Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Eski Tekne-Yeni tekne / İyi ve daha iyi mi ? İyi ve daha az iyi mi ?

O

Oktay Eryılmaz

TAN REİSİM,

Anket sonucu zaten belli kesinlikle Kullanılmasın çıkar ,belki tek ben bile kullanılmalı diyebilirm amacım bir iddiaya körü körüne bağlanıp laf yetiştirmek değil zaten anlamışsınızdır, ama şöyle yapsak daha doğru olmaz mı.

İstanbulda teknesi olan arkadaşlarımızdan rica etsek..
Çok yoğun sis olduğunda bir tekne normal ışıklarını yaksa, hemen yanındaki tekneyede benim vereceğim stobe yi taksak.

Bir botla açılarak hangisinin yoğun siste görünürlüğüne baksak...

100 m
200 m
300 m
400 m
500 m

Her ikisine de baksak acaba hangisi kaç metreden görünüyor diye....
Emin olun bu sonuçlarıda burda açıklasak herkes bir storobe edinir  :) :)
Anket sonucuda değişir :)))

Koyda kullanılmasının rahatsız edeceği fikrine katılırım , ama Utku reisin Müzik konusundaki fikrine daha çok katılırım...
Gezi teknelerinin gece Çin Pavyonu( pavyon değil başka bir şey ama söylenmez ) gibi Işıklandırılmasından
Teknelerin altının led ışıklarla aydınlatılmasından da rahatsız oluyorum ben.
Bir de bu yelkensiz teknelerinin Jenaratöründen ve Havuzluktaki koca ekranlı TV setlerinden bıkmış durumdayım
bunların yanında eğer güvenlik amacı ile kullanılıyor ise Stobe çok cılız kalıyor...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 18:54:51 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

T
  • *
Neden olmasın elbette yapılabilir.

Sis için sesli uyarı işaretleri ve belirlenmiş sayıları var tabii onları ayrı değerlendirmek lazım.
Yoğun sis şartlarını bir sezonda kaç defa yaşandığını belirlemek lazım.
Yoğun siste kullanılacaksa, neden sadece yğou sis ortamında kullanılsa iyi olur yerine sürekli kullnılmak isteniyor belirlemek lazım, açık havada niye kullanılmak isteniyor onu da belirlemek lazım, örneğin gece bir Ege koyunda video'ya almak lazım, görünürlük için gerçekten gerekli mi diye belirlemek lazım, bir de çakarlı teknelerin ne kadar göz alıp kafa karıştırdığınıda belirlemek lazım.

;D ;D ;D

Elbette, bir çok deney yapılabilir. En azından gerçekten ihtiyaç var mıdır yok mudur, kamuoyu oluşturulur ve sonuca gidilebilinir.

Ama biliyorum ki ne kadar mantıklı sonuçlar çıkarsa çıksın aksini iddaa edecek ve hatta "özgürlüğüme karışılıyor" diyenlerde çıkacaktır.
  • IP logged

• *
 Denizde cakarlarin kullanilmasinin sakincasi acaba samandiralar ile karistirmamak icin olabilir mi?
  • IP logged

T
  • *
Son paragrafınızla ilgili, hem fikir olmakla beraber, denizde çoğalmanın doğal sonuçlarından biri olarak görüyorum. Deniz kültürünün tanımını daha yapamamızdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
Son paragrafınızla ilgili, hem fikir olmakla beraber, denizde çoğalmanın doğal sonuçlarından biri olarak görüyorum. Deniz kültürünün tanımını daha yapamamızdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
Tan kaptanım, beni maruz görün ama hani ''hastayım şu cümlelere'' topiği benzeri bir durum oluştu birden ;D
Ne demek denizlerde çoğalmak,bizlerde tek hücreli canlılarmıyız ki denizlerde çoğalıyoruz?
Siz ki rakamlarla ve kaynaklarla yazmayı çok seven bir arkadaşımızsınız.
Türkiye Fransa ile karşılaştırılırsa denizlerde son 10 yılda ne kadar çoğalmış acaba.
Şu hepimizin dilinden düşmeyen (başta ben) dalavre olayı olmasa tekne sayısını şu an ne olurdu acaba. :(
Buraya kadar geldik ise yine  bozuk saatin bile günde iki kez doğruyu göstermesi sayesinde geldik.
Yazılarım sana değil bilesin,coştum bu akşam.Sana söylüyorum misali yazdım. ;)
Seni tanıtım yazından ötürü çok seven dede.
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri

Bu söz bence kesin markof nikofa aittir. ;D

O da güzel bir kardeşimizdir.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
 ;D ;D ;D

Dedecim,

Malum daha önce bu konuyu açar gibi olduk ama açamadık bir türlü.

Denizlerde çoğalmak kibarca bir söylem işte. Slogan gibi ama aksini düşünen kişi sayısı az değil.

Açıkcası, her önüne gelen, her tekne alabilecek güce kavuşan, denizden anlamayan, denizcilikten anlamayan, sırf parası ve kendilerince statü merakında olan insanların teşvik edilip edilmemesi diyebiliriz sanırım.  Enazından bir parçasının tanımı bu olabilir.

Nicelik mi nitelik mi sorusunun cevabını bulmak gerekiyor yani.

• IP logged

• *
  • Bilen bilir

Bu söz bence kesin markof nikofa aittir. ;D

O da güzel bir kardeşimizdir.
;D ;D  hala gülüyorum.Çok sevdiğimiz bir doktor abimizi hatırlattı  ;D ;D
  • IP logged
DeDe

R

Recep Ertürk

Denizlerde çoğalmak kibarca bir söylem işte. Slogan gibi ama aksini düşünen kişi sayısı az değil.

Açıkcası, her önüne gelen, her tekne alabilecek güce kavuşan, denizden anlamayan, denizcilikten anlamayan, sırf parası ve kendilerince statü merakında olan insanların teşvik edilip edilmemesi diyebiliriz sanırım.  Enazından bir parçasının tanımı bu olabilir.

Çok güzel konu.. Çok değerli bilgiler, fikirler var.
Ama sanırım dönüp dolaşıp aşamadığımız bazı sorunlar var onlara geliyoruz.

Bunların başında da "denizle ilişki"nin mahiyeti geliyor. Para elbette önemli ama mümkün olduğunca "paradan azade" düşünmeye çalışmak en iyisi..

Misal ben, yelkenli olmayan ve 1 metre 1,5 metre dalga bırakarak boğaz ve koyları "şenlendiren" yurttaşlarımızı amatör denizci sayamıyorum. (Görüldüğü gibi pek "paradan azade" de olunamıyor)

İkincisi siz tekne aldınız diye "beni gezdir" diyen, denizle ilişkisi yaygın tatil anlayışı ile sınırlı dostlarımı da "amatör denizci" sayamıyorum. Hele küçük kayıkta rüzgar altındaki tarafta kaldığında ona "bu tarafa geç" dediğinizde, böyle iyi ben rahatım" cevabı veren dostlarımı denize atasım geliyor.

"Bence de eski tekneler" diyeceğim ama geçen zamandaki özellikle iç mekan mimarisi nedeniyle diyemiyorum..

Bir şeyi diyebiliyorum. Hem amatör denizci hem motoryat olmuyor (istisnalar kaideyi bozmaz). Amatör denizciliğin alfabesi yelken kürek.. Bir yazı yazacaksanız o "alfabe"nin harfleri ile yazacaksınız. "İş teknesi" genelde dar bir tanımda kullanılıyor. Daha çok buhar ve erken dizel devrinde kıyı ile gemi arasında iş yapan veya balıkçı tekneleri.. Bu zamanda "iş teknesi" daha geniş kapsamlı bir tanımı hak ediyor.. İster deniz taksi, ister ring motoru, ister "angara'nın bağları" eşliğinde tur teknesi isterseniz başka iş.. Sonuçta "iş" yapılan, iş yapılmaya aracılık etme işlevi olan tekneler.. Az biraz "tenezzüh" içermesine takılmamamk gerekiyor.

Niceliğin niteliğe katkısı, niteliğin niceliği dönüştürmesi süreklilik arz eden bir süreç.. Arada bir "Oooopppssssss!" iye gelir diye düşünüyorum.

Bu tema da zaman zaman "Oppssss!" içeriyor.

Güzel konu..

"Yelken kürek"i unutmadan, yelken kürekten vaz geçmeden, ama yelken kürekle de sınırlanmadan yol almak gerekiyor.

Sağlam bir duruş olursa, banknot yüzdürenler de kısa zamanda kendilerine uygun hobi bulacaklardır..

"Eski", "yeni"den ziyade amatör ile deniz arasında ilişki kuracak, belki yelken kürek bir kayık, belki dıştan-içten takma motorlu yelkenli 15-17-19-22 feet "mini cruiser", belki biraz daha hallice, akdeniz çanağını dolaşacaksanız biraz daha farklı, dünyayı dolaşacaksanız uygun donanımlı bir tekne..

Denizde çoğalalım.. Denizde güzel güzel çoğalalım..

• IP logged
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2018, 07:26:20 Gönderen: Recep Ertürk »

• *
  • Bilen bilir

Tan kaptanım ;)
Hani '' hastayım şu cümlelere'' başlığı var ya,aklıma  denizlerde çoğalma deyince amipler geliyor gerçekten.Bir de deniz içinde,hele derin ise böyle bir işin ne şekilde olacağı. ;D
Ama olaya son zamanlarda çok paraya sahip olan kesimin genel profili açısından bakınca keşke çoğalmasak diyorum.Olay tam bir kroyum ama para da bende var durumu. :'(
Bu arada doktorlara da gıcığım anlamı çıkmasın sakın.Tam tersi denizlerde tanıdığım en kültürlü ve düzgün denizciler.Yoğun çalışma hayatının onları mororsiklet ve deniz gibi özgür hissedebilecekleri ortamlara yönelmelerini kültürlerinin doğal bir sonucu olduğunu düşünüyorum.
Sana ve tüm doktor arkadaşlarıma sevgilerimi yolluyorum. :)
  • IP logged
DeDe

• *
Dostlar, motoryatçılara da çok yüklenmeyin...
Ne olacağımız belli değil : - ya da aslında belli - : gençleşmiyoruz, yaşlanıyoruz. Bir gün yelkenli tekne zor gelmeye başlayacak ( isim vermiyeyim, aramızda henüz 50'sinde olup, olum bana şöyle ağır giden, ekonomik, rahat motoryat tasarımı bulsana ! diyenler de var ).  :D

Kendi (yelkenli)  teknesini kendi yapan dünya gezgini rahmetli Eralp Akkoyunlu Yosun'u Tokol'lara devrettikten sonra kendine yaşamak için bir çelik motoryat yapmıştı. Almanyanın hem gezileriyle, hem özel yapım yelkenli teknelerinin klas ve güzelliği ile meşhur yaşlı bir denizci çıfti o tekneyi satıp bir motoryat alıp Ispanyaya koydular ve şimdi Alman yatçılık dergilerinde onların motoryat gezileri anlatılıyor.

Motoryatıyla Egede ve Yunan adalarında gezen bir arkadaşım var : " - Yahu bu yelkenli sahiplerin bizden nefreti yanaştığımız her yerde gözlerinden okunuyor ? " dedi bana geçenlerde, utandım, cevap da veremedim.

Ortak uğraş ve hobi ve yaşamın paylaşıldığı her alanda ; apartman sakinleri, trafikteki sürücüler gibi amatör denizciler arasında da iyisi ve kötüsü var...

Yıllar evvel son katıldığım rallide bir yelken kulübünün önüne 15-16 tekne sırayla yanaşırken botla teknelere yardım eden yelken eğitmeni hoca bizim halatımızı alıp , karaya bağlamaya giderken ( en geç her iki senede bir değiştirdikleri ) bizden sonra yanaşıp, yeni teknelerinin ön güvertesinden cazgır cazgır : " Onların halatını bırak, önce bizimkini al ! " diye çemkiren , uluslar arası bir şirketin bilmem ne direktörü olan bir kadın denizci gördüm ben. Çocukta ilk şaşkınlıkla bizim halatı tam bırakacakken kendini toparlayıp  : " Hanım, hanım ben palamar değilim, yelken hocasıyım ! " dediydi buna. Kocası da başka bir limanda 5-6 reis birlikte bir balıkçı tezgahının önüne birlikte gidip balık bakarken, tezgahtaki tüm balıkları ( zaten 10- 12 tane balık vardı...) kapattıydı... Oha ulan ! diyemediğimizden 2 kişi o kadar balığı ne yapacaksınız diyebilmiştik. Enayi ucuza veriyor, hepsini teknede dondurur, evde yeriz dediydi. Biz geri kalan reisler boş tezgaha bakakaldıydık.

O tarihten sonra da, çok sevmemize rağmen, bir daha hiç bir ralli organizasyonuna katılmadık.

Yani anladınız siz ; salt yelkenli tekneye binmekle de kadın/adam iyi amatör denizci olmuyor.

• IP logged
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2018, 11:57:10 Gönderen: Ali San »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Hiç tanımadığım bir motoryatçının hoşgörüsü-iyiliği sayesinde halen denizlerdeyim.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

O

Oktay Eryılmaz

Ben sabah okudum  3 kere yazdım 3 kere sildim.
Yanlış anlamışımdır veya Tan reis yanlış ifade etmiştir dedim.
Başka konuda Bülent'e yazdım

Tanıdığım , Canciğer Arkadaşlarım var .
Onlar hak etmese  Ailesi Eşi Çocukları Denizde olmayı hakeder.
Çocukları iyi denizci olsalar bize kazanç olmaz mı ?
Her önüne gelen Keşke Denizci olabilse yüzecek bir şey alabilse  , hatta hiç anlamadan  Denizcilikten , teknecilikten , denizden  ....
Deniz onlara öğretmez mi ? :) :) :)

Aali bu lafını çerçeveleteceğim çok yaşa sen :)

Yani anladınız siz ; salt yelkenli tekneye binmekle de kadın/adam iyi amatör denizci olmuyor.

Selamlar
  • IP logged
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2018, 12:30:08 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

T
  • *
Nesini yanlış anladınız, anlamadım ?  ;D

O yazdığım cümleler, her dost meclisinde bu konular konuşulurken sarfedilen cümlelerdir.
Aslında son derece açıktır.

Denizi aslında sevmeyen, sadece parası olduğu için ve bunun bir statü olduğunu düşünen, denizcilikle ilgilenmeyen, öğrenmek istemeyen, bunun sadece teknelerde sabahlara kadar böğüre böğüre şarkı söylerken, herkesin duyduğundan emin olmaya çalışan, saygısız, düşüncesiz, yardımseverlikten uzak, ....diye uzatabiliriz.

Her yerde denizi övmenin, koyların güzelliğinden bahsetmenin ve bir anlamda haketmediği düşünülen bir kalabalığın, denizlere davetkâr olarak çağrılmamasını düşünenlerin az olmadığı bir durumu anlatıyor.

Denizlerde çoğalalım/çoğalmayalım düşüncesinin altndaki görüşlerin bir kısmı bunlar yani.

Elbette, ayrıntıya girmeden, denizler herkesindir, kim ne karışır, beğenmiyorsanız, alın demirinizi bir sonraki koya gidin diyenlerin de az olmadığı gibi. 
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Nesini yanlış anladınız, anlamadım ?  ;D

O yazdığım cümleler, her dost meclisinde bu konular konuşulurken sarfedilen cümlelerdir.
Aslında son derece açıktır.

Denizi aslında sevmeyen, sadece parası olduğu için ve bunun bir statü olduğunu düşünen, denizcilikle ilgilenmeyen, öğrenmek istemeyen, bunun sadece teknelerde sabahlara kadar böğüre böğüre şarkı söylerken, herkesin duyduğundan emin olmaya çalışan, saygısız, düşüncesiz, yardımseverlikten uzak, ....diye uzatabiliriz.

Her yerde denizi övmenin, koyların güzelliğinden bahsetmenin ve bir anlamda haketmediği düşünülen bir kalabalığın, denizlere davetkâr olarak çağrılmamasını düşünenlerin az olmadığı bir durumu anlatıyor.

Denizlerde çoğalalım/çoğalmayalım düşüncesinin altndaki görüşlerin bir kısmı bunlar yani.

Elbette, ayrıntıya girmeden, denizler herkesindir, kim ne karışır, beğenmiyorsanız, alın demirinizi bir sonraki koya gidin diyenlerin de az olmadığı gibi.

Şimdi anladım bu hafta ikinci oldu ....
Siz beni affedin ..

Aslında ama sizin genel tarz ve üslübunuzu bildiğimden böyle bir şey söylemeyeceğinizden emin dim. Bu yüzden yanlış anlamışımdır veya Tan reis yanlış ifade etmiştir yazmıştım bir evelki mesajımda
Yazdığınızdan denizi ve denizciliği bilmeyen denizden anlamayan her önüne gelen Tekne almasın anlamı çıkıyor.

Tekrar selemlar :) :)
  • IP logged

Yukarı git