Son derece önemli yorumlar.. Heri ikisini de üçer kere okudum.. Hem de araya zaman koyarak..
Ne kadar da çabuk karamsarlaşıyoruz.. Geçen yıl yurt dışından gelen bir Türk pisikolog.. Farkındamısınız normal değilsiniz diye bi yorum yazmıştı da Face de hayli olay olmuştu..
Eşinizi, sevgilinizi, kızınızı dostlarınızı çok seviyorsunuz.. Hepimiz öyleyiz .. hiç tartışmıyormusunuz.. ? Kızınıza , karınıza , sevgilinize kızdığınız olmuyor mu? en incir çekirdeğini doldurmayacak konularda saatlerce tartışmadınız mı hiç ?
Kimse burada tartışma olmayacak diye bir şey söylemedi.. Yaşanan tartışmaların kendini tekrar etmesinden bunalan ve sıkılan 50 kişi o zaman bu forumu kurdu.. Bir taslak yazıldı.. O taslağın her maddesi tartışıldı neredeyse.. Sonra oylandı..
en önemli taleplerden birisi " az moderasyon " du.. Öyle yapıldı.. Koca reis diye bir yapı oluşturuldu.. Koca reis okur ama yazmaz, dinler ama konuşmaz" prensibi buradan doğdu.. Bizzat Hasan Toparlak tarafından ilk kullanılmıştır.. Herkesin çok hoşuna gitti ve benimsendi..
Az moderasyonun bundan daha güzel bir tabiri olabilir mi.. ? Bakınız " kriz" ki bana göre kriz filan yok, çok moderasyon yüzünden çıkıyor ..
Konuları tartışırken, kırmamaya, incitmemeye çalışırsak, tartışmalardan bir zarar gelmez.. Fayda gelir.. Duygularımızı bu kadar işin içine karıştırmaz isek yeterli.. Bu kadar da duygusal olmaya gerek yok..
Bu kadar duygusal olacağınız yer burası değil.. Çocuklarınıza , eşinize karşı, sevdiklerinize karşı duygusal olun..
Bu az moderasyon ilkesinden taviz veremeyiz.. Bizi farklı kılan , bu kadar kısa sürede yaratılan keyifli ortamın temeli bu prensipler..
Bunu buradaki dostluk arkadaşlık kavramları ile asla ve asla karıştırmamalıyız.. Daha önce yazdımmı bilmiyorum.. Bu anlattığım bir eğitim.. Ben bunu Enka da işe başladığım ilk gün aldım..
Yeni mezun olmuşum.. Enka Bechtel in otoyol inşaatında işe başladım.. Maaş ta iyi.. Lojman bile verdiler.. İlk günüm.. Yaşar Kahraman beni odasına çağırdı.. eski Enkacı.. kos koca " field manager " o zamn her halde 55 aşında filandı..
-Yeni mühendis sen misin ?
-evet efendim..
-şu bilgisayardan anlayan..
-evet efendim..
-ne efendimi lan..
-şantiye burası.. ne biçim konuşuyorsun öyle kibar kibar..
-estafurullah..
-Bu bilgisayar ne işe yarar ki seni getirdiler.. (o zaman böyle bir tartışma vardı şantiyede bilgisayara ne gerek var diye hale bak.. )
-çıktılarda hata olmuş..
-sen mi yaptın..
hayır ben daha bugün başladım..
-iyi ya bugün başladın hata oldu.. daha önce olmuyordu .. demek sen yaptın
-yapmadım diyorum..
Ben artık çıldırdım işin sonunda .. Manyakmısın be adam ben yapmadım diyorum gibi birşeyler söyledim her halde..
Yaşar Kahraman gülmeye başladı.. Aferim.. İyi dayandın.. Ben hiç patlamaacaksın sandımdı.. Bak evlat .. Burası şantiye.. Şantiyede en huzurlu gün bittiği gündür.. Burada kavga eksik olmaz.. ama kavga iş için edilir.. Kişler kavga etmezlar.. İş biter dostluklar kadığı yerden devam eder.. Bu kulağına küpe olsun dediydi..
Ben böyle yetiştirildim.. Enka bir okuldu.. Hala da öyledir.. Şantiyeciyim diyorum anlatamıyorum bazen.. Var aramızda şantiyeciler onlar anlıyor iyi ki..
Karamsarlığa kapılmaya gerek yok.. Bunlar olaması gereken doğal süreçler.. Tartışacağız.. Birbirimze kızacağız.. ama sonra beraber yelken yapmaya devam edeceğiz..
Bakınız başka bir örnek.. Geçen Pazar , sivri Ada da Ali ile beraberdik.. Her zaman olduğu gibi mükemmel kahvaltısına çöktük.. sağolsun.. Kesesine beraket.. Bir baktım izbarço atamıyor.. Daha doğrusu unutuyor.. Kendine göre bağlar yapmış. (buda ilginç ha.. bilmedem yeni bağlar bile bulmuş olabilir.. Ali bu bulur mu bulur
)
Şimdi koca reis mantığı ile gidersek , Ali kırılır üzülür diye izbarço yapmayı öğretmeyelim mi.. O bağlar olmaz demeyelim mi.. ? Yetmedi bir de buraya yazdım diye Ali ,vay benim izbarço bilmediğimi yazmışsın diye küssün mü.. ? (bir de küsermiş gider atarım kendimi bir yerden
)
Rahat olunuz.. kendinizi germeyiniz.. prensipler önemli.. korumak hepimize düşüyor.. Kişisel almayınız..
Az moderasyon.. bol tartışma.. kırmadan ama.. şu mantığı bir benimsesek.. her şey çok kolay olacak..