Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: S/Y Dua-1 Kuzey Ege Gezisi Seyir Defteri - Ağustos 2017

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
Hulusi reisim ilgi ile takibe devam,aman biraz detaylara gir :) mürefdeden ileri geçmeyen ilerisini çok merak eden  bir yelkenci olarak,bayram tatilinde 10-15 gün sizin yaptığınız rotayı planlıyorum,mümkün olduğunca ip ucu lütfen :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2018, 22:45:24 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
  • Donatan Temsilcileri
Hulusi Reisimiz köye gittik diyor ya? Tevazu gösterip detaya girmemiş.

Gelibolu yarımadasında Marmaradan çıkınca boğazın başladığı yerde sancağınızda çok şirin bir köy vardır. İsmi Burhanlı Köyüdür. İşte Hulusi Abinin köyü burasıdır. Boğazı geçen her gemi, her kayık, bu köyü selamlar. Bu coğrafyadaki en güzel lokasyonlardan birisindedir Burhanlı Köyü... Şans böyle bir şeydir :)
  • IP logged

• *
.

Makina ya biçici olarak bıçak mı , kablo mu takılı Hulusi Reisim. Otlar çok büyümüş , kablo ile biçmek zor.  :-\
  • IP logged

• *
Ali Reisim, detaylar geliyor, daha dokümanın çeyreğindeyiz. Mücahit Reisim, teşekkür ediyorum, köyüm hakikaten güzel, seviyorum ve orada doğduğuma şükrediyorum. Hem motorlu, hem kürekli hem de yelkenle yürüyen Rota Martı minik teknemle ne güzel günlerim geçti sahillerinde; ne izmaritler tutmuşluğum vardır önündeki burunda. Hala römorku üzerinde bekliyor; bir gün yine döner denizlerle buluştururum diye hayal ediyorum. Öcal Reisim, "İşin varsa başından, bahçen varsa içinden, teknen varsa kıçından ayrılmayacaksın" derler. Fidanlığın halini görüyorsunuz, ara sıra hafta sonu gitmelerle ancak bu kadar oluyor. Geçenlerde gidip, otlar tekrar tırpanlanıp, sürüldü; nispeten temiz şu an. Gördüğünüz otlara biz kalem diyoruz; motorlu tırpanda misinalı başlık iş gördü. Ancak aralarında serpiştirilmiş Pıtrak ve Yabani Hardal rast gelince misina hemen koptu. Ben de bizim iki Çımacı Delikanlıyı sahaya sürüp, onları eldivenle köklettim. Sonrasında misina iş gördü. Bıçak da tedarik ettim ama makinayı epey yoruyor ve taş toprak ile temas edip çabucak körleniyor.  Selametle. 
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
Bahar başlangıcında ve ortasında iki kere şu bitkinin genetiğini bozan ilaçla ilaçlıyorum , çok faydası oluyor .
Başetmek mümkün değil yoksa. :)
  • IP logged

• *
Bahar başlangıcında ve ortasında iki kere şu bitkinin genetiğini bozan ilaçla ilaçlıyorum , çok faydası oluyor .

Öcal Reisim; benim de ot ilacı atma fikrim var fakat fidanlara dokunur diye korkuyorum. Şu sizin genetiği bozan dediğiniz ilaç nedir?
  • IP logged

• *
Gelibolu     : 20170806 - Pazar – 14:30
Çanakkale : 20170806 - Pazar - 18:30   
Mesafe : 21 Mil

Yelkenli tekne ile bayır aşağı gitmek güzel olur. Bayır aşağı dediğim İstanbul’dan Ege’ye doğru çoğunlukla poyraz eser ve ayrıca akıntılar Ege’ye doğrudur. Bu yüzden “bayır aşağı”, “iniş” gibi tabirler kullanılır.
Niyetimiz ertesi sabah erkenden Gümrük Çıkış işlemlerini yapmak ve hareket etmek olduğundan; bari bir gün önce Çanakkale marinaya intikal edelim, hazırlıklarımızı biterelim diye Pazar günü öğleden sonra Gelibolu’dan hareket ettik. Yol üzerinde köyümüz Burhanlı var. Yanından geçerken bizim otlarını biçtiğimiz arazi parçası görülüyor; eşek tıraşı gibi, üç çeyreğinin otları biçilmiş, bir çeyreği duruyor. Bol bol fotoğrafladık.
Geçerken arkadaşlarımıza konum paylaşarak selamlaştık.
18:30 gibi Çanakkale Marinaya giriş yaptık; sancak tarafta sarışın bir tekne üzerinde bir Reis iş yapıyor, selamlaştık. Yanaşmalar stresli olduğundan, Reis dünyasını görmez; nereye bağlanacağım, palamar halatları hazır mı, Liman ile iletişim kuruldu mu, usturmaçalar indirilmiş mi, hazırlık da hazırlık. Ben tanıyamadım bu yüzden, üstelik tekne aldığını da bilmiyordum. Meğerse, eskiden beraber çalışıp, Şirket Yelken Takımında beraber olduğumuz Ahmet Reis imiş. Yeni işi Çanakkale’de, Gestaş’ın Gn.Md.Yardımcılığı. Bağlandıktan sonra Genel Müdürü ile uğradı; epey lafladık. Şirketler Yarışıyor organizasyonu için oluşturduğumuz bir Yelken Takımımız var; bu etkinlik Ahmet Reisin tekne edinmesine de vesile olmuş. Bir de deniz ile iç içe Çanakkale’de yaşıyor olmak; başka bir avantaj. Sürpriz oldu bize.
Bağlandıktan sonra hemen işlemlere başlatalım istedim ama hafta sonu ne mümkün. En azından irtibatları sağlamış, ertesi sabah için sözleşmiş oldum. İyi ki İstanbul Deniz Ticaret Odasından iki Transitlog edinmişim; Çanakkale’de bunları tedarik etmek için taksi tutup bilmem kaç km. Çanakkale Deniz Ticaret Odasına gitmek gerekiyormuş.
Zaten o gece Marinada kalmayı göze almıştık, önemli olan ertesi sabah işimizin erken bitmesi idi. O akşam SardalYe isimli restaurant’da Çanakkale’nin sardalyesini denedik ama Mürettebat pek memnun kalmadı. Kılçıklarının çıkartılıp, bol yağda kızartılan Sardalya’lar ağızda yağlı bir tad bırakıyor. Ardından Babalık’dan peynir helvası, çay bahçesi ve sahilde dondurma sefası.
Kordon boyunda  malum bir  Truva Atı heykeli var. Başrolünü Brad Pitt’in oynadığı “Troy” filminde kullanılan at heykeli Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle filmin çekildiği Japonya’dan Çanakkale’ye getirilip, 13.09.2004 tarihinden sergiye açılmış. Heykel çelik çerçeve üzeri fiberglas kaplı. Yüksekliği 12,4 mt,  ağırlığı yaklaşık 12 ton civarı. Biz de eksik kalmasın, Truva atı ile fotoğraflarımızı çekildik.
Ertesi sabah 08:00’da evrakımızı kapıp, doğru ilk adres Liman Başkanlığı. Memur çok yardımcı oldu, acemiliğimi anlayıp, Transitlogumuzu bile doldurdu. O arada ben de Ziraat Bankasına gidip, kişi başı 15 TL.lık Çıkış Pulu ödemesini yaptım. Sonrası da böyle kolay olacak derken dönüp Gümrük Memurunu beklemeye başladık. Meğer Gümrükçü gelen bir Gemi için Kepez Limanına gitmiş; bekle Allah bekle. Arada telefon ediyoruz filan; tamam orada ticaret var, bizimkisi tenezzüh işi, bekleyelim ama her şeyin de bir haddi var. Oldu mu saat 11:00. Bir de üstüne Memur tutturdu daha önceki Transitlog’unu görmem lazım diye. Yahu kardeşim ben bu teknenin yeni sahibiyim ve ilk defa yurtdışına çıkıyorum; nereden bulacağım eski sahibinin transitlog’unu. Oraya telefon buraya telefon, neyse ikna oldu. Ardından Pasaport Polisine takıldık. Eskiden yeşil pasaport işlemleri kolay olurken şimdi yeşil pasaportluların işi zorlaştı; başladık Pasaport Polisinde beklemeye. Sorular sorular. Araya öğle istirahati girdi ve yine bekleme. Arada bari suyumuzu ve mazot ikmalini (42lt) yapmış olduk. Neyse sonunda Pasaportlarımız kaşelendi. Bu defa Taransitlog fotokopisi alınması lazım; Marinanın fotokopi makinası arızalı; Pasaport Polisi karşıdaki dükkana göndermiyor; siz çıkış yaptınız, artık Türk topraklarına ayak basamazsınız diye. Elbette görevini yapıyor da; o zaman çözüm ne? Neyse ki Marinadan yardımcı oldular da karşıdaki dükkanda fotokopi çekildi; çok şükür işlemler tamam. Tatil mi, eziyet mi?
İlkokul çocukları gibi toparlayalım, ne öğrendik bugün :
-   Teknemizle gümrük çıkışı yapacak isek, iki takım boş Transitlog’u (30*2=60tl) önceden DTO’sından tedarik edicez,
-   Ziraat Bankasına Pasaportlar ile uğranıp Çıkış Pulu (5*15=75tl) ödenip, kaşeli Makbuz alınacak,
-   ADB, KMT, Bağlama Kütüğü Ruhsatı ve Tekne Sigortasını hazır edilecek,
-   Transitlog Çıkış Nüshaları doldurulup Liman Başkanlığında kayıt yaptırılacak,
-   Gümrük Memuru Transitlog işlemini yapacak (eski Transitlog varsa işiniz kolaylaşır),
-   Sonra Pasaport Polisi Çıkış Vizelerinizi (Yunanistan gibi bazı Ülkelerde Yeşil Pasaport için Vize gerekmiyor!) ve Harç Makbuzunuzu/Pulunuzu kontrol edip Pasaportlarınızı kaşeleyecek.
Çıkışa hazırsınız.
  • IP logged

• *
Çanakkale         : 20170807 - Pazartesi – 14:00
Bozcaada-Kaleköy : 20170807 - Pazartesi - 20:45   
Mesafe : 32 Mil

Saat 14:00 gibi ancak avara olabildik. Doğrudan Çanakkale Boğazının karşısına Kilitbahir’e yöneldik. Boğazı Trakya yakasından akıntı ve cenova takviyeli motor seyri ile  9Knot’ları görerek indik. Ortalama sürati 5-6 Knot olan DUA-1 için bu sürat bir rekor. Ortalama süratimiz 8 knot oldu. Şehitler Abidesini bordalayıp, Seddülbahir’i geçtikten sonra rüzgar sürekli pruvadan gelmeye başladı ve motor gücü ile ortalama 4knotlara düştük. Ege’de nereye gidersen git rüzgar hep kafadan gelir derler ya; bize de Ege hoşgeldinizi, kafadan gelen rüzgar ile yaptı.
  • IP logged

• *
Gelibolu’da bağlı Heves teknesinin Reisi Ramazan Abiden, Kuzey Ege tiyoları almıştım; o Kavala’dan girişi tavsiye etmişti. Ancak Çanakkale’den sonra Kavala girişi epey uzak kaçıyor; yaşayarak öğrendik. Hoş çok da sıkıntı çekmedik ama, yine de Petunia’nın Reisi Zafer Başkanın dediği gibi saat yönünde tur planlayıp Limnos adasından başlayıp, Myrina’dan giriş yapmak makulmüş. Hedefimiz Yunanistan’a giriş için Kavala gümrüğü.
  • IP logged

• *
Çanakkale Gümrük’den çıkış aldığımız için Türk topraklarına da ayak basamayız. Ancak ailemin bulunduğu mürettebat ile gece seyri de yapamam; böyle durumlarda koylarda demir atılabiliyor. Biz de Kaleköy Limanı önündeki koyu gözümüze kestirdik. Artık koyda mı kaldık, hafiften Kaleköy gecelerine de aktık mı orasını Allah bilir.
  • IP logged

• *

Öcal Reisim; benim de ot ilacı atma fikrim var fakat fidanlara dokunur diye korkuyorum. Şu sizin genetiği bozan dediğiniz ilaç nedir?

Fidanlara ve çiçeklere aman denk getirmeyin , onları da götürür.  ::)
Bir ziraatçi Türkiye deki ismini bilir, malum ben onu Bulgaristan daki bahçemde kullanıyorum ve Bulgar markası.

Gezi anıları muhteşem bu arada. :)
  • IP logged

• *
  • ANDROMEDA 1
İlkokul çocukları gibi toparlayalım, ne öğrendik bugün :
-   Teknemizle gümrük çıkışı yapacak isek, iki takım boş Transitlog’u (30*2=60tl) önceden DTO’sından tedarik edicez,
-   Ziraat Bankasına Pasaportlar ile uğranıp Çıkış Pulu (5*15=75tl) ödenip, kaşeli Makbuz alınacak,
-   ADB, KMT, Bağlama Kütüğü Ruhsatı ve Tekne Sigortasını hazır edilecek,
-   Transitlog Çıkış Nüshaları doldurulup Liman Başkanlığında kayıt yaptırılacak,
-   Gümrük Memuru Transitlog işlemini yapacak (eski Transitlog varsa işiniz kolaylaşır),
-   Sonra Pasaport Polisi Çıkış Vizelerinizi (Yunanistan gibi bazı Ülkelerde Yeşil Pasaport için Vize gerekmiyor!) ve Harç Makbuzunuzu/Pulunuzu kontrol edip Pasaportlarınızı kaşeleyecek.
Çıkışa hazırsınız.
Çok faydalı oldu.:)
  • IP logged

• *
Ece Reis; bu yaz niyet Gümrük Çıkışlı bir seyir planı herhalde? Aman İstanbul Deniz Ticaret Odasından iki adet boş TransitLog almayı unutmayın.
  • IP logged

• *
Bozcaada-Kaleköy : 20170808 - Salı - 07:00   
Taşoz-Aliki Koyu   : 20170807 – Salı - 19:30
Mesafe : 58 Mil

Erkenden yollardayız. Karşımızda Semidirek Adası. Semidirek Adası bana Dedemi hatırlattığı için ayrı bir öneme sahiptir. Aslında uğrayıp gezmek istemiştim ama hem zaman darlığı, hem Adada gümrük bulunmaması hem de sancak baş omuzluktan sıkı bir poyraz alışımız Adaya uğramamıza engel oldu. Küçüklüğümde Dedem Köyümüzde Semidirek adasının üstündeki bulutlara bakarak hava tahmini yapardı; ne zaman üzerinde bulutlar kümelense, yağmur yağacak der ve tahmini isabet eder, yağmur yağardı. Rahmetli Ninem de Semiderek adasından bahseder; ona da Dedesi, adayı işaret edip, Adada kürklü, yabani insanların yaşadığından bahsedermiş. Adanın zirvesi çok yüksek,muhtemelen soğuk oluyordu ve insanları da korunmak için kürk kullanıyorlardı, bilinmez. Tarih, adanın din adamı yetiştirme merkezi olarak kullanıldığından bahsediyor. Ayrıca mağaralar, rüzgardan ses çıkartır; bu sesler saroz körfezi kenarındaki yerleşimlerden duyulduğundan bahsediliyor. Adayı gezmek isterdim; artık başka sefere, kısmet.
Kaleköy’den birkaç mil açıldıktan sonra poyraz sancak başomuzluktan gelmeye başladı; mecburen biz kafayı iskeleye doğru açmak zorunda kaldık. Halbuki o gece Semadirek adasının koylarında kalırız diye planlıyorduk; olmadı, teğet geçtik. Adaya yaklaşırken bir ara 46Knot rüzgarı okudum göstergelerde. Rüzgarın açısı müsait olup, Cenova yelkeni açınca tekne hırpalanmıyor; bu rüzgarda dahi keyifle yol aldık.
Semadirek yada Samotrake (Yunanca:Σαμοθρακη,okunuşu :Samothraki), Yunanistan'ın Meriç iline bağlı, güneybatısındaki Gökçeada'nın 15 Mil, kuzeyinde bulunur. Adada fazla gelir kaynağı olmadığından nüfusu gittikçe azalmaktadır (1991'de 3083, 2005'te 2300). En yüksek noktası olan 1624 metreye yükselen en yüksek noktası olan Oros Fengari (Ay Dağı) Trakya güney kıyılarından ve Çanakkale batı sahil şeridinden kolaylıkla görülebilmektedir. İlyada Destanı'nda da Semadirek adasının ufuktaki silüetinin bahsi sık sık geçmektedir. Yunanca ismi Trakya Samos'u (Sisam adasının Yunanca adı) anlamında Samos Thrakis'den gelmiş, Osmanlı döneminde yüksek dağ silüetine uyumlu bir isimle "Semadirek" şeklinde adlandırılmıştır. Adanın en büyük yerleşimi Kamariotissa'dır. Semadirek belediyesi ise Fengari Dağı'nın (Ay Dağı) eteklerinde yer almaktadır. Adadaki çoğu yerleşimin nüfusu binden azdır. Adanın güneyinde hiçbir yerleşim bulunmamaktadır. Bu, Fengari Dağı'nın kıyılara dik inişinden kaynaklanır. Adanın en küçük yerleşimi güneybatıda, Kitada’dır.
  • IP logged

Yukarı git