Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZCİ ???

• *
    • Classicboats Turkiye
DENİZCİ ???
OP: 15 Nisan 2018, 14:47:00
FB'den tanışım, yüzyüze hiç karşılaşmadığım ama yazıp, paylaştıklarına değer verdiğim bir "sanal arkadaşım şöyle yazmış :

"Yelkenciliğin ve onun beraberindeki denizcilik kültürünün gerçekte aynı teknoloji gibi medeni toplumların bir çıktısı olmasıdır,Yelkencilik konumu gereği farkındalığı yüksek,hissiyat sahibi, kültürlü, yardımsever, hoş görülü, dışa açık, Dünyadaki gelişmeleri takip eden, becerikli ve çözüm odaklı kişilerin buluştuğu bir uğraştır, hobi değildir,yaşam tarzıdır."

Bir de hemen herkesin orada, burada  anlamlı, anlamsız paylaştığı Bekir Coşkun'un "Denizciler" makalesi var . Girişinde ve sonucunda- ortası çok önemli olsa da  şu anda konumuz değil - şöyle diyor kısaca :

"Hoşgörüsü, suyun kaldırma gücü kadardır.
Asla fazlasını kabul etmez.
Denizin ‘‘keşke’’si, ‘‘belki’’si, ‘‘bakalım’’ı, ‘‘inşallah’’ı, ‘‘ama’’sı yoktur.
Köpüklerden beyaz sakallı, lacivert cüppeli filozof, gözüktüğünün tam tersine katıdır.
Sert ve ilkeli.
İnsanoğlu ona asla şekil veremez.
Bu yüzden o filozofun yetiştirdiği çocukları denizciler tıpatıp ona benzerler.
Denizciler; mert olur.
Korkusuz, yiğit, yardımsever, yürekli, düzgün, dürüst insanlardır denizciler.
./....
Denizcinin ruhunda yalakalık yoktur.
Denizci mert ve yiğittir.
Düzgün insandır denizci.
İlkeli ve dürüsttür.
O beyaz sakallı, lacivert cüppeli filozofun çocukları kişiliklidir.
Utanırlar...

Yaşam yolunun kabaca 6/9'u geride kaldı. Haliyle zaman içinde Dünya'ya bakışlar, kavrama ve analizler değişiyor.

Anlamaya çabalıyorum; bir kasap, manav, kondüktör, sokak çöpçüsü, gündelik temizlik elemanı, tornacı, benzin pompacısı, doktor, uzay mühendisi, pilota da bu sıfatlar yakıştırılamaz mı? Sadece denizcileri bu sıfatları hak eder?

Ve tabii asıl önemlisi, bu iki alıntıda vurgulanan sosyal yapı ve nitelikler gerçekten denizcilerin kâhir ekseriyetini kapsar mı? Yoksa gerçekte olmayıp da, sadece olması gerekenin hayali terennümü müdür?

Acaba yaşadığımız günlerde bile Klaus Hympendahl'ın anlattığı "Denizde Günah" mı bizi tam olarak anlatıyor?
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
Ynt: DENİZCİ ???
#1: 15 Nisan 2018, 16:44:04
Aslında bir sürü şey yazmıştım ama sildim. Malum, bugünlerde biraz siya siya daha iyi gibi.

Malum, 1700'lü yıllarda başlamış bireysel yelkencilik ve sanıyorum ki, bilinen ve en eski kulüplerin neredeyse tamamı isimlerinde "royal" kullanmış.

Daha kuruluşunda bile belli bir sınıf belirlenmiş ve günümüzde her ne kadar "halka" inmiş olsa da her zaman böyle bir beklenti ve <yanlış anlaşılmaz ise> "özenti" vardır ve hep olacaktır.

Ve yine sanıyorum ki, bir çok şeyde olduğu gibi yine dört "sınıf" oluşmuş durumda. "Royal" olmak isteyenler, "halk tipi" yelkenci olanlar, sadece "tekne sahibi olup, öğrenmek yerine herşeyi bildiğini düşünenler" ve bu sınıflardan kendilerini görmeyen ama diğer sınıflar ile kesişme noktaları bulunanlar sınıfı. Ve hep o güzel, edebi, olunması istenen tanımlar işte bu sınıfın kendi tanımı.

Bu sınıfta ki herkes, kendilerince içinde olmak istedikleri bir ortam yaratmış. Sınırlarını çizmiş, kendilerince adab belirlemiş ve bir sınıf oluşturmuş. En son da tanımı bu demiş. Kuzguna yavrusu durumu yani. Olumsuzluklar es geçilmiş. Yoksa 40 kere söylersek öyle olur mu desek?

Biz de denizcilik, deniz kültürü vs yok. Zaten oluşacak kadar zaman geçmedi ki. Daha aynı fikirde olunan tanımını bile yapamıyoruz. Ama "yelkenci" tanımımız var !

Denizci ve yelkenci ayrı mıdır birbirinden ?

Ha bir de diğer meslek gurupları meselesi var. Bazen görüyorum Facebook'da filan. "Biz doktorlar" diye başlayan, "mühendislerin" ne kadar farklı olduğunu anlatan tanımlar kendi içlerinde dönüp duruyor.
Demek ki herkes kendi dahil olduğu çevrenin güzel olmasını istiyor, düşünüp hayal ediyor, bu yönde tanımlar yapıyor, mutlu oluyorlar ama kaçı gerçekleştirmeye çalışıyor orasını bilemem.

Elbette ironik olarak çok dürüst tanımlarda var, politikacı gibi, "bir amaca ulaşmak için düşündüğünden başka türlü davranmak, karşısındakilerin duygularını okşamak ya da aralarındaki anlaşmazlıklardan yararlanmak gibi yollarla işini yürütme."

Bir de garibim avukatlar var, onların kendilerini öven tanımına hiç denk gelmedim, fıkralarda bile cehennemlikler onlar  ;D

• IP logged

• *
  • Kon Tiki
#2: 15 Nisan 2018, 19:48:48
   Görevimizi yaparken “kimseye, ne müvekkile, ne hakime hele ne iktidara tabiiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiç bir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı”   
   Molierac

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#3: 15 Nisan 2018, 19:58:18
Kanımcà denizcilik kusursuzluğa erişme arzusudur.  Kimilerimizin olmak istediği...

Kendi standartlarıma göre neredeyse her seyirde kusursuzluğu yakalamaya çalışırım. Bu beni bir öncekine daha iyiye götürür.

Uzun seyahatlerin kattığı ise her bitişinden sonraki zamanlarda daha çok katlanılır bir insan olduğumu sanıyorum.

Belki hiç bir zaman denizci olamayacağım ama iyi bir deniz gezgini olduğum konusunda iddialıyım. Tevazu göstermeyeceğim .
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

T
  • *
#4: 15 Nisan 2018, 20:17:54
   Görevimizi yaparken “kimseye, ne müvekkile, ne hakime hele ne iktidara tabiiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiç bir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı”   
   Molierac

Süper.. Evet en bilineni bu, lakin gerçekte söylemiş midir? Her hangi bir yerde kayıtlı mıdır ? Bilinmiyor diyorlar...

Kısaca haksızlık olmasın diye bir baktım, Veciz söz göremedim başka ama tanım gördüm ;

Caton, avukatı, “konuşmasını, inandırmasını bilen namuslu adam” olarak tanımlamış.

Rönesansta avukat, “yumuşak, sakin, tanrıdan korkan, hakikatı ve adaleti seven” kişi olarak tanımlanmış.

Lande, avukatı “kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti koyan, insanoğluna diğerlerinin hakkına, mülkiyetine, hürriyetine saygıyı, vicdan, ifade ve toplanma özgürlüğünü öğreten, yoksulun, mazlumun dul ve yetimin savunucusu” olarak tanımlamış.

Yani, sonuç değişmemiş, tanımlananla gerçekte olan arasında farklar olabiliyor elbet ve övgü her zaman ağır basıyor. Yelkencilik-denizcilik tanımında olduğu gibi.

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#5: 15 Nisan 2018, 20:23:47
Aslında Tan Reis herzamanki gibi tam isabetli tespit yapmış.
Bende bu çok güldüğüm DENİZCİ şöyledir böyledir önermesini kısacık bir ekleme yapayım.

"Hoşgörüsü, suyun kaldırma gücü kadardır.
Asla fazlasını kabul etmez.
Denizin ‘‘keşke’’si, ‘‘belki’’si, ‘‘bakalım’’ı, ‘‘inşallah’’ı, ‘‘ama’’sı yoktur.
Köpüklerden beyaz sakallı, lacivert cüppeli filozof, gözüktüğünün tam tersine katıdır.
Sert ve ilkeli.
İnsanoğlu ona asla şekil veremez.
Bu yüzden o filozofun yetiştirdiği çocukları denizciler tıpatıp ona benzerler.
Denizciler; mert olur.
Korkusuz, yiğit, yardımsever, yürekli, düzgün, dürüst insanlardır denizciler.
./....
Denizcinin ruhunda yalakalık yoktur.
Denizci mert ve yiğittir.
Düzgün insandır denizci.
İlkeli ve dürüsttür.
O beyaz sakallı, lacivert cüppeli filozofun çocukları kişiliklidir.
Utanırlar...

Demiş Bekir Coşkun
Hiçbir taraftan ayağı yere basmayan maksadı olmayan boş bir önerme bunu okuyan hiçbir denizci valla doğru söylemiş camiayı tam özetlemiş falan demez.Nitekim kimsede bu yazı yüznden itiraz etmez
Tehlikesiz garanti yazı diyorlar bu tip yazılara benim bir kaç gazeteci arkadaşım var, kendi arlarında konuşurken ne için yazıldığı belli olmayan, konunun muhatabı , itirazcısı veya tastikçisi olmayan. Yazı....

Denizci , Havacı , Doktor , Avukat ,İşsiz diye insanlar ne mert olur ne yiğit
Denizci düzgün adamdır , ilkeli ve dürüstür lafı fıkrada cümle olmaz.

Denizci ,havacı ,doktor avukat bankacı diye bir şey yoktur.

İyi insan vardır, daha az iyi insan vardır ,en az iyi insan vardır.

Aslında Denizcinin iyi bir tarife ihtiyacı vardır

• IP logged

T
  • *
#6: 15 Nisan 2018, 20:30:24
bunu okuyan hiçbir denizci valla doğru söylemiş camiayı tam özetlemiş falan demez.

İnanın ve emin olun, deniyor.
Hem de bir çok kişiden duydum, okudum.

Bu tamamen, Aslansın-Ayısın durumu yani.  ;D
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#7: 15 Nisan 2018, 20:46:29
bunu okuyan hiçbir denizci valla doğru söylemiş camiayı tam özetlemiş falan demez.

İnanın ve emin olun, deniyor.
Hem de bir çok kişiden duydum, okudum.

Bu tamamen, Aslansın-Ayısın durumu yani.  ;D

Çok komik Tuzlu Su dokunuyor demek ki
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#8: 15 Nisan 2018, 21:26:16
   Molierac

Süper.. Evet en bilineni bu, lakin gerçekte söylemiş midir? Her hangi bir yerde kayıtlı mıdır ? Bilinmiyor diyorlar...

Kısaca haksızlık olmasın diye bir baktım, Veciz söz göremedim başka ama tanım gördüm ;

Caton, avukatı, “konuşmasını, inandırmasını bilen namuslu adam” olarak tanımlamış.

Rönesansta avukat, “yumuşak, sakin, tanrıdan korkan, hakikatı ve adaleti seven” kişi olarak tanımlanmış.

Lande, avukatı “kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti koyan, insanoğluna diğerlerinin hakkına, mülkiyetine, hürriyetine saygıyı, vicdan, ifade ve toplanma özgürlüğünü öğreten, yoksulun, mazlumun dul ve yetimin savunucusu” olarak tanımlamış.

Yani, sonuç değişmemiş, tanımlananla gerçekte olan arasında farklar olabiliyor elbet ve övgü her zaman ağır basıyor. Yelkencilik-denizcilik tanımında olduğu gibi.

Thomas More, Ütopya'sında sadece avukatlara yer vermemiş bu arada :-)
  • IP logged

T
  • *
#9: 15 Nisan 2018, 21:36:37
 ;D ;D ;D

"Avukatların olmayışı ve yasa sayısının azlığı sayesinde, çeşitli yasal hileler ve yasaların kötü amaçlar uğruna kurnazca yorumlanması da önlenmiş olur"

• IP logged

R

Recep Ertürk

#10: 15 Nisan 2018, 21:39:03

Acaba yaşadığımız günlerde bile Klaus Hympendahl'ın anlattığı "Denizde Günah" mı bizi tam olarak anlatıyor?

Üstadım kitabı okumadığım için cevap veremeyeceğim sorunuza...
Yazın okursam cevabı yazarım..

• IP logged

• *
#11: 15 Nisan 2018, 22:07:52
Bir de Connor O 'brien in söyledikleri var. Tom Cunliffe'nin Hand Reef And Steer kitabından ,

Bu kayıklar .... cahillik , bilgisizlik , önyargı, sefalet gibi şeytanların kurbanı olmuş fakir insanlar tarafından , yine aynı şeklide acılar çeken fakir insanlar için yapıldılar.  Tüm bu çektiklerine rağmen bu adamlar  "iyi " tekneler yaptılar.

Tüm bu yaşanmışlıklar ile dünyanın ve denizin gizemli sırlarını hissedebilen ve doğa ile barışık (uyumlu ) bu fakir insanların zaferinden başka bir şey değildi..
  • IP logged

• *
#12: 15 Nisan 2018, 22:12:43
şu cümleyi her seferinde  başka tercüme ediyorum.. Şöyle adam gibi tercüme edecek kimse yok mu ?

These boats.... where built by poor men for poor men, suffering from the two great spiritual evils of poverty-ignorance and prejudice . That they still produced fine boats is to glory of natural man , who , living close to elemental things , develops an instinct for the earth or the sea which passes sophisticated understanding.
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#13: 15 Nisan 2018, 22:34:32
şu cümleyi her seferinde  başka tercüme ediyorum.. Şöyle adam gibi tercüme edecek kimse yok mu ?

These boats.... where built by poor men for poor men, suffering from the two great spiritual evils of poverty-ignorance and prejudice . That they still produced fine boats is to glory of natural man , who , living close to elemental things , develops an instinct for the earth or the sea which passes sophisticated understanding.

Ersin Reis
Bence bunu tercüme edebilecek kişi yok bu memlekette. Hatta İngilizler bile yapamaz, çok ağdalı

• IP logged

• *
#14: 16 Nisan 2018, 00:35:53
Bir de Connor O 'brien in söyledikleri var. Tom Cunliffe'nin Hand Reef And Steer kitabından ,

Bu kayıklar .... cahillik , bilgisizlik , önyargı, sefalet gibi şeytanların kurbanı olmuş fakir insanlar tarafından , yine aynı şeklide acılar çeken fakir insanlar için yapıldılar.  Tüm bu çektiklerine rağmen bu adamlar  "iyi " tekneler yaptılar.

Tüm bu yaşanmışlıklar ile dünyanın ve denizin gizemli sırlarını hissedebilen ve doğa ile barışık (uyumlu ) bu fakir insanların zaferinden başka bir şey değildi..

inşa ettikleri bu iyi tekneler, deniz ve dünya için sofistik anlayışı içeren hisler yaratan, basit yaşayan doğal insanların zaferi için yapıldı.

gibi birşey oluyor sanıyorum. önceki paragrafı zaten güzel çevirmişsin.
  • IP logged

Yukarı git