Enes 2 şey tavsiye edeceğim;
1) internetten bi yerden "crossing the ditch (2010)" belgeselini izle. (Bulamazsan haber et bulur sana ulaştırırım)
İki genç kafadar'ın yeni zellanda - avustralya arasındaki 1800 millik Tazmanya denizini kürekli okyanus kanosu ile geçişini anlatıyor.
2 kişiler, maceraya alışıklar, kanoları okyanus geçişi için özel tasarım, sponsorları ve her türlü teknolojik donanımları var. Sonuç: 62 günde çok zor şekilde başarıyorlar.
2) Okyanus kürekçiliği ve dünya okyanuslarında en uzun tek başına kalma ve benzer birkaç daha dünya rekorlarının sahibi ERDEN ERUÇ ile görüş. Web sitesinden filan emaille ulaşırsın sanırım, Türkiyede de olabilir, tanışmanı çok isterim. Bu konuda müthiş bir tecrübesi var. Biraz sert mizaçlı ters bir adam gibi gelebilir ama bir şekilde iletişim kurarsan ilgisini çekersin sanırım.
Paylaştığın tekne ile söyleyeceğim;
Özellikle istediğin için "acaba ümidini kırar mıyım?" diye düşünmeden yazıyorum. Niyetim moral bozmak değil konu üstünde daha hırslanıp mücadele etmen ve hayalini gerçekleştirmendir.
Kapalı ve izole bir bölmesi olmayan bir tekneyle atlantik geçilir belki ama TR'den çıkıp TR'ye dönüşlü bir dünya turu bence sağlıklı sonuçlanmaz. Herşeyi bırakıp lanet olsun deyip sığınacağın güvenli ve kapalı bir yerin olmalı, öyle uyku tulumu ve brandaya dürüm olmakla olmaz. (Dürüm olmuşken alaborayı düşündün mü?)
Akdenizde Adriyatikte 2-3 günlük pasajlarda bile kamaralı, wcli, fırınlı, webastolu 30-40ft lik modern teknelerde bile yeri gelince hayatımızdan beziyor, valla bu son transfer diye poseidona küfrediyoruz.
Bu nedenle 30bin mil, yıllarca sürecek, açık deniz, okyanus gibi kıyıdan uzak denizlerde geçecek bir yolculuğu açık güverteli ve ani çıkacak 10 kuvvet bir borada direğine güvenmeyeceğin bir kano-sal benzeri bir tekneyle yapmayı sağlıklı bulmuyorum.
Biliyorum imkanları yaratmak kolay değil ve içinde "gitmek ateşi" yanmış bir kere ama benim gönlümden geçen kapalı alanı olan, sert okyanus şartlarına göre tasarlanmış/imal edilmiş bir tekneye kavuşuncaya bu yolculuğa çıkmaman.
İmkansız diye birşey yoktur, insan her zorluğu aşar, yapar. Önemli olan sen bunu yaparken ne kadar sefa ne kadar cefa çektiğin. Oranı doğru tutturmak lazım.
öZgür (tapatalk)