Denizlerde çoğalmak kibarca bir söylem işte. Slogan gibi ama aksini düşünen kişi sayısı az değil.
Açıkcası, her önüne gelen, her tekne alabilecek güce kavuşan, denizden anlamayan, denizcilikten anlamayan, sırf parası ve kendilerince statü merakında olan insanların teşvik edilip edilmemesi diyebiliriz sanırım. Enazından bir parçasının tanımı bu olabilir.
Nicelik mi nitelik mi sorusunun cevabını bulmak gerekiyor yani.
Çok güzel konu.. Çok değerli bilgiler, fikirler var.
Ama sanırım dönüp dolaşıp aşamadığımız bazı sorunlar var onlara geliyoruz.
Bunların başında da "denizle ilişki"nin mahiyeti geliyor. Para elbette önemli ama mümkün olduğunca "paradan azade" düşünmeye çalışmak en iyisi..
Misal ben, yelkenli olmayan ve 1 metre 1,5 metre dalga bırakarak boğaz ve koyları "şenlendiren" yurttaşlarımızı amatör denizci sayamıyorum. (Görüldüğü gibi pek "paradan azade" de olunamıyor)
İkincisi siz tekne aldınız diye "beni gezdir" diyen, denizle ilişkisi yaygın tatil anlayışı ile sınırlı dostlarımı da "amatör denizci" sayamıyorum. Hele küçük kayıkta rüzgar altındaki tarafta kaldığında ona "bu tarafa geç" dediğinizde, böyle iyi ben rahatım" cevabı veren dostlarımı denize atasım geliyor.
"Bence de eski tekneler" diyeceğim ama geçen zamandaki özellikle iç mekan mimarisi nedeniyle diyemiyorum..
Bir şeyi diyebiliyorum. Hem amatör denizci hem motoryat olmuyor (istisnalar kaideyi bozmaz). Amatör denizciliğin alfabesi yelken kürek.. Bir yazı yazacaksanız o "alfabe"nin harfleri ile yazacaksınız. "İş teknesi" genelde dar bir tanımda kullanılıyor. Daha çok buhar ve erken dizel devrinde kıyı ile gemi arasında iş yapan veya balıkçı tekneleri.. Bu zamanda "iş teknesi" daha geniş kapsamlı bir tanımı hak ediyor.. İster deniz taksi, ister ring motoru, ister "angara'nın bağları" eşliğinde tur teknesi isterseniz başka iş.. Sonuçta "iş" yapılan, iş yapılmaya aracılık etme işlevi olan tekneler.. Az biraz "tenezzüh" içermesine takılmamamk gerekiyor.
Niceliğin niteliğe katkısı, niteliğin niceliği dönüştürmesi süreklilik arz eden bir süreç.. Arada bir "Oooopppssssss!" iye gelir diye düşünüyorum.
Bu tema da zaman zaman "Oppssss!" içeriyor.
Güzel konu..
"Yelken kürek"i unutmadan, yelken kürekten vaz geçmeden, ama yelken kürekle de sınırlanmadan yol almak gerekiyor.
Sağlam bir duruş olursa, banknot yüzdürenler de kısa zamanda kendilerine uygun hobi bulacaklardır..
"Eski", "yeni"den ziyade amatör ile deniz arasında ilişki kuracak, belki yelken kürek bir kayık, belki dıştan-içten takma motorlu yelkenli 15-17-19-22 feet "mini cruiser", belki biraz daha hallice, akdeniz çanağını dolaşacaksanız biraz daha farklı, dünyayı dolaşacaksanız uygun donanımlı bir tekne..
Denizde çoğalalım.. Denizde güzel güzel çoğalalım..