Ben acemi iken tulum almıştım. Hiç pratik değilmiş. Giyin soyun dert. Onun yerine eskimiş pantolon ve tişörtler son derece kullanışlı. Çalışırken hem güneşe karşı hem toza hem de boya-sıvı sıçramasına karşı uzun kollu şeyler tercih ediyorum. Özellikler LCW veya bir başka indirim sezonunda çok ucuza uzun kollu gömlekler oluyor. 10-15 lira gibi rakamlara alınıp ihtiyaç kalmadığında rahatlıkla atılabilir.
Boya veya toz ile ilgili bir şey varsa mutlaka kimyasal maske kullanıyorum. Toz maskelerine nazaran daha güvenli buluyorum kimyasal maskeyi, kokuya karşı da koruyor.
Mutlaka gözlük. Gözlüksüz çalışmak çok riskli. Bir şey kaçarsa göze sonuçları çok kötü olabilir.
Malzeme olarak benim en sık kullandığım şey eksantirik zımpara. Bu aletin kaliteli olması ömrü açısından tercih sebebidir. Zımpara tablası 125 mm olması sarf malzemelerini kolaylıkla bulmak için tercih sebebidir. rakamı tam hatırlamıyorum. Ev tipi olanlar 110 lu rakamda. Proların tercihi 120li rakamda ona göre bakabilirsiniz.
En az onun kadar çok işime yarayan şey hava kompresörü. Zımpara sonrası artıkları hava tabancası ile çok kolay. Ben Koçtaşın markası olan en ucuz seriden aldım gayet güzel çalışıyor. Çok gürültü yapıyor. Bu makinaların ekserisi böyle. Sessiz olanları var biraz daha fiyatlı ama çalışacağınız yerde gürültü problem ise sessiz olanı tercih etmek daha doğru olacaktır. Ali Ünalan reis bu konuda hepimizden bilgilidir diye düşünüyorum
Eldiven konusunda ofis malzemeleri satan yerlerde 100 lük kutu ile satılıyor. Piyasaya göre daha hesaplı olur. Mavi renk değil de siyah olanlar daha dayanıklı oluyor. Pudrasız olmasını tercih ediyorum. Her türlü kimyasal işlerde eldiven kullanıyorum. Uzun süre kullanmak pek sağlıklı değil. hava almadığı için deriye iyi gelmediğini düşünüyorum. O yüzden ara ara değiştirmek daha sağlıklı. İş eldiveni konsusunda nitril kaplı eldiven daha uzun ömürlü.
Cırcırlı lokma takımı seti de en çok işime yarayan şeylerden. Bu takımın kaliteli olması malzemenin kullanım ömrü açısından önemli.
Macun falan yapılacaksa otoboyacılarda macun sürmek için kullanılan macun çelikleri var. Oralardan hem zımpara hem de macun çeliği alabilirsiniz.
Tiner, öyle bir iki litre alırsanız çok pahalıya mal olur. Nalburlardan selülozik tineri büyük teneke ile alırsanız çok hesaplı olur. En son geçen sene büyük tenekesini 55 liraya almıştım.
Elektrik işi olursa kenarda köşede ısı ile büzüşen makaron bulunsa çok iyi olur. Kabloların birleştiği yerleri makaronun içine alıp büzüştürmek hem dayanıklılık hem de suya neme karşı izolasyonu sağlayacaktır. Bu büzüşmeyi sağlamak için pürmüz çakmak çok işe yarar. Pürmüz çakmaklar kesilen iplerin uçlarını yakarak saçaklanmasının önü alınmış olur. Bu pürmüz çakmakları av bayilerinde rüzgara karşı dayanıklı çakmak diye bulabilirsiniz.
Yine ofis malzemesi satan yerlerde tahta çubuklar satılır 100 lük 500 lük kutu içinde. Şu doktorların boğaza bakarken dili bastırmak için kullanılan çubuklardan. Her türlü kimyasalı karıştırırken çok işe yarıyor.
Kağıt bardaklar da keza el altında bulunsun.
Gerek şarjlı gerekse elektrikli bir matkap. Darbeli olmasına gerek yok. Hem vidalama için kullanılır hem de boya karıştırmak için. Boya karıştırmak öyle bir sopa ile karıştırmak yeterli gelmiyor. Dolayısıyla bir kaç tane karıştırma aparatı iyi olur.
5-10 adet kullan at fırça. 1-2-2.5 parmak fırçalar hem ucuz hemde ince işlerde kullanıp atmak için ideal.
Eğer ruloluk işiniz varsa ruloda kaliteli rulo daha iyidir.Ben öyle durumlar için dekor marka rulo kullanıyorum. Dandik rulolar hav bırakıyor. Zehirli ,zehirli astarı bunlar kıvamlı malzemeler. Kalitesiz rulolar bir sürü hav bırakıyor ve bir sürü dert demek bu da.
Evde eskimiş çarşaflar da temizlik için ideal. Hav bırakmazlar, zımpara sonrası , boya öncesi tinerle temizlemek için çok işe yarıyor.
Malzemeyi , sanayideki malzemecilerden alırsanız hem daha kaliteli ürünleri alabilirsiniz, hem de daha hesaplı fiyata alabilirsiniz. Yapı marketler ev kullanıcılarına yönelik olduğu için orada genelde daha az kaliteli sarf malzemeleri olur. Fiyatları da sanayiye nazaran çok pahalıdır. Bu siyaset aslında bütün malzemeler için aynı. Malzemeyi o malzemeyi kullanan profesyonellerin satın aldığı yerden almak bir çok gereksiz denemeden bizi kurtarır. Ustalar zaten iyisini ve kelepirini bilir. Satıcılar da ona göre malzeme bulundurur.
Bakım için bunlar aklıma gelenler. Üretim için yelpaze daha geniş
not: ben yazarken 18 yeni mesaj yollanmış. tekrar var ise af ola