Malum bakım mevsimindeyiz. Karaya alma, alt temizliği, zımpara, astar, boya, ahşap kısımlara vernik... O kadar çok kalem iş varki..
Bu işler için geçen üç yılın ilkinde yaptığım yazın giyilebilecek patolon tişört gibi kıyafetleri bakım sonrası çpe atmak oldu. Sonraki iki yılda gözden çıkardığım kıyafetleri ayırıp kullanma şeklinde sorunu çözdüm.
Bu yıl iş ağır.. "Tek kullanımlık" veya "kullan at" tulumu keşfettim. Henüz almadım. Almadan önce de danışayım istedim.
Elbette, muhtemelen daha pahalı satılan biraz daha iyidir herhalde. Ama tek kullanımlıktan ziyade 3-5 gün kullanılacak, içerisine boya geçirmeyecek, terletmeyecek olanları herhalde vardır. Kapüşonlu tercih edilmeli kanımca..
Ayrıca maskeler.. Piyasada çok dandik kağıt-bez maskeler var..
Yaz aylarında tarım işçilerinin kullandığı hem boyunbağı, hem başörtüsü, hem ağız burun maskesi pamuklular herhalde artık yoktur. Bir de özellikle tekne içi boya-vernik işlerinde önerilen maske var mıdır?
Eldiveni saymıyorum. Eczanelerde koli ile satıyorlar. Elleri terletmesi dışında kusuru yok. Ama kullanmak için de alışkanlık gerekiyor. Kullanmazsanız tırnak dipleri lacivert eve gidiyorsunuz
Nalburlardaki eldivenler pek kullanışlı değil.. Ya da daha ağır işler için sanki.
Kıdemli denizcilerin neredeyse hiç söz etmediği bir konu bakım-onarı sürecinde hem sağlıklı, hem kılık kıyafeti tahrip olmaktan kurtaracak hem de ucuz bakım tulumları ve diğer malzemeleri..
Anlatmaya değer bulurlarsa bizler de öğreniriz.