksa da, yine de çok büyük boylarda tek başına kullanımın çok doğru olduğunu düşünmüyorum.
( Böyle yazdığında ise kimse itiraz etmeyecek, en fazla belki bir iki soru, konu ile ilgili itiraz, o da fikir yönünden olacaktır)
Yada
Admiralti çapa en iyi çapadır. Bilmiyorsunuz bari laf etmeyin.
Demek yerine,
Yüzyıllardır kullanılan Admiralti, özellikle ahşap tekne sahipleri için, inanılmaz faydalı olduğunu düşünüyorum. Şayet tekneniz bu tür çapayı kullanmak için müsaitse, şiddetle kullanmanızı tavsiye ederim.
Tavsiye nedenlerim şu, şu ......dur.
Şayet bu şekilde yazılırsa, "potansiyel denizcileri" korkutmadan üstelik çok daha "doğru" bilgiler verilmiş olmaz mı ?
Hamiş; Sana nasıl yazacağını söylemiyorum, yanlış anlama lütfen, sadece ve bence, yazım şeklinden kaynaklı, yanlış anlamalara neyin sebep olduğunu anlatmaya çalışıyorum.