Yollarda bir de dikkatimi çeken mini kiliseler. Herbiri ayrı dizaynda. Boyları 50-100 cm. civarında; herbiri ayrı yapıda. Kimisi tenekeden yapılmış, kimisi taş yapılar. İçinde MeryemAna ikonu ve yanık mum kalıntıları. Sonradan burların dindan aileler tarafından dua edeceklere hizmet ve sevap kazanmak için yapıldıklarını öğrendim. Her kilometrede bir karşımıza çıktığına göre ada halkı epey dindar.
Tam vaktinde aracı teslim ettik. 10Lt benzin almıştım, fişini gösterdim Kiralama Şirketinin sahibi teslim aldı; kontrol etmedi bile. Ancak ben debriyaj sisteminin çok kötü olduğundan bahsettim; o da kanıksamış bu şikeyeti ki ezberindeki klasik savunmasını yaptı; herkes sizin gibi usta şoför olmuyor; debriyajıın kavramasını özellikle düşük tutuyoruz ki acemilikleri tolere etsin dedi. Ben de arızalı zannetmiştim; meğer bilinçli yapılan bir ayarmış.
Akşam, yine mürettebattaki delikanlılar il sahildeki çeşmeden 19 lt.lik su bidonları ile kullanma suyumuzu taşıyıp, depolarımızı fulledik. DUA-1’de en sıkıntılı konu kullanma suyu; mürettebat beş kişi olunca, hele de içinde ikisi kadın olunca, su disiplini işe yaramıyor. Kadınlar 3 erkek gücünde su harcıyorlar Pupadaki depomuz 140 lt; baş kamara altındaki de 110 litre toplamı 250 lt. Bir de portuçta 19 lt.lik 8 tane damacanamız var; ceman 400 lt. tatlı suyumuz oluyor. Bu stok bize, su disiplini ile toplamda üç günlük manevra kaabiliyeti sağlıyor. Yani, bir limana bağlanmadan koylarda üç gün yatabiliriz. İçme suyu stoklarımız her halükarda yetiyor. Kullanma suyu için tekneye Su Yapıcı almak için epey kafa yordum ama baktım ki fiyatlar haddinden fazla yüksek; ben de erteledim. Bir de uzun süre kullanılmayınca filtreleri kısa sürede elden çıkıyormuş; filtrelerde epey para. Tüm yaz ayını teknede geçireceğimiz günler gelene kadar proje ertelemede şimdilik.
Kasabada birkaç tane süpermarket var. Bizim marketten ekmek, içme suyu ve yoğurt dışında pek bir ihtiyacımız olmadı. Türkiye’den stoklarımızı epey kuvvetli tamamlamışız demek ki. Yunanlıların Ekmek Fırını yok; gezdiğimiz yerlerin hiçbirinde görmedik; ekmek satışları pastanelerde yapılıyor. O kadar çok pasta, börek türünde şey satılıyor ki sanki bu insanlar ekmek yemiyor izlenimi veriyorlar. Tekne stoklarının içinde en kıymetlilerinden biri makarna; bizim teknede her çeşidinden birkaç paket bulunuyordu; yorgun argın dönüşlerde hızlı bir yemek imkanı veriyor. Üzerine de bir iki sos veya ton balığı ya da peynir ufaladın mı; yanına da yoğurttan çırpma ayran; yeterde artar bile.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi